čekmeže Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 1 hour ago, Glass Joe said: Ja sam svoj dug oduzio drzavi tako sto sam blejao osam i po meseci u vojsci i radio izmisljene poslove da se ne bih pitao zasto sam tu. dovoljno je...za ovu tezgu ne koristim javni prostor, radim u svoja cetiri zida (za koja btw vec placam porez na imovinu) i koristim sredstva za rad koje sam sam platio (kompjuter, internet)- i zbog cega da placam porez drzavi, jel zbog toga sto me je opismenila Recimo zato što postoje ljudi koji su isto odužili dug državi u vojsci ali ne blejanjem nego ostanu bez ruku, nogu, očiju....pa ne mogu da kupe kompjuter i internet da rade, a možda i ne žive u svoja nego u tuđa četiri zida.. 1
cartman Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 42 minutes ago, Glass Joe said: Mislis kao sto je opismenila i pride dodatno dzabe odskolovala ove silne doktore i druge medicinske radnike koji odose u Nemacku da tamo unovce znanje steceno na srpskim medicinskim fakultetima i da tamo placaju porez na dohodak Evo jedna iz ugla doktora koji ipak nije odlucio da ode na zapad nego volontirao 2 godine i nije hteo da ljubi guzice, uzima clansku kartu ili placa radno mesto pa onda presao da radi kao "trgovacki putnik" za farmaceutsku kucu Ne idu ljudi tamo samo zato sto su alavi na pare nego sto tamo ako valjas mozes da zavrsis specijalizaciju koju zelis i pre 40-te... zato sto radis u sistemu koji ti dozvoljava da budes i doktor i zivis kao covek. A da ne bude totalni offtopic - jel ce i taj novac koji moj kum (najbolji student koji je otisao posle par godina obecavanja posla i okapavanja kao volonter u hirurskoj sali) svakog meseca salje iz te Nemacke ovde svojoj familiji i izdrzava prakticno brata i sestru koji studiraju da se oporezuje i kako?
Zabalujev Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 2 minutes ago, cartman said: A da ne bude totalni offtopic - jel ce i taj novac koji moj kum (najbolji student koji je otisao posle par godina obecavanja posla i okapavanja kao volonter u hirurskoj sali) svakog meseca salje iz te Nemacke ovde svojoj familiji i izdrzava prakticno brata i sestru koji studiraju da se oporezuje i kako? Ajmo po peti put na ovom temi: neće.
cartman Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Just now, Zabalujev said: Ajmo po peti put na ovom temi: neće. Hvala i izvinjavam se sto ne pratim na casu
Glass Joe Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Super, doktore, sto osnovna medicinska znanja nisi stekao u tom vrlom sistemu...ah da, zato sto se sticanje takvog znanja debelo placa tamo 1
BarryWhite Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 4 hours ago, goofs said: Htedoh reci da ITevci uglavnom dobro posluju da mogu da priuste sebi pausalnu firmu, i da ih tu ceka problem famoznog testa (btw, ima 9 tacaka, ne 10), a da su posledice pada testa iste po pitanju % i poreza kao i ovo sad sto pogadja freelancere. Objasnih za racunovodju - to nije samo vodjenje knjiga, to je gomila birokratskih papira, APR, porezi i uplatnice, sad ovo sto je bilo oko Korone - stopiranje pausala pa preracuvanje za sledecu godinu, prijava na zdravstveno, ranije overa knjizice. Bez preterivanja, racunovodje su carevi i treba ih koristiti. Posledice nisu iste jer ako ne prođeš test samostalnosti plaćaš porez na prihod od 20%. Što opet nije toliko loše ako neko može da zaradi par hiljada evra mesečno kao paušalac. Recimo onaj ko prima 3000 evra mesečno platiće 600 evra poreza u recimo 300 evra za poreze i doprinose tako da bi porezi i doprinosi bili onda 30%. Za knjigovođe se slažem u potpunosti , i ja imam svog iako sam paušalac.
cartman Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 1 minute ago, Glass Joe said: Super, doktore, sto osnovna medicinska znanja nisi stekao u tom vrlom sistemu...ah da, zato sto se sticanje takvog znanja debelo placa tamo Pa jbg nisam mogao da biram gde cu da se rodim A i nisam otisao tamo...ovde sam i dalje...
goofs Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 7 minutes ago, BarryWhite said: Posledice nisu iste jer ako ne prođeš test samostalnosti plaćaš porez na prihod od 20%. Što opet nije toliko loše ako neko može da zaradi par hiljada evra mesečno kao paušalac. Recimo onaj ko prima 3000 evra mesečno platiće 600 evra poreza u recimo 300 evra za poreze i doprinose tako da bi porezi i doprinosi bili onda 30%. Za knjigovođe se slažem u potpunosti , i ja imam svog iako sam paušalac. Moguce da si u pravu, nisam proucavao tematiku od prosle zime. Medjutim, kada se pricalo o testu samostalnosti narativ je bio kao i ovde sa freelancerima - svaki nesamostalni prihod se oporezuje kao dodatna delatnost, znaci isto ovo, porez + doprinosi, sa sve ukupnno 54%. I taj iznos bi placala domaca d.o.o. firma za tebe, ako radis za njih, ili ti sam iz svog dzepa ako radis za stranu firmu koja nema predstavnistvo u Srbiji (sto je tek svojevrsna nebuloza). Takodje, to znaci da bi imao duple doprinose jer bi ti jedne platila ta d.o.o. firma, a druge sam placas kroz pausalnu firmu. Prakticno, svode te na slucaj kao da si stalno zaposlen u d.o.o. a da imas sa strane otvorenu pausalnu firmu sa kojom ne radis nista. Znam bas dosta ljudi koji su zatvorili pausalne firme preplaseni ovim 54%. Da je 20% mislim da ne bi bilo toliko tragicno.
ragasto Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 24 minutes ago, Zabalujev said: Ajmo po peti put na ovom temi: neće. Da li je to eksplicitno rečeno i gde? Sudeći po inicijalnom saopštenju Ministarstva finansija Пореска управа Републике Србије на основу расположивих података о уплатама из иностранства и поређењем тих података са поднетим пореским пријавама о обрачунатом и плаћеном порезу самоопорезивањем и припадајућим доприносима на зараду/другу врсту прихода од стране физичког лица као пореског обвезника, установила је високу стопу непоштовања пореских прописа и идентификовала та физичка лица. oporezivanju podleže svako slanje novca iz inostranstva.
Zabalujev Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Bemliga, praksa zadnjih 50 godina za doznake iz inostranstva. Onomad kad su mi u Rajfajzenu uvalili obrazac, bila je opcija za zaokruživanje "pomoć člana porodice" i još par. Zato se i popunjavaju one izjave koje se prilažu banci kada uplata pristigne da bi ti prebacili novac na račun. Nešto nisam čuo da je ikome naplaćen porez za pare koje šalje Miladin Sibinović iz Frankfurta na Majni ili Smiljka Stojković iz Gelzenkirhena familiji u Donju Trpušnicu odn. Mali Strmekovac. Za bankarske provizije ne znam kako se tretira, . Znam samo za priče starih ljudi koja je bila muka u SFRJ podići pare koje su kapale od autorskih honorara i patenata. Iz ovog saopštenja se vidi na koga apeluju, a sad me baš nešto mrzi i da kopam zakone o devizama i ostalom... 1
ragasto Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 @ZabalujevOk, znamo kako je bilo. Po ovome, oporezivanju podleže svaki prihod iz inostranstva. Moguće je da tumačim pogrešno, pošto svi samo pričaju o frilenserima i njihovoj zaradi.
goofs Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Ma jok, pise u tekstu tamo na sajtu "prihodi se ostvaruju po osnovu pruzanja raznih usluga", to bar lako moze da se ustanovi pracenjem transakcije, ako ti novac uplacuje Gugl onda nije pomoc clana porodice, ako ti uplacuje fizicko lice onda vrlo moguce da jeste, a mislim da je bas mali broj freelancera koji novac dobijaju uplatom od strane fizickog lica, to u zapadnome svetu nije isplativo.
ragasto Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Zapravo, piše: Quote ...и припадајућим доприносима на зараду/другу врсту прихода од стране физичког лица као пореског обвезника... A nije baš mali broj frilensera koji tako primaju novac, Paypal i Payoneer tome primarno i služe.
Recommended Posts