harper lee Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Just now, brusli said: Jel citas ti ceo komentar na koji komentarises, moracu da citiram samog sebe: Procitao sam ja ceo komentar, na zalost, prokomentarisao sam samo najvecu glupost. Link to comment
Meazza Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 (edited) Oko ove blesave fantazije rusenja nekog na ulici: od toga nema nista dok je vecina za ovu vlast, a partija im je jaca nego bivsa KPJ. A izbore kao instituciju, medije i sve drugo sto ide uz to je drzava ukinula tako da je to jos veca glupost. Edited October 20, 2020 by Meazza Link to comment
harper lee Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 (edited) 24 minutes ago, Meazza said: Oko ove blesave fantazije rusenja nekog na ulici: od toga nema nista dok je vecina za ovu vlast, a partija im je jaca nego bivsa KPJ. A izbore kao instituciju, medije i sve drugo sto ide uz to je drzava ukinula tako da je to jos veca glupost. Ma, to su samo izgovori koji te na kraju dovedu do toga da se vrtis u krug. Drzava je kriminalna i treba je rusiti na ulici a do tada je treba finansirati ne bi li zloupotrebom tih para kojima je finansiramo ucinila nemogucim da je srusimo bilo kako, najmanje na ulici. Prazna prica. Ali, videli smo na topiku o Crnoj Gori koliko ovde ima pobornika lokalnih mafijaskih vlasti koji su se tada ofirali, tako da me ne iznenadjuju takvi stavovi. Ja ne kazem da porez ne treba placati drzavi, naravno da treba, samo kazem da kad drzava izgubi svoju elementarnu funkciju, zastitu gradjanstva po svim osnovama, zbog koje se inace i placa porez, neplacanje istog moze i treba da se koristi kao izraz gradjanske neposlusnosti. Nije ovde stvar u tome sto pojedinci iz vlasti kradu, toga je uvek bilo, stvar je u tome sto mi jednostavno nemamo drzavu. Ali je bukvalno nemamo. Neke njene funkcije jos uvek funkcionisu po inerciji, pre svega zaposlenih, ali u sustini ovde zivot zavisi od toga jesi li deo mafijaske ekipe ili nisi. Ko ne veruje meni neka krene da priziva duhove i pita Olivera Ivanovica. Da bi se zastitile njegove ubice i nalogodavci ubistva pokrenute su tacno one drzavne sluzbe koje treba da otkriju i jedne i druge. A to nije pocelo s Oliverom, pocelo je one noci kad su gradjani javili policiji da se u centru grada odvija krivicno delo a policija odbila da izadje na teren tako sto se proglasila nenadleznom. Nikom od nas dole nije unistena imovina, niko nije vezivan za radijatore, niko od soka i stresa nije umro u bolnici, ali neko jeste. I taj neko je placao porez drzavi koja je po osnovu tog placanja trebalo da ga zastiti od svega toga. Ko garantuje bilo kome od nas da nam se sutra nece isto desiti ako se nadjemo na putu drzavnoj mafiji? Drzava? Samo pogledaj koje su se sve drzavne sluzbe po dubini angazovale da zastite kriminalce koji su te noci radili svoj kriminalni posao, od policije, preko tuzilastva, sudova, medija s nacionalnom frekvencijom ukljucujuci i javni servis koji se finansira od poreza, gradske uprave, vlade, pa sve do predsednika drzave. I umesto da se taj kriminal rasvetli covek koji ga je pokrenuo i izveo je za nagradu dobio mesto ministra finansija. O kakvoj drzavi mi pricamo? To ne postoji u Srbiji. Edited October 20, 2020 by harper 3 Link to comment
brusli Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Znaci niko da ne placa porez ? Da uvedemo anarhiju u Srbiju... Link to comment
harper lee Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 1 minute ago, brusli said: Znaci niko da ne placa porez ? Da uvedemo anarhiju u Srbiju... To bi bilo idealno ali je, na zalost, nemoguce. I to se ne zove anarhija nego gradjanska neposlusnost. Ne postoji bolji nacin da se izvrsi pritisak na ovu mafiju da nam vrati drzavu (kojoj cemo, naravno, placati porez) nego da joj oduzmes glavni izvor finansiranja. Samo jedan mesec da niko u Srbiji ne plati porez ceo taj sistem bi se srusio kao kula od karata jer ne bi imao od cega da se finansira. Link to comment
brusli Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 I sam kazes da je to nemoguce, u stvari jos bolje bi bilo da je Srbija Svajcarska, ali to je takodje nemoguce. Link to comment
Ayatollah Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 1 minute ago, harper said: To bi bilo idealno ali je, na zalost, nemoguce. I to se ne zove anarhija nego gradjanska neposlusnost. Ne postoji bolji nacin da se izvrsi pritisak na ovu mafiju da nam vrati drzavu (kojoj cemo, naravno, placati porez) nego da joj oduzmes glavni izvor finansiranja. Samo jedan mesec da niko u Srbiji ne plati porez ceo taj sistem bi se srusio kao kula od karata jer ne bi imao od cega da se finansira. Ovo razmišljanje je naivno, u najmanju ruku. Čak i u eventualnom fantazijskom scenariju da u budžetu zafali para zbog neplaćanja poreza, poslednja stvar na kojoj bi se zakidalo jesu mafijaške kombine za ispumpavanje para. Štaviše, ako bi bilo potrebno, otišlo bi se do MMF-a, Pariskog kluba, Londonskog kluba, koga god, kako bi se država zadužila dovoljno da sistem ispumpavanja para nastavi da se vrti. Upravo suprotno, prvi koji će osetiti eventualni nedostatak para u budžetu su oni najslabiji - ustanove socijalne i dečije zaštite, obrazovanje, zdravstvo, ekologija, tj. sve ono što mafija na vlasti vidi kao nepotreban trošak, dok bi sa druge strane država bila zaduženija pre. Drugim rečima, ako mi ne budemo plaćali porez i zbog toga zafali para, prvi i neposredan rezultat će biti to da nekoj vaspitačici u vrtiću neće biti produžen ugovor o radu na određeno vreme, da neki sud neće raspisati konkurs za pripravnike, da medicinskim sestrama i lekarima neće biti povećane plate, itd., jer će te pare biti povučene da bi se radile kombinacije, a posredno bi sve to trajalo mnogo duže ako bi se država usput i zadužila zbog kombinacija. Vrlo slično je i u kompanijama - menadžmenti sebi povećavaju plate i bonuse i kad su u gubicima, a sa druge strane otpuštaju desetine ili stotine zaposlenih zbog racionalizacija, pa je smešno očekivati da bi na državnom nivou bilo drugačije, naročito u Srbiji. 7 Link to comment
placenik Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 31 minutes ago, Ayatollah said: Ovo razmišljanje je naivno, u najmanju ruku. Čak i u eventualnom fantazijskom scenariju da u budžetu zafali para zbog neplaćanja poreza, poslednja stvar na kojoj bi se zakidalo jesu mafijaške kombine za ispumpavanje para. Štaviše, ako bi bilo potrebno, otišlo bi se do MMF-a, Pariskog kluba, Londonskog kluba, koga god, kako bi se država zadužila dovoljno da sistem ispumpavanja para nastavi da se vrti. Upravo suprotno, prvi koji će osetiti eventualni nedostatak para u budžetu su oni najslabiji - ustanove socijalne i dečije zaštite, obrazovanje, zdravstvo, ekologija, tj. sve ono što mafija na vlasti vidi kao nepotreban trošak, dok bi sa druge strane država bila zaduženija pre. Drugim rečima, ako mi ne budemo plaćali porez i zbog toga zafali para, prvi i neposredan rezultat će biti to da nekoj vaspitačici u vrtiću neće biti produžen ugovor o radu na određeno vreme, da neki sud neće raspisati konkurs za pripravnike, da medicinskim sestrama i lekarima neće biti povećane plate, itd., jer će te pare biti povučene da bi se radile kombinacije, a posredno bi sve to trajalo mnogo duže ako bi se država usput i zadužila zbog kombinacija. Vrlo slično je i u kompanijama - menadžmenti sebi povećavaju plate i bonuse i kad su u gubicima, a sa druge strane otpuštaju desetine ili stotine zaposlenih zbog racionalizacija, pa je smešno očekivati da bi na državnom nivou bilo drugačije, naročito u Srbiji. Оvo je samo malo duži i lepši način da se kaže da država ima najsiromašnije kao taoce. A sa otmičarima se ne pregovara... 2 Link to comment
brusli Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Niko te ne tera da pregovaras sa otmicarima, imas 3 opcije: - da se odselis na truli zapad ili istok, sever ili jug - da ne postujes zakon, ali onda treba da budes spreman da snosis posledice ako te uhvate - da se uclanis u SNS, onda ne moras skroz da postujes zakon, ali donekle ipak moras 1 Link to comment
vememah Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 (edited) Izgleda da definitivno idu na zaplene i krivično gonjenje. Kissme1 na Bench forumu: Quote Drugar je juče primio 500e u otp banku otisao da podigne, potpisao papir o prilivu u koje svrhe ga je primio (kaže da pre toga nije bilo), dok sam ja u c&a ima redovno to da potpisem. I danas u 11h su ga zvali iz poreske da mu kaze da je potrebno da prijavi i da plati porez takođe su mu rekli da je u prethodnih 10 godina primio 11.800e i da je potrebno da prijavi sve elektronski i da plati, od 1 novembra će slati opomene. E sad on je otisao da se raspita ( jer bio je na moru nije ispratio stanje) kod prijatelja koji radi u poreskoj, rekao mu je da su dobili direktivno da sve istresu iz gaca idu po sistemu od onoga ko ima najvise para pa na dole, ukoliko uspeju da naplate odredjenu svotu stace nece dirati male 300-500e godisnje. Ako ne izvijace sve redom. Znaci naplata ce iti po optinama, lokalne uprave ce da rade naplatu. Onda je ovaj njega pitao dobro Petre kako da to obiđemo šta da uradimo?! Obici sam ne mozes, moze da se skupljaju potpisi oko 100.000 i da sa salje molba zalba u ministarstvo finansija i pu da se uradi revizija zakona jer je zakon apsurdan. Posto je priroda ljudi drugacija ako ne to savet mu je da svako pojedinacno napise molbu/zalbu i posalje na poresku i ministarstvo i onda oni moraju da reaguju na neki nacin! Takodje rekao je da oni nesto moraju da naplate, ali da misli da je bolje i da svakom uzmu 1000-2000e godisnje nego da se macuju sa masom i pitanje je da li ce naplatiti. E sad ja sam se odlucio da se sutra nadjem sa direktoricom poreske kod nas pa da vidim sta ona kaze. Sto se tice prijava pre 31 jedina razlika je kazna i kao prinudna naplata, ali ako nemate para a duzni ste 5-10k eura bas vam je isti vrag... Javljam sta je bilo!! https://forum.benchmark.rs/showthread.php?398628-IT-preduzetnici-Banke-porezi-propisi&p=6213738&viewfull=1#post6213738 Edited October 20, 2020 by vememah Link to comment
Filozof manijak Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Zanima me status turističkih vodiča? Većina njih ne radi za jednu turističku agenciju, već frilensuju za više njih, po potrebi. Znam da primaju solidne novce za naše pojmove. Jel i njih obuhvata ovaj zakon? Link to comment
vememah Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 (edited) Šta pričaju ljudi po mrežama: Quote Ima[m] svoj websajt i zivim od Google Adsense. Otisao sam u poresku da se informisem oko poreza, prvo nisu znali u koju kategoriju da me svrstaju, onda su mi trazili ugovor, ja sam im rekao da ga nemam i da ga ne mogu imati, oni su se zbunili i nisu znali sta da rade. Prosto su odahnuli kad sam rekao da se informisu i da cu doci za par dana. To je bilo pre godinu dana. Posto sam placam zdravstveno, kada sam ih pitao da li placanjem njima zdravstvenog mogu otkazati ono sto placam sada, rekli su da ne znaju ali verovatno ne. Nije problem placati porez, ali ajde bre sednite poreznici sa svim vrstama frilancera, saslusajte ljude, informisite se i napravite zakon dobar i vama i nama. Zar je to rako velik problem. Koliko citam u makedoniji za dve godine se prestaje placati porez na IT pa pola Srbije ce odatle dizati novac. (Starter, 19. oktobar 2020 18:58) https://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1750043#k34346905 Quote Porez nije problem ovde. Problem je sto je tek je prosle godine promenjena regulative da frilenseru nakon uplate za PIO i zdravstvo moze da se upise staz i da overi knjizicu. Medjutim u praksi to nije tako i staz ti se ne upisuje i ne mozes da overis knjizicu. Tako da ovih 55% ispada porez jer za ono sto placas ne dobijas nista. Sa druge strane ne mozes da platis samo porez bez doprinosa. Hteo bi da pitam sve zaposlene u firmama da li bi im bilo pravo da se od njihve plate odbija za PIO i zdravstveno a da ne mogu da otvaruju to pravo. Naravno zabolelo bi ih mnogo pa bi krenuo bunt. Zasto je onda tesko shvatiti zasto se ovi ljudi bune. Ne zbog poreza vec zbog toga sto ne mogu da ostvaruju ista prava ko drugi pa treba da placaju isto. (Neox, 19. oktobar 2020 18:42) https://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1750043#k34346282 Quote Marina 20. oktobar 2020, 10:11 Da objasnimo, ne radi se ovde da neko ne zeli da plati porez, radi se o tome da drzava nije uradila svoj osnovni posao, a to je da ove ljude klasifikuje kako treba i omoguci im da plate porez. Ljudi su prethodnih godina isli u Poresku da se raspituju kako da plate i gledali su ih belo. Problem je, dakle, sto drzava nije uspostavila sistem, a sada hoce da kazni ljude za svoj sopstveni nerad, i sto je najgore ima moc da to uradi. https://biznis.telegraf.rs/it-biz/3251825-porez-zarade-iz-inostranstva-influenseri-poreska-uprava-kazne/komentari/svi Quote Renata 19. oktobar 2020, 22:43 Oni koji zaista zaradjuju dosta valjda imaju agencije. Ovi je upereno protiv nas koji malo zaradjujemo ili smo pocetnici. Opstace samo krupne ribe. Najgore je ovo sto su smislili retroaktivno pet godina unazad. Ja sam zaradjivala u proseku 50000 dinara, kako da dam pola i to retroaktivno. Zar sam mogla s tim prihodom da odvojim 25000 za porez?Placam kiriju i imam dete. Nemam imovinu niti neka druga primanja. Zar ce mi kompjuter, osnovno sredstvo rada oduzeti? Nadala sam se da uspem i kad budem imala vise posla da otvorim agenciju. Sad nista od toga. Nemam ni selo da bih se u njega vratila. Stvorice se armija beskucnika. https://biznis.telegraf.rs/it-biz/3251825-porez-zarade-iz-inostranstva-influenseri-poreska-uprava-kazne/komentari/svi Edited October 20, 2020 by vememah 3 Link to comment
morgana Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 ma da, vec godinama to traje, ljudi odu u poresku sluzbu i ovi pojma nemaju da ih upute sta da rade, doslovno 1 Link to comment
ragasto Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 4 minutes ago, Filozof manijak said: Zanima me status turističkih vodiča? Većina njih ne radi za jednu turističku agenciju, već frilensuju za više njih, po potrebi. Znam da primaju solidne novce za naše pojmove. Jel i njih obuhvata ovaj zakon? Solidne novce (mada je i to diskutabilno) uzimaju vodiči stacionirani u inostranstvu - oni koji sezonu provedu u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, itd. Mislim da su svi pokriveni prijavama preko omladinskih, ugovorima o delu itd. Link to comment
Filozof manijak Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Uzimaju i oni koji vode ture po evropskim gradovima, i to sve na ruke Link to comment
Recommended Posts