Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uništavanje životne sredine u Srbiji

Featured Replies

11 hours ago, Mel said:

A daleko cete stici ako tako postavljate kriterijume

Izvini, ali - “dobio je na sudu” stvarno nije naučni dokaz u ovoj oblasti ni za šta (može da bude logička argumentacija laika, ali ne i kriterijum časopisa da se članak ne odbaci).

(Na stranu što je potpuno nepoznato u njegovoj argumentaciji kako je glasio tužbeni zahtev niti šta je sadržala presuda u korist onog koji je tužio.)

• 2 weeks later...
  • Replies 1.5k
  • Views 101.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

cela priča o istrgnutom kontekstu bi možda i mogla da prođe da se ne pominju nedeljice ovako me niko, ni scenarista, a pogotovu ne reditelj i bilović ne mogu ubediti da nije u pitanju product pla

• hrvatima je realno. eno baba em placa stojece kante, em placa svako odnoshenje. pomije se tradicionalno recikliraju po komshiluku, ko ima stoku, ali za sve ostalo dolazi uplatnica. jedan nash je ist

• Sestre Bronte
    Sestre Bronte

mislim da je u ovom slučaju mnogo važniji pad litijuma nego pad vučića, cena je trenutno nekih 20% u odnosu na ono što je bila pre dve godine   oko 75% potražnje za litijumom je posledica po

Posted Images

• 3 weeks later...

A i nismo se odavno bavili rudama:

Između Medvednika i Bobije leži ćup pun srebra za koji ni...

Između Medvednika i Bobije leži ćup pun srebra za koji nismo znali – Australijanci ga našli u nekadašnjem rudniku olova Tisovik
  • 2 weeks later...

Hildegard Bentele je poslanica CDU u Evropskom parlamentu. Ona je izvestiteljka Evropske narodne partije (EPP) za „Critical Raw Materials Act“ (CRMA) i predstavnica Evropskog parlamenta u Komisiji za kritične sirovine, koja je sastavila listu strateški važnih projekata.

Na listu strateški važnih projekata izvan EU stavili ste i projekat Rio Tinta u Srbiji, u okviru kojeg bi, kako je bilo planirano, trebalo da se eksploatiše litijum, između ostalog i za nemačku automobilsku industriju. Da li je današnja Srbija pouzdan partner EU? Evropski parlament oštro kritikuje nasilje nad mirnim demonstrantima, pritisak na pravosuđe i slobodne medije od strane Vučićevog aparata?

Zaista je teško izabrati dobre partnere – ali znate, tako je to sa sirovinama, one se nalaze tamo gde se nalaze. Često su to zemlje u centralnoj Aziji ili u Africi, dakle u državama u kojima na vlasti nisu nužno demokratski legitimisane vlade koje paze na ljudska prava. Tanka je žica po kojoj hodamo.

Srbija je zemlja-kandidatkinja za ulazak u EU, a to znači da je na putu da poštuje standarde Evropske unije, to ne smemo zaboraviti. Nama je važno da se ti standardi poštuju. Ja sam imala dosta kontakata s Rio Tintom. Iz te firme su mi verodostojno potvrdili da žele da ih poštuju.

I u čemu je onda problem s Jadrom? Gde je zapelo?

Kod tog projekta veliki problem je bilo ponašanje državnih organa, odnosno njihova (ne)pouzdanost po pitanju licenci. Ali i sumnje stanovništva u rad državnih organa – mislim da su te sumnje bile opravdane. I zbog toga je razumljiva odluka Rio Tinta da zaustavi realizaciju projekta u dolini Jadra. Evropska unija neće vršiti pritisak na Rio Tinto da nastavi da radi na njemu, zato što je to jednostavno previše rizično.

Znači li to da je projekat kopanja litijuma u dolini Jadra mrtav?

Da, stvarno je mrtav. Projekat je obustavljen, iako je on dobio oznaku strateški važnog za EU i stavljen je na listu. Ali ako preduzeće ne želi da gura taj projekat, EU sigurno neće biti aktivna po tom pitanju zbog toga što je pravni okvir (u Srbiji, prim.red.) previše nesiguran. Projekat je obustavljen i tu se ništa neće promeniti.

Definitivno mrtav ili samo privremeno mrtav?

Projekat je zamrznut. Prava na eksploataciju i dalje poseduje Rio Tinto. Ako bi se pravni okvir stabilizovao… ja bih rekla da bi Rio Tinto definitivno poštovao ekološke i socijalne standarde. To bi bio veoma moderan rudnik s veoma velikim nalazištem, i to veoma posebnog litijuma. To bi mnogo značilo za snabdevanje Evrope sirovinama, a bilo bi veoma dobro i za srpsku privredu.

Šolc je u svoje vreme ponudio ideju s Folksvagenom, proizvodnjom baterija u Srbiji, što bi značilo stvaranje dodatne vrednosti na licu mesta. Ja i dalje mislim da bi to imalo pozitivne efekte za srpsku privredu. Ali to se može realizovati samo ako je pravni okvir siguran i pouzdan. A to trenutno nije slučaj i mislim da neće ni biti, sve dok je Vučić na vlasti u Srbiji.

https://www.dw.com/sr/poslanica-cdu-od-jadra-nema-ni%C5%A1ta-dok-je-vu%C4%8Di%C4%87-na-vlasti/a-76139077

Hvala vucicu lolol

samo da ode vucic posle cemo lako.

kakav olos licimurni

1 hour ago, Shan Jan said:

Hvala vucicu lolol

Aleksandre sleep

pročitao sam da su od 1. januara ukinute subvencije firmama za za reciklažu i da će zbog neisplativosti deo njih da prestane sa radom. da je pitanje šta sa otpadom, pre svega gumama, belom tehnikom i elektronskim.

tačno?

Edited by đorđe geprat