Jump to content

Stocks & Crypto

Featured Replies

@Ayatollah ovo sto pricas za zlato zvuci kao da ima smisla. Kad gledam grafikon vidi se da je skocilo oko korone (logicno) a onda i nakon korone kad je krenula kriza (logicno) i to traje vec 2 godine. Ako uskoro prodje kriza (mada jos nema naznaka), zlato bi trebalo da padne, pretpostavljam? Onda bi sad najbolje bilo kupovati SP500 ili cak cekati jos malo ako ce da Tramp nastavi nesmetano da ludi. Zanimljivo da EURO50 raste od dolaska Trampa. Kazem vam ja, kladite se na Evropu ;)

Mada, ja gledam to kao dugorocnu investiciju koju cu da ponavljam godisnje, tako da pretpostavljam da ce da se sve iznivelise vremenom. Jedino cu sada mozda da tresnem malko vise.

image.png

• Replies 1.1k
  • Views 86.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Zamisli ovakav dan, a onda i trading aplikacija krene da te troluje

• Za ostale sto seru o mojim predviđanjima, kiss my sexy ass. Kad papci budete zaradjivali sestocifreno godisnje ($,€) , mozemo da pricamo. Do tada, shut a fuck up.     (Zakljucila sam da jedi

• Ne secam se ovoga     

Posted Images

E da, dosta dugo već važi priča (mislim da se i na forumu o tome pisalo) da nema slobodnih sefova po bankama, i da je lista čekanja dugačka.

Btw, kad smo već kod toga, u ponedeljak ću da zovem Iliriku, da vidim da li su spremni da mi drastično smanje ili ukinu safekeeping fee, jer to počinje da bude nezanemarljiva suma koju plaćam ni za šta.

Lepo zvuči to sa Erste, rado bih pobegao od komercijalne ako funkcionišu sve ok preko web aplikacije a manji je reket.

https://www.marketwatch.com/story/individual-investors-net-bought-a-record-4-7-billion-worth-of-stocks-on-thursday-as-new-tariffs-pummeled-markets-a82a4a8c?mod=home_ln

Zanimljiv tekst, ja sam i dalje u wait modu

@Shan Jan

Apropo Erste Banke, ovo je info koji sam dobio od njih

Zahvaljujemo se na interesovanju za usluge ERSTE brokera.  U nastavku Vam dostavljamo osnovne informacije u vezi trgovanja na berzama:

Kako početi : 

1. Potreban je samo jedan odlazak u najbližu filijalu Erste banke zbog otvaranja namenskih novčanih računa i potpisivanja brokerskog ugovora. Preporučujemo da najavite datum i vreme dolaska (preko ove mail adrese) u željenu filijalu.  Možete nam na adresu[email protected] dostaviti očitanu Ličnu kartu kako bismo unapred pripremili deo dokumentacije i prosledili u filijalu koja vama odgovara u dogovoreno vreme. Molim vas da imate u vidu da će ukupna procedura u odabranoj filijali trajati od 30 do 60 minuta zbog obima relevantne dokumentacije (dokumentacija vezana za novčane račune, plus brokerska dokumentacija).

2. Nakon potpisivanja ugovora i uplaćenih sredstava na namenski račun, trgovanje možete da obavljate preko:

-web aplikacije  i

- da instrukcije za trgovanje šaljete brokeru na mail (po šablonu koji dobijete od brokera, a na osnovu tih informacija mi kreiramo trgovački nalog u našem sistemu).  

Dobijanjem pristupa (korisničko ime i lozinka) za web aplikaciju ili PIN broja za davanje naloga putem maila nemate potrebu za štampanjem, potpisivanjem i skeniranjem naloga niti odlaskom do filijale.

(Ukoliko želite brokerske ugovore na uvid odmah posle formiranja, a pre odlaska u filijalu, molim vas da nam to naznačite u meilu kada nam šaljete svoj lični dokument).

Možemo da realizujemo naloge za trgovanje (akcijama /obveznicama/ ETF-ovima/investicionim fondovima) na svim svetskim berzama. Nakon realizacije naloga na berzi šaljemo vam povratnu informaciju, a zatim i potvrdu u PDF formatu na mail. 

Klijenti koji trguju posredstvom Erste brokera na inostranim berzama ostvaruju sledeće BENEFITE:

• Nepostojanje troškova za transfer deviza ka inostranstvu i iz inostranstva

• Nepostojanje kastodi troškova za čuvanje HOV u inostranstvu – “safekeeping fee” (lokalna Erste banka snosi ove troškove u ime klijenta i ne prebacuje ih na krajnje korisnike)

• Prisustvo na svim relevantnim tržištima posredstvom Erste Grupe,

• Dividende se uplaćuju na račun klijenta bez troškova sa naše strane,

• Bez troškova održavanja računa za trgovanje,

• Povoljniji kurs za konverziju valuta pri trgovanju hartijama u inostranstvu,

• Iskusan tim brokera u neposrednom kontaktu sa klijentima može da pruži relevantne informacije

• Sigurnost vaših novčanih sredstava i kupljenih hartija usled trgovanja posredstvom Erste banke sa dugogodišnjim prisustvom na stranim tržištima i dobrom reputacijom,

• Putem aktivirane web aplikacije imate uvid u vaš portfelj, trenutne cene, istoriju trgovačkih naloga i ostale funkcionalnosti , a na raspolaganju  će uskoro biti i  mobilna aplikacija. 

Troškovi koji se odnose na trgovanje na stranim berzama:

• Brokerska provizija – akcije i povezani ETF-ovi - od 0,9% do 0,3% ( brokerska provizija prati ukupan ostvaren promet i automatski se smanjuje svaki put kada pređete određenu ukupnu vrednost ostvarenog obima trgovanja bez obzira na vremenski rok i broj ispostavljenih naloga).  Provizije se naplaćuju po realizovanom nalogu tj zaključenoj transakciji.

• Za obveznice se posebno ugovara brokerska provizija.

• Naknada za novčano saldiranje  - 0,1%

• Naknada Erste Grupe tj agenta - 0,05%, a minimum 6,9 EUR po nalogu*

• Naknade ino tržišta  su različite (npr. Američke berze 0,0125%;  XETRA 0,00504% ali min 1,03 EUR, AMSTERDAM 0,015% sa minimumom od 3 EUR po nalogu itd. , preporuka da se prethodno informišete preko brokera jer su provizije berzi različite) 

*Zbog postojanja minimalnih naknada za ino tržišta, ukupni troškovi i provizije budu relativno veći ako trgujete nalozima manje vrednosti. Što je nalog veći provizije budu relativno manje u odnosu na vrednost naloga, u procentualnom iznosu. 

Reprezentativni primer na EUR 5.000:

KUPOVINA

komada

100

cena

50,00

tržišna vrednost

5.000,00

broker

0,90%

45,00

BANKA

0,10%

5,00

BERZA (xetra,
min 1,03 eur)

0,0050%

1,03

INO AGENT
(min 6,9 eur po kursu eur/usd)

0,050%

6,90

ukupno sve

5.058,78

Glavne funkcionalnosti web aplikacije:

• Trgovanje hartijama od vrednosti na domaćem i inostranim tržištima (ispostavljanje naloga, njihova modifikacija i opoziv)

• Praćenje evidencije predhodno ispostavljenih naloga i njihov status

• Pregled realizovanih transakcija (zaključnice)

• Stanje kupljenih hartija (portfelj)

• Stanje na namenskim novčanim računima

• Prikaz trenutnih cena odabranih hartija sa stranih tržišta

• Formiranje izveštaja o nalozima, zaključnicama i stanju koji se mogu izvesti u .pdf i xml. formatu.

• Formiranje potvrda potrebnih za relevantne državne organe (poreska uprava i sl.)

Dodatne funkcije su u pripremi a gotova nam je i mobilna aplikacija koju puštamo u produkciju u toku maja…

Kenja mi se od banki I provizija.

Zapadna Evropa već radi punom parom i rezultati se nastavljaju po starom. Ovde ćemo uskoro kao wallstreetbets, post your losses lolol

Dosta nadrealno, kakav lik.

Screenshot_20250407-085207~2.png

DAX i FTSE nešto bolje prošli od azijskih berzi.

Zlato pada a dolar raste, kao da nije raspad totalni na berzi.

• Popular Post

Zamisli ovakav dan, a onda i trading aplikacija krene da te troluje

image.png

2 hours ago, igoraki said:

Zlato pada a dolar raste, kao da nije raspad totalni na berzi.

Recimo da horoskop, ili ekonomske nauke, nesto nisu u skladu sa desavanjima na berzi otkako se korona pojavila. Kada dolar skace, akcije padaju i obrnuto, jer svetakim dolarakim igracima akcije "pojeftine", a kada akcije skoce i dolar padne te se prodajom akcija nadomesti razlika.

Ako neko ima drugaciji i logican zakljucak od ovog mog blesavog, zamolio bih da pojasni. Dakle, ne trgujem na berzi vec 7 godina.

On 29. 3. 2025. at 4:54, Shan Jan said:

@Ayatollah ovo sto pricas za zlato zvuci kao da ima smisla

Ako ti ista znaci, od 3 banke sa kojima imam brokerage naloge preporucuju zlato kao jedan od pravaca diversifikacije. Ideja nije da zaradis, vec da diversifikujes imovinu.

Ja konkretno imam zlato u SPDR ETF, te u polugama (kao i nesto u srebru).

On 29. 3. 2025. at 6:41, Shan Jan said:

E drugari, posle malo razmisljanja, za pocetak sam mislio nesto ovako:

1. Od akcija bih za pocetak kupio ovaj akumulirajuci ETF iz Irske koji prati SP500. Performanse mu deluju ok, naknada je mala a upravljaju sa 100 milijardi evra: https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B5BMR087#overview

Pao ti je ovaj fond na 500, a tržište je izgleda udarilo u support na WMA 200, tako da je sada pravi trenutak za kupovinu (ako imaš herca).

Izvinjavam se ako nije najbolji topic

Da li je vreme da razmisljam da se udaljavam od USD?
Placen sam i imam nesto u steku u USD, a nemam neki veliki plan niti ideju gde da ubacim taj novac u bliskoj buducnosti, jedino mi pada na pamet da prebacim u EUR

1 hour ago, lord_s said:

Izvinjavam se ako nije najbolji topic

Da li je vreme da razmisljam da se udaljavam od USD?
Placen sam i imam nesto u steku u USD, a nemam neki veliki plan niti ideju gde da ubacim taj novac u bliskoj buducnosti, jedino mi pada na pamet da prebacim u EUR

Tramp želi da obori dolar, to definitivno. Sad ja ne verujem da će to biti još nešto drastično, sad je već blizu 52 week minimuma, ali ko zna.

Moja preporuke bi bile investiciono zlato ili švajcarac ako baš želiš da pobegneš od dolara.