May 10May 10 On 10. 5. 2025. at 7:54, Frank Pembleton said: Čujem da su negde u unutrašnjosti "obavestili stanovništvo" da neće više očitavati brojila, i da "građani treba da sami očitaju brojila i odnesu podatke u lokalnu filijalu, ili će im se računati prosečna potrošnja ".Kako lukavo. Naravno da je potrošnja u "zimskom periodu" mnogo veća...Glupo je što prebacuju svoj posao na druge, ali ne verujem da profitiraju od prosečne potrošnje, naprotiv. Neko ko sad plaća zimi u crvenoj tarifi što je najgore, će se možda spustiti u nižu tarifu preko zime. To je veća ušteda nego da kad troši manje pređe iz zelene u plavu.
May 13May 13 I kako sada da se sa aplikacijom snađu stariji ljudi koji su tek savladali kako se koristi TV? Ili neko ko, recimo, ima vikendicu 50 km daleko, svakog meseca da prelazi 100 km da bi slikao strujomer?Mi očitavamo, mi formiramo račun, još struju da proizvodimo. EPS samo da nam naplati i to je to.
May 13May 13 Aj strucnjaci i verzirani u tematiku. Da li je moguce imati svoju struju sa krova od cca250 kvadrata za stan od 60tak kvadrata?Bez prodaje struje, nego za fridg, tv, hidrofor punjace za komp i mob i svetlo u kuci? Imam agregat od 5kw u steku uvek. Da li je moguce biti off the grid, i ako nije sta mi treba.Insolacija je u vrhu exSFRJ. Hvala.
May 13May 13 On 13. 5. 2025. at 13:43, foto said: Aj strucnjaci i verzirani u tematiku.Da li je moguce imati svoju struju sa krova od cca250 kvadrata za stan od 60tak kvadrata?Bez prodaje struje, nego za fridg, tv, hidrofor punjace za komp i mob i svetlo u kuci? Imam agregat od 5kw u steku uvek.Da li je moguce biti off the grid, i ako nije sta mi treba.Insolacija je u vrhu exSFRJ.Hvala.Nije moguce.Za sada i do daljnjeg na podrucju Srbije i CG...Namenskotm istrazivanje je doslo do zakljucka da je jedino odrzivo resenje:Naprava neverovatno nezapazeno siroko rasprostranjena cak i okolini Beograda, prigradskim naseljima, pouzdana, bez potrebe da se - bez obzira na vremenske/klimatske prilike ukopava u zemlju (osim estetiketm radi), cenovno dostupna...I - kombinovana sa agregatom koji trosi gas.Solar je dodatni, vise nego pozeljan element, ali tek, jedino i iskljucivo kombinacija 2 (i slovima: dva) izvora obezbedjuje kontinuirano i kvalitetno snabdevanje domacinstva strujom.Vjetar je, za sada, van domasaja.Zacudo i ma koliko to bilo relativno i zavisilo od materijalnih mogucnosti, da ne kazem para, kobinacija koju sam pomenuo nije ubitacna.E, sad, snabdevanje gasnog tanka, povremeno punjenje/dopunjavanje i lokalne okolnosti su sasvim druga stvar...Edit: elektronikatm, danas siroko dohvatna, koja bi po potrebi prekopcavala agregat i solar resava problem do nivoa gradskog kvaliteta uzivanja u blagodetima struje... Edited May 13May 13 by namenski
May 13May 13 E, a @namenski , a kako punim ovu bocu od neznam koliko kila?Mislis da je to i solar dovoljno da ne zavisim od dzavA.?
May 13May 13 On 13. 5. 2025. at 15:25, foto said: E, a @namenski , a kako punim ovu bocu od neznam koliko kila?Mislis da je to i solar dovoljno da ne zavisim od dzavA.?Puni se, u Srbiji barem, bez problema, pozoves, dodje kamion cisterna...Kilaza su m3, cenim da je do do 10m3 puna kapa, uostalom sto vise to bolje, od viska glava ne boli, obaska sto se gas da iskorristiti i za kuhinjske i bojler potrebe sto, usput, smanjuje potrebnu kolicinu struje.A kombinovano sa, po mogucstvu sto obilnijim solarom - miran si.Ljudi doduse zaziru od mnogo gasa na jednom mestu, ali cenim da je to vec otislo u predrasude...
May 13May 13 @foto evo malo sam provetrio sopstvene matematike: sa sadasnjom cenom gasa, struja dodje isto ili cvrc skuplje od drzavne, i to sa pristupom da ne ni u jednom trenutku ne razmisljas kada ces i koji potrosac da arcis, koji prekidac da on/off-ujes...Pricam o knfiguraciji koju sam pomenuo.Muka je sto je vetrenjaca, iole kvalitetna, pa i polovna, kod nas ven dometa racionalnogtm, buduci da je lokacija dusu dala -usce Nere u Dunav, dakle jedan od ubedljivo najvetrovitijih krajeva u Srbiji i sire...U toj kombinaciji, nazalost nedohvatnoj struja bi bila bukvalno џабе, a investicija bi se isplatila za max 5 godina ako i toliko.
May 14May 14 Fuck yeah...what could possibly go wrong...Marija Deuric, Rosatom’s rep in Serbia, says the state corporation is ready to support both low- and high-capacity nuclear projects.