Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted (edited)

https://blog.pausal.rs/kako-posluju-frilenseri-u-evropi/

evo korisnog clanka koji pokazuje kako je uz malo drzavne volje moguce i ubirati poreze i ojacati sektor smanjujuci mu dazbine. ima boljih i losijih primjera ali gotovo svi su bolji od srpakog.

u nekoliko drzava doprinosi se placaju kvartalno sto fino pegla suve periode u poslu.

Edited by morgana
  • +1 2
Posted (edited)

11.07.2014.

Novi Zakon o poreskom postupku predvideo je rok od 30 dana u kojem poreznici moraju poslati opomenu za neplaćen porez, plus pet dana za reklamaciju. Takvo pravilo će, za razliku od starih propisa, poreznicima dati pravo da krenu u prinudnu naplatu već posle 35 dana od momenta kada je porez trebalo platiti.

Poreski stručnjak Milica Bisić kaže da je u novi zakon uveden rok u kojem Poreska uprava mora poslati opomenu za plaćanje poreskog duga.

- Takvo pravilo poreznike sada obavezuje da u prinudnu naplatu krenu već po isteku roka i vremena predviđenog za izjašnjenje dužnika. U starom zakonu nije postojao rok u kojem poreznici moraju izreći opomenu, pa se moglo dogoditi da dužnik bude opomenut i posle šest meseci dugovanja - pojasnila je Bisićeva za „Blic“.

https://www.blic.rs/biznis/oprez-oduzimanje-imovine-zbog-neplacenog-poreza-vec-posle-35-dana/jfmzddz

Sad će izgleda biti opomenuti posle 5 godina. Napredak u državnoj upravi je očigledan.

Edited by vememah
Posted

"Ukrštanjem podataka poslovnih banaka i podnetih poreskih prijava, Poreska uprava je analizom rizika utvrdila je visok stepen nepoštovanja poreskih propisa, odnosno svega je 0,34 odsto poreskih obveznika u nekom prethodnom periodu podnosilo prijave", kaže Nataša Ristić iz Odeljenja za strateške rizike Poreske uprave povodom najave oporezivanja frilensera i jutjubera na prihode iz inostranstva.

https://nova.rs/vesti/biznis/samo-034-odsto-frilensera-i-jutjubera-placalo-porez/

Dakle, pustili su godinama da niko živ ne plaća iako su imali obavezu da skrenu ljudima pažnju da ulaze u prekršaje, a nakon izvesnog vremena i u krivična dela, a sad bi da sve naplate s kamatom, a možda i da teraju ljude na robiju.

Posted

A sta cemo sa ljudima koji su vec zaposleni pa im frilensovanje predstavlja dodatni izvor prihoda...pa ljudi koji prodaju stvari preko sajtova kupujem-prodajem, limundo itd kolekcionarima iz inostranstva. jel i to spada pod frilensovanje

Posted
3 hours ago, čekmeže said:

Recimo zato što postoje ljudi koji su isto odužili dug državi u vojsci ali ne blejanjem nego ostanu bez ruku, nogu, očiju....pa ne mogu da kupe kompjuter i internet da rade, a možda i ne žive u svoja nego u tuđa četiri zida..

Na koje to ratne vojne invalide mislis - partizane, ili mozda ove iz ratova u kojima Srbija zvanicno nije ni ucestvovala

Posted
8 hours ago, goofs said:

Moguce da si u pravu, nisam proucavao tematiku od prosle zime. Medjutim, kada se pricalo o testu samostalnosti narativ je bio kao i ovde sa freelancerima - svaki nesamostalni prihod se oporezuje kao dodatna delatnost, znaci isto ovo, porez + doprinosi, sa sve ukupnno 54%. I taj iznos bi placala domaca d.o.o. firma za tebe, ako radis za njih, ili ti sam iz svog dzepa ako radis za stranu firmu koja nema predstavnistvo u Srbiji (sto je tek svojevrsna nebuloza). Takodje, to znaci da bi imao duple doprinose jer bi ti jedne platila ta d.o.o. firma, a druge sam placas kroz pausalnu firmu. Prakticno, svode te na slucaj kao da si stalno zaposlen u d.o.o. a da imas sa strane otvorenu pausalnu firmu sa kojom ne radis nista.

Znam bas dosta ljudi koji su zatvorili pausalne firme preplaseni ovim 54%. Da je 20% mislim da ne bi bilo toliko tragicno.

Izgleda da je 46%:

"preduzetnik ostvaruje prihode od stranog pravnog lica i utvrdi se njegova nesamostalnost, preduzetnik je obavezan da utvrdi i plati porez i doprinos za PIO po osnovu tog prihoda (20% za poreze, 26% za doprinose). "

Ja sam razumeo da ako radis za strano pravno lice da se na dodatni prihod placa samo 20% poreza. 

• +1 1
Posted

Potpuno nebitno koje - šlagvort mi je bilo tvoje zlopaćenje u vojsci - mislim na sve one koji iz raznih razloga nemaju tu privilegiju da rade i zarađuju, a žive, jedu, piju, idu u školu, kod lekara i šta sve ne. Za njih, a i za sebe, ostali odvajaju i finansiraju funkcionisanje društva..

Jeste, država, tj. ljudi na vlasti u tom procesu se ugrađuju, kradu, reketiraju ali pitanje poreza nikako ne bi smelo biti političko, sem za potrebe forumskog filozofiranja.

@Glass Joe

• +1 2
Posted
19 hours ago, Meazza said:

Ali to nije pravedno i stvara nelojalnu konkurenciju. Koje su budale ti Nemci. :isuse:

Nije nepravedno zato što ni regularno zaposleni u Nemačkoj  ne plaćaju porez na prvih 9000 evra.

Posted
17 hours ago, Meazza said:

Svejedno stvara nelojalnu konkurenciju, makar i za 10 posto nelojalniju. Stvar je u principu i pravednosti, zar ne?

Još jednom, ne stvara nikakvu nelojalnu konkurenciju, upravo suprotno, izjednačava obaveze frilenesera i stalno zaposlenih. Niko u Nemačkoj ne plaća porez na prvih 9k pa ni frilenser. U Nemačkoj kasirka i frilenser na istu zaradu plaćaju i isti porez. Da citiram tebe - koje su budale ti Nemci.

Posted

I dalje ostaje pitanje pravednosti. Nepravedno je prema onima koji zaradjuju vise jer oni moraju da placaju porez a ovi do 9000 evra ne, a svi koriste usluge drzave, njene puteve i skole. Ili svi ili niko, kako ono bese?

Posted

Ono što sam ja gore napisao, i mislim da jeste osnovni problem, (osim što živimo u pokušaju od države), je što je mnogo tih ljudi koje nazivamo frilenserima svoju konkurentnu cenu konstruisalo sa preduslovom da neće plaćati "dažbine" i onda je to veliki problem.
Pa tek onda ide procenat u raspravu.

.... Shiit has hit the fan!

• +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, Meazza said:

I dalje ostaje pitanje pravednosti. Nepravedno je prema onima koji zaradjuju vise jer oni moraju da placaju porez a ovi do 9000 evra ne, a svi koriste usluge drzave, njene puteve i skole. Ili svi ili niko, kako ono bese?

Ne beše tako. Ja sam pisao da po meni nije fer da frilenser koji zarađuje isto koliko i kasirka plaća manji porez od nje. Sasvim je fer da oni koji zarađuju više, više doprinose kroz porez. Na primeru Nemačke koje si se uhvatio, svi imaju isti neoporezivi deo, ko zaradi 10k, plaća porez samo na 1k, bio frilenser ili ne.

Edited by Heaviside
Posted

Mlaćenje prazne slame oko pravednosti na stranu- cilj države je da popuni budžet (teoretski da bi se iz njega finansiralo društvo, praktično, znamo već). 
Zdrav ekonomski  cilj građanina je da što manje u isti priloži, a da ga što više iskoristi.... niko ne voli da mu neko, a naročito partokratiju uzme parice iz džepa.

Posted (edited)

^ Nisam rekao da si ti to pisao. Slazem se da je sasvim fer da oni koji zaradjuju ispod egzistencijalnog minimuma ne placaju porez, kao u Nemackoj. 

Edited by Meazza
Posted (edited)
11 minutes ago, Heaviside said:

Ne beše tako. Ja sam pisao da po meni nije fer da frilenser koji zarađuje isto koliko i kasirka plaća manji porez od nje. Sasvim je fer da oni koji zarađuju više, više doprinose kroz porez. Na primeru Nemačke koje si se uhvatio, svi imaju isti neoporezivi deo, ko zaradi 10k, plaća porez samo na 1k, bio frilenser ili ne.

naravno da nije fer. problem je i sto frilenser, za isti nivo poreske obaveze kao kasirka, nece imati ista prava jer u zakonu nije prepoznat kao osoba u radnom odnosu. treba da budu izjednaceni u pravima i obavezama. da ne idemo sad do stimulisanja zaposlenosti, tu bi svako volio da drzava stimulise bas njega i njegovu djelatnost.

neoporezivi dio prihoda u srbiji je 16000 din i isti je za sve, btw.

Edited by morgana