Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

2 minutes ago, Tsai said:

@namenski

pa sto si se vakcinisao pfizerom ako je preporuka sinopharm? btw, cudno je da lekari iz zemalja u kojima se sinopharm i ne daje preporucuju isti ispred vakcina koje se daju u tim zemljama

Takav sam covek.

Iz inata... ;)

A sto se preporuka koje sam pomenuo tice, ne budi mi zamereno, zadiru u neke specificnosti mog zdravstvenog stanja, uzansi nekih malo specijalnijih profesionalnih osiguranja i njihovih uslova, tako da ne bih o tome, obaska sto je ponajmanje bitno za ovu pricu...

• Author

Ok, necu, ne brini. Zanimalo me je samo

2 minutes ago, Moonwalker said:

@namenski

Admirale da ostavimo ideolosku pricu skroz u stranu, vecina Evrope je svoje starije (red velicine do 100 godina) i imuno ugrozene vakcinisala Fajzerom i to prve u redosledu

Izginula sam i uspela da se sestra i zet posle dva kineza i prethodno prelezane korone busteruju vakcinisu Fajzerom i mamu, em matoru, em bolesnu dijabeticar da dobije 2X Fajzera (avgust je bio). Plasili smo se zbog sloga koji je dozivela bukvalno kad je epidemija kod nas bila u zaletu i godinu dana je cuvali i cuvala se sama. Veruj mi ideologija mi je zadnja rupa na svirali kad je neko moj u pitanju. 

Mami je lekar preporucivao Kineza jer su ih tako instruisali, ali se nije bunio jad je insistirala na Fajzeru.

Ako je svim starim Evropljnima valjao Fajzer, a jeste, valja i starijim Srbima i mi smo gentikom Evropa, doduse malo zaguljena i antiprotivna.

Nasi doktori mucenici koji nisu (pisem o onom karakternom delu) su izlozeni nenormalnim spinovima znas vec koga kao i lovaca u mutnom koji valjaju svasta nesto.

E, na stranu oslovljavanje sa Admirale, uvela si u pricu ideologiju i gene, tako da ne bih dalje...

Uostalom, sama cinjenica da si - sudeci po forumskom opusu - tehnickog usmerenja - tvoje misljenje spada u onu grupu cuvenih misljenja koje ima svako....

Bas kao i - znas vec i sama... :) 

Bas kao i moje, naravno.

A porodicnih prica poput tvoje sam se/smo se - naslusali.

I dobro je sto jesmo: ali nametati ih kao opsti obrazac, pa sve sa (polu)evropskim genima - ne ide.

O&O

9 minutes ago, namenski said:

E, na stranu oslovljavanje sa Admirale, uvela si u pricu ideologiju i gene, tako da ne bih dalje...

Uostalom, sama cinjenica da si - sudeci po forumskom opusu - tehnickog usmerenja - tvoje misljenje spada u onu grupu cuvenih misljenja koje ima svako....

Bas kao i - znas vec i sama... :) 

Bas kao i moje, naravno.

A porodicnih prica poput tvoje sam se/smo se - naslusali.

I dobro je sto jesmo: ali nametati ih kao opsti obrazac, pa sve sa (polu)evropskim genima - ne ide.

O&O

Dobro neka ti bude, namera mi je bila dobra. Bez obzira na moje formalno obrazovanje fah idiot nisam, ni neobavestena, daleko od toga.

Obzirom na to da si misljenje izjednacio pa znas vec sa cim, necu ti vise nista sugerisati. 

Ostalo je bila sala koji si namerno interpretirao drugacije.

Edited by Moonwalker

27 minutes ago, namenski said:

Tak tako?

I to na osnovu procitanog, pracenog na forumu?

Pa sad..

Ne znam sta da ti kazem... :) 

Nebitno je da li sam na forumu ili negde drugde nešto saznala. Poenta je da USA nije vakcinisala sinofarmom svoje stanovništvo. Nebitno sad zbog čega, to nije tema.

Oni su većinski vakcinisali fajzerom i modernom

Da li oni žele da naude svojim ljudima ? Ne bih rekla.

15 minutes ago, precog said:

da mi je da vidim te lekare iz sad, svedske i francuske koji zvanicno savetuju uzimanje sinofarmove vakcine, a u njihovim zemljama ista nije autorizovana te nemaju iskustva u primeni iste, na osnovu cega istu preporucuju.

sto se tice procenjivanja studija, zato postoje naucni casopisi i recenzija. bolji casopis, bolja recenzija, vise citiranja i ponavljanja istrazivanja i slicno.

u principu se slazem sa poentom tvog posta, ali postoji dovoljno informacija koje ukazuju koja je vakcina bolja. 

jesi pitao lekara nekog? posle hiljadu strana topika meni pade na pamet da smo mogli ipak da pitamo nekog lekara :)

btw, za one koji se iskreno dvoume jos uvek, ima nekoliko bas dobrih popularizatora nauke za nase govorno podrucje, koji i kada imaju misljenje o necemu to dobro obrazloze i ostave referencu na studiju/istrazivanje... kako bismo mogli i sami da proverimo, a i malo da se edukujemo u vreme u kome nam ocigledno treba i nesto medicinske/naucne pismenosti. ako nisu lekari, a uglavnom jesu, najcesce imunolozi i epidemiolozi, onda su barem vrlo ugledni molekularni biolozi (a to je, u ovom slucaju, mozda i vaznije ). svi su ovde nasiroko i nadugacko citirani, tako da ih ne pominjem ponovo.

2 minutes ago, dùda said:

Da li oni žele da naude svojim ljudima ?

A ostali zele?

Mislim, da naude svojim ljudima.

Ili, da ne idem(o) u generalizacije: ovde prisutni koji su se odlucili za kinezatm su sta?

Maloumni, nepismeni?

Just now, namenski said:

A ostali zele?

Mislim, da naude svojim ljudima.

Ili, da ne idem(o) u generalizacije: ovde prisutni koji su se odlucili za kinezatm su sta?

Maloumni, nepismeni?

Aman, pa naravno da ne.

Ja spadam u te koji su primili kineza. I moj muž, dijabetičar 35 godina.

Nismo hteli da rizikujemo i čekamo pa je bilo daj šta ima.

I ja uopšte ne mislim da je ta vakcina loša, naprotiv.

Ali od toliko ljudi (koji se vakcinama bave) sam čula savet da je korisno "promešati" i da je posle klasične i vektorske vakcine poželjno primiti RNK vakcinu. Ja sam im poverovala, ne mora svako, naravno.

42 minutes ago, precog said:

da mi je da vidim te lekare iz sad, svedske i francuske koji zvanicno savetuju uzimanje sinofarmove vakcine, a u njihovim zemljama ista nije autorizovana te nemaju iskustva u primeni iste, na osnovu cega istu preporucuju.

sto se tice procenjivanja studija, zato postoje naucni casopisi i recenzija. bolji casopis, bolja recenzija, vise citiranja i ponavljanja istrazivanja i slicno.

u principu se slazem sa poentom tvog posta, ali postoji dovoljno informacija koje ukazuju koja je vakcina bolja. 

46 minutes ago, Tsai said:

@namenski

pa sto si se vakcinisao pfizerom ako je preporuka sinopharm? btw, cudno je da lekari iz zemalja u kojima se sinopharm i ne daje preporucuju isti ispred vakcina koje se daju u tim zemljama

Da ne bude zabune: radi se o misljenju lekara datom u svojstvu vestaka (ne znam bolji izraz), na osnovu brda licne medicinske dokumentacije, i bez prisustva pacijenta.

daj prestanite. kamo srece da smo se u januaru svi do zadnjeg deteta i djeda vakcinisali sinofarnom, u startu bi bila druga pricha. ako nishta drugo, u glavama bi bili zdraviji. nije se desilo, shta sad.

[mention=9707]namenski[/mention], i ti se nastavljash bezveze. radili smo svi shta smo mogli najbolje...

sent from novi mnogo jak bubamoto.

31 minutes ago, dùda said:

Nebitno je da li sam na forumu ili negde drugde nešto saznala. Poenta je da USA nije vakcinisala sinofarmom svoje stanovništvo. Nebitno sad zbog čega, to nije tema.

Oni su većinski vakcinisali fajzerom i modernom

Da li oni žele da naude svojim ljudima ? Ne bih rekla.

Не желе да науде, али су блокирали и увоз западне АстраЗенеке, па УСА држављани немају други избор, него вакцину од америчко-немачке компаније која је 5 пута скупља од вакцине британско-шведске компаније. Хоће да сав новац иде њиховим компанијама, неће никакву конкуренцију. Цео аргумент који понављају ови доктори Гооглања :) (специјализовани за Гоогл претраге на тему вакцина, Лукашенка и још понечега ) јесте да су МРН вакцине постале стандард у западном свету - па јесу кад нема других. То су феноменалне вакцине, немам ништа против тих технолошких иновација, али начин на који су истиснуле конкуренцију, посебно оне векторске вакцине, британско/шведску и руску - није им баш за понос. 

Edited by Duhovnost, ljubav i med

2 minutes ago, gospa buba said:

daj prestanite. kamo srece da smo se u januaru svi do zadnjeg deteta i djeda vakcinisali sinofarnom, u startu bi bila druga pricha. ako nishta drugo, u glavama bi bili zdraviji. nije se desilo, shta sad.

To bi, da je srece i pameti imalo smisla, a u svakom slucaju moralo pa i trebalo da posluzi za - nedajboze - neku buducu slicnu situaciju: ako treba i drzavnim autoritetom, pa i prisilom, izabrati 1 (jednu) vakcinu i insistirati na sto brzem sprovodjenju opste vakcinacije.

Ovako kako je uradjeno i kako se radi, pa jebiga: brzina i nuzda jesu donekle opravdanje sa sve konfuzijom i novinomtm situacije u kojoj smo se globalno nasli spustenih gatja....

Obaska sto je u situacijama poput epidemije, pa jos globalne, nedopustivo mesati slobodu/slobode kao takve sa javnim interesom/opstim dobrom...

@gospa buba onako, na temu svacijetm upucenosti u problematiku, pokupljene od renomiranih casopisa do tvitera, ja ne smem ni da zamislim sta bi se u danasnjem svetu dogadjalo da se- nedajboze - povampire neke velike boginje ili slicna морија sa stopom smrtnosti koja ide i do 40%.

Gde bi, ako bi ga uopste bilo, bio prag tolerancije na antivakcinase, na tviter poznavaoce materije, na relevantne casopise...

Dal' bismo imali demonstracije protiv obavezne vakcinacije ili bi - sve slobode na stranu  - radile duge cevi.

Igramo se vatrom, dozvoljavamo sebi da dajemo sudove o problemima o kojima do juce nismo imali pojma, a sve to znajuci, buduci svesni, da nam ne samo nista daje za pravo, nego nam na pamet ne pada da se sporimo sa profesijomtm oko razlicitih tehnika operacije slepog creva, terapije ove ili one bolesti zbog koje k'o bele lale idemo kod lekara, cutimo i slusamo sta nam se kaze...

Sve u svemu, sto se korone i ne samo korone tice, za sada imamo samo 1 cvrst zakljucak: poluznanje je opasnije od neznanja...

40 minutes ago, dùda said:

I moj muž, dijabetičar 35 godina.

Opa, piletina :fantom: