Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

55 minutes ago, Nikodije said:

pa vidim ovde nekoliko ljudi je napisalo da je primilo fajzera posle kineza, i na drustvenim mrezama takodje. mislim, nebitno, neka ljudi primaju sta hoce, ne postoje tacne informacije i svako bira da veruje ono sto zeli. opet kazem, verujem da svaka radi posao, a normalno je i da postoje kampanje, samo fajzer ima najagresivnije :)

''ovde'' nije relevanto mesto

ovde su u proseku ipak mlađi ljudi koji su primili sinofarm zato što su hteli da prime vakcinu što pre, a tada je bilo samo sinofarma

evo recimo, ja sam taj slučaj a mislim i 95% ppp-ovaca koji su primili sinofarm

nije onda čudo što smo se mi odlučili da treća bude fajzer, ali mi nismo nikakav relevantan uzorak

5 hours ago, pufikaflafi said:

Ali zar u ovom slučaju nije Šaomi skuplji od Ajfona?

5 hours ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Извоз, суфицит, планета има 8 милијарди становника. Није битно да сви имају "ајфон" вакцину, некога ће усрећити и "шаоми" вакцина. :)Важан је континентални и планетарни обухват у вакцинацији, а не толико "бренд" и неке разлике у перформансама.  

4 hours ago, Duhovnost, ljubav i med said:

"Ајфон" мора да се чува на минус 70 целзијуса. И продукција му није таква да може да покрије макар Европу, а камоли планету.

Nisu adekvatna poređenja. Kad kupuju telefon, ljudi hoće pametan uređaj koji može da slika i ima fejs. To ima i šaomi, a jeftiniji je.  Ali vakcine imaju samo jednu funkciju - da te zaštite od zaraze,  pa je stepen te zaštite vrlo bitan.

Plus, plaća je neko drugi, a i nisu zapadne po pravilu skuplje.

Mislim da je promašaj proizvodnja kineza jer je pored slabije efikasnosti prosto komplikovano i skupa za proizvodnju (razmnožavanja živih opasnih virusa zahteva mnogo kompleksnije uslove proizvodnje). BTW, čitao sam pre pola godine da su i kinezi imali neku mRNA vakcinu u razvoju. To bi bila mnogo zanimljivog priča.

razumem kada se u startu da prednost fajzeru umesto kineza, ali kada se kinez vec jako dobro pokazao (nisam cuo da je iko ko je vakcinisan kinezom imao neki problem, cak i oni koji su imali koronu prosli su sa blagim simptomima), i u tom smislu ne razumem zasto i treca doza nije mogla biti kinez, nego se moralo preci na fajzer, ali ok, da ne tupimo dalje.

22 minutes ago, dùda said:

''ovde'' nije relevanto mesto

ovde su u proseku ipak mlađi ljudi koji su primili sinofarm zato što su hteli da prime vakcinu što pre, a tada je bilo samo sinofarma

evo recimo, ja sam taj slučaj a mislim i 95% ppp-ovaca koji su primili sinofarm

nije onda čudo što smo se mi odlučili da treća bude fajzer, ali mi nismo nikakav relevantan uzorak

Taj SAM.

Nisam razmišljao mnogo. Uradio sam šta su mi preporučili lekari u koje imam poverenja.

7 minutes ago, Nikodije said:

razumem kada se u startu da prednost fajzeru umesto kineza, ali kada se kinez vec jako dobro pokazao (nisam cuo da je iko ko je vakcinisan kinezom imao neki problem, cak i oni koji su imali koronu prosli su sa blagim simptomima), i u tom smislu ne razumem zasto i treca doza nije mogla biti kinez, nego se moralo preci na fajzer, ali ok, da ne tupimo dalje.

Zar nije priča da je velika većina ovih vakcinisanih koji imaju problem zapravo sinopharm vakcinisanih? Zar se na ovom forumu nisu delili izveštaji iz bolnica sa sličnim zaključcima?

Super je i kinez kada drugog nema,  ali čini mi se da sa dostizanjem max vakcinacije na zapadu i skaliranjem proizvodnje fajzera i moderne više neće biti problem u suply strani.

Edited by Spooky

12 minutes ago, Nikodije said:

pa emiratiu su počeli svojima da daju treću dozu kao sinofarm, ali izgleda da su zaključili ako kod nekoga nisu odradili dve, da neće i treća, pa sada ''kinezima'' kao treću daju fajzera

osim toga, i kod nas se neko stručno telo (zaboravila sam kako se tačno zove) svojevremeno oglasilo sa istim zaključkom, tj da oni koji su primili kineza sada treba da se bodu nekom mRNA vakcinom. Mislim da je nekada to spominjao i Miloš Babić

e onda negde kasnije su počele priče kako ne treba da se meša, ali gotovo, prošao voz

sve u svemu, lud zbunjenog :wacko:

Edited by dùda

3 minutes ago, Spooky said:

Zar nije priča da je velika većina ovih vakcinisanih koji imaju problem zapravo sinopharm vakcinisanih? Zar se na ovom forumu nisu delili izveštaji iz bolnica sa sličnim zaključcima?

Super je i kinez kada drugog nema,  ali čini mi se da sa dostizanjem max vakcinacije na zapadu i skaliranjem proizvodnje fajzera i moderne više neće biti problem u suply strani.

e ne znam za tu statistiku, ali to je verovatno i logicno s obzirom da je najvise onih koji su primili kineza, plus to je uglavnom starija populacija koja je zurila da se sto pre vakcinise kada je bilo samo kineza. stoga je logicno da je po bolnicama vise onih koji su primili koneza nego zeku s obzirom da je kinez-zeka 20:1 odnos otprilike

@Nikodije
Ako hoćeš i studije,  kačio sam i bahreinsku koja je pokazala da je kineska zaštita posle 6 meseci znatno slabija - svega 50% protiv zaraze i 75% protiv smrti, dok su se druge održale na blizu 100% protiv smrti

e ok, nisam cuo za to, hvala.

najslabije se pojkazao Kinez, jedina njegova prednost u prvom talasu vakcinacije je bila što je bio najdostupniji, pa je bilo bolje uzeti bilo šta nego da se čeka. sad nema razloga da se uzima kinez, kad može da se dobije neka bolja

Je-zi-vo

Na stranu fora, ali ovi sa malom decom, a zadrti. Ovom jednom se zena valjda stitila maskom koliko je smela, troje dece, trudna sa cetvrtim. To ko nasi kad voze sa svadbe pijani, pa sjebu celu familiju. 

Gledajuci drzave izgibe “Konfederacija”.

Edited by Moonwalker

1 hour ago, Aleksija said:

pa sad bas, za sinofarm i ne postoje, ako negde treba ukljuciti veru, to je kod tog cepiva.

meni licno je to najvise smetalo kod kineske vakcine. sve ostale, sa transparentnim podacima i uredno apdejtovanim rezultatima, su mi prihvatljive.

pokusao sam da budem neutralan.

:sleep:

postoje neki podaci iz zemalja koje su ih koristile i nisu bas najsjajniji, zato i kazem da radi posao, ali je pitanje u kojoj meri i za koju populaciju.

neobjavljivanje podataka iz istrazivanja svakako ne ide u prilog poverenju u sinopharm.