Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

21 minutes ago, cartman said:

Ja sam to pomenuo jednom u drustvu i gledali me kao da sam Mengele. Sa epidemioloske tacke gledista mnogo vise ima smisla imunizovati one koji imaju najvise kontakata, ali rizicne grupe apsolutno moraju da imaju prioritet jer su... pa rizicne

Fora i jeste sto bi takav potez bio vrlo nepopularan, verovatno bi bilo koja vlast koja bi tako uradila bila optuzena da hoce da pobije penzionere itd.

Al ovako cemo doci u situaciju, da ce doci leto, krenuce se na bazene, na zurke, a gotovo cela ta populacija nece biti vakcinisana. Ja volim moju babu koja ima skoro 90 godina i ne izlazi iz kuce, ali sanse da se ona zarazi su prakticno nepostojece. Jedino ko bi mogao da je zarazi sam ja ili neko drugi mladji ko joj dolazi u kucu.

Dao bih prioritet radno sposobnom stanovnistvu sa hronicnim bolestima, to mi je okej. Ali za starije nisam bas siguran da ima logike da se ide tim redosledom.

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

13 minutes ago, elementary said:

Mada kod nas se konstantno uzima brojka od oko 7 miliona kao broj stanovnika što mislim da je glupost.

Oko 6 885 000 cenim da je na dan 1.1.2021, verovatno i niže uzimajući u obzir veću smrtnost u 2020.

https://www.stat.gov.rs/oblasti/stanovnistvo/procene-stanovnistva/

U Srbiji sa nepopisanim Kosovom nema ni blizu toliko ljudi.. 6M je plafon i to sa ljudima koji su ovde prijavljeni, a zive u inostranstvu.

35 minutes ago, bejzbolka said:

Mozda gresim, ali mislim da ovaj pristup vakcinaciji, da se vakcinisu prvo najstariji nije dobar.

Razumem potrebu da se zastite najugrozeniji, ali valjda primarni cilj vakcinacije treba da bude zaustavljanje sirenja virusa, pa tek onda zastita pojedinih grupa stanovnistva.

Virus sire mladi i radno aktivni ljudi. Uz svo postovanje i empatiju prema najstarijima koji su bili i zatvoreni mesecima, ali mislim da bi mnogo efikasnije bilo, da se krenulo obrnutim redosledom.

Neka me neko ispravi ako grešim ali poenta je da vakcinacija ne sprečava širenje nego ublažava teže oblike bolesti. Tako da ima smisla vakcinisati ljude koje imaju najviše šansi za respirator, a to su stariji, ljudi sa hroničnim bolestima i zaposleni u kovid sistemu.

Ma te procene su optimistične . Tu su možda samo izračunali broj umrlih i rođenih na one podatke sa zvaničnog popisa. Oni uopšte nemaju podatak o broju ljudi koji napušta zemlju . Tek mali broj njih ide "legalnim" putem. Treba videti broj stanovnika koji "spava" u svom krevetu u Srbiji . To je realan broj.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

S druge strane, preovlađujuću stav među mladima (ispod 30 god), na mom nekom uzorku, je da je corona običan pičkin dim, da se lagano preleži i nema potrebe za vakcinacijom Empatija prema starijima i neširenje virusa njima ne dopire do mozga.

Ovde trreba prisilna vakcinacija i gotovo, kao onomad sedamdeset i neke protiv variole

Za onih 100 evra se prijavilo oko 6.2 M ljudi. Dodas maloletnike i to je onda oko 7M.

1 minute ago, munze said:

Za onih 100 evra se prijavilo oko 6.2 M ljudi. Dodas maloletnike i to je onda oko 7M.

Tu su dkle ukrali oko 100M€, malo li je na ovu skupoću?

Kako misliš ukrali?

1 hour ago, bejzbolka said:

Mozda gresim, ali mislim da ovaj pristup vakcinaciji, da se vakcinisu prvo najstariji nije dobar.

Razumem potrebu da se zastite najugrozeniji, ali valjda primarni cilj vakcinacije treba da bude zaustavljanje sirenja virusa, pa tek onda zastita pojedinih grupa stanovnistva.

Virus sire mladi i radno aktivni ljudi. Uz svo postovanje i empatiju prema najstarijima koji su bili i zatvoreni mesecima, ali mislim da bi mnogo efikasnije bilo, da se krenulo obrnutim redosledom.

Tako je krenula Indonezija

I meni to ima logike

^zato što čisto sumnjam u tu brojku od 6,2 miliona prijavljenih za pomoć.

To su lepo izmislili, povećali za milionče i lepo gurnuli sebi u džep razliku

Edited by Filozof manijak

Jeste, ja prijavio sestru iz inostranstva koja se vodi na mojoj adresi kao i većina ljudi što je uradila . Ostalo naravno ukrali smile.png

A jos bolji je broj birača na izborima od prošle godine
Republička izborna komisija utvrdila je konačni broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima koji iznosi 6.739.441
Kako da ne ,onda sa maloletnim imamo 7.5 miliona stanovnika .
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

5 minutes ago, elementary said:

ja prijavio sestru iz inostranstva

i njeno troje dece, plus brata.

Godisnje se radja oko 65k dece sto ce reci da maloletnih ima oko 1,1 - 1,2 miliona u zavisnosti od toga koliko gastosa vodi decu sa sobom

A sto se tice izbornih spiskova pa vidimo da nisu faleko od realnih kada se pogleda koliko se srbosvaba prijavilo za 100 evrica :happy:

Primila sam drugu dozu Sinopharma, imala sam zakazano u 9.25, došla oko 9.05 odmah sam ušla (nije bilo deset ljudi), a posle kad sam izašla se napravio red, ali ni prineti onom kao za prvu dozu. A i tad je dečko iz obezbeđenja izlazio i pitao "ko ima za 9.30", tako da kapiram da termin ima prioritet.

Na ulazu gledaju ovlaš ili ne gledaju uopšte SMS ili mejl. Ko nije odštampao papir - ima tamo gomila. Onda se malo sačeka u onom šatoru, ide se na merenje temperature, dezinfekciju ruku, kod volontera da popuni ili pogleda obrazac, pa kod doktora koji sad pita samo da li ste imali neke reakcije, ja rekla da mi se spavalo, kaže ona i njoj se spavalo.

Onda odete da ubace podatke u sistem, tu vas traže po matičnom broju, tako da ako nemate sms ili mejl, a 21. dan je - dobićete sigurno vakcinu.

Konačno idete da dobijete vakcinu, ja opet nisam ništa osetila, videću da li će mi se spavati ponovo, za sad se normalno osećam.

Posle sam se motala po onom delu za odmor, otvorila nalog na e upravi, pisala u knjizi utisaka.

@BarryWhite teorijski možete da odete sa suprugom, onaj na vratima baš ofrlje gleda. Problem može da nastane unutra jer koordinatorka samo priča o nekakvoj seriji i zašto je važno da se dođe 21. dana, a kad sam je pitala - a šta ako neko polomi nogu 21. dana nije mi dala neki preterano koristan odgovor. U serije se ne razumem, pa je nisam dalje zapitkivala, a bila je i nešto nervozna. Pošto nije gužva, ništa ne gubite da pokušate. Tj makar ujutro nije gužva, za posle stvarno ne bih mogla da znam.

Dok sam ja bila u čekaonici stekla sam utisak da je par ljudi uvedeno preko reda, ali pošto su mladoliki možda su i volonteri došli na smenu, uglavnom, sam proces vakcinacije je super organizovan, s tim što se onim ljudima sad već  vidi da su mnogo umorni.

Konačno, taksisti ispred su neverovatno korisni, pošto su upoznali sve u hali, pa kad vide nekog starijeg, teško pokretnog, oni zovu obezbeđenje da ga uvede.

Na halu 3 nisam obratila pažnju.

Background Picker
Customize Layout