Jump to content

Kolaps elektroenergetskog sistema?

Featured Replies

3 hours ago, Shan Jan said:

Znaci sada ce nam stizati racuni za struju na 3 meseca, i to ako uspeju da to odrade?

Mislim da ne, biće po proseku.

• Replies 1.5k
  • Views 128.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Moja drugarica je završila Filološki fakultet pre desetak godina, a u poslednjih nekoliko je postala jako aktivna politički i sad je savetnica jednog ministra u oblasti koja nema veze sa njenom struko

• Za ovo već predsednik lično donosi orden na kućnu adresu.

• ukratko    

Posted Images

Gledam sad račun i piše:

Plaćajte račune putem EPS Uvid u račun i ostvarite popust od 30 dinara na narednom mesečnom zaduženju.

Pri čemu je "30 dinara" posebno zadebljano i istaknuto. Neverovatna velikodušnost, prosto ne znam šta bih rekao

Da, svi daju spektakularne popuste u iznosu poštarine za pisamce 😅

Meni su prošle godine zamenili brojilo, u pola 11 za vreme sastanka, nenajavljeno, a i zašto bi. Sad pretpostavljam da je to jedno od tih pametnih, mada ko zna, što ne bi naručili još novih brojila pa opet menjali.

9 hours ago, Zabalujev said:

Da, svi daju spektakularne popuste u iznosu poštarine za pisamce 😅

Meni su prošle godine zamenili brojilo, u pola 11 za vreme sastanka, nenajavljeno, a i zašto bi. Sad pretpostavljam da je to jedno od tih pametnih, mada ko zna, što ne bi naručili još novih brojila pa opet menjali.

Sva "digitalna" (koja su skoro menjali) se mogu očitavati "na daljinu" i biće očitana jednom mesečno.

To mi je rekao prijatelj koji radi tamo.

E sad kaže on " kada će zapravo to i uraditi, to je pitanje"

21 hours ago, Gavran said:

EDS u tekstu kaže da planiraju da dostignu pokrivenost od 80% pametnim brojilima u narednih 5 godina. U Srbiji je oko 3,8 miliona brojila ukupno. Oko 3 miliona je 80% te cifre. Ako je već ugrađeno 600K pametnih brojila, to znači da će EDS u narednih 5 godina da ugradi 2,4 miliona pametnih brojila. Firma koja ne može ni struju da očita. Let that sink in for a moment.

kada bi smislili kako da tu zamenu naplate 500€ po satu potrošačima završili bi taj posao pre roka hihi

10 hours ago, Frank Pembleton said:

Sva "digitalna" (koja su skoro menjali) se mogu očitavati "na daljinu" i biće očitana jednom mesečno.

Digitalna brojila sa displejom koji vrti ukrug nekoliko parametara, uključujući i potrošnju po tarifama, koriste se odavno i ima ih puno starijih bez antenice. Mislim da će samo ona s antenicom pored očitavati daljinski, tj putem GPRS-a tj. 2.5G mobilne mreže.

Uglavnom, ako budu pošteno očitavali na 3 meseca, to može biti samo povoljnije po potrošače jer će očitana potrošnja valjda biti ravnomerno raspoređena tj. ređe će ulaziti u skuplje tarife, jedino što će teže biti ispratiti da li su nešto zeznuli ili ne kad bude trebalo da vraćaju preplaćen iznos ili naplate dodatno.

Naravno, onda će svaki treći mesečni račun (taj po očitanom brojilu) imati veliku fluktuaciju u odnosu na ostale i možda predstavljati veći udar na kućni budžet.

Edited by vememah

Digitalna brojila sa daljinskim upravljanjem (ocitavanje je samo jedna od funkcija) koriste i postojecu el.mrezu za prenos signala.

Drugar mi je radio u MINELovoj bazdarnici brojila na Autokomandi `90ih i stizalo im je tada i dosta Landis Gyr brojila na bazdarenje.

Bilo je veselje isprobavati te ostale funkcije (daljinsko ukljucenje/iskljucenje, promenu tarife i sl.) na opremi prvenstveno pravljenoj za bazdarenje analognih brojila.

Očitavanje brojila za struju na tri meseca – šta to znači za građane

"Elektrodistribucija" čitaće brojila tromesečno, a građani će račune za struju, kao i do sada, dobijati svakog meseca na osnovu procenjene potrošnje domaćinstava. Mesečno očitavanje ostaje za one koji već imaju pametna brojila jer se ona čitaju daljinski, kao i za samočitače kojima je dato više mogućnosti

@kronostime

Da, hvala na objašnjenju, PLC (komunikacija putem naponskih vodova) je druga mogućnost, samo sam ja viđao neka digitalna koja nemaju ugrađen ni jedan ni drugi komunikacioni modul već dolaze čitači da ih čitaju, tj. morala bi da se nadograde na ovaj ili onaj način.

Širok portfolio AMI uređaja i softvera obuhvata pametna brojila za električnu energiju sa PLC i celularnom komunikacijom

https://www.meterandcontrol.com/sr/

Edited by vememah

Ovde ima korisnih informacija

https://elektrodistribucija.rs/informacije/saopstenja#novaapp

ПРИЈАВА СТАЊА БРОЈИЛА У АПЛИКАЦИЈИ ЕД СРБИЈЕ

Електродистрибуција Србије увела је нову дигиталну услугу пријаве очитаних стања бројила у мобилној апликацији ЕД Србије и на компанијском сајту www.elektrodistribucija.rs. На овај начин корисницима је омогућено да сами доставе стање месечне потрошње електричне енергије путем апликације, првенствено у случају када је онемогућен приступ бројилу.

Да би користили услугу, потребно је инсталирати апликацију ЕД Србије са Гугл плеј продавнице https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eds.edsrbije или у интернет претраживачу отворити страницу https://elektrodistribucija.rs/prijava_ocitanih_stanja_online. Видео упутство је доступно на Youtube налогу Електродистрибуције Србије https://youtu.be/mLSvhI1pDSw?si=hceetAlDQF5Nfps_

Ne valja taj link za video.

48 minutes ago, Milosh76 said:

или у интернет претраживачу отворити страницу https://elektrodistribucija.rs/prijava_ocitanih_stanja_online

Na toj stranici stoji sledeće obaveštenje:

Паметна бројила (са антеном на мерном ормару) даљински очитава искључиво Електродистрибуција Србије.

Edited by vememah

Evo šta mi poslao prijatelj koji radi u EDS.

"U petak nam rukovodeci rekao da planiraju da na čitanje idu svi muskarci koji su elektro struke, a nisu inzenjeri, cirkus u najavi"

N1
No image preview

EDS: Odlaže se tromesečno očitavanje brojila zbog nedoumi...

Zbog nedomoumica u široj javnosti o najavljenoj primeni Zakona o energetici u članu 197. a. kojim se definiše duži period očitavanja, Elektrodistribucija Srbije

Sa ovima nikad dosadno.