Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

37 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Не желе да науде, али су блокирали и увоз западне АстраЗенеке, па УСА држављани немају други избор, него вакцину од америчко-немачке компаније која је 5 пута скупља од вакцине британско-шведске компаније. Хоће да сав новац иде њиховим компанијама, неће никакву конкуренцију. Цео аргумент који понављају ови доктори Гооглања :) (специјализовани за Гоогл претраге на тему вакцина, Лукашенка и још понечега ) јесте да су МРН вакцине постале стандард у западном свету - па јесу кад нема других. То су феноменалне вакцине, немам ништа против тих технолошких иновација, али начин на који су истиснуле конкуренцију, посебно оне векторске вакцине, британско/шведску и руску - није им баш за понос. 

Што си толико опседнут са мном? Знамо ли се однекле? Нешто лоше сам ти урадио? Ово ухођење на нивоу десетогодишњака је баш лоше за тебе, не знам шта желиш постићи тиме, али делујеш баш смешно, али на јадан начин.

15 minutes ago, namenski said:

@gospa buba onako, na temu svacijetm upucenosti u problematiku, pokupljene od renomiranih casopisa do tvitera, ja ne smem ni da zamislim sta bi se u danasnjem svetu dogadjalo da se- nedajboze - povampire neke velike boginje ili slicna морија sa stopom smrtnosti koja ide i do 40%.

Gde bi, ako bi ga uopste bilo, bio prag tolerancije na antivakcinase, na tviter poznavaoce materije, na relevantne casopise...

Dal' bismo imali demonstracije protiv obavezne vakcinacije ili bi - sve slobode na stranu  - radile duge cevi.

Igramo se vatrom, dozvoljavamo sebi da dajemo sudove o problemima o kojima do juce nismo imali pojma, a sve to znajuci, buduci svesni, da nam ne samo nista daje za pravo, nego nam na pamet ne pada da se sporimo sa profesijomtm oko razlicitih tehnika operacije slepog creva, terapije ove ili one bolesti zbog koje k'o bele lale idemo kod lekara, cutimo i slusamo sta nam se kaze...

Sve u svemu, sto se korone i ne samo korone tice, za sada imamo samo 1 cvrst zakljucak: poluznanje je opasnije od neznanja...

veliki broj ljudi na ovoj temi nije, zagledan u svoj pupak, izmantao nesto o vakcinama, vec su citirali naucne autoritete iz oblasti epidemiologije, molekularne biologije i slicno.

osporavas postove na forumu koji su zasnovani na naucnim casopisima, istrazivanjima, na izjavama naucnika, lekara, molekularnih biologa (vecina postova cak i sadrzi referencu), ali si spreman da se postavis kao autoritet kada se prica o istoriji, ratovima, avionima i slicno, iako, cini se, nisi zavrsio west point ili si pilot vojnih aviona.

da se razumemo, ja se u principu slazem sa osnovnom linijom tvoje argumentacije da je sumanuto pametovati ekspertima iz njihovih oblasti sa pozicije laika, ali se to uglavnom ne radi na forumu na temama o kovidu. prenose se misljenja eksperata i razmenjuju se informacije.

14 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Што си толико опседнут са мном? Знамо ли се однекле? Нешто лоше сам ти урадио? Ово ухођење на нивоу десетогодишњака је баш лоше за тебе, не знам шта желиш постићи тиме, али делујеш баш смешно, али на јадан начин.

zato sto trolujes po forumu od kako si se registrovao.

Ма бре, по милионити пут: није свако ко размишља ван конвенција и шаблона - трол. Јел то толико тешко разумети?

Edited by Duhovnost, ljubav i med

2 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Ма бре, по милионити пут: није свако ко размишља ван конвенција и шаблона - трол. Јел то толико тешко разумети?

trolovanje je kada na temi o pandemiji lupetas neke pseudonacne gluposti. 

Кад нађем на Гооглу научну студију која потврђује да Астра има исту ефикасност као Фајзер, ти кажеш: то је нова студија, још није сасвим верификована. А кад други Гооглачи ископају да је Фајзер бољи - онда ти је то вечна научна истина. Ти други Гооглачи су ти врхунски селектори информација, иако им никада ниси тражио квалификације на увид.

18 minutes ago, precog said:

veliki broj ljudi na ovoj temi nije, zagledan u svoj pupak, izmantao nesto o vakcinama, vec su citirali naucne autoritete iz oblasti epidemiologije, molekularne biologije i slicno.

osporavas postove na forumu koji su zasnovani na naucnim casopisima, istrazivanjima, na izjavama naucnika, lekara, molekularnih biologa (vecina postova cak i sadrzi referencu), ali si spreman da se postavis kao autoritet kada se prica o istoriji, ratovima, avionima i slicno, iako, cini se, nisi zavrsio west point ili si pilot vojnih aviona.

da se razumemo, ja se u principu slazem sa osnovnom linijom tvoje argumentacije da je sumanuto pametovati ekspertima iz njihovih oblasti sa pozicije laika, ali se to uglavnom ne radi na forumu na temama o kovidu. prenose se misljenja eksperata i razmenjuju se informacije.

svako malo se na ovom topiku pokjavi neko ko ga nije citao uopste, iz ko zna kojih razloga, i onda obicno prvo a) zatrazi neku informaciju, a onda b) kada je dobije, iskenja se po onome o cemu skoro da nije ni par recenica procitao.  zanimljiv je to fenomen.

11 minutes ago, precog said:

Ma, verovao ili ne, ne osporavam bas nista, niti mi je to namera.

Protestovaotm sam protiv pojave da se prica o vakcinama poprilicno svela na onu pricu o automobilima, da se ne ponavljam.

Sa sve (nedopustivom, na stranu sve reference) slobodom da se na neciji izbor ove ili one vakcine reaguje sa :ohmy:...

Off:

ali si spreman da se postavis kao autoritet kada se prica o istoriji, ratovima, avionima i slicno, iako, cini se, nisi zavrsio west point ili si pilot vojnih aviona.

Ne znam da li si primetio, ali ja svoje postove na pomenute teme pisem 'iz glave' bez pozivanja na reference, prakticno bez linkova i ostalih pomagala, osim, po nekad, bacene preporuke na po neku knjigu...

Sto ih cini ekstremno ako ne ranjivim, ono podloznim vise nego pozeljnim osporavanjima, rapravama, itd, itd...

Sto se tice West Pointa ili vozenja aviona, kao preduslova za pricu o itd, itd..., kod onolike zapenjenosti i deljenja saveta, kritika igracima zbog ovog ili onog pogresnog poteza, ne vidim da je neko od kriticara reprezentativac.

Ili barem зонаш...

Tako da ne znam zasto meni osporavas pravo na ono sto se na podforumima na sportu dogadja bez prestanka.

Do krvi... :D 

Принципијелно увек сам за мање брендове против већих брендова, за мање компаније против већих, која год да је област у питању, јер наравно да ће највећи бренд учинити све да се представи као најбољи могући икада. То просто није троловање како @precogшаблонски мисли, него једна принципијелна борба за планету на којој имамо изборе између више опција.

@namenski ne znam šta bih to rekao,a, svakako po referencama neću sad da kopam, dovoljno je da pretražiš forum.

Ali bez mrvice sumnje je u mnogim studijama utvrđena superiornost mrna vakcina, pa vektorskih, te praktičko nepostojanje kontraindikacija za davanje mrna vakcina. I dalje su na snazi samo originalne kontraindikacije za fajzera - jaka alergija na prvu dozu ili neki sastojak (a mrna vakcine su poprilično jedinstvene i sa sastojcima se nismo susretali u drugim lekovima).

Incidenca alergijskih reakcija na fajzer je 11 na milion doza tako da u Srbiji nema vise od par desetina ljudi koji ne mogu primiti mrna vakcine. A svi doktori koji tvrde suprotno to mišljenje ne izvlače iz stava struke.

I naravno da je bolje bilo koga nego nijedna, tako da nemojte ovo mešati sa situacijom sa početka godine kad nismo imali izbor.

I nadam se da će svi ovi doktori koji su ove ili one savetovali protiv vakcine i potom time ubili nekoga krivično odgovarati!

25 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Принципијелно увек сам за мање брендове против већих брендова, за мање компаније против већих, која год да је област у питању, јер наравно да ће највећи бренд учинити све да се представи као најбољи могући икада. То просто није троловање како @precogшаблонски мисли, него једна принципијелна борба за планету на којој имамо изборе између више опција.

ne lupetaj, AZ je u top 15 farmaceutskih kompanija u svetu, opet trolujes. 

trebalo bi te poslati na speaker's corner.

Нисам ни написао да састављају вакцину из гараже. :dry::unsure:Астра послује или без профита или са губицима, јер продаје по цени производње. То је по мени леп гест, док фајзер зарађује милијарде на вакцинацији ...и шта мислиш ко ће имати бољи маркетинг.... 

Edited by Duhovnost, ljubav i med

24 minutes ago, Spooky said:

@namenski

Ali bez mrvice sumnje je u mnogim studijama utvrđena superiornost mrna vakcina, pa vektorskih, te praktičko nepostojanje kontraindikacija za davanje mrna vakcina. I dalje su na snazi samo originalne kontraindikacije za fajzera - jaka alergija na prvu dozu ili neki sastojak (a mrna vakcine su poprilično jedinstvene i sa sastojcima se nismo susretali u drugim lekovima).

Incidenca alergijskih reakcija na fajzer je 11 na milion doza tako da u Srbiji nema vise od par desetina ljudi koji ne mogu primiti mrna vakcine. A svi doktori koji tvrde suprotno to mišljenje ne izvlače iz stava struke.

I naravno da je bolje bilo koga nego nijedna, tako da nemojte ovo mešati sa situacijom sa početka godine kad nismo imali izbor.

I nadam se da će svi ovi doktori koji su ove ili one savetovali protiv vakcine i potom time ubili nekoga krivično odgovarati!

I?

Bold: zasto se onda ljudi odluce za, recimo, kineskinju?

Danas, kada imaju izbor.

Ali bez mrvice sumnje...

Srecom (jos uvek) ne postoji nauka bez mrvice sumnje. ;)

Tolika priča o dve vakcine slabije od moćnog Sputnjika :fantom: