Jump to content

Stocks & Crypto

Featured Replies

16 hours ago, Ayatollah said:

Ja sam prodao LEG, koga sam kupovao dok je bio Dividend Aristocrat po 38, a prodao sam ga za 8, jer mu je perspektiva nikakva. Trebao sam da ga prodam još kada je krenuo da tone ispod 20, ali sam se nadao nekom reversalu koji nije došao. Sa MPW-om sam prošao tek za nijansu bolje. On je možda i imao neku perspektivu za čekanje, ali mislim da ima potentnijih pozicija u ovom trenutku.

I jedna i druga pozicija su mi za nauk da ne jurim dipove i dividende, ali to su valjda dečije bolesti na berzi. Sva sreća, pa nisam tu pukao neke epohalne pare.

kad si usao na berzu? je si li uspeo da 3x tvoj portfolio?

• Replies 1.1k
  • Views 86.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Zamisli ovakav dan, a onda i trading aplikacija krene da te troluje

• Za ostale sto seru o mojim predviđanjima, kiss my sexy ass. Kad papci budete zaradjivali sestocifreno godisnje ($,€) , mozemo da pricamo. Do tada, shut a fuck up.     (Zakljucila sam da jedi

• Ne secam se ovoga     

Posted Images

21 hours ago, Miki_belavista said:

kad si usao na berzu? je si li uspeo da 3x tvoj portfolio?

Uh, ne mogu baš da ti precizno odgovorim na ovo pitanje. Počeo sam da ulazim na berzu krajem 2021. godine, prvo sa manjim sumama, a onda sam to povećavao sukcesivno u više navrata, sve do današnjeg nivoa. Iz ovog razloga mi je teško da tačno izračunam koliko sam zaradio do sada - sasvim sigurno nije tri puta, ali je sasvim sigurno više od 50% portfolia. Imao sam tu nesreću da upadnem u bear market 2022. godine, a takođe sam platio cenu za par loših kupovina, kad sam jurio kupovinu dipova bez potvrde supporta i/ili dividendi, ili sam prodavao prerano bez potvrde rejectiona.

6 hours ago, Ayatollah said:

Uh, ne mogu baš da ti precizno odgovorim na ovo pitanje. Počeo sam da ulazim na berzu krajem 2021. godine, prvo sa manjim sumama, a onda sam to povećavao sukcesivno u više navrata, sve do današnjeg nivoa. Iz ovog razloga mi je teško da tačno izračunam koliko sam zaradio do sada - sasvim sigurno nije tri puta, ali je sasvim sigurno više od 50% portfolia. Imao sam tu nesreću da upadnem u bear market 2022. godine, a takođe sam platio cenu za par loših kupovina, kad sam jurio kupovinu dipova bez potvrde supporta i/ili dividendi, ili sam prodavao prerano bez potvrde rejectiona.

50% je malo,jel fiat valute i onako gube na vrednosti.

30 minutes ago, Miki_belavista said:

50% je malo,jel fiat valute i onako gube na vrednosti.

Gube, ali ne izgube baš 50% za tri i po godine, pa sam tu dobar sigurno.

Videću kako će ići sa ovim restruktuiranjem portfolia, tu sam više išao na growth, a manje na prihod, pa bi i rast trebao da bude veći.

6 minutes ago, Ayatollah said:

Gube, ali ne izgube baš 50% za tri i po godine, pa sam tu dobar sigurno.

Videću kako će ići sa ovim restruktuiranjem portfolia, tu sam više išao na growth, a manje na prihod, pa bi i rast trebao da bude veći.

slazem se.

Hej drugari, bio bih zahvalan ako neko ima odgovor na bilo koje od donjih pitanja.

1. Koja je domaca brokerska kuca najbolja za dugotrajna ulaganja? Kupovao bih jednom do dva puta godisnje za stednju u akcijama pa mi naplata transakcija nije toliko bitna u odnosu na fiksne godisnje troskove. Video sam npr. pre dosta vremena da Erste Trader ne naplacuje lezarinu.

2. Kako je najbolje ulagati u SP500 a da se izbegne dvostruko oporezivanje? Mislim da postoji neki Irski SP500, tako su mi nesto pricali.

3. Da li vredi uloziti nesto i u EURO STOXX 50, cisto da se zastitimo od USA ludila?

4. Da li je bolje ulagati u fizicko investiciono zlato ili u zlato na berzi?

5. Koje su najbolje varijante za SP500 i EURO50 kad su u pitanju kompanije koje simuliraju te indekse? Mislim da neke cak isplacuju dividende.

Hvala unapred :)

3 hours ago, Shan Jan said:

Hej drugari, bio bih zahvalan ako neko ima odgovor na bilo koje od donjih pitanja.

1. Koja je domaca brokerska kuca najbolja za dugotrajna ulaganja? Kupovao bih jednom do dva puta godisnje za stednju u akcijama pa mi naplata transakcija nije toliko bitna u odnosu na fiksne godisnje troskove. Video sam npr. pre dosta vremena da Erste Trader ne naplacuje lezarinu.

2. Kako je najbolje ulagati u SP500 a da se izbegne dvostruko oporezivanje? Mislim da postoji neki Irski SP500, tako su mi nesto pricali.

3. Da li vredi uloziti nesto i u EURO STOXX 50, cisto da se zastitimo od USA ludila?

4. Da li je bolje ulagati u fizicko investiciono zlato ili u zlato na berzi?

5. Koje su najbolje varijante za SP500 i EURO50 kad su u pitanju kompanije koje simuliraju te indekse? Mislim da neke cak isplacuju dividende.

Hvala unapred :)

Za Srbiju ne znam. Za ovo ostalo generalno pravilo je "niko ne može da predvidi budućnost".

1. Ne može niko da ti kaže šta je najbolje. Primer: pre godinu-dve sam otvorio klincima račune gde im uplaćujem par evra mesečno, 2/3 sp500, 1/3 eurostoxx. Dugo je sp500 bio u debeloj prednosti, da sam se zapitao za koji sam birao eurostoxx, ali sad kad je sp500 prs'o 10% bacih pogled i eurostoxx ima 12% plus, sp500 10%. Opet da sam sve te pare stavio odjednom umesto mesečno, verovatno bi sp500 bio ispred. Na kraju, to im je poklon kad napune 18, šta će biti do tad isto niko ne zna a to je sve što je bitno. U globalu "diversify" ima smisla, ali to je tvoj izbor. Neki ljudi su u fazonu"samo Amerika" i to je izbor koji jeu poslednjih 10 godina napravio najveći plus, ali to ne znači ništa za budućnost

2. Ne znam

3. Najbolje varijante za većinu ljudi koji ne jure milione nego žele nešto da sačuvaju za budućnost su fondovi sa što manjim troškovima. Fondovi uzimaju procenat uloženog godišnje bez obzira da li su u plusu ili minusu. Taj procenat može da ide od 0,05% za automatizovane indeksne fondove do 2% ili možda više za fondove u kojima Gordon Gecko lično pozajmljuje svoju vrhunsku ekspertizu za izbor najboljih akcija. Takvi fondovi se u proseku manje isplate, jer geniji ne postoje. Takođe postoje fondovi koji isplaćuju dividende koje dobijaju od akcija, kao i oni koji dividende ulažu automatski opet. Ovi drugi imaju smisla za dugoročno investiranje, jer od toga što si profitirao možeš ponovo da zaradiš ako opet uložiš, ali i ovi prvi imaju smisla da izvučeš nešto svake godine, a i možeš onda sam da odlučiš u šta ćeš ponovo da uložiš ako ti je to cilj. S druge strane platićeš odmah porez na to. Generalno danas nema toliko dividendi, čak i ti koji isplaćuju, isplaćuju nešto sitno. Ja imam obe vrste jer me zanimalo kako to izgleda u praksi i zaključak mi je da nije bitno, dividende fondova su uglavnom na nivou 1%. Ako te zanimaju dividende, postoje fondovi koji se specijalizuju za takve akcije, ili ti ostaju pojedinačne akcije. To je veći rizik mada generalno kompanije koje isplaćuju velike dividende manje osciliraju. Ali evo Walgreens ode na doboš, tako da nema pravila.

Edited by Venom

Učlani se na reddit /finansije, tamo puno toga piše, ima i wiki, a ima i par YT kanala koje možeš da preslušaš o investiranju, odlični su.

Ukratko, svi domaći su na manje ili više grdnom glasu, najviše se koriste strani IBKR (koji ima problem sa uplatama ka brokeru jer prolazi samo kod par banaka) i Trading 212 gde valjda može karticom da se prebace sredstva (nisam isprobavao). Ako Srbija ikada uđe u SEPA sistem ovo bi trebalo da ide mnogo lakše.

Za dugotrajna investiranja u ETF treba gledati domicil ETFa i berzu na koju kupuješ. Domicil je bitan za to dvostruko oporezivanje (dobro si čuo, treba tražiti Irski domicil). Berza je bitna zbog likvidnosti, ako ti treba brza prodaja lakše će da ide na velikoj berzi. Ako planiraš štednju u EUR amsterdamska ili nemačka su dobar izbor, uglavnom sve to imaš da odabereš kod brokera. Uvek kupuj u valuti koju si uplatio na svoj račun, konverzija valuta kod brokera nije zakonita po srpskom zakonu (?!?!).

Za zlato svi kažu da je loša investicija, otprilike vrednost stagnira i ne raste kako bi rasla na berzi.

Ako ćeš set-and-forget, najbolja opcija je veći deo u S&P500 i manji deo u neki fond koji ne uključuje američke kompanije, da bi izbalansirao.

Kod ETFova imaš dva tipa - prvi sa reulaganjem zarađenih sredstava i drugi sa isplatom dividende. Za dugotrajna investiranja je bolji ovaj koji ne isplaćuje dividendu već ti povećava portfolio, uz njega imaš i manje drkanja oko prijave i plaćanja poreza.

Za dugotrajno investiranje glavna ideja je da držiš kupljeno bar 10 godina jer se onda oslobađaš poreza na kapitalnu dobit.

Hvala @Venom & @goofs vec ste mi puno pomogli.

Ako dobro razumem:

1. Domicil je gde je sediste firme (npr. neki SP500 ETF iz Irske). Sa Irskom nema dvostrukog oporezivanja.

2. Berza na kojoj se trguje je gde se kupuju akcije i gde je registrovana ta firma za trgovinu.

3. Ako kupujem akcije npr. na Frankfurtskoj berzi, najbolje je da imam racun u EUR i uplacujem EUR jer tako nema konverzije. Slicno za dolare i USA berze.

4. Najbolje je da uzmem fond koji najmanje naplacuje godisnji procenat.

5. Ako ima dividendi bolje uzeti onaj koji ti isplacuje njih u akcijama.

6. Cuo sam da IBKR nije bas po nasim zakonima. Ako me ne kosta nista domaci broker za lezarinu, mislim da je to ok opcija.

Sad jedno pitanje, da li ima veze da li je SP500 fond npr. iz Irske, registrovan na USA ili EU berzi? I sto se tice oporezivanja i sto se tice performansi.

Ja sam svakako mislio da napravim neki buckuris SP500, EURO50 i zlata. Za zlato sam blizi fizickom. Jeste cim za cuvanje ali uvek mozes lako da ga prodas u teska vremena, pu pu pu.

Edited by Shan Jan

1. Da, tj. ne firme nego tog ETF fonda

2. Da, kad upadneš na svoj brokerski račun, odabereš ETF (ili akcije) koji želiš da kupiš i on će ti ponuditi na kojim berzama ima da se kupi. Ponekad oznake ETFa variraju u zavisnosti od toga na kojoj su berzi. Imaš ovaj odličan sajt koji ti pokazuje sve detalje za traženi ETF: https://www.justetf.com/en/
    Npr. SPYL (to je S&P500 fond) se drugačije zove na drugim berzama: https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE000XZSV718#stock-exchange
    Tu imaš i domicile da pogledaš i sve ostale detalje

3. Da

4. Eh, to je sad velika nauka :) u principu ti troškovi održavanja fonda su oko 0.5%, malo gore-dole. Ako fond ima bolje prinose onda nije ni strašno da mu je održavanje malko veće

5. Da. Imaš akumulirajući i distribuirajući fond. Akumulirajući sve dobiti i prinose ulaže nazad u fond, tako da tvoj portfolio raste. Distribuirajući ti isplaćuje dividendu, neko voli i to, da ima kvartalnu uplatu neke kinte

6. Imaš milione prepiski na redditu, a i ovde na temi oko toga, ukratko nijedan strani broker nije zabranjen po našim zakonima. Problematika je što su banke dobile nalog da blokiraju uplate ka stranim blokerima, jer im je u interesu da ti plaćaš održavanje svog portfolia nekom domaćem brokeru, a i NBSu je u interesu da novac ne izlazi iz zemlje bez njihove kontrole. Pa ti tako traže neke debele dokumentacije koje ti ne možeš da ispostaviš, npr. traže ti potpisanu izjavu koje tačno akcije ćeš da kupiš i po kojoj ceni, a ti to ne možeš da znaš jer dok se transfer novca pa kupovina akcije isprocesuira, cena akcija ode gore-dole par dolara. Yettel banka i AIK čini mi se rade ok za sada.
    Održavanje kod domaćih brokera je skuplje, plus su mnogo ljigavi i ako želiš da promeniš brokera naplaćuju ti transfer i to po poziciji, ne po portoliu.

Za ovo pitanje - nema razlike ako je isti fond, osim u valuti, ali neke (Londonska recimo) berze imaju i opcije u različitim valutama.

Inače sad je buljson na berzi zbog Trampa i najavljenih (pa povučenih, pa opet najavljenih) carnia. Ni sam nisam siguran kad je tačno najbolji trenutak za kupovinu, S&P je pao skoro 10% od početka godine, oporaviće se verovatno, ali je upitno da li će pre toga još malo da pada.

Pizdarija sa Teslom takođe ne pomaže, mada je to mala cena za ličnu satisfakciju zbog onog nacoša s_d

28 minutes ago, goofs said:

Učlani se na reddit /finansije, tamo puno toga piše, ima i wiki, a ima i par YT kanala koje možeš da preslušaš o investiranju, odlični su.

Ukratko, svi domaći su na manje ili više grdnom glasu, najviše se koriste strani IBKR (koji ima problem sa uplatama ka brokeru jer prolazi samo kod par banaka) i Trading 212 gde valjda može karticom da se prebace sredstva (nisam isprobavao). Ako Srbija ikada uđe u SEPA sistem ovo bi trebalo da ide mnogo lakše.

Za dugotrajna investiranja u ETF treba gledati domicil ETFa i berzu na koju kupuješ. Domicil je bitan za to dvostruko oporezivanje (dobro si čuo, treba tražiti Irski domicil). Berza je bitna zbog likvidnosti, ako ti treba brza prodaja lakše će da ide na velikoj berzi. Ako planiraš štednju u EUR amsterdamska ili nemačka su dobar izbor, uglavnom sve to imaš da odabereš kod brokera. Uvek kupuj u valuti koju si uplatio na svoj račun, konverzija valuta kod brokera nije zakonita po srpskom zakonu (?!?!).

Gde si čuo sve ovo, majke ti...

Domaći brokeri nisu na lošem glasu jer su loši i neprofesionalni, samo su jednostavno mnogo skuplji od IBKR, jer naplaćuju ležarine i procente od transakcija, dok IBKR ne ne naplaćuje ležarinu, a transakcije se plaćaju u nekom malim fiksnim iznosima. Dodatno, mnogo je komfornije trgovati na IBKR kroz njihovu odličnu web aplikaciju, nego zvati telefonom domaćeg brokera, kao da je 1968. godina. Ja sam kod Ilirike, i sa stanovišta njihove profesionalnosti nikada nisam imao nikakvih problema, ali ono što oni nude je mnogo skuplje nego ono što nudi IBKR. Sa druge strane, sa IBKR-om je večito drkanje sa uplatom i povlačenjem para iz Srbije, kao i sa prijavom poreza, to je mnogo jednostavnije kod Ilirike. Ako to postane jednostavnije, ja ću preći odmah kod IBKR.

Drugo, meni su skoro sve akcije na američkim berzama (osim RBI koji mi je u Beču), i mene niko dvostruko ne oporezuje. Za koliko para prodam akcije na NYSE ili Nasdaq-u, toliko para mi legne na račun u Srbiji, i na to plaćam kapitalni dobitak u Srbiji. Ne znam kako funkcioniše za ETF-ove jer ih ne kupujem, ali sumnjam da postoji neka posebna razlika, jer nisi američki rezident, pa ti Amerikanci samo puste pare na račun. Ostavljam tu malu mogućnost da je za ETF-ove nešto drugačije. Za dividendu je ista priča od kada je Ilirika počela da iskazuje porez plaćen u inostranstvu na potvrdi, taj iznos naša poreska uprava priznaje kao poreski kredit, a kako je porez na dividende u SAD duplo veći nego u Srbiji, to retko kada plaćam porez na dividende u Srbiji.

Ovo za valute jednostavno nije tačno. Ja opušteno kupujem na američkoj berzi iz EUR i ta kupovina ide automatski, a RBI sam recimo kupio iz USD na Bečkoj berzi, i to ne ide automatski, već mi je trezor Erste-a dao ponudu za konverziju u EUR, koja je bila povoljnija nego da sam išao sa kešom po menjačnicama, i sve smo završili mejlovima za pola sata.

Nigde nisam napisao da je berza bitna za dvostruko oporezivanje, bitan je domicil ETFa.

Ilirika je domaći broker, tebi je domaća banka izvršila konverziju valute i to je ok, nije ok kad ti to uradi strani broker.

Sve ovo sam čuo na YT kanalu lične finansije.

Par dodataka na kolegu goofsa:

• Održavanje je dosta ispod 0.5% kod većine indeks fondova ('pasivno' prate postojeći indeks, npr SP500 ili MSCI World), reda <= 0.25%, često i ispod 0.1%. Ima sve na justetf

• Fora kod akumulirajući vs distribuirajući je u porezu - kod isplate dividendi se plaća u Srbiji porez, dok u slučaju akumulirajućeg etf novac od dividendi ne stiže do tebe u srbiju pa nemaš poresku obavezu. Porez na kapitalnu dobit plaćaš pri prodaji akcija, na razliku prodajne i nabavne cene. Ali ako držiš poziciju > 10 godina oslobođen si poreza na kapitalni dobit. Tu je prednost akumulirajućih fondova za dugoročna ulaganja. Porez na dividendu je 15%, tako da nije za baciti.

• Koliko sam ja ispratio, najveći problem sa domaćim brokerima su naknade. IBKR naplaćuje naknadu samo za kupovinu akcija (neki jednocifren eur/usd iznos, tipa 5-7$), a domaći naplaćuju i na kupovinu i na prodaju, i to procentualno (tipa po 2%, proveri, nisam skroz siguran)

Na IBKR sam pre neki dan otvorio racun i preneo sitne pare bez ikakvih problema koristeci paysend i prateci instrukcije sa yt kanala Licne finansije

Edited by Lezilebovich