Jump to content
IGNORED

Fakulteti u Srbiji i van nje - iskustva i preporuke


Sammael

Recommended Posts

Pošto izgleda da nema ove teme nigde, hajde da je započnem. Većini će ovo verovatno biti od koristi za decu ali mene zanima iz ličnih razloga...

 

Ukratko, imam neku vrlo maglovitu ideju da bih od iduće godine mogao da se malo opet posvetim edukaciji. Nikada nisam završio faks; posle 2 godine studiranja computer science-a u SAD dogodio se život, morao sam da se 2000. vratim i onda vrlo brzo počeo i da radim kao programer. Probao sam jedno vreme da studiram paralelno s poslom (FON pa Singidunum) ali jednostavno nisam to mogao/hteo da izvedem, naročito jer sam već pored primarnog posla imao i nekoliko tezgi koje su polako prerastale u još jedan full time job.

 

Davno sam prestao da se bavim programiranjem i okrenuo se upravljanju projektima i poslovnoj analizi. Ne bih sada svakako ponovo upisivao informatiku jer mi je besmisleno, neću se time više baviti u životu. Ono što me pomalo zanima je nekakav MBA u oblasti general managementa, ali za to bih morao prvo da dobijem bachelor's degree negde. Uslovi bi mi bili:

 

  • Online nastava, po mogućnosti bez obaveze konstantnog prisustvovanja već mogu da pregledam materijale svojom dinamikom;
  • moderan kurikulum koji bi mi dao OK osnovu za MBA;
  • kompetentni profesori koji se pored striktno naučnog rada bave i praktičnim projektima;
  • da ne bude preskupo i
  • da ne zahteva neko svakodnevno angažovanje, ali da ima kontinuiranog a ne samo kampanjskog rada.

 

Koji univerzitet/fakultet/program preporučujete? Nastava na engleskom bi mi bila sasvim OK, možda čak i lakša nego na srpskom jer svakako mnogo bolje baratam engleskim terminima iz oblasti ekonomije, finansija, osiguranja, investicija i sl. 

 

Gledao sam Singidunum, tamo su mi verovatno još papiri, na poslovnoj informatici, a znam da je skoro bilo diskusije na temu kako oni nisu totalni škart kao Megadens. Par mojih zaposlenih bilo je sa Singidunuma i imali su solidno znanje, tako da nemam predrasude te vrste. Ono što me buni je što su studije 4 godine, zar nije po Bolonji da sada sve osnovne studije traju 3 godine?

Link to comment

Koliko dobro znas engleski?

 

Prema tvom iskustvu sa CS u Americi i interesom za MBA, 

Ja bih ti preporucila University of People, jer mozes da preneses te dve godine.  Univerzitet je akreditovan i znam neke nase koje to studiraju. 

Mozes posle da ga "operes" masterom ako zelis, jer je prihvacen 

Link to comment

22.

Na jednoj slavi zapenila neka gospođa, žali se kako joj sin nije upisao filozofski, a nisu im dali ni preporučili nikakvu literaturu iz koje bi spremali prijemni. Uzalud sam joj objašnjavala, ali jok, gde je preporučena literatura, pa gde je preporučena literatura...

A jedna iz srednje, pred kraj srednje upisala pripremne časove iz "opšte kulture", bilo u nekom Božidaru Adžiji ili tako negde. Pitam, šta upisuješ, gde ideš na prijemni? Nigde, ali to me baš zanima...

  • Haha 3
Link to comment

ja sam na prijemnom na filozofskom imala 4 tačna odgovora od 20. tad sam imala 20 godina.

nisam znala šta je drenaža, šta su ćifte koje konj baca, šta je seboreja... ostalog se ni ne sećam, verovatno je bilo nešto ozbiljnije.

Link to comment

27, klasika, omašio matematiku. 

Meni onomad bilo pitanje kako se zove beba Simpson, toga se jedino sjećam pouzdano.

Link to comment

Чек, кад си ти уписивао? ја нисам имао ТОК на пријемном. Само српски и историју...

Link to comment
3 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Чек, кад си ти уписивао? ја нисам имао ТОК на пријемном. Само српски и историју...

ja sam polagala 97. možda je uvedeno godinu, dve ranije.

  • +1 1
Link to comment
4 minutes ago, slepa živana said:

ja sam polagala 97. možda je uvedeno godinu, dve ranije.

Филозофски? Ја сам питао Маршала за Правни :-)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...