Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

1 hour ago, Have_Fun said:

jes i to sto kazes...

Spoiler

Ако постојеће вакцине обезбеде довољну заштиту, то би могло да сигнализира да могу да поднесу чак и најзабрињавајуће варијанте, сигнализирајући потенцијалну прекретницу у борби против корона вируса

Међутим, ако се појави велики број случајева тешке болести или се подаци о антителима из вакцина покажу разочаравајућим, произвођачи вакцина имају неколико опција. Неки би могли да дистрибуирају ажуриране вакцине са већим дозама које су потенцијално способне да се боре против Омикрона. Модерна је већ спровела клиничка испитивања високе дозе вакцине Цовид-19 и има постојеће податке о безбедности, тако да компанија вероватно не би морала да спроводи дуготрајно испитивање нове вакцине, кажу у компанији.

У исто време, неке компаније за производњу вакцина, предвиђајући потенцијално опасне варијанте, већ су тестирале мултивалентне вакцине, или оне које потенцијално могу да се изборе са више сојева вируса. Ове спремне вакцине, које су биле на полицама компанија у случају да се укаже потреба за њима, такође би могле да се носе са Омикроном, иако би ове вакцине и даље требале да се произведу, што би могло да потраје месецима.

Ако се ови постојећи приступи вакцинама покажу неспособним да довољно заштите од Омикрона, компаније чије су вакцине против Цовид-19 засноване на генетској секвенци вируса – укључујући Пфизер Инц. и партнера БиоНТецх СЕ, Модерна, Ј&Ј и АстраЗенеца ПЛЦ – могле би да се врате у њихове лабораторије и прерадити своје снимке како би укључили секвенце нове варијанте како би произвели заштитне снимке.

Модерни и Пфизер-БиоНТецх-у, који су развили вакцине против Цовид-19 користећи молекуле РНК месинџера, вероватно би требало око два месеца да развију нове вакцине за специфичну борбу против Омикрона, рекли су научници.

Модерна је прошле недеље почела рад на таквој новој вакцини, у случају да буде потребна. Портпаролка компаније Пфизер рекла је да су компанија и БиоНТецх дуго припремали да прилагоде своју вакцину у року од шест недеља и да испоруче почетне серије за 100 дана у случају нове, опасне варијанте.

Нове вакцине посебно усмерене на борбу против Омикрона и даље би требало да се тестирају у клиничким испитивањима. То би потрајало временски период који би зависио од података које захтевају регулатори, рекао је проф. Џон Бел, виши академик Универзитета у Оксфорду који је прошле године преговарао о савезу универзитета о вакцинама са АстраЗенеком.

Клиничка испитивања могу трајати неколико месеци. Али нова вакцина Модерна која има за циљ да заштити од Омикрона могла би бити спремна за употребу у касну зиму или рано пролеће, каже др Хоге. Ј&Ј и АстраЗенеца ПЛЦ, који производе Цовид-19 вакцине користећи аденовирусе, а не мРНА, вероватно би могли да ажурирају своје вакцине у нешто дужем периоду, рекли су истраживачи.

Pa to i nije tako dugo.. ako je u pitanju kasna zima/rano prolece.. februar/mart ako imamo srece

Just now, Have_Fun said:

Pa to i nije tako dugo.. ako je u pitanju kasna zima/rano prolece.. februar/mart ako imamo srece

to su prve isporuke u idealnoj situaciji, bice potrebno vise vremena da svi dobiju. mada, u pravu si, nije tako strasno.

8 minutes ago, gospa buba said:

edip. naravno da je tu. josh ce domacin da ga utvrdi, organizovace chartere iz afrike da peru biografiju u hotelu jugoslavija. nikakav problem. a i moraju ljudi da zive :s_w:

Pandemija je razvojna šansa srpskog turizma...

Re: busterska iskustva, ako nekog zanima.

Blaga fibra (37,5), koju nisam osjetio u predhodna dva pelcovanja, trajala je samo jučer. Otok na nadlaktici splašnjava otprilike istom brzinom kao i nakon prvog pelcovanja, sporije nego nakon drugog.

Otok (i blaga bol na pritisak) aksilarnog limfnog čvora pod rukom koju se bolo, čega nije bilo ni nakon prve ni nakon druge doze, najsporije se povlači, i mislim da je počeo splašnjavati tek sad, 48 sati nakon bustera.

Koje vakcine za prve dve doze, a koja za buster?

kao što piše

On 27.11.2021. at 17:13, Roger Sanchez said:

pelcovalo me trećim vajzerom

Bustovan, u Pasterovoj nikad nigde nikog, 5min posla bukvalno

ja sam i posle prve i posle druge runde* 2 dana osećala određeni stepen opšte jadnosti + je još koji dan duže otpadala ruka, ali ništa više od toga

*dve runde = dve doze pošto je prva bila šampon (JJ)

inače drugu sam dobila 3 dana nakon vakcine za grip, i to u dve različite zemlje :D

16 minutes ago, Amelija said:

ja sam i posle prve i posle druge runde* 2 dana osećala određeni stepen opšte jadnosti + je još koji dan duže otpadala ruka, ali ništa više od toga

*dve runde = dve doze pošto je prva bila šampon (JJ)

inače drugu sam dobila 3 dana nakon vakcine za grip, i to u dve različite zemlje :D

Ma buster... Ja mislio sad kad đipnem posle posla, ono ništa. Mrtav umoran. Bolji bi ja buster napravio iz kućne apoteke, žali bože para za zdravstveno

Johnson & Johnson je bio izbor kod mene na poslu. ( glavni razlog je da treba samo jedna :frust:)

Dok je nas Fajzer slucajno gadjao i oprilike na nekih 30% imao kakve takve komplikacije, J&J je bio pa skoro nepogresiv.

Na mom uzorku od 50ak kolega bukvalno je svako bio rasturen posle vakcine. ( jedino ako se bas nisu svi dogovorili ali mislim da nema sanse da se ta ekipa bilo sta dogovori  :) )

Najgore je prosao jedan kolega sedam dana u bolnici, neki su imali jako visoke temperature i groznice.

Kad su primali boostere sad Moderna/Fajzer nikok se nije specijalno zalio.

22 minutes ago, bags said:

Johnson & Johnson je bio izbor kod mene na poslu. ( glavni razlog je da treba samo jedna :frust:)

Dok je nas Fajzer slucajno gadjao i oprilike na nekih 30% imao kakve takve komplikacije, J&J je bio pa skoro nepogresiv.

Na mom uzorku od 50ak kolega bukvalno je svako bio rasturen posle vakcine. ( jedino ako se bas nisu svi dogovorili ali mislim da nema sanse da se ta ekipa bilo sta dogovori  :) )

Najgore je prosao jedan kolega sedam dana u bolnici, neki su imali jako visoke temperature i groznice.

Kad su primali boostere sad Moderna/Fajzer nikok se nije specijalno zalio.

To je i dalje samo anegdoktalno...

Da se razumijemo, J&J i dalje nije statistički opasna vakcina, koliko ja vidim, ovo je i dalje vrlo rijetka nuspojava. Da je jedina vakcina, pelcovali bismo se svi njome, ali postoji natjecanje te košare vakcina u kojem neke imaju manji profil rizika. Najveći su srećkovići tu opet ispali naši njemački Turci i Pfizer, jer je jedina statistički značajna nuspojava kod njih taj vrlo rijetki i lako rješivi miokarditis, zbog čega je Comirnaty jedini licenciran sada za gotovo sve što po svijetu hoda na dvije noge.

Bean counteri u Pfizeru sigurno sami sebe šamaraju i grizu što nisu ustrajali na onoj cijeni od 200 $ po kuri.

Naravno, nakon dva smrtna slučaja cijepljenje Janssenom u Sloveniji jednostavno nije više održivo.