Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

58 minutes ago, Marvin (Paranoid Android) said:

Pomislio sam i na to, ali zar to ne bi moralo da znači da je i velika većina zaraženih uglavnom u tim godinama, a što baš ne verujem da je to slučaj?

Ne, jer hospitalizacija, kao i smrtnost, raste eksponencijalno sa starošću, vakcina zapravo samo podmlađuje za nekih 30-tak godina pa vakcinisani od 80 ima istu šansu da umre kao nekvakcinisani od 50.

18 minutes ago, vememah said:

Ne biva jer je prosečan nevakcinisani osetno mlađi od prosečnog vakcinisanog. Tj. biva samo u zemljama u kojima rezervoar starih osoba koje su nevakcinisane još nije sasvim iscrpljen, kao što vidimo na primeru SAD.

16 minutes ago, vememah said:

Ne, jer hospitalizacija, kao i smrtnost, raste eksponencijalno sa starošću, vakcina zapravo samo podmlađuje za nekih 30-tak godina pa vakcinisani od 80 ima istu šansu da umre kao nekvakcinisani od 50.

Ima smisla. Dakle miran sam sledećih tridesetak godina.

Meni se cini da je ovaj razvijeniji deo Evrope opet podbacio, trebalo je trecu dozu bolje temprirati. Nesto se tu ugnjavilo. A videli su Izrael 

Švedska nerecenzirana studija s podacima iz prvih 9 meseci ove godine (dakle uglavnom pre delte) kaže da Fajzer ne štiti bitno od zaražavanja posle 6 meseci, a AstraZeneka uopšte posle 4 meseca. Moderna štiti pristojno od zaražavanja i posle 6 meseci.

U ZNANSTVENOM časopisu The Lancet objavljena je studija švedskih znanstvenika sa Sveučilišta Umea o učinkovitosti cjepiva tijekom vremena. Studiju još nije recenzirala struka.

U studiji pod nazivom "Učinkovitost cijepljenja protiv covida-19 protiv rizika od simptomatske infekcije, hospitalizacije i smrti do 9 mjeseci: Švedska kohortna studija ukupne populacije" analizirano je kako učinkovitost cjepiva blijedi kroz vrijeme. Studija je provedena na čak 842.974 para cijepljenih i necijepljenih (ukupno više od 1.6 milijuna ljudi), uključujući pojedince cijepljene s dvije doze cjepiva ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca), mRNA-1273 (Moderna) ili BNT162b2 (Pfizer) i necijepljene osobe. Podaci su prikupljeni od 12. siječnja do 4. listopada 2021., objavljeno je.

Što je otkriveno?

Učinkovitost cjepiva Pfizer protiv infekcije progresivno je opadala s 92% između 15 i 30 dana nakon cijepljenja na 47% između 121 i 180 dana nakon cijepljenja, a od 211. dana nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na necijepljene. Učinkovitost je slabila nešto sporije za Modernu i procijenjena je na 59% od 181. dana nakon cijepljenja nadalje. 

Nasuprot tome, učinkovitost AstraZenece općenito je bila niža i brže je slabila, a od 121. dana nakon cijepljenja nije se mogla detektirati učinkovitost protiv zaraze u odnosu na necijepljene.  

Općenito, učinkovitost svih cjepiva protiv zaraze bila je niža i brže je slabila među muškarcima, starijim osobama i osobama s komorbiditetima. 

I dalje velika zaštita od teških ishoda bolesti

"Učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije covidom-19 progresivno pada tijekom vremena u svim podskupinama, ali različitom brzinom ovisno o vrsti cjepiva i brže za muškarce i starije slabe osobe. Učinkovitost protiv teških bolesti ostaje visoka kroz 9 mjeseci iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetom. To jača obrazloženje utemeljeno na dokazima za primjenu treće doze", objavili su znanstvenici.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/koliko-dugo-od-zaraze-stite-pfizer-astrazeneca-i-moderna-objavljena-velika-studija/2316596.aspx

oBC3ifQ.png

Edited by vememah

I onda će da krenu razni sa:
Što bi se bockao kad štiti sam 4 meseca!
Pametnom dosta!

... Shiit has hit the fan

Ako moronima nije bitno hoće li umreti već samo hoće li se zaraziti.

Učinkovitost protiv teških bolesti ostaje visoka kroz 9 mjeseci

Ako moronima nije bitno hoće li umreti već samo hoće li se zaraziti.

Učinkovitost protiv teških bolesti ostaje visoka kroz 9 mjeseci
Pa da...

... Shiit has hit the fan

Javljajte gde bude Moderne na meniju u Bg od utorka.

Inače što se Moderne tiče ne preporučuje se i dalje mladjima od 18, neke zemlje i muškarcima ispod 40 god, Skandinavci preporučuju samo starijima od 60g kao booster, pa čisto koga bude zanimalo da bude upućen, problem su bili retki slučajevi miokarditisa i perikarditisa kod navedenih kategorija.

https://www.reuters.com/article/factcheck-europe-moderna-idUSL1N2RE22K

Sajam od sutra.

Ja promasio za jedan dan, ali i fajzer ce valjda da radi. Inace sajam brz, kao na pokretnoj traci, sve obavili za 5 min. Juce isli u Dom Zdravlja u Zemunu, guzva bas bila te odustali.

Sem bola u ruci nije mi nista, opet tripujem (kao sa astrozekom) da se nije primilo :isuse:

doduse ruku ne mogu da podignem iznad glave a da ne zaboli 

Edited by Caligula

Cisto za info koga interesuje:

Moderna ima valjda oko 4 puta vise aktivne supstance nego fajzer.

Zbog toga je nesto "jaca" i u zastiti ali i u nekim statistickim nuspojavama.

Edited by Friend

The dose of RNA encapsulated in those fat bubbles is different too: Moderna has a much higher dose (100 micrograms) compared with Pfizer (30 micrograms). The vaccines are also given on a different schedule, with Moderna doses four weeks apart and Pfizer three.

https://slate.com/technology/2021/09/pfizer-moderna-mrna-vaccine-differences.html

Moderna je tražila da za buster bude upola manja doza nego za početnu vakcinaciju, što je FDA odobrio. Ne znam kako će kod nas davati.

I EMA je dala preporuku da buster Moderna bude pola doze.

Hajde ako neko bude uzimao Modernu kao buster naka napiše (a pre toga pita prilikom vakcinacije) da li je primio 50 ili 100 mcg.

u Italiji daju pola doze (50mc) za booster a mene (između ostalih) je cela doza bilo pošteno odvalila na dan ipo

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

U lokalnom DZ neće da mi bodu Fajzera posle dve astroženice pre nego istekne šest meseci.

Edit: a ističe za 10ak dana.