Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

• Popular Post
  On 28. 3. 2021. at 14:55, Alfa said:

Svesna sam. Problem je sto je reakcija na vakcinu slicna simptomima korone, zato sam se uplasila. Od 1. doze mi nije bilo nista sem bola u ramenu, i nisam ocekivala ovo od druge. Takodje sam sebi iz raznoraznih razloga nabijala stres poslednjih 5 dana. Evo, malopre ravno 37, uzela rivotril za smirenje. 

Ja u kovid ambulantu ne smem, e tek tamo stvarno mogu da se zarazim. Ne znam sta da radim, da li da idem negde privatno, da mi izvade krv i poslusaju pluca, ako ima potrebe. Moj imunitet je svakako slab i od stresa hoce da me strefi t.

Alfa, ja te ne poznajem i ne poznajem tvoju zdravstvenu situaciju ali kao neko ko praktično nema imunitet i ne sme da ga boostuje savetujem ti da se pre svega smiriš i razmisliš logično o situaciji. Ukoliko nemaš ozbiljne komorbiditete, mladja si osoba (a rekao bih da jesi) i nisi Milos76, najverovatnije nećeš umreti od Covida. Najveći broj ljudi ne stigne ni do bolnice i ukoliko nemaš ozbiljnih razloga da ti se konkretno iskomplikuje neka ozbiljna boljka koju već imaš - bićeš OK. Koliko god bila uplašena i stresirana, tvoj organizam radi svoj posao i trenutno prima inpute od vakcine da ti u slučaju kontakta sa virusom pomogne najbolje moguće. Organizam ima tu finu naviku da ne razmišlja već da obavlja svoje redovne zadatke kako bi ti mogla da funkcionišeš normalno. Duguješ mu da ga preteranim, nerazumnim stresom ne usporavaš i blokiraš u tome. Temperatura 37 te neće ubiti.

Ono što je bitnije u tvojoj situaciji je nadješ balans u životu tokom pandemije, ne možeš živeti zatvorena i pod konstantnim pritiskom. Ja kao virusov top kill priority se normalno krećem, ne nosim dve maske i vizir, idem u prodavnicu i obavljam poslove koje moram da obavim, ali u isto vreme pazim da ne budem u zatvorenim prostorima, izbegavam prevoze i nepažljive ljude. Pokušaj da uspostaviše sebi pravu meru kretanja i čuvanja, druženja i opreza. Moraš pronaći snage za vedrinu i humor u životu, to će svakako pomoći i tebi i tvojoj majci u ovom trenutku. Moj iskren savet ti je ono što bih uradio i sam u sličnoj situaciji (što i jesam uradio pre nekih 15 godina), a to je da potražiš stručnu pomoć i lekara koji će na najbolji način moći da te posavetuje i da ti pomogne u vezi sa stresom i strahovima, jer koliko god ljudi na forumu bili dobronamerni i dobar izvor informacija - mi ti ne možemo pomoći oko problema koji prevazilaze naše mogućnosti bodrenja i podrške. Niti te poznajemo lično, niti imamo pravo da se bavimo time. 

Tako da, logika i pamet u glavu, bićeš dobro i sve je u redu. Covid te najverovatnije neće ubiti, ali te strah ubija svaki dan po malo i to verovatno mnogo gore nego što bi to uradio virus. 

Neću više pisati na ovu temu jer nas se već previše izredjalo sa sličnim savetima i postovima podrške, pa ako se ponovo vratimo na isto onda je problem druge prirode. 

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

Svesna sam. Problem je sto je reakcija na vakcinu slicna simptomima korone, zato sam se uplasila. Od 1. doze mi nije bilo nista sem bola u ramenu, i nisam ocekivala ovo od druge. Takodje sam sebi iz raznoraznih razloga nabijala stres poslednjih 5 dana. Evo, malopre ravno 37, uzela rivotril za smirenje. 

Ja u kovid ambulantu ne smem, e tek tamo stvarno mogu da se zarazim. Ne znam sta da radim, da li da idem negde privatno, da mi izvade krv i poslusaju pluca, ako ima potrebe. Moj imunitet je svakako slab i od stresa hoce da me strefi t.

Ne radi ništa. Nemoj da piješ ništa za snižavanje temperature. Ako postoji nešto što te opušta bavi se time... Slaži slagalicu, strikaj, uči da sviraš instrument neki, čitaj stripove, gledaj na yt smešne životinje. Nisi se zarazila i biće sve ok sto se tice vakcine i korone. 

Proslo dejstvo paracetamola 39.6...

On 28. 3. 2021. at 15:38, Milosh76 said:

Naguraj par jorgana druže, po starinski da se oznojiš pošteno

On 28. 3. 2021. at 12:23, Misko said:

znaci, Sinfarm kurcu ne valja

Kako kome. Nemam antitela, a po dr milošću babiću nemam ni ćelijski imunitet. Ja sam puž golać na promenadi. Ako se sklonim, možda me i ne iznabadaju štiklama. 

• Popular Post

1. Nadji sve lekove i medicinsku opremu u kuci, sve toplomere, aparate za merenje pritiska, saturacije i sta god drugo imas po kuci, ubaci ih u neki zakljucani komad namestaja, daj kevi kljuc i reci joj da ti kljuc ne da pa makar plakala, pretila, molila, kukala, ucenjivala, potplacivala ili radila bilo sta slicno.

2. 

varijanta a: Izadji iz kuce nakon sto prvo isplaniras rutu na kojoj verujes da neces sretati mnogo ljudi. Setaj polako i gledaj okolo u fasade, u prirodu, u stvari koje te okruzuju. Podseti se na to koliko je zivot takodje lep osim sto je ponekad pain in the ass, koliko su priroda i ljudi lepih stvari ostavili za sobom da ti uzivas u njima i koliko dugo ces u njima uzivati.

varijanta b: Nadji dobru knjigu, film, izbindzuj seriju (samo ne Doctor House:D), video igru, utakmicu, sta god volis da radis i radi to satima. Surfuj po youtube-u svoje omiljene pesme, pusti ih glasno i pevaj zajedno s pevacima. Ako ne znas da pevas zabole te, nisi u Karnegi Holu. Uzmi i radi sta god sto ce da ti skrene paznju od virusa i bolesti, radi ono sto volis ili se secas da si nekad volela da radis.

3. Mastaj, sanjaj o tome sta ces sve postici u zivotu i koliko te lepih stvari jos ceka. Misli, planiraj, uzivaj u tom planiranju. Ja kad ne mogu da se uspavam "pisem" knjigu u mislima vec godinama, knjigu koju nikad necu napisati jer mi samo sluzi da je smisljam, doterujem scene, popravljam i tako smirim misli fokusirajuci ih na detalje kako bih mogao da usporim mozak i zaspim.

4. Sta god da radis, o cemu god da mislis, to nikako sada ne treba da bude virus, bolest, strah, bol zbog gubitka, osecanje nemoci. U to ce nam se zivot pretvoriti samo ako sami to dozvolimo. Vecina stvari je dobra samo u malim kolicinama, sa nekim stvarima se suocavas samo onda kad osetis da si za njih sposobna, kad je previse i kad nije uvremenjeno samo smeta i steti. Veliki atinski zakonodavac Solon je svojevremeno rekao da je mera najbolja, taj lik je bio na glasu kao izuzetno mudar i slobodno mozes da mu verujes.

5. Razmisli o tome da unapredis terapiju jer ocigledno farmakoterapiju koristis iskljucivo kao staku, a to nije dovoljno dobra politika. Tvoja stanja izgleda sada vec vise nisu akutna, stoga ti nije dovoljno da u svom umu samo gasis pozar vec i da ugradis protivpozarnu zastitu. Raspitaj se o mogucnostima, porazgovaraj s nekim ko nece da te tetosi, najbolje s nekim ko je strucan a nije deo tvog dosadasnjeg zivota i iz najblizeg okruzenja. Treba ti sveza perspektiva a ovaj forum, koliko god da ti koristi, nije dovoljan, jer ljudi ovde mahom nisu strucni a i ako jesu, ustrucavaju se da te posavetuju jer nemaju dovoljno informacija.

Mlada si devojka i citav zivot je pred tobom. Sta je bilo vise ne moze da se promeni, sta ce biti moze. Ali nece moci ako ti ono sto ce biti zavisi od onoga sto je bilo. Doci ce vreme kad ces moci da se osvrnes unazad i pokusas da razumes ono sto je bilo ali to vreme jos nije doslo. Svako od nas je ponekad izgubio kisobran u zivotu i ponekad ce zbog tog gubitka i pokisnuti. Ali kisa ne pada uvek.

Edited by harper

On 28. 3. 2021. at 15:42, arkonada said:
Naguraj par jorgana druže, po starinski da se oznojiš pošteno
Jesam, ali se uopste ne znojim. Uzeo sam 2 paracetamola pa cu videti

Ma proći će, nemoj mnogo da meriš često i biće ok:thumbsup:

@Milosh76 smiri se malo. biće ti bolje sutra. 

On 28. 3. 2021. at 15:10, BlackGeorge said:

Da ne valja moja žena bi završila u bolnici. Ovako se samo uplašila šta se desilo sa svim njenim koleginicama sa kojima zajedno radi (la) u apoteci u deset kvadrata. A njoj bukvalno ništa. Revakcinisana Sinofarmom šesta nedelja teče...

bio sam ironican malo..

On 28. 3. 2021. at 12:23, Misko said:

znaci, Sinfarm kurcu ne valja

Apsolutno ne valja. Antitela se stvaraju samo kod nešto više od 90% onih koji su primili, a trajaće možda samo 6 meseci, a možda i više.

Jebote, ako ne leči 100% onda "kurcu ne valja". Ako 100% ne pomogne i ljudima od 90+ bolje da se ne koristi.

Astra je još gora (masovno ubija).

Posle Pfizer a je pola Švedske pomrlo. O posledicama čipovanja da ne pričam.

dum,a nisam  ja avaks , primio astrazenku, majka primila SInpfarma, malo se zaebavam, od muke..

On 28. 3. 2021. at 15:38, Milosh76 said:

I kod mene raspad.  Temperatura 39, glavobolja,  mucnina.  Brzo se spusta nakon paracetamola.  Spavam ceo dan 

On 28. 3. 2021. at 12:17, precog said:

odlicno napisan tekst, pitko, jasno. vidi se da se trudi da objasni vecem broju ljudi, svaka mu cast.

Tako je, no ima tu jedan komunikacioni problem na nivou sveta (nema veze sa Babicem).

Naime, ideja, propaganda, plan je bio da se prvo vakcinisu najstariji i najslabiji a onda se, nakon gomile anegdotalnih prmera smrti starijih ljudi nakon vakcinacije, tvrdi da kod ovog tipa stanovnistva ionako bilo koja vakcina slabo radi posao. To zaista stvara sum i zbunjuje ljude.

Balans za  potrebom jednostavnosti poruke i, sa druge strane, njene potpunosti i istinitosti na ovom primeru nije dobro odmeren.

Stavise, ucinjena je steta jer je najslabijima uliven osecaj sigurnosti koji ih je mozda ubio.

Sa jednim grafikom x-osa: starost, y-osa: efikasnost, a koji nigde nisam video, ovaj problem se mogao izbeci.

Edited by Budja

Takodje, ne slazem se oko ovoga sa Babicem, jer je oko testiranja  jasno da treba vise pitati psihologe nego lekare:

Otud, moj pogled je sledeći: slobodno se testirajte, ali nemojte da se uzbuđujete suviše oko rezultata. Pozitivan test je dobra stvar, ali nije jasno koliko dugo će trajati, i ne treba da to koristite kao dozvolu da ignorišete mere. Jer čak i ako ste vi lično zaštićeni od teške bolesti, i dalje možete da zakačite virus. I vi onda imate samo prehladu ili čak ni ne znate da ste se zarazili, a pritom inficirate nekoga ko nije stekao antitela, ili nekoga ko još nije došao na red da se vakciniše. 

Dva "ali", jedan "jer", jedan "moz da bidne ne mora da znaci, jedan "ne znate".

Poruka je sve samo ne jasna.

A ljudi se testiraju vecinski da bi:

1. Smanjili stres

2. Smanjili nivo paznje u ponasanju u vezi sa virusom

Ovo "testirajte se ALI..." nikako ne pomaze.

Sama mogucnost testiranje uvecava insistiranje na individualnoj verovatnoci zarazavanja a ne kolektivnoj,  ii povecava nivo "sebicnog" ponasanja.

Stoga da sam neki diktator, ja bih zabranio te testove i rekao mere na snazi dok se ne vakcinise 70% pa kukajte dalje.

Edited by Budja

Background Picker
Customize Layout