Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vakcinacija

Vakcinacija 329 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      67%
      221
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      17%
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      4%
      16
    • Ne, nikako
      6%
      20
    • Ne znam
      4%
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      44%
      145
    • Moderna
      4%
      14
    • Sputnik V
      7%
      25
    • AstraZeneca
      6%
      21
    • Sinopharm China
      3%
      10
    • Svejedno mi je
      34%
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Vukadinovićevo istraživanje o vakcinama u Vremenu:

REGIJA

Na osnovu rezultata istraživanja, najveću sumnju u vakcine i vakcinaciju pokazali su Beograđani, blizu su im i Vojvođani, a najveće poverenje ustanovljeno je kod stanovnika centralne Srbije. U Beogradu je 23,2% ispitanika reklo da želi vakcinu, 44,4% bi razmislilo, a 30,3% protivi se vakcinaciji. Identičan je procenat "antivakcinaša" u Vojvodini, neodlučnih je 41%, a 26,2% Vojvođana bi rado odmah bilo pelcovano vakcinom protiv virusa korona. Najveći zagovornici imunizacije u Srbiji su stanovnici centralne i južne Srbije: 40% momentalno bi zavrnulo rukav, trećina bi razmislila, a samo 25% nema poverenja u vakcinu.

OBRAZOVANJE

Oni manje obrazovani, sa nepotpuno ili potpuno završenom osnovnom školom, žele vakcinu što pre (njih 45,6%), tridesetak posto bi još razmislilo, a tek nešto više od 20% trenutno ne želi ili ne može da se vakciniše. Suprotno tome, manje od četvrtine više i visoko obrazovanih ispitanika je zagovornik vakcinacije, pedesetak odsto se dvoumi, a oko 30 odsto njih je protiv. Zanimljiv je nalaz za ispitanike sa gimnazijom, jer su se oni pokazali kao trenutno najveći protivnici vakcine u Srbiji: samo 8,6% njih kaže da bi se odmah vakcinisalo, a 42,9% to kategorički odbija.

MEDIJSKI JAVNI SERVISI, PROREŽIMSKE I "OSTALE" TELEVIZIJE

Istraživanje je pokazalo da su najveći zagovornici vakcinacije ispitanici koji nemaju kablovske pakete, tj. oni koji imaju samo osnovne kanale sa nacionalnom pokrivenošću: 38,5% njih želi vakcinu odmah, 36,5% bi razmislilo, a 21,2% neće/ne želi da se vakciniše.

Najveći zagovornici vakcinacije pretežno se informišu preko "javnih servisa" RTS/RTV (čak 47,9% gledalaca ove dve televizije), a slede ispitanici koji najviše vole da se informišu preko privatnih prorežimskih televizija (Pink, Prva, B92, Hepi, Studio B), njih 41,5%. Za trenutnu vakcinaciju, u znatno nižem procentu (15,5%), izjasnili su se gledaoci N1 i televizije Nova S, kao i oni koji se uopšte ne informišu preko televizije, već samo preko interneta (11%). Očekivano, sasvim je suprotan redosled kod izjašnjavanja protiv vakcinacije. Neće/ne želi da se odmah vakciniše 45% onih koji ne prate vesti na televiziji, kao i 41,4% gledalaca N1-Nove S. Na drugom polu (ne)poverenja u vakcinaciju su konzumenti privatnih prorežimskih medija (sa 19,5 odsto izjašnjenih da ne žele), kao i 14,3% ispitanika koji gledaju RTS i RTV.

INFORMISANJE PREKO INTERNETA

Veliku razliku u stavu pokazali su ispitanici koji se informišu preko interneta i oni koji se ne informišu/nemaju internet. Za vakcinaciju je spremno blizu 50% onih koji ne koriste internet i tek oko 25% onih koji imaju internet i informišu se preko njega. Trećina ispitanika koji koriste internet za informisanje je izričito protiv vakcinacije, a samo petina onih koji nemaju ili ne koriste internet.

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1912981

Edited by vememah

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

• Author
5 hours ago, precog said:

odlicno je ovo.

ovog coveka treba pratiti sta prica, a ne sujetne penzose koji jasu na staroj slavi.

fenomenalan je lik

Ja imam jedini problem sa Kinezom sto se nije masovno poceo koristiti u Kini. Ok nemaju mnogo slucajeva ali opet mi izgleda kao da cekaju da vide krajnji rezultat israelskog, UAE  i britanskog eksperimenta.

Kao da ne vjeruju sopstvenom proizvodu

46 minutes ago, Moracikus said:

Ja imam jedini problem sa Kinezom sto se nije masovno poceo koristiti u Kini.

Neki dan sam pročitao da su vakcinisali pedesetak miliona, ako se ne varam.

Ali 50 miliona u Kini nije masovno :covid19:

Primio zucu drugi deo juce, za sad sam skroz ok, ni osetio. Javljam ako mi se smanji miki za 5 santima ili nesto slicno, nadam se da ce sve biti u redu i da smo ispali pametni. :D 

48 minutes ago, Filozof manijak said:

Ali 50 miliona u Kini nije masovno :covid19:

To ti dodje kao u CG da das 20k doza ili 200k u Srbiji.

Realno, oni su do sada mogli da daju 30x vise ali im se izgleda vise isplati da ih prodaju :D

U mom nekom svetu rasuđivanja to je korelisano sa epidemiološkim stanjem u Kini i čuvenom kapitalističkom inicijativom za sticanje profita.

10 hours ago, dùda said:

Pa vrv ta antitela kod sinofarma nikada neće biti kao kod fajzera i ostalih koji rade po principu da izazivaju ciljano stvaranje antitela samo na taj protein.

Toliko smo naučili , ne ?

Tj da Kinez radi u širinu, tako ja to laički shvatam.

Mislim, ako je dobar rezultat >50, onda meni i 1000 izgleda super. Što mora da bude 40000 ?

Problem sa kineskom vakcinom je upravo taj, što je kineska. I toj vakcini, kao i ruskoj će da se traži svaka dlaka u jajetu besomučno. Što se tiče ruske Lancet je malo zapušio usta. I to sa kineskom će da ide, i ide, i ide................

Stigao poziv za čipovanje i gospođi i meni (ona Stari grad, ja Palilula) sutra uveče. Oboje zaokružili samo Fajzera. 

Edited by vorda

4 minutes ago, vorda said:

Stigao poziv za čipovanje i gospođi i meni (ona Stari grad, ja Palilula) sutra uvuče. Oboje zaokružili samo Fajzera. 

Koje ste godište (okvirno)?

1 hour ago, Tresko said:

Problem sa kineskom vakcinom je upravo taj, što je kineska. I toj vakcini, kao i ruskoj će da se traži svaka dlaka u jajetu besomučno. Što se tiče ruske Lancet je malo zapušio usta. I to sa kineskom će da ide, i ide, i ide................

Problem je i što je na studijama pokazala manju efikasnost.

3 minutes ago, Sammael said:

Koje ste godište (okvirno)?

Gđa '85. moja malenkost' 82.

2 hours ago, Plajvi said:

Primio zucu drugi deo juce, za sad sam skroz ok, ni osetio. Javljam ako mi se smanji miki za 5 santima ili nesto slicno, nadam se da ce sve biti u redu i da smo ispali pametni. :D 

'Primio sam kinesku' je novo 'tuširao sam se hladnom vodom' 

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.