Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted
Just now, Uskebasi said:

Kako nisu znali da treba da plate porez, kad je zakonom propisano?

Vrtimo se ukrug. Kako poreski sluzbenici, medju kojima i inspektori i izvrsitelji, nisu znali da taj porez treba da se placa?

Kljucno pitanje je da li u njihov opis posla spada i rad sa strankama i davanje informacija o placanju poreza na zahtev stranke.

Posted

@Uskebasi ajde rastumaci nam ovo

RADNI STAŽ I ZA FRILENSERE "Slobodni strelci" sada sami mogu da uplaćuju doprinose, ali je zakon napravio IZUZETAK

Dakle, 15. decembra 2019. je doneta ta izmena u zakonu da frilenseri mogu sami sebi da uplacuju doprinose, sto znaci da pre toga to nije moglo da se radi? A ovi ljudi sada se terete za periode pre toga.

Pri cemu, opet moramo da podvucemo razliku, ne prica se ovde o ljudima koji su uzimali po 1000e mesecno i slicno. Oni su sami sebi corbu zakuvali jer nisu registrovali pausala na vreme, prica se o ljudima koji imaju 200-300$ mesecno maximum, i to u neredovnim ciklusima. Ni izbliza dovoljno da pokrije troskove pausala, osim ako ne planiraju da rade za 0 prihoda.

Na kraju, opet podvuci i ovo - zakon takav kakav jeste je GO KURAC i treba raditi sve sto se moze da se izmeni i da bude prihvatljiv za obe strane. Nisu Makedonci i Grci, a ni Rumuni ludi sto imaju olaksice za ovakav tip zaposlenja. 

• +1 1
Posted

Zato što je to urbana legenda o tome da je neko otišao na šalter i pitao salterskog službenika sta da radi sa uplatama iz inostranstva i ovaj mu rekao da to niko ne prijavljuje i niko ne plaća. E sad, da li je salterski sluzbenik sa srednjom skolom adekvatan autoritet da nekoga oslobodi zakonske obaveze? 

Naravno, nigde nema pisanog traga o tome. 

Opet kažem, poreska prijava se podnosi na propisanom obrascu, pa bi mozda bilo relevantno samo kada bi poreska vratila podnosiocu prijavu sa obrazloženjem da ne znaju kako da naplate porez. 

Sve drugo je prazna priča 

Posted (edited)

Aha, urbana legenda, srednja skola kao argument... Hvala lepo, da ne gubimo vreme.

Edited by Meazza
Posted
22 minutes ago, goofs said:

@Uskebasi ajde rastumaci nam ovo

RADNI STAŽ I ZA FRILENSERE "Slobodni strelci" sada sami mogu da uplaćuju doprinose, ali je zakon napravio IZUZETAK

Dakle, 15. decembra 2019. je doneta ta izmena u zakonu da frilenseri mogu sami sebi da uplacuju doprinose, sto znaci da pre toga to nije moglo da se radi? A ovi ljudi sada se terete za periode pre toga.

I pre toga je postojala obaveza po tački 3 tog clana koji je izmenjen, koja tacka je pokrivala i ovu situaciju koja je kasnije precizirana. 

Posted

Da, postojala je obaveza uplate doprinosa bez dobijanja staza. Vrlo pravedno osmisljeno.

Posted
43 minutes ago, Uskebasi said:

Kako nisu znali da treba da plate porez, kad je zakonom propisano?

Jabba se trudiš, brate, spucasmo desetine stranica na priču o tome pri početku ove teme. Ja sam onomad, na osnovu kratkog guglanja i proučavanja bloga neke knjigovodstvene agencije znao da na prihod prihod treba da platim samooporezivanjem. Evo mi ga na dropboksu i dalje templejt koji sam koristio za proračun, skinut sa nekog od tih sajtova. Da popunjavam obrazac i nosim u PIO da mi pribeleže poene me mrzelo. Bilo pa prošlo, a i šta je bilo, bilo je pre 2015. Dobro sam se izvuko. 

Posted (edited)
37 minutes ago, Uskebasi said:

Zato što je to urbana legenda

Znači, ovaj laže? OK.

Na konferenciji je govorio Vladimir Ilić.

Slučaj ovog frilensera, koji se bavi gejming industrijom, inače obolelog od multiple skleroze, posebno je ilustrativan: Vladimir je dobio rešenje na šest miliona dinara poreza, a prethodno je plaćao godišnji porez na dohodak građana i redovno pitao poreznike koliko treba da plati.

“To je nemoguće platiti. Uredno sam se, kada sam ostvario prihode preko interneta, javio Poreskoj upravi u Petrovcu na Mlavi, gde su mi rekli da treba da platim samo godišnji porez ako su mi primanja premašila šest prosečnih zarada. I platio sam”, kaže on.

Pri tome su mu se, kaže, smejali što taj porez uopšte i plaća.

https://nova.rs/vesti/biznis/frilenser-u-kolicima-mora-da-plati-6-miliona-poreza/

Edited by vememah
Posted
2 minutes ago, Meazza said:

Da, postojala je obaveza uplate doprinosa bez dobijanja staza. Vrlo pravedno osmisljeno.

Kako misliš bez staža? Na osnovu toga podnosis zahtev PIO fondu za evidentiranhe staza

Posted
1 minute ago, Uskebasi said:

Kako misliš bez staža? Na osnovu toga podnosis zahtev PIO fondu za evidentiranhe staza

Koliko sam ja razumeo, to moze tek od decembra 2019.

Posted (edited)

A da pročitaš tekst? Platio je ono što su mu rekli da plati i pritom su mu se smejali kao budali pošto to niko ne plaća, kao što su uostalom iz same poreske i priznali u oktobru.

"Ukrštanjem podataka poslovnih banaka i podnetih poreskih prijava, Poreska uprava je analizom rizika utvrdila je visok stepen nepoštovanja poreskih propisa [među frilenserima], odnosno svega je 0,34 odsto poreskih obveznika u nekom prethodnom periodu podnosilo prijave", kaže Nataša Arsić iz Odeljenja za strateške rizike Poreske uprave.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4114463/jutjuberi-influenseri-prihod-porez.html

E sad, ako želiš da nas ubediš da je normalno da godinama neki porez ne plaća 99,7% obveznika i da su za to krivi samo obveznici i da sad treba sa zateznom kamatom da im se naplati sve za prethodnih 5-6 godina, skidam kapu.

Za PIO je bila priča da ne ide staž, već se samo uvećava prosek, što znači da onaj ko celog života ili najvećeg njegovog dela radi kao frilenser uvećava prosek nepostojeće penzije, koju neće imati zbog nedostatka staža.

Edited by vememah
Posted
14 minutes ago, Uskebasi said:

Moglo je oduvek. 

Ako je moglo oduvek onda si ti u pravu. Ja sam shvatio da je ovako kako @vememah pise:

"Za PIO je bila priča da ne ide staž, već se samo uvećava prosek, što znači da onaj ko celog života ili najvećeg njegovog dela radi kao frilenser uvećava prosek nepostojeće penzije, koju neće imati zbog nedostatka staža."

Posted (edited)

Divno je sve regulisano, svi šrafovi sistema dobro rade svoj posao i jednostavnije ne može. Ergo, krivi su samo frilenseri.

"Frilenseri sve do decembra prošle godine nisu imali mogućnost ni da im se prizna staž, a ni to sada nije rešeno na adekvatan način. Znamo za slučaj jednog poreskog obveznika, koji je redovno uplaćivao (porez), koji nam se javio, ne zato što je imao problem, već zato što je tri godine pokušavao da izvuče zdravstvenu knjižicu i da mu se prizna staž. Ako država misli da je sistemski rešila pitanje tako što svaki radnik na internetu treba da izgubi tri godine i da ide od institucije do institucije moli, šalje dopise, sastanči... to znači da sistem ne postoji", zaključila je Pavović [Katarina Pavlović iz stručnog tima Udruženja radnika na internetu].

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/udruženje-radnika-na-internetu-predalo-zahteve-ministarstvu-finansija

Edited by vememah