Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vakcinacija

Vakcinacija 329 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      67%
      221
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      17%
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      4%
      16
    • Ne, nikako
      6%
      20
    • Ne znam
      4%
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      44%
      145
    • Moderna
      4%
      14
    • Sputnik V
      7%
      25
    • AstraZeneca
      6%
      21
    • Sinopharm China
      3%
      10
    • Svejedno mi je
      34%
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

glede druge doze - šta se dešava sa onima kojima nije stigao sms/imejl? negde pročitah da obeveštavaju 48h pre termina. i prilično sam se zbunila u toj 21 dan računici - da li se broji i dan primanja ili se taj nulti dan ne računa? ako sam dobro izračunala revakcinacija mi pada prekosutra, u nedelju (čoveče, prema tom terminu sam razvila odnos ko da je nekakvo crveno slovo :)

ne bih rekla da su društvene mreže (a i stari mediji) baš toliko (ili jedino) zaslužne za stvaranje i širenje otpora prema vakcinaciji - promenio se samo dominantni način/kanal transmisije tih priča (koje su opet brikolaž ranijih glasina na koje su se nakalemile neke nove i prilagodile trenutnoj situaciji). ono što je nekad bilo "pričao mi prijatelj prijatelja" sad je na jutjubu il se šeruje od statusa do statusa, niti su to poznate ličnosti kojima je u medijima dat prostor da o vakcinaciji kažu koju. možemo mi do sutra da gulimo slojeve i slojeve opšteg nepoverenja i opet nisam sigurna da bi došli do jednog i jedinog pravog razloga zbog čega neki ljudi ne žele da se vakcinišu. osim manjka empatije/činjenice da su jednostavno postali otupelo sebični. inače, čitam neki dan intervju sa onim simpatičnim rnr pulmologom i ono što se dalo iščitati između redova jeste da prema njemu ipak ta kineska vakcina i nije baš najsjajnija - a takve izjave u ovom trenutku nisu okej kada je ta kineska jedina široko dostupna (iako je on tu pre svega mislio na politizaciju vakcinisanja). 

u neku ruku sam i sama u određenom trenutku podlegla tom ludilu "nije transparentno/nema podataka/nije ispitano/nije šta god" - krenula da čitam članke iz medicine, molekularne biologije, da gledam dostupne onlajn epidemiološke skupove, jednom rečju preučila vakcine. onda stigao sms i bila sam mega srećna. da bi potom na talasu moje hipohondrije svaki dan imala neki novi simptom zaražavanja koronom (doduše za to je postojala sasvim realna mogućnost - dečko je fasovao upalu pluća) pa su mi onda rekli idi na ppp pišu tamo ljudi da imaju iste simptome kao i ti - to ti je sigurno reakcija na vakcinu. naravno, svako ima pravo da piše na javnim internet mestima o njegovim/njenim reakcijama, bolovima i simptomima, što iskustveno što desilo se nekom mom, i zaista verujem da niko to ne radi iz zle namere (ono razmenjuju se mišljenja - razmenjuju se reakcije), mislim, teško mi je da proniknem u taj mentalni sklop širenja panike iz čiste dosade, ali da verovatno i takve škodljive prakse postoje.

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

Ne trdba poziv, samo odeš

1 minute ago, -izm said:

glede druge doze - šta se dešava sa onima kojima nije stigao sms/imejl? negde pročitah da obeveštavaju 48h pre termina. i prilično sam se zbunila u toj 21 dan računici - da li se broji i dan primanja ili se taj nulti dan ne računa? ako sam dobro izračunala revakcinacija mi pada prekosutra, u nedelju (čoveče, prema tom terminu sam razvila odnos ko da je nekakvo crveno slovo :)

ne bih rekla da su društvene mreže (a i stari mediji) baš toliko (ili jedino) zaslužne za stvaranje i širenje otpora prema vakcinaciji - promenio se samo dominantni način/kanal transmisije tih priča (koje su opet brikolaž ranijih glasina na koje su se nakalemile neke nove i prilagodile trenutnoj situaciji). ono što je nekad bilo "pričao mi prijatelj prijatelja" sad je na jutjubu il se šeruje od statusa do statusa, niti su to poznate ličnosti kojima je u medijima dat prostor da o vakcinaciji kažu koju. možemo mi do sutra da gulimo slojeve i slojeve opšteg nepoverenja i opet nisam sigurna da bi došli do jednog i jedinog pravog razloga zbog čega neki ljudi ne žele da se vakcinišu. osim manjka empatije/činjenice da su jednostavno postali otupelo sebični. inače, čitam neki dan intervju sa onim simpatičnim rnr pulmologom i ono što se dalo iščitati između redova jeste da prema njemu ipak ta kineska vakcina i nije baš najsjajnija - a takve izjave u ovom trenutku nisu okej kada je ta kineska jedina široko dostupna (iako je on tu pre svega mislio na politizaciju vakcinisanja). 

u neku ruku sam i sama u određenom trenutku podlegla tom ludilu "nije transparentno/nema podataka/nije ispitano/nije šta god" - krenula da čitam članke iz medicine, molekularne biologije, da gledam dostupne onlajn epidemiološke skupove, jednom rečju preučila vakcine. onda stigao sms i bila sam mega srećna. da bi potom na talasu moje hipohondrije svaki dan imala neki novi simptom zaražavanja koronom (doduše za to je postojala sasvim realna mogućnost - dečko je fasovao upalu pluća) pa su mi onda rekli idi na ppp pišu tamo ljudi da imaju iste simptome kao i ti - to ti je sigurno reakcija na vakcinu. naravno, svako ima pravo da piše na javnim internet mestima o njegovim/njenim reakcijama, bolovima i simptomima, što iskustveno što desilo se nekom mom, i zaista verujem da niko to ne radi iz zle namere (ono razmenjuju se mišljenja - razmenjuju se reakcije), mislim, teško mi je da proniknem u taj mentalni sklop širenja panike iz čiste dosade, ali da verovatno i takve škodljive prakse postoje.

Na dan kad si primila i ideš na vakcinaciju... AKo si u nedelju primila, u nedelju ideš...

Ja nisam dobio poziv, žena jeste, otišli smo zajedno, bio sam na spisku, dakle može i bez poziva...

fala :) nadam se da neću čekati satima na minusu (vakcinisala se u ono vreme kad je moglo samo da se bane - ja kao zakazana završila za 15 min a moja mama 65+ je tad čekala oko 2,5 sata, tj ja sam čekala za nju u redu ona se švrćkala okolo i sedela u kolima)

tri nedelje su minimum. ok je i ako odeš posle 27-8 dana. 

20 minutes ago, Sandradjer said:

Misle na prosvetare,  hoce da nam ponude najbolju vakcinu :D.  Zato ne zovu.  

Cula sam neku pricu da postoji mnogo prigovora od strane prosvetnih radnika,  pa kao nece javno da priznaju,  ali da ce otvoriti punkt u Belexpo samo za prosvetu. To je sve nezvanicno,  videcemo 

kolege dobile za sutra poziv za sputnjik, vakcinisu ih na koznom odeljenju opste bolnice. samo njih :D

Da je bilo pameti, Prosvetare je trebalo prve ili medju prvima vakcinisati, da sad ne dodjemo u situaciju da je pola nastavnika bolesno, a druga polovina nevakcinisana.

10 minutes ago, -izm said:

glede druge doze - šta se dešava sa onima kojima nije stigao sms/imejl? negde pročitah da obeveštavaju 48h pre termina.

Možda ti sutra stigne poziv. Ja sam danas dobila mejl i sms, zakazano za sutra ujutru.

Realno, prvo je trebalo vakcinisati prosvetare i radnike u uslužnim delatnostima od značaja, tj, radnike u prodavnicama i supermarketima, benzinskim pupmama, vozače GSP, službenike na šalterima i slično sve što dolazi u dodir sa puno ljudi zbog posla...

Pa tek onda penzonere...

Ali, jbg, penzioneri svi glasaju... A ovi ostali, nako...

7 minutes ago, Milosh76 said:

Da je bilo pameti, Prosvetare je trebalo prve ili medju prvima vakcinisati, da sad ne dodjemo u situaciju da je pola nastavnika bolesno, a druga polovina nevakcinisana.

Razmisljam da li je moguce da ce utrositi preko 800k doza,  a da prosveta ne dobije zeljene vakcine.  Koliko li nas ima pored toliko antivaksera?  

2 minutes ago, Milosh76 said:

a ima i ona fala bogu manjina nastavnika koja je odvela decu na Kopaonik (doduše ovaj nastavnik koji je neustrašivo poveo nekolicinu njih iz razreda u samo srce zaraze ni ne veruje u postojanje virusa; a u planu je i organizovana Jahorina sa drugom nastavnicom kako čujem od deteta), kako je to škola dozvolila pojma nemam :(

Včrs u 19h uz prigodnu svečanost u DZ NBgd keva prilično tečno progovorila kineski...

...sada vrti telefone i svima se hvali.

1 hour ago, Milosh76 said:

Pamet i Srbija u istoj rečenici slabo funkcionišu.

A trebalo bi i sve koji hoće na Zvezdu i u Holandiju prve vakcinisati:laugh:

Kolega dan pred drugu dozu + i temperatura 39. Brat Si. Kum osmi dan od prve doze Fajzera + i nešto preko 37. Jbg baš. 

32 minutes ago, Jozef K. said:

Kolega dan pred drugu dozu + i temperatura 39. Brat Si. Kum osmi dan od prve doze Fajzera + i nešto preko 37. Jbg baš. 

jbga... talas je u toku, ocigledno, sve je veca verovatnoca.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.