radisa Posted Sunday at 22:17 Posted Sunday at 22:17 On 14. 1. 2025. at 11:24, Ayatollah said: Suma sumarum, osnovni problem je to što su naši propisi setovani tako kao da se samo primenjuju na domaće državljane koji trguju na domaćim berzama 1970 i neke (da, znam da zvuči apsurdno), i da nema stranih berzi i interneta. U ovome smo valjda ubedljivo najgori u Evropi, možda je neka Belorusija gora od nas. Jel ima neki bitan razlog što je to tako? Sprečavanje odliva deviza? Želja da se uzme svaki mogući dinar, čak i kad je to besmisleno, i onemogućava da se nešto zaradi i unese u zemlju gde će se svakako uzeti neke pare? Jedno jeko glupo pitanje... Da recimo imam dvojno državljanstvo, a živim u Srbiji, kako bi to onda izgledalo, da li bi mogao da odjhebem ovdašnju poresku, ne neki nečin? (nemam dvojno, samo mi je fenomen zanimljiv) Milim, pričao sma ti na PM, zavrzlame oko poreske, počelo je da me baš fascinira,kako to funkcioniše sve, pogotovo mi je fantastičnmo načelo fakticiteta, koje je kao neki leks specijalis...
Choda Posted Sunday at 22:32 Posted Sunday at 22:32 51 minutes ago, Ayatollah said: Za to ste već zakasnili, sada je prava stvar... Jbt oni su odlucili da greed-uju kao da Trump moze da capne svakog casa.
goofs Posted Sunday at 22:37 Posted Sunday at 22:37 10 minutes ago, radisa said: Jel ima neki bitan razlog što je to tako? Zbog, pazi sad ovo, grohotom ćeš se nasmejati...kontrole i sprečavanja pranja para država kontroliše svaki priliv i odliv deviza kako bi onemogućila pranje prljavog novca...s tim da je sasvim lagano da tu kintu opereš kroz neku menjačnicu ili ubaciš u sivu gradnju, to se ne kontroliše, ko će time da se bavi Za trgovanje na internacionalnim berzama strani račun je bombona, uplaćuješ sa njega na brokera i povlačiš nazad. Novac sebi na račun prebacuješ wire transferom, u kom slučaju ćeš platiti neku proviziju, i ta provizija je jedini trošak koji ne bi imao da posluješ direktno iz Srbije. Pri tom mislim da je SEPA transfer ka brokeru jeftiniji od ovog našeg wire transfera, tako da ni ta razlika neće biti nešto značajna. Porez si i dalje dužan da platiš u Srbiji, pošto si tu rezident, ali naš poreski sistem za dugoročna ulaganja zapravo i nije tako loš, porez na kapitalnu dobit se ne plaća ako držiš akcije duže od 10 godina, takođe, treba birati akcije koje se vode u državama sa kojima imamo sporazom o dvostrukom oporezivanju, tako da te porez izađe samo 15%.
radisa Posted Sunday at 22:48 Posted Sunday at 22:48 9 minutes ago, goofs said: Zbog, pazi sad ovo, grohotom ćeš se nasmejati...kontrole i sprečavanja pranja para država kontroliše svaki priliv i odliv deviza kako bi onemogućila pranje prljavog novca...s tim da je sasvim lagano da tu kintu opereš kroz neku menjačnicu ili ubaciš u sivu gradnju, to se ne kontroliše, ko će time da se bavi Ma vidi, može zvanično da je zbog sprečavanja pranja novca, ali je totalno besmisleno sve to, i to ljudi u poreskoj znaju jako dobro da je besmisleno... Mislim, možda sam preučio™ ali neverujem da je to pravi razlog, jer kao što kažeš, peru se para ne sve strane, a baš je zapelo ako trgovine akcijama da sprečavaju pranje para...
Ayatollah Posted Sunday at 23:08 Posted Sunday at 23:08 (edited) 1 hour ago, radisa said: Jel ima neki bitan razlog što je to tako? Sprečavanje odliva deviza? Želja da se uzme svaki mogući dinar, čak i kad je to besmisleno, i onemogućava da se nešto zaradi i unese u zemlju gde će se svakako uzeti neke pare? Jedno jeko glupo pitanje... Da recimo imam dvojno državljanstvo, a živim u Srbiji, kako bi to onda izgledalo, da li bi mogao da odjhebem ovdašnju poresku, ne neki nečin? (nemam dvojno, samo mi je fenomen zanimljiv) Milim, pričao sma ti na PM, zavrzlame oko poreske, počelo je da me baš fascinira,kako to funkcioniše sve, pogotovo mi je fantastičnmo načelo fakticiteta, koje je kao neki leks specijalis... Uh, bojim se da odgovor na ovo pitanje nije ni kratak ni jednostavan, kao i da ja nemam sve potrebne uvide i informacije da bih mogao da ti ga dam, ali hajde da probam sa mojim viđenjem... Zli jezici bi rekli da je ovakav sistem postavljen od strane SNS vlasti da bi se što više otežalo investiranje u inostranstvu, i tako se slobodan kapital u Srbiji usmerio u nekretnine, što je glavni biznis i izvor prihoda raznoraznih tajkuna bliskih sadašnjoj vlasti i sličnih paradržavnih struktura. Premda u takvom odgovoru ima nešto istine, mislim da je on delimičan i krajnje površan, i da prave razloge treba tražiti u strukturama duboke države kod nas, a posebno u tehnokratskim strukturama NBS-a koja je glavni inspirator, organizator i sprovodilac takve politike, i koja daje ton celom finansijskom sektoru u Srbiji. Ovo mislim stoga što ovaj protekcionistički i konzervativan stav NBS nije od juče, niti od dolaska Vućića na vlast, odnosno Jorgovanke na mesto guvernera, već njegovi koreni sežu mnogo dublje i dalje u prošlost, u vreme SFRJ i samoupravne ekonomije, kada se devizama nije moglo slobodno raspolagati, i kada su sva devizna sredstva bila pod strogom kontrolom države i tadašnje NBJ. Još tada se u strukturama Narodne banke zapatio taj konzervativan i protekcionistički način razmišljanja, da su oni nekakvi čuvari održivosti deviznog bilansa i finansijske stabilnosti zemlje, a da su glavni rizici tome domaća fizička i pravna lica koja ne znaju dobro strane finansijske sisteme i ekonomije, te bi zbog njihovog neznanja i nediscipline došlo do odliva deviza iz zemlje i posledično do destabilizacije finansijskog sistema. Ovo razmišljanje je možda imalo neke logike tokom sedamdesetih i osamdesetih, kada gro domaće privrede i nije imalo direktne kontakte sa inostranstvom, već su se koristili indirektni paradržavni usmeravajući kanali poput Genex-a i Inex-a, ali je razvojem moderne ekonomije u digitalno doba postalo potpuno prevaziđeno, jer sada svaki pojedinac em razmišlja drugačije nego naši roditelji u SFRJ jer teže zarađujemo svoj novac, em ima praktično kontakt sa inostranstvom u realnom vremenu. Nažalost, korporativna kultura NBS (hajde da se tako izrazim) nije ispratila taj razvoj, dobrim delom i zbog izolacije devedesetih i dvehiljaditih, i tamo je ostalo vrlo tvrdo jezgro jednog izrazito protekcionističkog i rigidnog načina mišljenja, koje otprilike podrazumeva da su naši ljudi suviše neuki da bi mogli efikasno da upravljaju svojim novcem, i da im tu treba striktan regulator da bi ih sprečio da straće svoj kapital. Drugim rečima, NBS je tu da bi sprečila da se ti zajebeš i da nekom zlom strancu nešto platiš, a da za to ne dobiješ ništa opipljivo zauzvrat - zato je recimo dozvoljeno plaćanje karticama ili naručivanje robe iz inostranstva ili trgovina akcijama (ali samo strogo kontrolisana), jer se tu nešto sigurno dobije, ali recimo nije dozvoljena trgovina derivatima, jer tu ne postoji nikakva protivvrednost po mišljenju NBS. Na sve ovo, ima i toga da su u NBS dugi niz godina na pozicijama ljudi koji su sa svojim rastom i razvojem završili onog trenutka kada su završili fakultete (a tome može biti i više decenija), pa onda ne dozvoljavaju da finansijski sistem evoluira i uđu rešenja koja oni ne poznaju, jer bi i oni sami time postali prevaziđeni i nepotrebni, već vrte istu priču ceo radni vek. Primera radi, pre 4 godine otprilike sam za velikog zapadnog klijenta radio jedan veliki ugovor sa državom, gde je plaćanje išlo direktno iz budžeta preko NBS-a. NBS je insistirao da plaćanje bude izvršeno...dokumentarnim akreditivom, što je institut sa kojim sam se ja susreo poslednji put na fakultetu, i koji se napolju maltene više i ne koristi. Ja u prvi mah nisam znao ni kako da prevedem ovo strancima, a i kada sam im preveo, oni su bili iznenađeni kao da su videli Jetija, i morali su da zovu svog CFO da se konsultuju da li oni tako nešto uopšte mogu da rade (a u pitanju je kompanija koja uglavnom radi sa državama i vladama, ne sa privatnim sektorom), a onda je on morao da zove banku napolju da vide da li i oni još uvek to rade. To je otprilike ilustracija stanja svesti u NBS. ZA drugo pitanje, mnogo kraći odgovor - ako si domaći državljanin i provodiš više od 183 dana godišnje u Srbiji, nema teorije da izbegneš domaće poreske i devizne propise. Ovo uopšteno, možda bi te neki dobar poreski savetnik u nekoj situaciji provukao kroz neku rupu. Edited Sunday at 23:21 by Ayatollah 1 1
Ayatollah Posted Sunday at 23:14 Posted Sunday at 23:14 33 minutes ago, goofs said: Porez si i dalje dužan da platiš u Srbiji, pošto si tu rezident, ali naš poreski sistem za dugoročna ulaganja zapravo i nije tako loš, porez na kapitalnu dobit se ne plaća ako držiš akcije duže od 10 godina, takođe, treba birati akcije koje se vode u državama sa kojima imamo sporazom o dvostrukom oporezivanju, tako da te porez izađe samo 15%. Sa SAD nemamo sporazum o dvostrukom oporezivanju, pa opet plaćaš samo 15% na kapitalnu dobit, jer je Amerikanci ne naplaćuju nerezidentima kod prodaje akcija. Kod dividendi se plaća porez od 30% u SAD koji ti oni obračunavaju i odbijaju, a naši ti priznaju kao poreski kredit do visine poreza koji bi platio u Srbiji. Zato moraš naći brokera koji iskazuje obračun poreza na potvrdama, jer inače plaćaš dupli porez. Inače se slažem da je naš poreski sistem relativno povoljan ovde. 1
Mr.Mxyzptlk Posted Sunday at 23:40 Posted Sunday at 23:40 4 hours ago, Choda said: @Mr.Mxyzptlk Jel si uhvatio $TRUMP? ne brate... pauziram malo pre sve ove histerije... imao neke trumpove al sam to sve zavaljao... vidim da je pojeo sav likviditi
Recommended Posts