Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

7 minutes ago, harper said:

Dobar nije izraz za coveka koji je dosao i prosuo presnu laz za koju on zna da je laz, svi drugi znamo da je laz i besmisleno je lako proveriti da je laz. S kojim ciljem?

Neverovatno.

pa ovaj će reći da nije lagao već da je nesporazum nastao oko tumačenja definicije teških komplikacija. ili ako ga baš neko pritisne uza zid, onda će priznati da je možda malo i smusao ali ne da bi sabotirao vakcinaciju, već samo vakcinaciju fajzerom. ima prostora da dribla. :lolol: a onaj prvi  je bio skroz u fazonu "ok, moji su preležali, ajmo sad na oruk. pa šta ima veze i ako možda neko vaš ne preživi jebigica, tako se zalomilo"

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

3 minutes ago, gospa buba said:

nisu se valjali mrtvi po ulicama, znachi nicheg nije ni bilo. ako nema zombi apokalipse sa jedenjem mozaka™ po kucama, kao da nema nichega. to je izgleda bio nivo ochekivanja svuda.

Pre par dana sam s prijateljima pricao o tome. Mislim da je stvar u necemu mnogo prizemnijem i da se cita sa - nije se desilo meni = nije se desilo. Znam obrazovane ljude sa vrlo visokim primanjima koji, recimo, pice na skijanje s idejom da su prelezali, imaju antitela ili sta vec pa ne mogu da se zaraze. Kad im skrenes paznju da mogu da zaraze druge tacno vidis kako zatiltuju jer uopste nisu razmisljali o tome. Mi izgleda vise uopste u glavi nemamo interes drugog kao nesto sto bismo stavili na listu prioriteta, pa na kojem god mestu na toj listi bi to bilo, niti racunamo s tim kad se odlucujemo za neke korake u zivotu.

Neverovatan je nivo ludila. Svuda na planeti, ali mi prednjačimo, očekivano.

Meni je ovih dana pesimizam zbog stanja svesti populacije, mnogo veći od pesimizma zbog korone.

кад смо већ код овог лика, а да ли смо уопште чули какве тешке компликације?

On 2/3/2021 at 19:47, de Sisti said:

Upravo sam prijavio roditelje po drugi put za bilo koju, pa cemo da vidimo...

Nista jos uvek... zvao sam onaj broj 0800... nista mi nije rekla, izdiktirala samo mejl na koji mogu da pisem i rekla ako je stigla poruka da smo prijavljeni to je to, cekanje. Ni imena nije uzela. Pitao sam i ima li neka akcija vakcinisanja prosvetnih radnika kao sto je bilo npr vakcinisanje novinara ili zavoda za statistiku, ni to nije znala da mi kaze

Edited by de Sisti

...

Edited by de Sisti

Just now, dùda said:

Neverovatan je nivo ludila. Svuda na planeti, ali mi prednjačimo, očekivano.

Meni je ovih dana pesimizam zbog stanja svesti populacije, mnogo veći od pesimizma zbog korone.

Veruj mi, sudeci po onome sto znam o nekim drugim sredinama ne prednjacimo uopste. Koliko god to cudno zvucalo, bilo bi mnogo bolje da je u pitanju neki lokalni fenomen koji se moze objasniti specifikumom neke konkretne zajednice. Ali nije, u pitanju je globalni fenomen i procenti tog ludila su prilicno ravnomerno rasprostranjeni. Da stvar bude bizarnija (mada ne i neocekivana) ti procenti su jos i veci u tehnoloski razvijenim drustvima sa jakom drustvenom crtom individualizma i postovanja ljudskih prava. To su dve crte koje se masovno zloupotrebljavaju i jos masovnije pogresno tumace a ovo sto gledamo je posledica i jednog i drugog.

Dok su me na poslu svi pozitivno iznenadili (prijavili se tipa u ponoć nultog dana, mlado, staro... i već nas je par vakcinisanih), moji prijatelji mi nisu jasni.

Kažu - nisam se prijavio-la jer znam da me neće pozvati, nikad neću doći na red, ja sam mlad (40+), nek prvo vakcinišu starije, nije etički da se prijavim kad ću ja to pregurati na nogama... Ovi što su baljezgali o čipovanju i zlatnoj milijardi mi više nisu prijatelji, tako da nisu predmet ovog mini istraživanja.

Za jednog znam da se nadrealno plaši doktora, on ne ide ni za jedno hronično stanje zbog kog bi drugi trčali. Ostali - nisu mi jasni. Niko tu nije deklarisan antivakser, već svi nešto kao čekaju. Jednog je podstaklo što smo se prijateljica i ja vakcinisale, pa je presekao, zaokružio bilo koju, imam par fajzerovaca i jednju sputnikinju, ali ono što me čudi je da nisu "iskazali interesovanje" - pa upiši se u bazu, šta te košta, e tu počinje naše razmimoilaženje, ali ne smem više da propovedam jer želim da sačuvam ovu šačicu jada prijatelja.

Jedna stvar mi bi zanimljiva - nas nekoliko iz društva koji smo bez većeg ženiranja zavrnuli rukav smo svi inženjeri (razni), a društvenjaci i umetnici nam se džilitaju. Molim vas nemojte ovo da shvatite kao etiketiranje, već samo kao površni zaključak na vrlo nereprezentativnom uzorku. U otuđenom antivaks krilu imamo čak i farmaceutkinju.

Edited by angelada

Pa šta znam. Drugarica mi kaže da recimo u Holandiji 80% populacije želi da se vakciniše.

ed.

Nadovezala se na harperov post

Edited by dùda

1 minute ago, dùda said:

Pa šta znam. Drugarica mi kaže da recimo u Holandiji 80% populacije želi da se vakciniše.

A opet smo odatle (konkretno iz Amsterdama) dobijali slike masovnih protesta zbog odredjenih mera koje je pokusala da sprovede holandska vlada. Verujem da su gore na severu Evrope procenti povoljniji zbog toga sto oni odavno furaju sistem koji ukljucuje i jak momenat socijalne i javne odgovornosti ali u siroj slici to ne menja zakljucak. Neki ce, na primer, privremeno da proizvedu vece procente onih koji podrzavaju vakcinu zbog neposrednog iskustva sa epidemijom (Italija, Belgija, SAD) ali je pitanje da li bi da nisu prosli kao bosi po trnju. A to ti je opet briga i strah za svoje dupe. Poenta je da kad bi postavila taj problem kao problem, nevezano za prethodna iskustva s koronom, uveren sam da bi procenti bili porazavajuci skoro svuda.

Ali kada je reč o tim protestima. Recimo u Hagu (odatle mi je info) protestuju velikom većinom oni iz alohtonskih četvrti.

36 minutes ago, Valkyrie said:

@Svemir Zekaverovatno 

😄

Ma, moja je Čajna vakcina. Baš idem sad na revax :)

On 7.2.2021. at 9:46, Tresko said:

Koji se razumeju u šta?:ohmy: Mislim, očigledno više znaju od samih proizvodjača vakcina.

Pisali mislim na Centru za promociju nauke, ili ta bivša ekipa....pa sam poverovala 

Pitaću sad baš

1 hour ago, harper said:

Veruj mi, sudeci po onome sto znam o nekim drugim sredinama ne prednjacimo uopste. Koliko god to cudno zvucalo, bilo bi mnogo bolje da je u pitanju neki lokalni fenomen koji se moze objasniti specifikumom neke konkretne zajednice. Ali nije, u pitanju je globalni fenomen i procenti tog ludila su prilicno ravnomerno rasprostranjeni. Da stvar bude bizarnija (mada ne i neocekivana) ti procenti su jos i veci u tehnoloski razvijenim drustvima sa jakom drustvenom crtom individualizma i postovanja ljudskih prava. To su dve crte koje se masovno zloupotrebljavaju i jos masovnije pogresno tumace a ovo sto gledamo je posledica i jednog i drugog.

Nema tu neke velike filozofije. Društvene mreže su apsolutno najveće zlo kada su vakcine u pitanju, pa i zdravstvo uopšte. Danas svako ima pravo na izrazi svoje mišljenje (sloboda govora) i bitnije je šta o vakcinaciji kaže Karleuša, ili Đoković, nego šta kaže tamo neki doktor Zoran Radovanović. Problem je što se onda o mišljenju Karleuše ili Đokovića, pisalo i pričalo svugde, jer to donosi gledanost, klikove i tiraž. Skoro svi koje znam su znanje o čipovanju i štetnosti vakcina pokupili s Interneta. Većina ostalih je pokupila od njih. Onda oni na osnovu te slobode mišljenja, traže slobodu izbora. To nije počelo kod nas, ali se proširilo s Internetom i oslobađanjem medija od stručnosti i morala.

Jednostavno, kada je medicina u pitanju, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ne može da radi šta hoće. Neko može da bude nudista, ali ga ne bi pustili da šeta po ulici  go,  a pogotovu ne da uđe u sud, poštu, školu, iako nikog ne ugrožava. Onaj ko iz ubeđenja neće da se vakciniše u rangu je onih koji hoće iz ubeđenja da šetaju s oružijem po ulici.

Možda će se neko naljutiti, ali i na ovom forumu je sasvim legitimno da se raspravlja o tome da li su štetne lake, pa i teške droge. U tim raspravama se nešto se tu i ne ističu doktori, već ljudi koji mišljenje grade na ideologiji i eventualno ličnom iskustvu. Negde drugde se priča o štetnosti vakcina i da li je korona naduvana. Takođe na osnovu ideologije i ličnog iskustva.

Edited by duma

Ja znam ljude koji su poceli sa redovnom vakcinacijom dece i onda prestali jer su gledali dr. Stojkovic kod Tesanovica. elem, takvim ljudima se mora stati na put.

Background Picker
Customize Layout