Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Slažem se da bi prava koja frilenseri neostvaruju, a koja stalno zaposleni ostvaruju, trebalo uzeti u obzir prilikom određivanja poreske stope. Pri tome treba uzeti u obzir i bruto 2 koji poslodavci plaćaju za svoje zaposlene. Trudničko i porodiljsko je najveća stavka po meni, dok mi garantovana zarada za vreme godišnjih odmora nije nikakav argument jer i stalno zaposleni platu koju primaju za vreme odmora zarade za vreme dok nisu na odmoru i na nju plaćaju porez. Neke stvari kao što je samo pravo na godišnji odmor, kreditni rejting i slično, frilenseri moraju da prihvate kao manu rada za firmu koja nije registrovana u državi u kojoj živiš, radiš i plaćaš porez (ili kršiš zakon).

3 hours ago, čekmeže said:

Potpuno nebitno koje - šlagvort mi je bilo tvoje zlopaćenje u vojsci - mislim na sve one koji iz raznih razloga nemaju tu privilegiju da rade i zarađuju, a žive, jedu, piju, idu u školu, kod lekara i šta sve ne. Za njih, a i za sebe, ostali odvajaju i finansiraju funkcionisanje društva..

Jeste, država, tj. ljudi na vlasti u tom procesu se ugrađuju, kradu, reketiraju ali pitanje poreza nikako ne bi smelo biti političko, sem za potrebe forumskog filozofiranja.

@Glass Joe

Pa i nije politicko pitanje vec kriminalno. Ovaj fatalizam tipa "jeste, drzava se ugraduje, krade, reketira ali sta da se radi, tako je kako je, plati ti porez da oni imaju a Bog ce jednog dana da nam posalje normalnu vlast" samo pokazuje da drustvo ne funkcionise na dubljem nivou od tih ugradjivanja, kradja i reketiranja. Ako svi (minus prokleti frilenseri koje treba uza zid kad se digne naprdnjacka kuka i motika) placamo da drustvo funkcionise a ono ne funkcionise onda negde ocigledno postoji prekid izmedju finansiranja i funkcionisanja a tesko da je za to kriv frilenser koji ne placa porez.

Pri cemu ta ugradjivanja i kradje nisu uopste bitni, toga u odredjenoj meri ima gotovo svuda. Mi od "drzave" mozemo da dobijemo nesto samo ako smo deo mafijaske ekipe ili joj se makar nismo zamerili, mada ovo drugo nije sigurno. U suprotnom ne dobijamo nista ako se za to sami ne pobrinemo ili platimo reket. Ni sudove, ni policiju, ni status ravnopravnog gradjanina, ni pravo na informisanost putem medija s nacionalnom frekvencijom... Nista. Na primer, sutra ako se nekom od tih mafijasa dopadne tvoj stan ta "drzava" kojoj placas porez ce cela da se upregne da te iz njega isteraju. Maltretirace ti decu, dobacivace gnusobe i pretiti zeni, napadace te ispred kuce "nepoznati pocinioci", razbijace ti prozore, ti ces zvati policiju koja, ako se uopste pojavi, nece kurcem da mrdne da ti pomogne jer sve to verovatno ona sama radi za racun tog mafijasa. O sudovima da i ne pricam, sto se njih tice mozes da ubijes dete ako si deo ekipe i odsetas iz suda uz neku simbolicnu kaznu. I ovo nije hipoteticki scenario, vec smo nesto slicno vidjali u Savamali, u zgradi preko puta Djilasove dece, u slucaju sina Zeljka Mitrovica, u slucaju Olivera Ivanovica i slicno.

Drzavi treba placati porez. Ali drzava koja koristi taj porez da gradi infrastrukturu oko privatnog poseda koji gradi mafija da opere pare nije drzava.

• +1 1
12 hours ago, morgana said:

https://blog.pausal.rs/kako-posluju-frilenseri-u-evropi/

evo korisnog clanka koji pokazuje kako je uz malo drzavne volje moguce i ubirati poreze i ojacati sektor smanjujuci mu dazbine. ima boljih i losijih primjera ali gotovo svi su bolji od srpakog.

u nekoliko drzava doprinosi se placaju kvartalno sto fino pegla suve periode u poslu.

Evo naleteh na prvi slucaj Belgiju:

Takse: Primanja i profit belgijskih frilensera se oporezuju porezom na dohodak. Visina poreza na dohodak u Belgiji je progresivna, trenutno se kreće između 25- 50% u zavisnosti od visine primanja. Ako je u pitanju firma koja pruža svoja dobra ili usluge u Belgiji, moguće je i da će biti podložna PDV-u. PDV se plaća prema ostvarenoj dobiti i trenutna visina je 21%. Ako frilenseri zarađuju manje od 25.000 evra godišnje, ne moraju ništa da plate, a ni da se registruju u sistem PDV-a, osim ako to ne žele.

Bukvalno, ovo da iskopiraju, samo da prilagode ovih 25.000 E nasim uslovima.

Edited by brusli

Ovaj, jeste da nam je drzava puna kriminala i korupcije, ali kroz poreze se placaju lekari, skole, putevi..., kakvi god da su.

Neplacanje poreza je i potkradanje ovih gore kategorija.

Ajd da pogodim sledeci komentar:

A sto da placam doktora (nastavnicu, sofera), kada ne mogu da dodjem na red (deca lose uce, autobusi su raspad) ?

I odmah da odgovorim:

Ako hocete takav nivo usluge, trebali bi porezi da budu 2-3 puta veci.

Jel to hocete, nije problem, odresite kesu.

Sledece pitanje (citam vas ko knjigu):

Pa to sve pokradose AV, Mali, Vesic ....

I sledi odgovor:

Jeste lopine su nevidjene, kao i oni prethodni, ali borba protiv toga nije POTKRADANJE DRZAVE, nego rusenje tih kriminalaca na izborima, ulici, gde god...

To ti je ono, u zgradi zivi ubica, minirajte celu zgradu!

Edited by brusli
19 minutes ago, Heaviside said:

Slažem se da bi prava koja frilenseri neostvaruju, a koja stalno zaposleni ostvaruju, trebalo uzeti u obzir prilikom određivanja poreske stope. Pri tome treba uzeti u obzir i bruto 2 koji poslodavci plaćaju za svoje zaposlene. Trudničko i porodiljsko je najveća stavka po meni, dok mi garantovana zarada za vreme godišnjih odmora nije nikakav argument jer i stalno zaposleni platu koju primaju za vreme odmora zarade za vreme dok nisu na odmoru i na nju plaćaju porez. Neke stvari kao što je samo pravo na godišnji odmor, kreditni rejting i slično, frilenseri moraju da prihvate kao manu rada za firmu koja nije registrovana u državi u kojoj živiš, radiš i plaćaš porez (ili kršiš zakon).

ma nemaju ta prava ni ako rade za domace firme u istom ritmu, prosto ih zakon ne prepoznaje, to je stvarno veliki problem, niti su u radnom odnosu, nisu ni samozaposleni, bukvalno sem zdravstvenog, kada ga uplacuju, ne mogu da bastine nijedno pravo, a treba sve da placaju. najblize cemu su u domacem zakonodavstvu je neki ugovor o djelu ili autorski ugovor ali oni su pisani u davno doba, cak se ugovor o djelu koliko znam i destimulise. mora da se mijenja zakon, nuzno je 2020. godine, pa vidi kako drugdje u evropi moze pio da se placa kvartalno, ta naizgled sitnica je vec ogromna stvar jer omogucuje nekad u buducnosti uzivanje prava na penziju, a  ne ovako, frilenser je duzan da plati kad radi, ali kad ne radi i nema osnov za placanje prekida mu se staz osiguranja i gubi penziono pravo. mjesecno samoosiguranje tu nije dovoljan lijek, kvartalni obracun postoji sa razlogom. samo da se rjesenje prepise od drugih, nista drugo i nista ekstra. doslovno su srbija i bosna najgore u ovoj oblasti. i sta ce da se desi, ljudi ce postati kreativniji u izbjegavanju placanja, umanjice se poreska osnova sa koje drzava ubire pare, svi su na gubitku. radi lakseg uzivljavanja u ovom konkretnom dijelu uzmimo bilo koju djelatnost, prodavce na pijaci, sta god. naravno da treba da plate porez ali naravno da poreski sistem treba da bude smislen.

• +1 2

Da se nadovežem na Bruslija...u mom okruženju poznajem dosta IT frilensera, neki imaju posao u državnim firmama, pa šljakaju na poslu koristeći resurse firme, neki su klasični frilenseri.

I niko od njih ne izlazi na izbore,  smatraju to glupošćom i gubljenjem vremena. Do sad im je odgovarala situacija...

znam i ja dosta prekobrojnih u drzavnim firmama pa t ne znaci da zaposlenima u drzavnim firmama treba smanjiti platu i posmatrati ih sve kao lijenu stoku.

mislim, ljepote anegdotalnog pristupa.

Edited by morgana
  • +1 5

moja poenta je u tome kako je frilenserima koje poznajem do sad bilo dobro, i nisu se cimali ni oko knjigovodstva ni oko učešća u političko društvenim procesima. Imali su svoj mali bubble, i terali svoje. Sad kad je država počela da im zadire u novčanike, odjednom su se setili da postoji i država u kojoj žive.

Mislim da je trebalo ranije da se pripreme na ovaj udar, očekivalo se odavno da će se, kad državi ponestane para, okrenuti frilenserima.

• +1 2
18 minutes ago, brusli said:

Covek koji je upravo napisao da nam je drzava puna korupcije i kriminala kaze da ako hocemo normalnu uslugu drzavnih sluzbi treba da placamo veci porez. A sta mislis, majstore, o tome da mozda mi placamo dovoljan porez ali da korupcija i kriminal kostaju pa zbog toga nemamo bolju uslugu? Korupcija i kriminal u drzavnim organima nisu samo reci koje opisuju neki fenomen koji se desava u vakuumu, to su stotine miliona evra od poreza koje netragom nestaju i zavrsavaju u necijim privatnim dzepovima.

Edited by harper
  • +1 2
7 minutes ago, Filozof manijak said:

moja poenta je u tome kako je frilenserima koje poznajem do sad bilo dobro, i nisu se cimali ni oko knjigovodstva ni oko učešća u političko društvenim procesima. Imali su svoj mali bubble, i terali svoje. Sad kad je država počela da im zadire u novčanike, odjednom su se setili da postoji i država u kojoj žive.

Mislim da je trebalo ranije da se pripreme na ovaj udar, očekivalo se odavno da će se, kad državi ponestane para, okrenuti frilenserima.

Imas ti poentu ali je ona ogranicena na tih par ljudi koje poznajes. Isuvise ti znas da bi takvih par slucajeva ekstrapolirao u zakljucak o citavoj jednoj zajednici, koja je pri tom izuzetno brojna, znas odlicno da ti uzorak nije reprezentativan. To je smisao Morganine intervencije s kojom se u potpunosti slazem. Hajde bar da ne vredjamo sopstvenu inteligenciju i znanje, jebem mu mater.

• +1 1
21 minutes ago, brusli said:

Ajd da pogodim sledeci komentar:

I odmah da odgovorim:

A da ekipa manje lapa? Jel ima ta opcija?

• +1 2
55 minutes ago, harper said:

U suprotnom ne dobijamo nista ako se za to sami ne pobrinemo ili platimo reket. Ni sudove, ni policiju, ni status ravnopravnog gradjanina, ni pravo na informisanost putem medija s nacionalnom frekvencijom...

Ovo treba da usklikne svaki, pu, pu, pu, dalekobilo, nesrecnik koga pakuju u korona bolnicu ili tik pre kacenja na respirator....:fantom:

27 minutes ago, harper said:

Covek koji je upravo napisao da nam je drzava puna korupcije i kriminala kaze da ako hocemo normalnu uslugu drzavnih sluzbi treba da placamo veci porez. A sta mislis, majstore, o tome da mozda mi placamo dovoljan porez ali da korupcija i kriminal kostaju pa zbog toga nemamo bolju uslugu? Korupcija i kriminal u drzavnim organima nisu samo reci koje opisuju neki fenomen koji se desava u vakuumu, to su stotine miliona evra od poreza koje netragom nestaju i zavrsavaju u necijim privatnim dzepovima.

Jel citas ti ceo komentar na koji komentarises, moracu da citiram samog sebe:

Jeste lopine su nevidjene, kao i oni prethodni, ali borba protiv toga nije POTKRADANJE DRZAVE, nego rusenje tih kriminalaca na izborima, ulici, gde god...

To ti je ono, u zgradi zivi ubica, minirajte celu zgradu!

21 minutes ago, radisa said:

A da ekipa manje lapa? Jel ima ta opcija?

Ima, rusimo ih sa vlasti.

Takodje, ima i opcija da ukinemo drzavu, ali bojim se da se to nece nikome svideti, pogotovo ovim najglasnijim frilenserima.