Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

• Popular Post

Nesto se ozbiljno desava!!!

:svet sjeban 18 meseci:

Edited by Кристофер Лумумбо

uh ala ste svileni :happy: boli rukica na mestu uboda, ima ljudi kao naš steins npr koje je 2-3 dana odvaljivala temp.  glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima itd posle rajfajzena

- budite srećni što ste upali u 80% ljudi sa minimalnim ili nikakavim neželjenim dejstvima :D

Edited by gone fishing

24 minutes ago, fritifrut said:

a za fajzera i infarkt zaboravite

Izvini, ali ovo nije tacno. Sam Kon ima stentove na srcu i dobio Fajzera, usput visedecenijski dijabeticar na insulinu. Bar je to sto sam negde procitala o njemu. Prema tome, ako je on sa svim tim dobio pfizera, moze svako. I nije taj tek tako izabrao bas ovu vakcinu, zna to za sebe sta treba.

E-eBiSWXEAAJwwv?format=jpg&name=large

3 hours ago, vememah said:

U trci za Darvinovu nagradu. Kako on misli da dobije izbore 2024. kad će baza da mu se ospe

SaE

• Popular Post
4 hours ago, stray cat said:

Potpuno laički i apsolutno ništa detaljnije ne znajući o medicini:

- ja ne vidim poentu primanja iste vakcine treći put protiv virusa koji neprestano mutira. Ako sam prvo primio Sinofarm, on je ili delovao ili nije, ako je delovao, nebitno je da l' su antitela pala, imuni sistem se apdejtovao, biće reakcije ako se desi zaražavanje. Ako nije delovao prva dva puta, verovatno neće ni treći.

Ako se imuni sistem, trećom vakcinom, "napadne", za njega (imuni sistem) novom vakcinom, ne vidim kako to može da bude loše, desiće se (ako se vakcina "primi") nešto novo i drugačije u reakciji organizma na, za njega, novu vakcinu.

Mislim, ista mi je logika i za Fajzer, da sam njega dobio prva dva puta, za treću bi uzeo neku adenovirusnu (ili Sinofarm, što da ne).

Kada bilo koja vakcina apdejtuje svoj sadržaj, u smislu da uzme u obzir nove mutacije virusa, onda ima smisla opet se vakcinisati istom (pretpostavljam da su takve i vakcine protiv gripa, menjaju se svake sezone). Znači, neće biti loše da proizvodimo Sinofarm, ako će Kinezi kao aktivnu supstancu, avionima da šalju umrtvljene najaktuelnije sojeve kovida19 (a ne samo prvi, Vuhanski soj).

Nije baš tako jednostavno. Humani sistem nije tako jednostavan i proces formiranja antitela je malo komplikovaniji.

1. Prvo oko mutacije virusa, ne mutira toliko, naime S protein je mnogo bitan vakcini jer je on ključ kojim vakcina prodire u ćeliju preko ACE2 receptora. I vrlo je osjeljiv na promene, tj. većina mutacija na njemu šteti virusu i baš je potrebna velika sreća za virus da ubode i pravu mutaciju i da se ta mutacija kasnije prenese dalje i preživi neko inicijalno širenje.

Tako da antitela iz vakcina još prepoznaju sve mutacije, samo deltu malo slabije, ali nedovoljno da bi se ovi iz Fajzera i Moderne cimali da prave novu studiju za novu vakcinu (iako bi ta studija bila skraćena verzija originalne studije) - jeftinije im je da kažu uzmite buster.

2. A pored virusa, mutiraju i naša antitela. Naše telo u svakom trenutku ima 10^12 varijanti antitela. Antitela se praktički random proizvode, i bukvalno u tolikom izboru makar neko antitelo će imati makar mali afinitet prema bilo kojem napasniku koji nas napadne, makar to bio potpuno novi napasnik. Kad se antitelo nakači, tj. kad se naivna B ćelija - proizvodjač antitela nakači (a ona u toj fazi drži antitela zakačena za sebe) za antigen, ona se dalje razmmožava i ponovo random mutira u nameri da poveća taj afinitet. Što je veći afinitet to će B da se više razmnožava... U praksi, u odbrani od brzo-mutirajućih virusa mi smo razvili brzo-mutirajući imuni sistem koji mutira i selektuje uspešne mutacije. Antitela deluju na dva načina, prvo neka antitela (prvenstveno na spajk proteinu) se prosto nalepe preko aktivnog dela koji virusu treba da se spoji sa ćelijom i time je neutrališu tj onemoguće daljnu funkciju. A takodje, antitela, bilo da su neutrališuća ili ne signaliziraju raznim leukocitima da napadnu taj virus.

Random mutacijama i finim setovanjem kad počnu bolje prepoznavati antigen, tvoje telo će razviti mnogo antitela na specifični antigen iz vakcine. Ali ta antitela će biti drugačija kod svih nas. Neko će imati više antitela sa jačim afinitetom. Ili više antitela koji onemogućavaju virus da se razmnožava (takozvana neutralizirajuća antitela). Posle infekcije, neke B ćelije koje su imale jači afinitet će se pretvoriti u memorijske ćelije.
Svaki ponovni buster (ili infekcija) će nastaviti proces koji se zove Affinity maturation. Naš organizam će imati novu priliku da još dodatno usavrši svoja antitela dodatnim mutacijama. Tako da će i kineski buster nešto doprineti, mada ako baš ništa nije doprineo prva dva puta, onda je mnogo manja šansa.

3. U pravu si, teorijski mešanjem vakcina može da se postigne dobar rezultat. I da sam uzeo dva fajzera verovatno bih kao treću uzeo neku drugu. Doktori su malo oprezni sa ovakvim preporukama iz prostog razloga što je jedno teorija, a drugo nešto dokazano studijom, a studija sa mešanim vakcinama ili nema ili ima mnogo puta manje nego studija sa istovetnom vakcinom.

, cak i oni koji su imali koronu prosli su sa blagim simptomima)

Ovo nije tačno. Kod mene simptomi nisu bili nimalo blagi, obostrana upala pluća, uvećana leva komora srca, zarazio se dva meseca posle druge doze Sinofarma. Imam 46 godina, solidnog sam zdravlja, istina imam višak kilograma, ali sam u dobroj fizičkoj formi. 4 meseca posle covida, antitela su mi 202, pri referentnoj vrednosti 1, to valjda znači da nije moj imunitet razlog za ono najebavanje krajem aprila, već niska efikasnost Sinofarma. Mene, dakle, neće niko naterati da se bustujem kinezom.

Послато са Redmi Note 5 помоћу Тапатока

39 minutes ago, gnu said:

Ovo nije tačno. Kod mene simptomi nisu bili nimalo blagi, obostrana upala pluća, uvećana leva komora srca, zarazio se dva meseca posle druge doze Sinofarma. Imam 46 godina, solidnog sam zdravlja, istina imam višak kilograma, ali sam u dobroj fizičkoj formi. 4 meseca posle covida, antitela su mi 202, pri referentnoj vrednosti 1, to valjda znači da nije moj imunitet razlog za ono najebavanje krajem aprila, već niska efikasnost Sinofarma. Mene, dakle, neće niko naterati da se bustujem kinezom.

Послато са Redmi Note 5 помоћу Тапатока

Kao da nisi bio vakcinisan. Ocito kinez kod tebe podbacio  :sad:

cuvajte se i nakon vakcina, pogotovo usred talasa.

1 hour ago, precog said:

cuvajte se i nakon vakcina, pogotovo usred talasa.

Sto doduse postaje nemoguce danas u Srbiji

Na nekim mestima lekari otvoreno savetuju pacijentima da se busteruju Fajzerom i malo manje otvoreno poručuju da je Sinofarm u ovoj situaciji skoro pa beskoristan. 

38 minutes ago, Sandradjer said:

Sto doduse postaje nemoguce danas u Srbiji

apsolutno. jedino da dam otkaz i prekinem kontakte sa bas svima koje poznajem. 

prekjuce sam isla na sahranu koju nismo nikako mogli da propustimo, ali nikako. ajde ja, nema gde nisam bila poslednjih par nedelja, ali sam morala da vodim i mamu. takvog grljenja i ljubljenja se nisam odavno nagledala. a ja i dalje sedim sa majkom iskljucivo napolju kad odem da je vidim.

tako ti je to u srbji danas, narodu svejedno izgleda. 

5 minutes ago, Halvard said:

Na nekim mestima lekari otvoreno savetuju pacijentima da se busteruju Fajzerom i malo manje otvoreno poručuju da je Sinofarm u ovoj situaciji skoro pa beskoristan. 

mojoj koleginici prvo savetovali da sama odluci, kad je rekla da radi u skoli, rekli obavezno fajzer.

Israel’s national coronavirus czar on Saturday called for the country to begin making preparations to eventually administer fourth doses of the coronavirus vaccine.

“Given that that the virus is here and will continue to be here, we also need to prepare for a fourth injection,” Salman Zarka told Kan public radio.

He did not specify when fourth vaccine shots could eventually be administered.

Zarka also said that the next booster shot may be modified to better protect against new variants of the SARS-CoV-2 virus that causes COVID-19, such as the highly infectious Delta strain.

“This is our life from now on, in waves,” he said.

Zarka made similar comments in an interview with The Times of Israel last month.

“It seems that if we learn the lessons from the fourth wave, we must consider the [possibility of subsequent] waves with the new variants, such as the new one from South America,” he said at the time.

“And thinking about this and the waning of the vaccines and the antibodies, it seems every few months — it could be once a year or five or six months — we’ll need another shot.”

Zarka said that he expects that by late 2021 or early 2022, Israel will be giving shots that are especially adapted to cope better with variants.

Israel — the first country to officially offer a third dose — began its COVID booster campaign on August 1, rolling it out to all those over the age of 60. It then gradually dropped the eligibility age, expanding it last week to everyone age 12 and up who received the second shot at least five months ago.

As of Friday, over 2.5 million Israelis had received the third dose.