Thursday at 09:034 days E za taj Paysend su ljudi prijavljivali da im IBKR odbija transakcije nakon par meseci, fora je valjda što ti na izvodu transakcije piše Paysend kao pošiljalac, a ne ti koji si vlasnik IBKR naloga, pa je to sumnjivo.Nisam nikad pokušavao, samo prenosim šta su druga iskustva, javi za pola godine kako prođeš.Wire transfer radi ok kroz Yettel banku, drndanje je da se pripremi dokumentacija, ali nije kao da to radiš svakodnevno.
Thursday at 09:064 days 5 minutes ago, goofs said:Nigde nisam napisao da je berza bitna za dvostruko oporezivanje, bitan je domicil ETFa.Ilirika je domaći broker, tebi je domaća banka izvršila konverziju valute i to je ok, nije ok kad ti to uradi strani broker.Sve ovo sam čuo na YT kanalu lične finansije.Pa onda taj lik koji priča na tom kanalu se ili ne razume dovoljno ili ne zna da objasni ili ne želi da objasni.Ja imam akcije raznih izdavalaca iz raznih delova sveta sa različitim domicilima, i priča je uvek ista - za koliko para prodam na berzi, toliko para mi legne na račun. Kažem, ne kupujem ETF-ove pa neću da tvrdim, ali mehanizam trgovine kod ETF-ova je sličan mehanizmu trgovine kod akcija, pa pretpostavljam da je i poreski sličan mehanizam.Što se konverzije tiče, upravo je to bio jedan od razloga zbog čega NBS otežava uplate ka IBKR i zato domaći brokeri sarađuju sa bankama koje mogu da obavljaju ove operacije. No, ako iskoristiš IBKR samo kao mehanizam za konverziju valuta (uplatiš EUR, konvertuješ u USD i povučeš USD nazad bez kupovine akcija) može ti se desiti da ti sam IBKR raskine ugovor zbog toga. Druga dva razloga zbog koga se otežava plaćanje ka IBKR-u su ti što IBKR plaća kamatu na keš koji se nalazi na njihovom računu, kao da je banka i to osetno veću kamatu nego banke u Srbiji, i to što na IBKR-u možeš da trguješ različitim derivatima i opcijama, da radiš šortovanje i ostale stvari koje naš regulator ne voli.
Thursday at 09:094 days 3 minutes ago, goofs said:E za taj Paysend su ljudi prijavljivali da im IBKR odbija transakcije nakon par meseci, fora je valjda što ti na izvodu transakcije piše Paysend kao pošiljalac, a ne ti koji si vlasnik IBKR naloga, pa je to sumnjivo.Nisam nikad pokušavao, samo prenosim šta su druga iskustva, javi za pola godine kako prođeš.Wire transfer radi ok kroz Yettel banku, drndanje je da se pripremi dokumentacija, ali nije kao da to radiš svakodnevno.IBKR ti traži da im dostaviš broj računa sa kojeg će im legati uplate na njihov brokerski cash račun, zbog AML propisa kojima podležu. Možda prođu jedna ili dve ovakve uplate, ali će da im iskoči u sistemu da imaju anonimnog uplatioca, pa se može desiti i da ti suspenduju račun.
Thursday at 09:224 days 8 minutes ago, Ayatollah said:Pa onda taj lik koji priča na tom kanalu se ili ne razume dovoljno ili ne zna da objasni ili ne želi da objasni.Ja imam akcije raznih izdavalaca iz raznih delova sveta sa različitim domicilima, i priča je uvek ista - za koliko para prodam na berzi, toliko para mi legne na račun. Kažem, ne kupujem ETF-ove pa neću da tvrdim, ali mehanizam trgovine kod ETF-ova je sličan mehanizmu trgovine kod akcija, pa pretpostavljam da je i poreski sličan mehanizam.Što se konverzije tiče, upravo je to bio jedan od razloga zbog čega NBS otežava uplate ka IBKR i zato domaći brokeri sarađuju sa bankama koje mogu da obavljaju ove operacije. No, ako iskoristiš IBKR samo kao mehanizam za konverziju valuta (uplatiš EUR, konvertuješ u USD i povučeš USD nazad bez kupovine akcija) može ti se desiti da ti sam IBKR raskine ugovor zbog toga. Druga dva razloga zbog koga se otežava plaćanje ka IBKR-u su ti što IBKR plaća kamatu na keš koji se nalazi na njihovom računu, kao da je banka i to osetno veću kamatu nego banke u Srbiji, i to što na IBKR-u možeš da trguješ različitim derivatima i opcijama, da radiš šortovanje i ostale stvari koje naš regulator ne voli.Sad, jbg, vadim baš iz malog mozga jer sam to jednom pročitao i prihvatio, nisam se dalje udubljivao, a realno sve ovo nije moja branša.Mislim da problem sa dvostrukim oporezivanjem nije kad kapitalne dobiti nego kod isplate dividendi, porez na dividendu se plaća na obe strane, osim ako postoji ugovor o izbegavanju. Zato je valjda bitan domicil.I ima neka fora sa USA domicilom u slučaju smrti, onda tvoj portfolio tamo postaje tvoja imovina na koju se plaća estate tax po nekim baš gadnim procentima iznad recimo 50,000$.
Thursday at 09:224 days 57 minutes ago, Shan Jan said:Hvala @Venom & @goofs vec ste mi puno pomogli.Ako dobro razumem:Domicil je gde je sediste firme (npr. neki SP500 ETF iz Irske). Sa Irskom nema dvostrukog oporezivanja.Berza na kojoj se trguje je gde se kupuju akcije i gde je registrovana ta firma za trgovinu.Ako kupujem akcije npr. na Frankfurtskoj berzi, najbolje je da imam racun u EUR i uplacujem EUR jer tako nema konverzije. Slicno za dolare i USA berze.Najbolje je da uzmem fond koji najmanje naplacuje godisnji procenat.Ako ima dividendi bolje uzeti onaj koji ti isplacuje njih u akcijama.Cuo sam da IBKR nije bas po nasim zakonima. Ako me ne kosta nista domaci broker za lezarinu, mislim da je to ok opcija.Sad jedno pitanje, da li ima veze da li je SP500 fond npr. iz Irske, registrovan na USA ili EU berzi? I sto se tice oporezivanja i sto se tice performansi.Ja sam svakako mislio da napravim neki buckuris SP500, EURO50 i zlata. Za zlato sam blizi fizickom. Jeste cim za cuvanje ali uvek mozes lako da ga prodas u teska vremena, pu pu pu.dividende se isplaćuju u parama. Postoje fondovi koji ne isplaćuju dividende tebi i ostalima u fondu, nego sve dividende koje uberu od akcija koje fond poseduje ulože u nove akcije. Time raste vrednost fonda, jer umesto miliona akcija firme XYZ imaju milion i deset akcija firme XYZ. Fondovi koji isplaćuju dividende rastu sporije, ali ti iskeširaju dividende koje su prikupili. U praksi neki fond širokog tipa (pokriva veliki deo tržišta) kao što je SP500 isplaćuje male dividende, jer dividende nisu u modi poslednjih godina. Same kompanije u proseku ne isplaćuju toliko velike dividende kao ranije, preferiraju se drugi mehanizmi "vraćanja prihoda akcionarima".
Thursday at 09:424 days 17 minutes ago, goofs said:Sad, jbg, vadim baš iz malog mozga jer sam to jednom pročitao i prihvatio, nisam se dalje udubljivao, a realno sve ovo nije moja branša.Mislim da problem sa dvostrukim oporezivanjem nije kad kapitalne dobiti nego kod isplate dividendi, porez na dividendu se plaća na obe strane, osim ako postoji ugovor o izbegavanju. Zato je valjda bitan domicil.I ima neka fora sa USA domicilom u slučaju smrti, onda tvoj portfolio tamo postaje tvoja imovina na koju se plaća estate tax po nekim baš gadnim procentima iznad recimo 50,000$.I ja mislim da je ovo slučaj. Bitno je postojanje sporazuma o izbegavanje dvostrukog oporezivanja između SAD i Irske. Dakle, akumulirajući ETF sa irskim domicilom je poreski optimalno rešenje za ulaganje na 10+ godina. Edited Thursday at 09:424 days by jezovuk
Thursday at 09:574 days 52 minutes ago, Ayatollah said:Drugo, meni su skoro sve akcije na američkim berzama (osim RBI koji mi je u Beču), i mene niko dvostruko ne oporezuje. Za koliko para prodam akcije na NYSE ili Nasdaq-u, toliko para mi legne na račun u Srbiji, i na to plaćam kapitalni dobitak u Srbiji. Ne znam kako funkcioniše za ETF-ove jer ih ne kupujem, ali sumnjam da postoji neka posebna razlika, jer nisi američki rezident, pa ti Amerikanci samo puste pare na račun.Nije ovo tačno. U Americi se plaća porez na dobit na berzi čak i ako nisi rezident. Postoji formular w-8ben koji sam morao da popunim i pošaljem kod jednog brokera, kojim se reguliše status i mislim (ali nisam siguran) umanjuje poreska stopa. Ja posle te plaćene poreze mogu da vratim poreskom prijavom u Nemačkoj, jer imaju sporazum o dvostrukom oporezivanju, ali nisam se do sada udubljivao da li mi je "poreski savetnik" to ispravno popunio i vratio jer me mrzi, a nisu neke velike pare.Edit: osim toga piše i na potvrdi koju dobijem kad bih nešto prodao ili dobio dividendu, kao i na godišnjoj potvrdi koju dobijem za godišnju prijavu poreza na prihod. Edited Thursday at 10:064 days by Venom
Thursday at 10:094 days 58 minutes ago, Shan Jan said:Hvala @Venom & @goofs vec ste mi puno pomogli.Ako dobro razumem:Domicil je gde je sediste firme (npr. neki SP500 ETF iz Irske). Sa Irskom nema dvostrukog oporezivanja.Berza na kojoj se trguje je gde se kupuju akcije i gde je registrovana ta firma za trgovinu.Ako kupujem akcije npr. na Frankfurtskoj berzi, najbolje je da imam racun u EUR i uplacujem EUR jer tako nema konverzije. Slicno za dolare i USA berze.Najbolje je da uzmem fond koji najmanje naplacuje godisnji procenat.Ako ima dividendi bolje uzeti onaj koji ti isplacuje njih u akcijama.Cuo sam da IBKR nije bas po nasim zakonima. Ako me ne kosta nista domaci broker za lezarinu, mislim da je to ok opcija.Sad jedno pitanje, da li ima veze da li je SP500 fond npr. iz Irske, registrovan na USA ili EU berzi? I sto se tice oporezivanja i sto se tice performansi.Ja sam svakako mislio da napravim neki buckuris SP500, EURO50 i zlata. Za zlato sam blizi fizickom. Jeste cim za cuvanje ali uvek mozes lako da ga prodas u teska vremena, pu pu pu.Evo i moja dva centa (nije nikakav savet, mišljenje samo). Ja bih potpuno odustao od kupovine zlata, to je najkonzervativnija investicija koja postoji u svemiru. Jedina stvar umesto koje bih kupio zlato je držanje para u kešu. Ako baš voliš metale, sad ti je mnogo bolji trenutak da kupiš srebro. Ako sa druge strane više voliš kripto, čujem da je sad dobar trenutak da se kupi ETH recimo (uz disclaimer da ne pratim taj market toliko, pa sam ovo čuo više usput)Takođe bih gledao da izbegavam evropske berze. Ovo što se sada trenutno dešava u Americi je privremeno, ali nema nikakve dileme da su američke berze neuporedivo potentnije nego evropske iz mnogo razloga, od konkurentnosti ekonomije do opšte kulture investiranja. Ako baš želiš, diversifikacije radi, možeš da uzmeš neki evropski indeks ili neku evropsku akciju (ASML u Amsterdamu recimo, sad nije skup), ali realno nemoj očekivati bilo kakva čuda od njih, jer se neće dogoditi (doduše, nije ni da će propasti, da se razumemo). Sa druge strane, ako si hazarder koji voli da se kocka na egzotičnim tržištima, onda možeš i da diversifikuješ u neku Indiju ili Kinu recimo, ali ja to ipak ne radim.Što se SAD marketa tiče, zavisi od tvoje tolerancije rizika, ali svakako je najbolja neka kombinacija dobrih fondova i kvalitetnijih akcija. Ja više volim da rizikujem, pa tako nemam fondove i povremeno kupujem akcije nekih opskurnih američkih kompanija za koje niko nije čuo kod nas, ali ti za to treba i malo iskustva i jak želudac i da budeš spreman da pukneš ponekad. Ako ne želiš rizik, onda samo fondovi i eventualno Safe Havensi, tipa KO, JNJ i slično. Nije najbolje da uzmeš fond koji naplaćuje najmanji procenat za upkeep, već onaj koji će ti doneti najveći prinos, džaba ti što je održavanje jeftino, ako fond ne raste. Neki opšti overview strategije fondova:Što se akcija tiče, tu sada ima solidnih kandidata za rast, tipa AMD, AMZN, GOOGL od viđenijih, da ne idem dalje.
Thursday at 10:264 days 20 minutes ago, Venom said:Nije ovo tačno. U Americi se plaća porez na dobit na berzi čak i ako nisi rezident. Postoji formular w-8ben koji sam morao da popunim i pošaljem kod jednog brokera, kojim se reguliše status i mislim (ali nisam siguran) umanjuje poreska stopa. Ja posle te plaćene poreze mogu da vratim poreskom prijavom u Nemačkoj, jer imaju sporazum o dvostrukom oporezivanju, ali nisam se do sada udubljivao da li mi je "poreski savetnik" to ispravno popunio i vratio jer me mrzi, a nisu neke velike pare.Edit: osim toga piše i na potvrdi koju dobijem kad bih nešto prodao ili dobio dividendu, kao i na godišnjoj potvrdi koju dobijem za godišnju prijavu poreza na prihod.O da, apsolutno je tačno ovo što pišem. Evo sada sam ukrstio poslednji prodajni nalog Ilirike sa izveštajem banke o prilivu, i na račun mi je uplaćena bruto prodajna cena akcije umanjena za provizije banke, brokera i kastodija. Nikakav porez na to nije plaćen u SAD, niti sam popunjavao W-8ben formular ili bilo koji drugi američki poreski formular. Sa druge strane, za dividende uvek dobijem potvrdu o plaćenom porezu, jer se on i u SAD plaća kao porez po odbitku.Moguće je da je između Nemačke i SAD drugačije regulisano, jer imaju ugovor, pa onda zemlja domicila naplaćuje kapitalni dobitak, a druga to priznaje kao poreski kredit svom rezidentu, ali u Srbiji ovakva šema ne postoji. Sve što plaćam je kapitalni dobitak u Srbiji.
Thursday at 10:404 days 1 hour ago, goofs said:Sad, jbg, vadim baš iz malog mozga jer sam to jednom pročitao i prihvatio, nisam se dalje udubljivao, a realno sve ovo nije moja branša.Mislim da problem sa dvostrukim oporezivanjem nije kad kapitalne dobiti nego kod isplate dividendi, porez na dividendu se plaća na obe strane, osim ako postoji ugovor o izbegavanju. Zato je valjda bitan domicil.I ima neka fora sa USA domicilom u slučaju smrti, onda tvoj portfolio tamo postaje tvoja imovina na koju se plaća estate tax po nekim baš gadnim procentima iznad recimo 50,000$.Kod dividendi bi trebao da se plaća porez na oba mesta, ali Srbija priznaje porez plaćen u inostranstvu kao poreski kredit (član 12 ZPDG), pa ako je taj porez u inostranstvu veći (a u SAD je 30%, naspram 15% u Srbiji), onda se u Srbiji ne plaća ništa. Da je u inostranstvu manji porez, npr. 8%, onda bi se u inostranstvu platilo 8%, a u Srbiji 7%.
Thursday at 11:244 days @AyatollahTu postoji razlika akcije vs etf. Kad držiš direkt akcije neke firme na NYSE npr i ona isplaćuje dividendu onda važi ovo što pišeš - 30% u USA, pa ništa u SRB. Kad ideš preko Irskog ETF-a onda pri isplati dividende na relaciji kompanija -> ETF ide samo 15% tax umesto 30% (jer postoji sporazum USA-Irska). Ako irski ETF isplaćuje tebi dividende, Irska ne uzima porez na to, pa Srbija uzme svojih 15%. Ako se reinvestira kroz akum etf izbegava se tih drugih 15% (ili bar odlaže do momenta prodaje akcija samog ETFa, ako je držanje manje od 10god).Edit: https://www.dineshaarjav.com/blog-detail/ireland-domiciled-etfs-for-investors Edited Thursday at 11:254 days by jezovuk
Thursday at 11:554 days U pravu je @Ayatollah , ovo što sam ja plaćao je porez na dividende, tome služi taj W-8BEN obrazac jer dividende oporezuju kao prihode, ne kao kapitalnu dobit.W-8 forms are filled out by foreign individuals or entities that lack U.S. citizenship or residency, but have worked in the U.S. or earned income in the U.S. This usually applies to foreign-domiciled businesses and non-resident aliens.For example, a non-resident foreigner who earns interest or dividends from U.S.-issued securities would likely file a W-8BEN
Saturday at 05:413 days E drugari, posle malo razmisljanja, za pocetak sam mislio nesto ovako:Broker: Erste. Nenaplacuju lezarinu a transakcije izadju oko 1% vrednosti plus neki sitni evri. Meni to zvuci sasvim ok za ulaganje u "penzioni fond" (buy and forget). Takodje, trebalo bi da je i prebacivanje portfolija kod drugih relativno jeftino i lako a i nenaplacuju prebacivanje evara sa tvog racuna na racun tvog brokera. Samo da proverim da nema nekih skrivenih sitnih slova. Vise ovde: https://www.reddit.com/r/finansije/comments/1hmoohg/najbolji_domaci_brokeri_za_kupovinu_etfova/Od akcija bih za pocetak kupio ovaj akumulirajuci ETF iz Irske koji prati SP500. Performanse mu deluju ok, naknada je mala a upravljaju sa 100 milijardi evra: https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B5BMR087#overviewOno sto mi jedino nije jasno za ove gore je da su izlistani na jedno 10 berzi, od Njujorka do Frankfurta. Da li ima veze na kojoj berzi uzimate akcije? Onako tupavo, mislio sam Frankfurt, da sve bude u EU.Uzeo bih kasnije i neki akumulirajuci EURO50, imate predlog?Ako bih uzimao zlato, verovatno bih uzeo tavex becku filharmoniju: https://tavex.rs/zlato/austrijska-filharmonija-1oz/ Edited Saturday at 05:413 days by Shan Jan
Saturday at 09:282 days 3 hours ago, Shan Jan said:E drugari, posle malo razmisljanja, za pocetak sam mislio nesto ovako:Broker: Erste. Nenaplacuju lezarinu a transakcije izadju oko 1% vrednosti plus neki sitni evri. Meni to zvuci sasvim ok za ulaganje u "penzioni fond" (buy and forget). Takodje, trebalo bi da je i prebacivanje portfolija kod drugih relativno jeftino i lako a i nenaplacuju prebacivanje evara sa tvog racuna na racun tvog brokera. Samo da proverim da nema nekih skrivenih sitnih slova. Vise ovde: https://www.reddit.com/r/finansije/comments/1hmoohg/najbolji_domaci_brokeri_za_kupovinu_etfova/Od akcija bih za pocetak kupio ovaj akumulirajuci ETF iz Irske koji prati SP500. Performanse mu deluju ok, naknada je mala a upravljaju sa 100 milijardi evra: https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B5BMR087#overviewOno sto mi jedino nije jasno za ove gore je da su izlistani na jedno 10 berzi, od Njujorka do Frankfurta. Da li ima veze na kojoj berzi uzimate akcije? Onako tupavo, mislio sam Frankfurt, da sve bude u EU.Uzeo bih kasnije i neki akumulirajuci EURO50, imate predlog?Ako bih uzimao zlato, verovatno bih uzeo tavex becku filharmoniju: https://tavex.rs/zlato/austrijska-filharmonija-1oz/Ovo za brokera ti zavisi od konkretnog ugovora. Erste ima Pravilnik o tarifi, koji kaže da se ležarina naplaćuje u iznosu do 1% vrednosti portfolia, ali da se u svakom konkretnom ugovoru može ugovoriti drugačije do tog iznosa. Stoga gledaj da ti odsustvo ležarine bude adekvatno reflektovano u ugovoru.Ovaj ETF ti je BlackRock-ov fond sa sedištem u Irskoj, koji se menadžuje iz Londona, ima rast od oko 8% godišnje. Sad je dobar trenutak za kupovinu, jer je pao na oko 540 sa oko 620 koliko je bio sredinom februara, što je posledica pada na američkoj berzi - ovo pod pretpostavkom da celo tržište ne ode u korekciju, o čemu se priča kao o mogućnosti (mada uvek ima neki Dr. Doom koji kaže da je propast berze iza ćoška). Da si kupovao ovaj fond u septembru prošle godine, do sada bi imao rast 0% recimo, ako celo tržište ode u korekciju, onda svi idemo u kolektivni minus, ali ako imaš dovoljno keša za svakodnevni život, onda je to samo prolazna neprijatnost. Fond je akumulirajući, dakle nema dividendi i sličnih stvari, kao što i sam znaš. U principu nije bitno na kojoj su berzi izlistani i gde kupuješ, tako da ti je Frankfurt sasvim OK. Pitaj samo brokera da li možeš da kupuješ to preko njih, čisto da ne bude iznenađenja nekih.Za EURO akcije nemam predlog, ne pratim ih. Za zlato, ako ipak kupuješ (opet nisam siguran da je to idealan potez u ovom trenutku, jer je otišlo gore skoro 20% samo od Nove godine, ali tvoja stvar), uzmi sef u banci, nemoj to držati u kući.
Saturday at 09:362 days Pogledaj ova dva klipa o ERSTE brokeru, čisto da si upućen pre odluke, sve ostalo Ajatola objasnio.