3opge Posted February 20 Posted February 20 3 hours ago, cedo said: jel ovo realno ? ako mu je ovo napon u V onda je to prilicno nemoguce.
Spooky Posted February 25 Posted February 25 Viđao sam slične padove napona u nekim izolovanim selima povremeno (a i lik ima stabilizator napona - verovatno živi negde gde se ovo dešava). Ali ovi koji u Twitter komentarima kukaju da je ovo krađa nemaju pojma kako brojilo meri potrošnju. Loše je što neki uređaji neće da rade kako treba, a neke može i da ošteti (npr kompresor u frižideru ili neinverterskoj klimi možda neće imati dovoljno snage da radi pa će se zaglaviti u mestu i pregoreti. Dozvoljeno odstupanje je do 10%. U Beogradu retko kad vidim veće odstupanje od 5%.
vememah Posted February 25 Posted February 25 (edited) Da, nažalost ima takvih slučajeva i to nezanemarljivo. '22: Quote Problem sa naponom i opšte kvalitetom električne.energije traje već više od 15 godina u Radjevom selu. Situacija se po rečima meštana, poslednjih 5 godina kako se deo Rađevog sela [kod Valjeva] od Suve česme ka Cariću naseljavao pogoršavao. Postojeća trafo stanica je postala nedovoljna da zadovolji potrebe domaćinstava. Meštani tvrde da od tri faze, na jednoj fazi se dešavaju učestali padovi napona na čak 110V (bez obzira na vremenske uslove) dok su druge dve faze boljeg kvaliteta i zavise dosta od vremenskih uslova. “Problem predstavlja nizak napon koji nije dovoljan da pokrene led sijalicu, a o klimama, grejalicama i kotlovima na pelet da tek ne govorimo. Svi konstatuju loše stanje , ali boljitka nema. Prvo smo se obratili ED Valjevo. Ekipa je izašla na teren i odradila potrebna meranja i ustanovila da su naši navodi tačni. Kada smo se obraćali preko MZ pre 8 godina, odgovor nismo dobili”, pričaju meštani Radjevog sela. (...) “Mi smo 15.avgusta ove godine izmerili napon od 110V. Sijalice nisu mogle da se upale. S obzirom da nam predstoji zima u velikom smo problemu koji zahteva hitno rešavanje. Kako ćemo se grejati , ako kotlove ne možemo da pokrenemo? Pa mi ni sijalicu ne možemo da upalimo. Pokušajte da zamislite kakav je to život , kao da smo u 17. veku”, pitaju meštani Radjevog sela. https://www.vamedia.info/2022/08/problem-sa-naponom-struje-42-domacinstva-u-radjevom-selu-ni-sijalice-ne-mogu-da-rade/ '21: Quote ‒ Svi imamo multimetre za merenje napona. Mada nam i ne trebaju kada i sami znamo da uveče ne možemo ni televizor da uključimo, a kamoli veš-mašinu. Napon pada već posle 17 časova i tako do iza ponoći. Kod mene je napon 160 volti, a treba da bude 220 volti. Crkao mi je zamrzivač. Nemam kome da se žalim, jer u elektrodistribuciji kažu da je sve u redu ‒ priča za Objektiv Dragan Savković iz Zaklopače. Muku muče i žitelji ostalih beogradskih prigradskih naselja, teško je i po selima širom Srbije i naseljima u Nišu, Vranju… https://objektiv.rs/vest/929441/ako-primetite-da-je-slab-napon-struje-obavezno-uradite-ovo-imacete-problem-ako-ne-ucinite-jednu-stvar/ '16: Quote Vec mesecima se susrecemo sa problemom izuzetnog niskog napona elektricne energije u okolini Frankopanske ulice [u Subotici]. Napon mesecima iznosi svega 180V i manje (...) Vise od 3 uredjaja u isto vreme ne mogu da upalim,a da ne pricam o grejnom telu TA peci koja cim pocne da akumulira (greje) pocinju da iskacu osiguraci. Do sada mi se dogodilo da sam zbog takve neodgovornosti morao da kupujem nov tv,frizider,i bojler! https://www.subotica.com/zvizdaljka/nizak-napon-elektricne-energije-frankopanska-i-okolina-id5612.html Edited February 25 by vememah
ragasto Posted Sunday at 14:10 Posted Sunday at 14:10 „Svaka normalna država želi da ima mogućnost da sačuva sposobnost transporta velikih tereta, a Srbija je kao zemlja koja nema svoj izlaz na more u tom smislu veoma upućena na rečni transport“, govori za Radar kapetan Branislav Vajda, predsednik Udruženja lađara Srbije.„Prodajom JRB država je postigla da u situaciji u kojoj su Grčić i društvo učinili nezamislivo, više nema mogućnost da sama organizuje te transporte, već zavisi od privatnih vlasnika koji sada mogu da diktiraju cene.“ Malo o USB Grčiću, lopovskoj prodaji JRBa, i...hm, o budućoj ceni struje.
Recommended Posts