Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Vukadinovićevo istraživanje o vakcinama u Vremenu:

REGIJA

Na osnovu rezultata istraživanja, najveću sumnju u vakcine i vakcinaciju pokazali su Beograđani, blizu su im i Vojvođani, a najveće poverenje ustanovljeno je kod stanovnika centralne Srbije. U Beogradu je 23,2% ispitanika reklo da želi vakcinu, 44,4% bi razmislilo, a 30,3% protivi se vakcinaciji. Identičan je procenat "antivakcinaša" u Vojvodini, neodlučnih je 41%, a 26,2% Vojvođana bi rado odmah bilo pelcovano vakcinom protiv virusa korona. Najveći zagovornici imunizacije u Srbiji su stanovnici centralne i južne Srbije: 40% momentalno bi zavrnulo rukav, trećina bi razmislila, a samo 25% nema poverenja u vakcinu.

OBRAZOVANJE

Oni manje obrazovani, sa nepotpuno ili potpuno završenom osnovnom školom, žele vakcinu što pre (njih 45,6%), tridesetak posto bi još razmislilo, a tek nešto više od 20% trenutno ne želi ili ne može da se vakciniše. Suprotno tome, manje od četvrtine više i visoko obrazovanih ispitanika je zagovornik vakcinacije, pedesetak odsto se dvoumi, a oko 30 odsto njih je protiv. Zanimljiv je nalaz za ispitanike sa gimnazijom, jer su se oni pokazali kao trenutno najveći protivnici vakcine u Srbiji: samo 8,6% njih kaže da bi se odmah vakcinisalo, a 42,9% to kategorički odbija.

MEDIJSKI JAVNI SERVISI, PROREŽIMSKE I "OSTALE" TELEVIZIJE

Istraživanje je pokazalo da su najveći zagovornici vakcinacije ispitanici koji nemaju kablovske pakete, tj. oni koji imaju samo osnovne kanale sa nacionalnom pokrivenošću: 38,5% njih želi vakcinu odmah, 36,5% bi razmislilo, a 21,2% neće/ne želi da se vakciniše.

Najveći zagovornici vakcinacije pretežno se informišu preko "javnih servisa" RTS/RTV (čak 47,9% gledalaca ove dve televizije), a slede ispitanici koji najviše vole da se informišu preko privatnih prorežimskih televizija (Pink, Prva, B92, Hepi, Studio B), njih 41,5%. Za trenutnu vakcinaciju, u znatno nižem procentu (15,5%), izjasnili su se gledaoci N1 i televizije Nova S, kao i oni koji se uopšte ne informišu preko televizije, već samo preko interneta (11%). Očekivano, sasvim je suprotan redosled kod izjašnjavanja protiv vakcinacije. Neće/ne želi da se odmah vakciniše 45% onih koji ne prate vesti na televiziji, kao i 41,4% gledalaca N1-Nove S. Na drugom polu (ne)poverenja u vakcinaciju su konzumenti privatnih prorežimskih medija (sa 19,5 odsto izjašnjenih da ne žele), kao i 14,3% ispitanika koji gledaju RTS i RTV.

INFORMISANJE PREKO INTERNETA

Veliku razliku u stavu pokazali su ispitanici koji se informišu preko interneta i oni koji se ne informišu/nemaju internet. Za vakcinaciju je spremno blizu 50% onih koji ne koriste internet i tek oko 25% onih koji imaju internet i informišu se preko njega. Trećina ispitanika koji koriste internet za informisanje je izričito protiv vakcinacije, a samo petina onih koji nemaju ili ne koriste internet.

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1912981

Edited by vememah

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

• Author
5 hours ago, precog said:

odlicno je ovo.

ovog coveka treba pratiti sta prica, a ne sujetne penzose koji jasu na staroj slavi.

fenomenalan je lik

Ja imam jedini problem sa Kinezom sto se nije masovno poceo koristiti u Kini. Ok nemaju mnogo slucajeva ali opet mi izgleda kao da cekaju da vide krajnji rezultat israelskog, UAE  i britanskog eksperimenta.

Kao da ne vjeruju sopstvenom proizvodu

46 minutes ago, Moracikus said:

Ja imam jedini problem sa Kinezom sto se nije masovno poceo koristiti u Kini.

Neki dan sam pročitao da su vakcinisali pedesetak miliona, ako se ne varam.

Ali 50 miliona u Kini nije masovno :covid19:

Primio zucu drugi deo juce, za sad sam skroz ok, ni osetio. Javljam ako mi se smanji miki za 5 santima ili nesto slicno, nadam se da ce sve biti u redu i da smo ispali pametni. :D 

48 minutes ago, Filozof manijak said:

Ali 50 miliona u Kini nije masovno :covid19:

To ti dodje kao u CG da das 20k doza ili 200k u Srbiji.

Realno, oni su do sada mogli da daju 30x vise ali im se izgleda vise isplati da ih prodaju :D

U mom nekom svetu rasuđivanja to je korelisano sa epidemiološkim stanjem u Kini i čuvenom kapitalističkom inicijativom za sticanje profita.

10 hours ago, dùda said:

Pa vrv ta antitela kod sinofarma nikada neće biti kao kod fajzera i ostalih koji rade po principu da izazivaju ciljano stvaranje antitela samo na taj protein.

Toliko smo naučili , ne ?

Tj da Kinez radi u širinu, tako ja to laički shvatam.

Mislim, ako je dobar rezultat >50, onda meni i 1000 izgleda super. Što mora da bude 40000 ?

Problem sa kineskom vakcinom je upravo taj, što je kineska. I toj vakcini, kao i ruskoj će da se traži svaka dlaka u jajetu besomučno. Što se tiče ruske Lancet je malo zapušio usta. I to sa kineskom će da ide, i ide, i ide................

Stigao poziv za čipovanje i gospođi i meni (ona Stari grad, ja Palilula) sutra uveče. Oboje zaokružili samo Fajzera. 

Edited by vorda

4 minutes ago, vorda said:

Stigao poziv za čipovanje i gospođi i meni (ona Stari grad, ja Palilula) sutra uvuče. Oboje zaokružili samo Fajzera. 

Koje ste godište (okvirno)?

1 hour ago, Tresko said:

Problem sa kineskom vakcinom je upravo taj, što je kineska. I toj vakcini, kao i ruskoj će da se traži svaka dlaka u jajetu besomučno. Što se tiče ruske Lancet je malo zapušio usta. I to sa kineskom će da ide, i ide, i ide................

Problem je i što je na studijama pokazala manju efikasnost.

3 minutes ago, Sammael said:

Koje ste godište (okvirno)?

Gđa '85. moja malenkost' 82.

2 hours ago, Plajvi said:

Primio zucu drugi deo juce, za sad sam skroz ok, ni osetio. Javljam ako mi se smanji miki za 5 santima ili nesto slicno, nadam se da ce sve biti u redu i da smo ispali pametni. :D 

'Primio sam kinesku' je novo 'tuširao sam se hladnom vodom' 

Background Picker
Customize Layout