Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

E, ja ovo masovno zapažam. I kod vrtićke dece, od drugarica, i kod moje starije, a i ovako čujem. Deca zaređaju s bolestima, bukvalno ono kao prva godina u vrtiću :(
I šta sad, tražiti neke pretrage ili ne, a nije mi svejedno to preležavanje kovida u hodu kod dece
mi bukvalno ne znamo shta i koga da pitamo. mislim, mozesh se navaditi krvi i naslushavati pluca do beskraja, samo to se i radi. ne kazem nishta, samo deca nisu zdrava 3x mesechno :blink:

sent from novi mnogo jak bubamoto.

@Svemir Zeka

@gospa buba

Ove jeseni cirkulise puno virusa pored korone, vidi se po deci, a i po odraslima. 

Prosle godine je bilo zatisje, korona je dominirala, maske su se nosile i to je bilo dovoljno da zaustavi ove ostale viruse (grip se nije ni pomenuo koliko se secam). 

Na sve to deca su bila i izolovana. Tako da ta sva slinjenja i druge virusne infekcije im se sad lepe. Posebno mi ima smisla za mladji uzrast. 

S druge strane bas citam vest oko vakcinacije protiv varicele gde izmedju ostalog dr kaze da je bolje primiti vakcinu jer nakon prelezane varicele imunitet se oporavlja cas do 6 meseci. Mozda slicna logika i kod kovida. 

Mozda kod dece nakon kovida usporiti, vise odmora, sna, redovne ishrane i sve ce to biti ok :)

tu nastupa.ona pricha sa.obrazovanja, treba dobiti ocene, treba se spremati, treba polagati, birati, rangirati. niko njje u situaciji da kaze lezi sine odmori 3-5 meseci :unsure:

nije takva dtushtvena klima.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

šta misle deca o svoj ovoj situaciji sa koronom ?

Bas sam isto htela da pitam :) Ima vas dosta sa školskom decom (ili onih koji su u dodiru sa njima), zanimljivo bi bilo čuti kako deca gledaju na sve (virus, epidemija, pandemija, maske, mere...)

//Možda i na zasebnoj temi?

deci možda sve ovo izgleda kao 'neka' bajka...koju ne razumeju

Кад сам био школско дете била у мојој школи епидемија жутице. Дошао епидемиолог, одржао предавање, солидно сасвим, успео је да продре до пажње све деце. И почели су сви да перу руке, на сваком одмору. Али то је трајало 1 дан, већ наредни дан прали су руке сваки час они који су и пре тога тако радили, они који нису то радили редовно, престали су. Судећи по том искуству доживљај је индивидуалан, зависи највише од онога што науче од родитеља. 

a moš milsiti kako reaguju svi oni koji slušaju od ostalih da imaju vaške

češaju se a da ih i ne svrbi uopšte

48 minutes ago, I*m with the pilots said:

Bas sam isto htela da pitam :) Ima vas dosta sa školskom decom (ili onih koji su u dodiru sa njima), zanimljivo bi bilo čuti kako deca gledaju na sve (virus, epidemija, pandemija, maske, mere...)

//Možda i na zasebnoj temi?

Zavisi koji trenutak posmatraš. Da li sam početak pandemije, prošlu godinu, ovu. Deca su istrpela više različitih uticaja. Ne samo kovid kao bolest, nego sve što je povukla pandemija: neredovno pohađanje škole, neviđanje s vršnjacima, smrt ljudi, izmenjeno ponašanje roditelja i drugih odraslih....

Lično sam primetila velike promene u ponašanju dece (s kojima radim, a i svog starijeg deteta) u odnosu na prethodne dve godine, i glavna razlika je to što su imali online nastavu. Povratkom u školu su se deca, koliko god to bilo nezgodno u novom talasu virusa, ipak vratila k sebi. Prošle godine su bili previše tihi. Povukli su se u sebe, neretko su deca koja su inače odlična postala potpuno nemotivisana i nezainteresovana za učenje, sama rutina odlaska u školu gde stoji neki nastavnik, a sada je tu tv ili google učionica, to je za mnoge bio nedovoljan podsticaj. Ali, ukupno ponašanje, moj utisak je da su deca živnula od ovog septembra, da su se vratila dečijoj "normalnosti" - koja uključuje i nestašluke, a osim toga, sad ispoljavaju i ljutnju (što je mnogo zdravije od onog nedostatka reakcije ili apatije).

Mala deca: mislim da ćemo tek videti kako će se sećati ovog perioda kasnije. Sve vide i upijaju, bar ovi predškolci (sinak mi), i svesni su promena i u kodu ponašanja i da tu neka bolest ubija ljude. U ovom konkretno navedenom periodu se formira i svest o smrtnosti, pa je poklapanje s tim ne tako dobro. Ali je najvažnije kako će deca to obraditi, a obradiće onako kako im se objasni + ono što vide u ponašanju odraslih oko njih.

Za stariju decu mislim takođe da manje manifestuju nego što sakupljaju. Ćerka je, tokom kovid preležavanja oca u martu, posle jedno dve nedelje (bila je vrlo racionalna i smirena kroz sav tok bolesti) rekla kako je ipak bila malo uplašena, ali eto sad više nije. Dok je u martu prošle godine (ali to smo mi krivi jer smo gledali tv bez sklanjanja dece, ono s Italijom) u par navrata imala napade panike, što je bilo sasvim logično - odjednom je sve stalo, zatvorili su nas, nešto se dešava....mi odrasli smo bili u totalnoj konfuziji, normalno je da to male glavice ne mogu da obrade i da će da reaguju.

Od dece s kojima radim: prenose ono što čuju u kući, u vezi s vakcinama, maskama.....Manja deca (do 4. razreda su poslušnija što se maski tiče, prvaci su full disciplina s maskama :D ) dok će stariji u skladu s uzrastom, da se bune, odbijaju....

Sveukupan utisak - deca imaju više kapaciteta za odgovornost i disciplinu u slučaju havarije, u odnosu na odrasle. A čega će se sećati, to ćemo videti za nekoliko godina ili više.

jedno pitanje : moj deka, primio je fajzer i modernu i čeka na booster da bi se obezbedio za omikron...šta je najbolje da primi da se osigura od smrti, tj. da ne umre ?

2 hours ago, Raven Phi said:

jedno pitanje : moj deka, primio je fajzer i modernu i čeka na booster da bi se obezbedio za omikron...šta je najbolje da primi da se osigura od smrti, tj. da ne umre ?

Zamereno nam je (prilicno ostro) od strane vise korisnika da mi forumasi-laici nismo kompetentni da odgovaramo na ovakva pitanja, tako da ne znam da li bih se opet usudio da komentarisem/savetujem, ali mislim da je vise-manje isto (ako treba datapoint, nakon iscitane sve 1033 strane ove teme, ja sam se posle dva fajzera odlucio na buster moderne; za sada mrdam, ali javicu jos kad/ako pokupim omikron da li me je spasilo).

5 hours ago, Raven Phi said:

Нико то не може да одговори са гаранцијом, јер у медицини нема 100% гаранције, али преносим моја сазнања:

Screenshot_2021-12-10-14-30-14-174_com.android.chrome~2.jpg

Screenshot_2021-12-10-14-32-44-022_com.google.android.apps.photos~2.jpg

kad vidim ovakav red ne mogu da se otmem utisku da smo mi ovde niža rasa.