Venom Posted October 24 Posted October 24 1 hour ago, đorđe geprat said: hvala na saznanjima. baš kao onomad po pitanju surogat majčinstva i ovde sam prilično neupućen. moj post temeljio se na jednom prilogu NG o solarnoj elektranii u španiji gde paneli leže na zemlji a pokazano je kako stazama između panela idu perači. doduše, pokazali su i drugu sa pokretnim panelima s položajima vezanm za kretanje sunca. tako da, hvala na saznanju. ne znam kako će ceo svet da se nosi sa otpadom, pročitao sam da nemci već sada imaju problem sa elisama vetroelektrana, ćelije kod solarnih isto tako će postati otpad, akumulatori isto. neko je negde ovde napisao da je trajno rešenje smanjenje potrošnje energije. neko drugi da je porast BDP u stvari kontraproduktivan. bem ga, nikako ne valja. Pa može sve, no poenta je da je ta površina koja je neophodna uopšte nije toliko velika kad se stavi u kontekst površine koju koristimo sad da dobijemo istu stvar (energiju). Ali to je priča koja se ovde vrti non stop, gleda se u sitna crevca i odbacuje nešto novo, jer nije savršeno rešenje, iako je bolje od postojećeg stanja. To je fenomen kao neko ko se loše hrani ceo život i debeo je, i onda jedan dan hoće da preseče i od tad sve mora da bude savršeno. Ali to ne može i onda nastavlja po starom, čeka bolji trenutak, k'o četnici u drugom svetskom ratu. Evo sad ću, od nove godine. Pa za početak bi bilo bolje da izbaci drugu porciju kolača, sad što bi možda bolje bilo da izbaci obe, šta da se radi. Tako da jeste, sve nam treba, i manja potrošnja i drugačiji sistem, ali ajde da vidim ko je u stanju da postigne sve to odjednom. Nije niko, što i jeste poenta tih zahteva - da se ništa ne menja. 1 hour ago, gone fishing said: da je to tačno, svi bi sa grejanja na plin, čvrsto gorivo itd prešli na invetorske klime, potrošnja struje bi skočila barem duplo, a srbija gas i razni nakupci drveta i uglja bi propali preko noći Ne bi skočila duplo. 1
gone fishing Posted October 24 Posted October 24 5 hours ago, Engineer said: Gde su nam bakar, dalekovodi i trafo stanice za tu dodatnu potrošnju struje? pa naravno, japanac o tome nije mislio, kao i o platama banderaša koji bi i dalje morali da održavaju tada preopterećeni sistem 5 hours ago, Venom said: Ne bi skočila duplo. kako ne bi, zašto bi stotine tisuća korisnika daljinskog grejanja plaćala desetak tisuća dinkića mesečno za centralno, kada bi mogli da ugrade dve ili 3 klime i greju se za cenu litre mleka npr
Engineer Posted October 24 Posted October 24 Bi skočila duplo ako ne bismo imali dodatne (jeftine) izbore i morali da uvozimo kad nije vreme. Ne bi ako bi se rast proizvodnje planirao u skladu sa rastom potrošnje, što će se u EPS-u desiti nikad 5 hours ago, Venom said: To je fenomen kao neko ko se loše hrani ceo život i debeo je, i onda jedan dan hoće da preseče i od tad sve mora da bude savršeno. Ali to ne može i onda nastavlja po starom, čeka bolji trenutak, k'o četnici u drugom svetskom ratu. Evo sad ću, od nove godine. Pa za početak bi bilo bolje da izbaci drugu porciju kolača, sad što bi možda bolje bilo da izbaci obe, šta da se radi. Znači nema nam spasa
barrcode Posted November 8 Posted November 8 nemci čak morali da pale elektranu od 700 MW i da spaljuju .... NAFTU jer DUNKELFLAUTE 3
Engineer Posted November 9 Posted November 9 Fancuska full-nuclear i Nemačka no-nuclear skoro isti? Poljaci sa 2/3 struje iz uglja imaju duplo veće cene (za industriju) od Nemačke, i rast BDP-a od 3% ove godine, dok je Nemačka u recesiji. Italija 3x skuplja od Španije, podjednako se raspadaju (ili napreduju, kako ko voli). Koreja koja izvozi (dobre) nuklearne reaktore, 60% struje dobija iz uglja i gasa. Brazil, Indija, Južna Koreja... imaju cene energije za industriju (struja, gas) slične kao većina evropskih država. Zaključak se sam nameće, a to je da glavni uzrok skupe struje nije izvor iz kog se dobija, niti je cena struje nije glavni uzrok loše industrije. Evo i ovde više informacija https://www.globalpetrolprices.com/map/electricity_industrial/
Venom Posted November 9 Posted November 9 15 hours ago, Engineer said: Fancuska full-nuclear i Nemačka no-nuclear skoro isti? Poljaci sa 2/3 struje iz uglja imaju duplo veće cene (za industriju) od Nemačke, i rast BDP-a od 3% ove godine, dok je Nemačka u recesiji. Italija 3x skuplja od Španije, podjednako se raspadaju (ili napreduju, kako ko voli). Koreja koja izvozi (dobre) nuklearne reaktore, 60% struje dobija iz uglja i gasa. Brazil, Indija, Južna Koreja... imaju cene energije za industriju (struja, gas) slične kao većina evropskih država. Zaključak se sam nameće, a to je da glavni uzrok skupe struje nije izvor iz kog se dobija, niti je cena struje nije glavni uzrok loše industrije. Evo i ovde više informacija https://www.globalpetrolprices.com/map/electricity_industrial/ Džaba postuješ podatke, i iz toga izvlačiš zaključke. Ovde je popularnije imati mišljenje i onda uklapati realnost u to mišljenje. Sad što kad se pogledaju podaci to mišljenje baš i nema puno smisla, jbg. Dakle ponavljajmo zajedno 10 puta pred spavanje: gašenje nuklearki nakon čega je došlo do pada cena struje je dovelo do problema u industriji, jer je jeftinija struja postala preskupa, a pritom su nuklearke zamenjene gasom i ugljem, pa je udeo obnovljivih izvora podignut na rekordno visok nivo, a ugalj pao na nivo iz 1955. Ovo su bile vaše vesti iz besvesti, ostanite uz naš program, sledi novi Patrik. Nego vidim pojavio se opet @barrcode. Prošli put je baronisao da je u novinama pisalo nešto suprotno od onoga što je pisao. Kad sam ga priupitao šta znači jedna rečenica u tom članku, otišao da odnese tetki lek i vratio se tek sad. On 19. 8. 2024. at 21:47, Venom said: Nego šta kažeš barrcode, jesi pročitao NZZ članak do kraja? Jel možeš da prevedeš borrisu šta znači "ermöglicht Deutschland Strom günstig zu importieren". Jel zna neko šta znači ovo?
barrcode Posted November 10 Posted November 10 7 hours ago, Venom said: Nego vidim pojavio se opet @barrcode. Prošli put je baronisao da je u novinama pisalo nešto suprotno od onoga što je pisao. Kad sam ga priupitao šta znači jedna rečenica u tom članku, otišao da odnese tetki lek i vratio se tek sad. kakav imaš problem sa onim što sam prethodno napisao, te rasipaš ovaj petoparački humor? ali evo da ilustrujem moju prethodnu izjavu (sa Hadlesblatt-a, bilo i na Bloomberg-u) a ako nisi čuo za izraz Dunkelflaute, odomaćio se i u engleskom govornom području. Karakterističan za ovaj deo godine i izgleda ovako:
Venom Posted November 10 Posted November 10 Imam problem s tim što vadiš stvari iz konteksta. Prošli put kad smo diskutovali si došao sa "čudno kako piše jeftina struja" i citirao naslov članka "troškovi za uvoz struje eksplodiraju". Kad sam ti skrenuo pažnju da u samom tekstu piše da je uvoz jeftiniji od domaće proizvodnje i da je cena pala, odjednom te nema nigde, pa šta ću ostaje mi petparački humor. Tako i ovde. Čuli smo svi šta je Dunkelflaute, isto kao što smo čuli da sunce ne sija po noći. To je sve poznato i takoreću built in u sistemu. To što je cena jedan dan, jednu nedelju itsl. otišla gore itsl. ne menja mnogo stvar, a to je: cena je od aprila 2023 otišla na dole upotreba fosilnih goriva od aprila 2023 je otišla na dole, ove godine opet značajno manje u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordno niska a ti samo nastavi da dolaziš jednom u tri meseca da nam preneseš tužne vesti iz besvesti da je tog i tog dana u toliko i toliko sati i minuta situacija bila baš loša. fosilna goriva 2011 2023 2024
Roger Sanchez Posted Saturday at 15:26 Posted Saturday at 15:26 Flamanville 3 danas priključen na mrežu. Francuski izvoz struje obara desetljetne rekorde
vememah Posted Saturday at 16:55 Posted Saturday at 16:55 (edited) Malo konteksta, koji fali u toj Rojtersovoj vesti, iz drugih medija: Quote France's most powerful nuclear reactor joins grid after €13bn holdup France's flagship Flamanville nuclear reactor in Normandy was to start supplying electricity to homes on Friday when it's reconnected to the power grid after a dozen costly years of technical setbacks. https://www.rfi.fr/en/france/20241220-france-s-most-powerful-nuclear-reactor-joins-grid-after-€13bn-holdup-flamanville Quote France adds first nuclear reactor in 25 years to grid https://www.voanews.com/a/france-adds-first-nuclear-reactor-in-25-years-to-grid/7909633.html Quote The Flamanville 3 EPR nuclear reactor, France's most powerful to date, finally began providing electricity to French homes on Saturday after a plethora of technical setbacks led to a 12-year delay and a four-fold increase in the project's overall cost. https://www.france24.com/en/live-news/20241221-france-s-most-powerful-nuclear-reactor-finally-comes-on-stream Edited Saturday at 16:55 by vememah
Recommended Posts