Jump to content
IGNORED

Stocks & Crypto

mustang

Recommended Posts

Posted

Mislim da za to moraš da imaš dvojno državljanstvo, i da bi tamo negde pristali da ti otvore račun i da bi bio čist ovde pred domaćim zakonima.

Alternative su neki paralelni tokovi novca putem onih pejment sistema, Wise i slično, ali za sve to raste provizija i naknada za transfere u oba pravca. Imaju i neki strani brokeri koji primaju uplate karticama i to prolazi ok kod domaćih banaka (lol), ali IBKR to nema, a oni su najveći/najbolji na svijet.

• Tužno 1
Posted
13 hours ago, Chika Spale said:

Ja licno cu proveriti mogucnost otvaranja nerezidentnog deviznog racuna u okolnim zemljama. Posto sam i tako pristao na igranku placanja naknade banci za slanje deviza na inostrani racun (za potrebe IBKRa), ista naknada je i ako se salje na bilo koji inostrani devizni racun. Domaci lihvari i mafija me nece videti makar bili jedina opcija.

Znaš da ti je potrebna saglasnost NBS da otvoriš račun u stranoj banci ako si rezident Srbije, i da strane banke to hoće da traže? Kao i da se za otvaranje nerezidentnog računa obično traži dozvola boravka u toj zemlji? Takođe i da za devizne uplate ka privatnim računima u inostranstvu moraš imati neki pravni osnov (mada umeju bankari da zažmure na ovo i da ga vode kao izdržavanje člana porodice, mada ne znam kako bi to radilo da šalješ novac samom sebi)?

Nije baš tako jednostavno, da jeste ja bih uradio odavno.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
1 hour ago, Ayatollah said:

Znaš da ti je potrebna saglasnost NBS da otvoriš račun u stranoj banci ako si rezident Srbije, i da strane banke to hoće da traže? Kao i da se za otvaranje nerezidentnog računa obično traži dozvola boravka u toj zemlji? Takođe i da za devizne uplate ka privatnim računima u inostranstvu moraš imati neki pravni osnov (mada umeju bankari da zažmure na ovo i da ga vode kao izdržavanje člana porodice, mada ne znam kako bi to radilo da šalješ novac samom sebi)?

Nije baš tako jednostavno, da jeste ja bih uradio odavno.

Mogu da potvrdim ovo da strane banke traže. Ja sam 2010 pre nego što sam se finalno preselio (i prijavio) otvorio račun i to je čak prošlo u filijali, ali su me par nedelja kasnije zvali da hitno dođem. I tu su mi rekli da moraju da zatvore račun, jer NBS...

Posted (edited)
2 hours ago, Chika Spale said:

Evo odgovora NBS od juce

https://www.nbs.rs/sr_RS/scripts/showcontent/index.html?id=20295

Shou izjava. 

Ovo je hit:

"Поред тога, указујемо и на то да резиденти само у изузетним случајевима, који су прописани Одлуком о условима под којима и начину на који резиденти могу држати девизе на рачуну код банке у иностранству, могу држати девизе у иностранству, и то само код страних банака, из чега произлази да резиденти не могу пренети средства на своје рачуне отворене код иностраних брокера и тамо их држати све док не одлуче (ако одлуче) да ли ће предметна средства уложити у одређене финансијске инструменте или ће ова средства с брокерског рачуна пренети на рачуне код банака у иностранству супротно наведеној одлуци и искористити за плаћања у иностранству која нису дозвољена важећим прописима."

Bukvalno sam danas hteo da odradim prvu probnu uplatu iz RF ka IBKR. Pre praznika pitao banku, kazaše da nema prepreka i da treba samo opšti ugovor sa IBKR i nalog. Jel ima neka opcija na IBKR da se dobije traženi 'papir' ili ovo efektivno onemogućava transfer para ka njima?

Edit: ovo jeste konzistentno sa propisom da se ne smeju pare držati u stranim bankama. Ali konzistentnost ne čini celu stvar ništa manje idiotskom. Kako oni kontrolišu plaćanje poreza za HOV prodate preko stranih brokera? Recimo da uspe transfer jer magično nabavim papir i odradim prebacivanje tačne sume za kupovinu N akcija, u paru. I kupim. I držim neko vreme i prodam. Kako me onda spreče da držim te pare na brokerskom računu ili ih prebacim u ino banku? I kako znaju da treba da prijavim porez ako pare ne povučem u Srbiju?

Ako za ovo prethodno imaju mehanizam (ino broker dostavlja info), onda mogu na isti način da kontrolišu i da li sam kupovao dozvoljene HOV ili nedozvoljene, ne moraju da traže dokaz unapred pre transfera novca. Sralje.

Edited by jezovuk
Posted
6 minutes ago, jezovuk said:

Edit: ovo jeste konzistentno sa propisom da se ne smeju pare držati u stranim bankama.

E, al zato lagano možeš da držiš pare kod domaćih kladionica, bez problema, sređujuti i sve online :thumbup:

Strani broker nije banka, nije ni onaj Payoneer, ni Wise, tako da je tu siva zona u pitanju koju oni ne umeju da reše pa furaju ovo što znaju (ne umeju da reše i mnogo drugih stvari btw).

• +1 1
Posted

Ma ok, nisam ni mislio konzistentno u smislu 'broker je banka' nego u smislu duha zabrane - ako ne može banka nema logike ni broker da može jer nemaju kontrolu daljeg prometa. Al retardiran je način enforsovanja. Kako spreče raspolaganje napolju ako iznesem u gaćama pare (legalno,do 10k beše)? Ako se tu oslanjaju na ino banke da kontrolišu i javljaju, što ne može i sa ibkr isto, da ibkr javlja? Ako ibkr ne želi, poštenije je napraviti whitelist ino brokera s kojima nbs imauć saradnju i onda lepo reći može lak transfer ali samo kod ovih brokera jer oni šalju podatke nbsu.

Posted (edited)

I na Linkedin-u je krenuo shitstorm protiv ove odluke, što je valjda prvi shitstorm koji sam video na toj folirantskoj mreži.

Inače, sjajno mi je kako NBS smatra da postoje određeni derivati čija kupovina nije dozvoljena državljanima Srbije, kao da bi ljudi trošili državne pare na to, a ne one koje su sami zaradili ili nasledili. To je taj control freak odnos prema našem novcu, koji oni smatraju svojim, a nas koji investiramo suviše glupim da njim upravljamo.

Edited by Ayatollah
  • +1 2
Posted

Заоставиштина комунизма.

Posted

@Ayatollah - ako bi prebacivali pare na IBKR preko Paysend i fakticki zaobisli ove gluposti, da li bi zbog toga mogli imati problema pred poreskom ili nekim drugim organom ? 

Posted

mogu da ga duckaju na oncejnu

Posted
21 hours ago, Lezilebovich said:

@Ayatollah - ako bi prebacivali pare na IBKR preko Paysend i fakticki zaobisli ove gluposti, da li bi zbog toga mogli imati problema pred poreskom ili nekim drugim organom ? 

Uh, teško mi je da ti jednostavno odgovorim na ovo. Postoje dva osnovna problema kod trgovine na IBKR - što je tvoj račun tamo u principu novčani račun u inostranstvu, a držanje novčanih računa van Srbije nije dozvoljeno srpskim državljanima, i to što su te transakcije nevidljive srpskim poreskim organima.

Za ovo prvo bi teoretski mogao imati problema sa Deviznim inspektoratom samom činjenicom da imaš ovakav neki račun, bilo na njemu 1 dolar ili 10 miliona, ali ne znam kako bi NBS uopšte mogla da utvrdi da poseduješ neki ovakav račun. Eventualno, da piše IBKR-u i traži od njih spisak svih državljana Srbije koji imaju otvorene račune kod njih, ali je pitanje da li bi oni uopšte sarađivali sa njima i da li su ti podaci zaštićeni nekim američkim propisima o poverljivosti, bankarskoj tajni, itd. Takođe ne znam i šta bi NBS radila sa tim podacima -  eventualno ti naložila da odmah zatvoriš taj račun i povućeš pare nazad u Srbiju (pri čemu ne znam šta bi mogli da ti nalože ako nemaš para na IBKR, već samo hartije od vrednosti, jer oni i nisu nadležni za nadzor nad hartijama od vrednosti, već je to Komisija za HoV), i pokrenula prekršajni postupak, ali bi onda morala da pokrene desetine hiljada prekršajnih postupaka po ovom osnovu (doduše, znajući da je u pitanju luda sektaška organizacija, nije ni to skroz isključeno) sa vrlo neizvesnim ishodom, jer naš zakon ne zabranjuje trgovinu HoV u inostranstvu. 

Samo prebacivanje para na taj račun ne bi trebalo da je tako problematično sa pravnog aspekta, u pitanju je tehnički postupak, ali kao što vidimo NBS je rešila da to blokira u formi davanja naloga, ali će im biti jako teško da blokiraju npr. slanje para kroz platne sisteme Vise i Mastercarda, gde je to moguće. Možeš imati problem sa strane IBKR, jer oni traže da navedeš odakle ćeš slati novac, pa ti se može desiti da ti odbiju uplatu koja dolazi sa nekog neregistrovanog računa.

Što se poreza tiče, postoje dva problema. Prvi je prihvatanje potvrda o trgovanju/dividendi koje izdaje IBKR za potrebe klijenata, i za koji će u najboljem slučaju da ti traže overen prevod, u lošijem slučaju i da pribaviš američki apostil (što ti IBKR neće pribavljati ni slučajno), a u najgorem ti neće priznati te potvrde uopšte, već će primeniti pretpostavljene cene iz Zakona o porezu na dohodak građana (za nabavnu cenu se uzima najniža cena na trgovanju unazad 365 dana). Drugi problem je što su te transakcije na IBKR nevidljive za naše organe, pa kad bi se jednog dana odlučio da povučeš pare posle npr. 10-15 trgovanja, morao bi da imaš dokaze o tome da si sva ta trgovanja, odn. kapitalne dobitke, gubitke i dividende prijavljivao na vreme našim poreskim organima, i da ti se to matematički uklapa sa odlivom i prilivom para, a što bi moglo dodatno biti zakomplikovano ako ne bi povukao sve pare, već samo deo para, itd. Ja iz ovog razloga još uvek koristim Iliriku, jer mi je komfornije - svaki priliv para se vidi na mom bankovnom računu, od Ilirike dobijem potvrdu na srpskom, i kad jednom prijavim porez na to, više ne moram da mislim, niti da imam dodatne komplikacije.

Suma sumarum, osnovni problem je to što su naši propisi setovani tako kao da se samo primenjuju na domaće državljane koji trguju na domaćim berzama 1970 i neke (da, znam da zvuči apsurdno), i da nema stranih berzi i interneta. U ovome smo valjda ubedljivo najgori u Evropi, možda je neka Belorusija gora od nas. 

Posted
2 hours ago, Choda said:

@Mr.Mxyzptlk Jel si uhvatio $TRUMP?

Za to ste već zakasnili, sada je prava stvar...

• Haha 1