Razzmatazz Posted December 3, 2016 Posted December 3, 2016 (edited) Ma to sa pomeranjem klase je bio više lakonski odgovor na moje empirijsko pitanje - u nekoj idealnoj situaciji, gde nema dodatnih prihoda i rashoda sem plate. Dakle ja dobijam platu i svaki mesec mi se odmah uzima porez na nju - zar ne bi trebalo da na kraju godine budemo kvit? Koliko sam zaradio, za toliko sam oporezovan i naš odnos je na pozitivnoj nuli. Međutim, ispada da nije i da bi sa StKl. 3 svejedno morao da doplatim u tom slučaju. I onda mi je tip rekao da bi to moglo da se izbegne sa StKl. 4, gde bi mi mesečno uzimali više. Elem, pizdim i ja oko poreske otkako je gospoja freiberuflerin, jer je podnošenje toga pain in the ass. Sa druge strane, ako steuerberateri na kombinovanu prijavu (arbeitnehmer + freiberufler) uzimaju po 300-400€, onda mi je to poskupo. Pogotovo nakon ovogodišnjeg iskustva gde je gospođa radila više pa ne samo da treba da plati više poreza, nego treba i za krankenkase da doplati za prethodnu godinu (jer oni uzimaju procentualno). I nisu ispale naivne sume. Edited December 3, 2016 by Razzmatazz
Venom Posted December 3, 2016 Posted December 3, 2016 EÜR, a? :D Pa da, to sam i ja mislio, al eto nije. Pitam se sta sam jos sve pogresno shvatio, i koliko sam vremena protracio na to da nesto pogresno shvatim i zakljucio da nesto u tom procesu ne stima. Nama rekose oko 150e samo za prijavu, pa cak i da je dva puta za oboje, opet sam u fazonu da nema sanse da to popunjavam sam. Uglavnom nemamo pojma sta radimo, onda se sve pretvori u beskonacno googlanje, kad udjemo u treci sat onda pocnemo s medjusobnim pickaranjem, a kad dodjemo do pitanja i oblasti poput Riester Rente pocinjem da vidim zvezdice i da se osecam kao biciklista koji je upravo shvatio da vozi vec tri sata i da ima jos 30km uspona do cilja. Mislim da smo prosli put potrosili po ceo dan na kraju, mada iz dva puta. Najgori deo mi je sto znam da moram i onda se pshicki pripremam mesec dana. To se onda pretvori u zaziranje od uopste pocinjanja, odugvlacenje i sve ostalo sve dok vrtic i svi ostali ne pocnu da prete.
Razzmatazz Posted December 3, 2016 Posted December 3, 2016 Jeste ta cifra ~150€ za steuerberatera, ako se radi o čistom "arbeitnehmer" statusu. Ali čim ulazi i freiberufler priča, onda cena skače na tih 300-400€. To je bar informacija koju sam ja dobio. E sad, pretpostavljam da može i za manje, da nađe čovek "nekog našeg" ko to radi ili možda čak i ne steuerberatera solo, nego da se učlani u neki verein. Oni imaju svoje ljude koji to rade, ti plaćaš godišnju članarinu, koja je obično u visini naknade koju bi trebalo da platiš - ALI možda bude i nešto manja. Uglavnom, ni ja nemam stomak da to uradim u jednom cugu. Sreća pa moj softver ima mogućnost da iz prethodne godine prenese vrednosti u novu godinu, ako su polja istoimena. Pa onda prolazim samo polje po polje i proveravam da li se cifre za tekuću godinu slažu. Ali barem ne moram svaki put da lupam glavu oko svakog polja, za koja - da ne grešim dušu - imaju dosta dobar help i objašnjenja sa konkretnim primerima. Odradim opšte stvari i prijavu mog poreza jedan dan, pa jedan dan preskočim da mi se malo organizam iščisti, pa onda krenem ženin deo da uradim. I na te dane ne sme niko da me dira i prilazi blizu. A kamoli dira sve papire sortirane i razasute po patosu
Venom Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Pod utiskom sam da vecina daje prvo savetovanje za dzabe, tako da se isplati zakazati i raspitati se. U petak mi rekose ovako: redovne stvari za freelancere u toku godine zavise od kolicine posla i prihoda, i to izadje na oko 50-100 mesecno (kvartalni obracun poreza na prihod, PDV-a itsl, prijava itsl.) i na kraju godine oko 150e za godisnju prijavu. Pretpostavio sam da uzimaju duplo onda za dvoje. I naravno kvaka je u tome da za obradu podataka za godisnju prijavu hoce oko, drum roll, oko 500e. Dobra stvar je sto su fleksibilni, pa ako hoces mozes da biras sta hoces da oni rade. U principu imaju neke grube procene koliko ce da kosta zavisno od kolicine posla, pa vise kosta ako im doneses vrecu s papirima, nego ako sve sam pripremis. Ili ako si freelancer sa 100 racuna godisnje, umesto sa 10.
I*m with the pilots Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 (edited) Veceras se konacno otvara nova koncertna sala u Hamburgu, Elbphilharmonie. :) Bice prenos na NDR (mozda i na nekim drugim, videh ovo na sajtu NDR Kultur): u 18h krece otvaranje a koncert je u 20h. Bice i razlicitih livestreamova na sajtu NDR, svakako samog koncerta. http://www.ndr.de/kultur/musik/Elbphilharmonie-Der-NDR-uebertraegt-die-Eroeffnung,eroeffnung524.html >> Galerija slika Ja htedoh da slusam Nojbautene tim povodom negde kasnije u januaru ali su se karte naravno rasprodale za nekoliko sekundi Edited January 11, 2017 by I*m with the pilots
Kampokei Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Ja htedoh da slusam Nojbautene tim povodom negde kasnije u januaru ali su se karte naravno rasprodale za nekoliko sekundi I ja htedoh to isto, ali nista. Odlicna zgrada, pravi landmark.
Luther Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 (edited) Veceras se konacno otvara nova koncertna sala u Hamburgu, Elbphilharmonie. :) Bice prenos na NDR (mozda i na nekim drugim, videh ovo na sajtu NDR Kultur): u 18h krece otvaranje a koncert je u 20h. Bice i razlicitih livestreamova na sajtu NDR, svakako samog koncerta. http://www.ndr.de/kultur/musik/Elbphilharmonie-Der-NDR-uebertraegt-die-Eroeffnung,eroeffnung524.html >> Galerija slika Ja htedoh da slusam Nojbautene tim povodom negde kasnije u januaru ali su se karte naravno rasprodale za nekoliko sekundi Ova dvorana mi je neopisivo lepa, vizuelna perverzija. Bilo bi dobro da je i zvuk takav. Inače za preko 800 miliona evra koliko košta trebalo bi da sama komponuje vrhunska dela i naravno da ih izvodi. Ništa ljudi. Edited January 11, 2017 by Luther
I*m with the pilots Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Stream radi i u Srbiji, proverismo ;) http://www.ndr.de/kultur/musik/klassik/eventlivestream2780.html I ja htedoh to isto, ali nista. Odlicna zgrada, pravi landmark. Ovakva je bila pre dve godine, nisam uospte nista znala o njoj, kao ni o Hamburgu kao takvom.
beta Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 kakvo ludilo od zgrade. mnogo mi se dopada. talasi
I*m with the pilots Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Covek odgovoran za zvuk, Yasuhisa Toyota 2100 posetilaca (Nojbauteni rasprodali dva koncerta tamo ?!) Svajcarski duo, Herzog & de Meuron Jeste li gledali sinoc? Uhvatih malo koncerta na pocetku i na kraju, a moj momak koji bas i ne mari mnogo za klasiku rece da je "bilo super delova". I da su u nekom momentu rekli da je jedna od pevacica otkazala zbog bolesti pa su nasli nekog na brzinu (ja bih pomislila da se za tako jedan veliki koncert spremaju i rezervni solisti?) Danas je nastavak, otvara se mala sala u 17:00, i posle krece redovni program, a januar je ispunjen dan za danom.Ovo je bio program, Betoven ocekivan za kraj: Eröffnungskonzert: »Zum Raum wird hier die Zeit«Benjamin BrittenPan aus: Sechs Metamorphosen nach Ovid op. 49Henri DutilleuxAppels, Echos und Prismes aus: Mystère de l'InstantEmilio de' CavaliereDalle piu alte sfere, aus: La PellegrinaBernd Alois ZimmermannPhotoptosis / Prélude für großes OrchesterJacob PraetoriusQuam pulchra es / Motette für 5 Stimmen und Basso continuoRolf LiebermannFuriosoGiulio CacciniAmarilli, mia bella, aus: Le nuove musicheOlivier MessiaenFinale aus: Turangalîla-Sinfonie für Klavier, Ondes Martenot und Orchester- Pause -Richard WagnerVorspiel zu »Parsifal«Wolfgang RihmReminiszenz / Triptychon und Spruch in memoriam Hans Henny Jahnn / Uraufführung / Auftragswerk des NDRLudwig van BeethovenFinale aus: Sinfonie Nr. 9 d-Moll op. 125 Moze se pogledati sve od sinoc:ceo koncert: http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/EE17-kompletter-festakt,elbphilharmoniekonzert102.htmlceo svetslosni spektakl: http://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/Die-Illumination-waehrend-des-Eroeffnungsabends,illumination118.htmljos ako bi ovo moglo da se skine
Parsons Posted January 20, 2017 Author Posted January 20, 2017 omiljena vest ovih dana http://www.spiegel.de/panorama/justiz/kurz-krass-liegestuetze-auf-altar-werden-teuer-a-1130404.html 700 ojra kazne za performans na oltaru jbga kad je glup pa se pre toga nije uclanio u pusi rajot
Hella Posted January 20, 2017 Posted January 20, 2017 jaka muda šiljit kurac na hristosu idi u džamiju frajeru pa izađi sa 700 € u džepu i bez glave na ramenima
Parsons Posted January 22, 2017 Author Posted January 22, 2017 (edited) ovako se interno glasa kod zelenih :0.6: tvoj glasacki listic je nevazeci ako jednu osobu dva puta glasas ili ako izaberes 2 muska kandidata Edited January 22, 2017 by Parsons
Parsons Posted January 24, 2017 Author Posted January 24, 2017 jureci tajlandsku poslovnu vizu, slucajno sam nabasao na podatak da u nemackoj zivi 6 hiljada tajlandjana i 47 hiljada tajlandjanki ovih 6 hiljada su trandze valjda
Recommended Posts