Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

glede druge doze - šta se dešava sa onima kojima nije stigao sms/imejl? negde pročitah da obeveštavaju 48h pre termina. i prilično sam se zbunila u toj 21 dan računici - da li se broji i dan primanja ili se taj nulti dan ne računa? ako sam dobro izračunala revakcinacija mi pada prekosutra, u nedelju (čoveče, prema tom terminu sam razvila odnos ko da je nekakvo crveno slovo :)

ne bih rekla da su društvene mreže (a i stari mediji) baš toliko (ili jedino) zaslužne za stvaranje i širenje otpora prema vakcinaciji - promenio se samo dominantni način/kanal transmisije tih priča (koje su opet brikolaž ranijih glasina na koje su se nakalemile neke nove i prilagodile trenutnoj situaciji). ono što je nekad bilo "pričao mi prijatelj prijatelja" sad je na jutjubu il se šeruje od statusa do statusa, niti su to poznate ličnosti kojima je u medijima dat prostor da o vakcinaciji kažu koju. možemo mi do sutra da gulimo slojeve i slojeve opšteg nepoverenja i opet nisam sigurna da bi došli do jednog i jedinog pravog razloga zbog čega neki ljudi ne žele da se vakcinišu. osim manjka empatije/činjenice da su jednostavno postali otupelo sebični. inače, čitam neki dan intervju sa onim simpatičnim rnr pulmologom i ono što se dalo iščitati između redova jeste da prema njemu ipak ta kineska vakcina i nije baš najsjajnija - a takve izjave u ovom trenutku nisu okej kada je ta kineska jedina široko dostupna (iako je on tu pre svega mislio na politizaciju vakcinisanja). 

u neku ruku sam i sama u određenom trenutku podlegla tom ludilu "nije transparentno/nema podataka/nije ispitano/nije šta god" - krenula da čitam članke iz medicine, molekularne biologije, da gledam dostupne onlajn epidemiološke skupove, jednom rečju preučila vakcine. onda stigao sms i bila sam mega srećna. da bi potom na talasu moje hipohondrije svaki dan imala neki novi simptom zaražavanja koronom (doduše za to je postojala sasvim realna mogućnost - dečko je fasovao upalu pluća) pa su mi onda rekli idi na ppp pišu tamo ljudi da imaju iste simptome kao i ti - to ti je sigurno reakcija na vakcinu. naravno, svako ima pravo da piše na javnim internet mestima o njegovim/njenim reakcijama, bolovima i simptomima, što iskustveno što desilo se nekom mom, i zaista verujem da niko to ne radi iz zle namere (ono razmenjuju se mišljenja - razmenjuju se reakcije), mislim, teško mi je da proniknem u taj mentalni sklop širenja panike iz čiste dosade, ali da verovatno i takve škodljive prakse postoje.

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

Ne trdba poziv, samo odeš

1 minute ago, -izm said:

glede druge doze - šta se dešava sa onima kojima nije stigao sms/imejl? negde pročitah da obeveštavaju 48h pre termina. i prilično sam se zbunila u toj 21 dan računici - da li se broji i dan primanja ili se taj nulti dan ne računa? ako sam dobro izračunala revakcinacija mi pada prekosutra, u nedelju (čoveče, prema tom terminu sam razvila odnos ko da je nekakvo crveno slovo :)

ne bih rekla da su društvene mreže (a i stari mediji) baš toliko (ili jedino) zaslužne za stvaranje i širenje otpora prema vakcinaciji - promenio se samo dominantni način/kanal transmisije tih priča (koje su opet brikolaž ranijih glasina na koje su se nakalemile neke nove i prilagodile trenutnoj situaciji). ono što je nekad bilo "pričao mi prijatelj prijatelja" sad je na jutjubu il se šeruje od statusa do statusa, niti su to poznate ličnosti kojima je u medijima dat prostor da o vakcinaciji kažu koju. možemo mi do sutra da gulimo slojeve i slojeve opšteg nepoverenja i opet nisam sigurna da bi došli do jednog i jedinog pravog razloga zbog čega neki ljudi ne žele da se vakcinišu. osim manjka empatije/činjenice da su jednostavno postali otupelo sebični. inače, čitam neki dan intervju sa onim simpatičnim rnr pulmologom i ono što se dalo iščitati između redova jeste da prema njemu ipak ta kineska vakcina i nije baš najsjajnija - a takve izjave u ovom trenutku nisu okej kada je ta kineska jedina široko dostupna (iako je on tu pre svega mislio na politizaciju vakcinisanja). 

u neku ruku sam i sama u određenom trenutku podlegla tom ludilu "nije transparentno/nema podataka/nije ispitano/nije šta god" - krenula da čitam članke iz medicine, molekularne biologije, da gledam dostupne onlajn epidemiološke skupove, jednom rečju preučila vakcine. onda stigao sms i bila sam mega srećna. da bi potom na talasu moje hipohondrije svaki dan imala neki novi simptom zaražavanja koronom (doduše za to je postojala sasvim realna mogućnost - dečko je fasovao upalu pluća) pa su mi onda rekli idi na ppp pišu tamo ljudi da imaju iste simptome kao i ti - to ti je sigurno reakcija na vakcinu. naravno, svako ima pravo da piše na javnim internet mestima o njegovim/njenim reakcijama, bolovima i simptomima, što iskustveno što desilo se nekom mom, i zaista verujem da niko to ne radi iz zle namere (ono razmenjuju se mišljenja - razmenjuju se reakcije), mislim, teško mi je da proniknem u taj mentalni sklop širenja panike iz čiste dosade, ali da verovatno i takve škodljive prakse postoje.

Na dan kad si primila i ideš na vakcinaciju... AKo si u nedelju primila, u nedelju ideš...

Ja nisam dobio poziv, žena jeste, otišli smo zajedno, bio sam na spisku, dakle može i bez poziva...

fala :) nadam se da neću čekati satima na minusu (vakcinisala se u ono vreme kad je moglo samo da se bane - ja kao zakazana završila za 15 min a moja mama 65+ je tad čekala oko 2,5 sata, tj ja sam čekala za nju u redu ona se švrćkala okolo i sedela u kolima)

tri nedelje su minimum. ok je i ako odeš posle 27-8 dana. 

20 minutes ago, Sandradjer said:

Misle na prosvetare,  hoce da nam ponude najbolju vakcinu :D.  Zato ne zovu.  

Cula sam neku pricu da postoji mnogo prigovora od strane prosvetnih radnika,  pa kao nece javno da priznaju,  ali da ce otvoriti punkt u Belexpo samo za prosvetu. To je sve nezvanicno,  videcemo 

kolege dobile za sutra poziv za sputnjik, vakcinisu ih na koznom odeljenju opste bolnice. samo njih :D

Da je bilo pameti, Prosvetare je trebalo prve ili medju prvima vakcinisati, da sad ne dodjemo u situaciju da je pola nastavnika bolesno, a druga polovina nevakcinisana.

10 minutes ago, -izm said:

glede druge doze - šta se dešava sa onima kojima nije stigao sms/imejl? negde pročitah da obeveštavaju 48h pre termina.

Možda ti sutra stigne poziv. Ja sam danas dobila mejl i sms, zakazano za sutra ujutru.

Realno, prvo je trebalo vakcinisati prosvetare i radnike u uslužnim delatnostima od značaja, tj, radnike u prodavnicama i supermarketima, benzinskim pupmama, vozače GSP, službenike na šalterima i slično sve što dolazi u dodir sa puno ljudi zbog posla...

Pa tek onda penzonere...

Ali, jbg, penzioneri svi glasaju... A ovi ostali, nako...

7 minutes ago, Milosh76 said:

Da je bilo pameti, Prosvetare je trebalo prve ili medju prvima vakcinisati, da sad ne dodjemo u situaciju da je pola nastavnika bolesno, a druga polovina nevakcinisana.

Razmisljam da li je moguce da ce utrositi preko 800k doza,  a da prosveta ne dobije zeljene vakcine.  Koliko li nas ima pored toliko antivaksera?  

2 minutes ago, Milosh76 said:

a ima i ona fala bogu manjina nastavnika koja je odvela decu na Kopaonik (doduše ovaj nastavnik koji je neustrašivo poveo nekolicinu njih iz razreda u samo srce zaraze ni ne veruje u postojanje virusa; a u planu je i organizovana Jahorina sa drugom nastavnicom kako čujem od deteta), kako je to škola dozvolila pojma nemam :(

Včrs u 19h uz prigodnu svečanost u DZ NBgd keva prilično tečno progovorila kineski...

...sada vrti telefone i svima se hvali.

1 hour ago, Milosh76 said:

Pamet i Srbija u istoj rečenici slabo funkcionišu.

A trebalo bi i sve koji hoće na Zvezdu i u Holandiju prve vakcinisati:laugh:

Kolega dan pred drugu dozu + i temperatura 39. Brat Si. Kum osmi dan od prve doze Fajzera + i nešto preko 37. Jbg baš. 

32 minutes ago, Jozef K. said:

Kolega dan pred drugu dozu + i temperatura 39. Brat Si. Kum osmi dan od prve doze Fajzera + i nešto preko 37. Jbg baš. 

jbga... talas je u toku, ocigledno, sve je veca verovatnoca.

Background Picker
Customize Layout