Jump to content

Stocks & Crypto

Featured Replies

On 22. 5. 2025. at 20:28, Bogotac said:

sta to znaci?

da necemo morati da rasporedjujemo priliv iz inostranstva :)

bice super ako nas zakaci revolut isl.

• 3 weeks later...
  • Replies 1.1k
  • Views 90.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Zamisli ovakav dan, a onda i trading aplikacija krene da te troluje

• Za ostale sto seru o mojim predviđanjima, kiss my sexy ass. Kad papci budete zaradjivali sestocifreno godisnje ($,€) , mozemo da pricamo. Do tada, shut a fuck up.     (Zakljucila sam da jedi

• Ne secam se ovoga     

Posted Images

Joj gledao sam to... jedno veliko moz da bidne ne mora da znaci. Ja sve nekako verujem da je to smoke and mirrors. Odsecice Trampu jaja Wall Street ako proba da ga ugrozi.

Uso i ja u investiranje. Koristim Erste Broker. Prilicno jednostavno, nema odrzavanja na godisnjem nivou, ni portfolija ni racuna. Izadje oko 1% po transakciji sto je meni ok jer kupujem kao investiciju za pemziju.

Trenutno portfolio:

• 30% Amundi Stoxx Europe 600 UCITS ETF Acc (600 izabranih evropskih kompanija, pokriva 90% trzista na euro berzama, akumulacioni fond domicilan u Luksemburug, 0.07% godisnji troskovi, najveci te vrste u Evropi)

• 30% iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD Acc (SP500, akumulacioni fond domicilan u Irskoj, 0.07% godisnji troskovi, najveci te vrste u Evropi)

• 40% investiciono zlato (fizicki zlatnici, mogu da se kupuju i prodaju bez PDV, treba samo licna karta a za razliku od plocica, mogu i da se prenose preko grane)

Planiram da taj neki odnos i ostane. Nisu neke svote al polako bice tokom godina... ako ne nadjem zenu da mi izrodi decu, onda je to to violina

52 minutes ago, Shan Jan said:

Planiram da taj neki odnos i ostane. Nisu neke svote al polako bice tokom godina... ako ne nadjem zenu da mi izrodi decu, onda je to to violina

Ako nađeš, ne pominji da imaš investicije ;)

Prepoznacete me po tome sto cu biti cutljiv s_d

Ovo reko da stavim ako nekog zanima dugorocno investiranje da se ne muci ko ja da istrazuje sto godina.

Srećno sa investicijama, a 1% po transakciji je mnogo, bar po mom skromnom mišljenu.

2 hours ago, igoraki said:

Srećno sa investicijama, a 1% po transakciji je mnogo, bar po mom skromnom mišljenu.

Mora i banka da zivi od necega. rolleyes

Imam još nalog kod relativno staromodnog brokera i to je za njih normalno. Mada nije 1%, nego je procentualno, ali minimalno toliko i maksimalno toliko. To je nezgodno za male kupovine, jer ako kupiš jednu akciju od 100$, onda može komotno da ode i na 10% jer su neki troškovi fiksni.

Mislim da su im "plan štednje" opcije bile tačno 1%. Jedno vreme sam to kratko koristio i sad su mi ostali neki fondovi gde imam možda 50e, ako prodam provizija 10e lolol.

Sad sam kod jednog novijeg, wannabe Robin Hood gde je plan besplatan, a kupovina fiksno 1e. Koliko će to da traje ne znam.

Jeste mnogo ako se bavite trgovanjem.

Moj plan je da prosto kupujem akcije kad imam viska i cuvam ih za penziju. U tom smislu mi je bitnije da ne naplacuju lezarinu a ovo mi dodje one time fee.

4 hours ago, Shan Jan said:
  • 40% investiciono zlato (fizicki zlatnici, mogu da se kupuju i prodaju bez PDV, treba samo licna karta a za razliku od plocica, mogu i da se prenose preko grane)

Preko Erste banke?

Kolika je cijena u odnosu na spot price?

13 minutes ago, Peter Fan said:

Preko Erste banke?

Kolika je cijena u odnosu na spot price?

Nisam razumeo pitanje?

1 hour ago, Shan Jan said:

Nisam razumeo pitanje?

Kad kupujus kovane novcice ili poluge, onda ti prodavac naplati "dodatnu vrijednost" koja pokriva trsokove pretvorbe (kao i skladistenje, transport, profit) kovanice od zlatne poluge koja se prodaju berzama koje otkupljuju i prodaju zlato na veliko (COMMEX, NYMEX, SGE, itd) i gdje se dnevno utvrdjuje cijena zlata. Sto sitniji apoen to je procentualno veca premija. Na kovanice u tezini od jedne unce ta premija ide od oko 5% pa na vise.

Inace ta premija vazi za sve metale kojima se trguje na berzama. Uvijek ima taj premium over spot. Za aluminij se to cak i posebno i uporedo prati cijena istog i taj tzv. "Midwest Delivery Premium" se cesto i unosi u ugovore kao posebna stavka.

Ne znam zaista nista o tome. Ja sam uzimao zlatnik Becku Filharmoniju jer je najpopularniji pa ga je valjda i najlakse prodati ako sutra bude trebalo. Evo ovde je razlika izmedju kupovne i prodajne cene oko 3%:

https://tavex.rs/zlato/austrijska-filharmonija-1oz/

8 hours ago, Shan Jan said:

Ne znam zaista nista o tome. Ja sam uzimao zlatnik Becku Filharmoniju jer je najpopularniji pa ga je valjda i najlakse prodati ako sutra bude trebalo. Evo ovde je razlika izmedju kupovne i prodajne cene oko 3%:

https://tavex.rs/zlato/austrijska-filharmonija-1oz/

Evo i kod njih je taj premium oko 5%. Novčić od jedne unce je $3.55k dok je spot price $3.38k.

Nikad vece zlatnike, uvek manje. Bolja je cena.