Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted

Htedoh reci da ITevci uglavnom dobro posluju da mogu da priuste sebi pausalnu firmu, i da ih tu ceka problem famoznog testa (btw, ima 9 tacaka, ne 10), a da su posledice pada testa iste po pitanju % i poreza kao i ovo sad sto pogadja freelancere.

Objasnih za racunovodju - to nije samo vodjenje knjiga, to je gomila birokratskih papira, APR, porezi i uplatnice, sad ovo sto je bilo oko Korone - stopiranje pausala pa preracuvanje za sledecu godinu, prijava na zdravstveno, ranije overa knjizice. Bez preterivanja, racunovodje su carevi i treba ih koristiti.

• +1 3
Posted
15 minutes ago, goofs said:

Dobar racunovodja nije neophodan, ali je po meni zlata vredan jer zna znanje, prati regulative, i sa njim ne moze da ti se desi da ti promakne nesto

Da, ovo mi je dobro poznato, srećom, ja sam imao "deljenog" knjigovođu, pa je to bilo pokrivano, a svakako je lakše kad se on/ona preganja sa inspektorima. Svakako se povremeno treba konsultovati. Na kraju, svako može da izabere šta mu odgovara, i po pitanju komfora i isplativosti. Čini mi se da postojeće forme preduzetnika i nisu tako loše, svakako sve možemo da unapređujemo. 

Uostalom, kada rasprava o porezima bude sastavni deo političke borbe, znaćemo da smo malo unapredili društvo.

Posted

Ma da ne širimo priču opet o paušalcima, poenta je da i većina paušalaca van ovih top developera jako teško uspeva da preživi sa iole pristojnom zaradom. Osim ako ne naplate nekome nešto za onih čuvenih deset posto.

I ovde dolazimo do suštine a to je da su paušalci pre pojave IT "zaposlenika" služili da država bude likvidna. Pod ovim mislim da je svaki doo imao svoju neku sestrinsku paušalu preko koje je izvlačio novac u ovoj keš ekonomiji. Paušalci su tako uspevali da smanje te troškove. I država je bila svesna toga štaviše napravila je to zbog sebe.

Ne mislim da će se nešto rešiti u dogledno vreme, za primer uzmite samo poljoprivrednike i njihov status. Država odavno gleda da uništi svaku samostalnu inicijativu i to nije ništa novo. U našoj poslovičnoj zaštiti prava radnika zaboravili smo i na drugu stranu ovih spojenih sudova. Dobro, naravno da kreatura Toma Mona ne pomaže ali nije ni privatni sektor sačinjen samo od Miškovića i motaonica.

Prava pitanja su ovde već postavljana. Zašto nisam dobio 10 soma eura za moje radno mesto, što je tri godine doprinosa i poreza. 10 godina staža solidarnosti za frilens.(poljoprivreda). Poreske olakšice za samostalne delatnike ako već naklapaš o IT 4.0 i ostale budalaštine.

I jako je mi drago kad čujem da IT donosi u ovu zemlju milione evra kroz Loro doznake. Država će od toga dobiti 20posto a možda i mene neko angažuje sa tim novcem ili kupi čokoladu kod Tetka smiljke na ćošku.

O ekonomiji ne znam ama baš ništa ali znam STR Smiljku  i Dragana koji je developer. Dobro ovaj drugi je tenkre jer plaća garsonjeru 350e u NS :tongue:

Posted
1 hour ago, Meazza said:

Ima tu jos nesto, a to je ono o cemu Harper pise. Ako jedna strana u sporazumu ili bilo kom odnosu, narocito ona sa monopolom sile, krsi iste te ugovorene odnose koja je sama propisala, onda sa eticke tacke bilo koju reakciju obespravljene strane (koja moze imati razlicite oblike) ne mozemo posmatrati isto kao da ovog prvog krsenja nije bilo. Na primer drzava koja sama krsi svoj ustav, kinji svoje gradjane u sluzbi mafije i tajkuna, ne omogucuje demokratske izbore i tako dalje, ne samo sto sama sebi kopa raku, nego svaka obaveza prema njoj postaje u istoj toj meri eticki u najmanju ruku neodredjena, bilo da je to odazivanje na mobilizaciju ili nesto drugo. Hocu da kazem da ne mozemo ovde neke teme tretirati kao da smo u drzavi za koju moze da se kaze da vise-manje deli pravdu i koja je napravljena na solidnim pravnim normama koje se postuju jer to zaista lici na to da smo pali s Marsa. Prva stvar kad covek odlucuje da se svrsta na neku stranu je da vidi sa kim moze vise da se poistoveti sa eticke tacke gledista, ako je prva reakcija u ovoj raspravi stopostotno svrstavanje na stranu ove nase danasnje drzave, onda iz mog ugla tu nesto nije u redu ni sa nama.

Ma, ja sam ovu trenutnu raspravu vec jednom prosao, samo sto je tada imala radni naslov "ove izbeglice s Kosova, prodali kuce za milione i sad nas jebu u nasoj maloj dolini". Naravno da je bilo i takvih, u beznacajnom procentu, ali je to stigma koja je zakacila i one koji su u gacama i papucama zavrsili u Srbiji. To je ta strasna srpska navika da se neselektivno radujemo tudjoj nesreci i gubitku lose ofarbana u prazne price o principijelnosti, pravdi, zakonu i jednakosti i ona je za mene neuporedivo veci fenomen od nekolicine IT-jevaca koji su pronasli rupu u zakonu i mlate velike pare neoporezovani.

Ja licno ni ovoj niti bilo kojoj drugoj drzavi i vlasti nisam ostao duzan ni prebijeni dinar, delom zato sto mislim da treba placati karte u gradskom prevozu cak i ako je prevoz neadekvatan, jer se samo tako stice pravo da se kritikuje kvalitet prevoza, a delom zato sto ne zelim da imam problema i nepotrebnih distrakcija s drzavnim organima da ne bih gubio vreme na gluposti. Medjutim, ovde je problem to sto je svima jasno da donosenje ili nagla i nicim izazvana strogost u njihovom sprovodjenju uglavnom nema nikakve veze sa boljim regulisanjem poreske politike vec sa trenutnim hirovima vlasti, sto se dokazuje time da je maltene svaka uredba koja se donese (pogledaj samo uredbe koje su se donosile i donose oko korone) nepromisljena, nedovoljna, histericna, privremena, nejasna i vrlo cesto neprimenjiva. Ova zajebancija sa frilenserima je samo jedna u dugackom nizu takvih zajebancija. Naravno, kad se bude ispostavilo, a uvek se ispostavi, da je neprimenjiva, tek onda ce gomilom dodatnih amandmana, poduredbi i slicnih dopisivanja da se pokusava ispraviti ono sto je odmah moglo da se uradi tako da ne mora da se naknadno ispravlja, samo da je neko ulozio minimalni trud da pokusa da razume sta se desava na tom trzistu i kako da se porezom stratifikuju ucesnici na tom trzistu tako da se uvedu u red oni koji koriste rupe u zakonu a zastite oni koji su frilenseri jer nemaju boljih opcija na raspolaganju.

Na generalnom planu potpuna je sramota i dokaz niske inteligencije tvrditi da je ovo sto placamo a zamaskirano je u porez zapravo porez. Napisao sam vec, porez naplacuju drzave a posto mi drzavu nemamo, pa samim tim nemamo subjekat koji naplacuje porez, nemamo ni porez. Mi imamo reket koji placamo mafiji a ona taj reket trosi bez ikakvog uvida javnosti u to kako se trosi i po sopstvenom nahodjenju, najcesce direktno u sopstvenu korist. I sada se vracamo na prvi pasus mog posta. Razlog zasto ovoliko ljudi jedva ceka da mafija nametne reket i onima kojima do sada nije je cista sebicnost koja proizlazi iz frustracije zbog toga sto svi znamo da ne placamo porez vec mafijaski reket, pa smo u fazonu "zasto samo ja da budem jadnik, budala i bedni rob, neka bude i on/ona". Sto je nas narod odavno sveo simbolicki na onu maksimu o komsijskim kravama i crkavanju.

Krace receno, ja licno jesam jadnik, budala i bedni rob, po sopstvenom izboru prioriteta, ali ne umem zbog toga da i drugima zelim da budu to isto. Ko god se izvukao od placanja reketa, neka ga. Mi robovi necemo videti nikakvu korist od toga sto ce i oni biti upregnuti, samo ce Sinisa Mali kupiti vise stanova, Vucic ce da prosiri vinski podrum, njegov brat i brat Ane Brnabic ce prihodovati dodatno milionce, Zvonko Veselinovic ce da upise na sebe jos jednu zgradu u "Beogradu na vodi" a Goran Vesic ce da nas uveseli jos skupljim novogodisnjim ukrasima, gondolama, fontanama i kicerajskim spomenicima.

Ostalima - samo da Toma frilenseri ne dodju na vlast. To bi bas ojadilo ovu inace harmonicnu i postenu "drzavu".

• +1 3
Posted

Nema tu nikakve sebičnosti i frustracije, naprotiv. Solidarnost se iskazuje time da li ćemo mi koji radimo odvojiti za sve. Ovo društvo će postojati i posle Vučića i ostalih kao što je postojalo i pre njih. A jedan od preduslova za to je porez, i tu ne bi trebalo da bude dileme. Dobra naplata poreza je pokazatelj zdravlja države. 

Posted (edited)
14 minutes ago, čekmeže said:

Nema tu nikakve sebičnosti i frustracije, naprotiv. Solidarnost se iskazuje time da li ćemo mi koji radimo odvojiti za sve. Ovo društvo će postojati i posle Vučića i ostalih kao što je postojalo i pre njih. A jedan od preduslova za to je porez, i tu ne bi trebalo da bude dileme. Dobra naplata poreza je pokazatelj zdravlja države. 

Jeste, dobra naplata poreza je pokazatelj zdravlja drzave. Nista nekorumpirana vlast, nista posteni sudovi, nista odsustvo kriminala iz najvisih organa vlasti, nista policija koja stiti gradjane, nista izostanak masovne kradje na izborima i ucenjivanja biraca i tako te sitnice. Jebes sve to, vazno je da se porez dobro naplacuje. Treba i mafija od necega da zivi.

Edited by harper
  • +1 3
Posted

Ok, ajde nek mi neko dajdžestuje o čemu se ovde piše - pošto ja čitam jedan mišmaš svega i svačega. Ok, skapirao sam da se kuka na oporezivanje frilensera™ - uzgred, to se u moje doba zvalo tezgaroši - ali ne kapiram zašto se kuka? Jel zbog principijelnog bunta prema propaloj državi ili zato što glupo da se plaća porez za tezgarenje ili zato što je porez previsok? 

Izgubio sam se negde...:unsure: 

Posted

Ja sam svoj dug oduzio drzavi  tako sto sam blejao osam i po meseci u vojsci i radio izmisljene poslove da se ne bih pitao zasto sam tu. dovoljno je...za ovu tezgu ne koristim javni prostor, radim u svoja cetiri zida (za koja btw vec placam porez na imovinu) i koristim sredstva za rad koje sam sam platio (kompjuter, internet)- i zbog cega da placam porez drzavi, jel zbog toga sto me je opismenila

Posted
6 minutes ago, Glass Joe said:

Ja sam svoj dug oduzio drzavi  tako sto sam blejao osam i po meseci u vojsci i radio izmisljene poslove da se ne bih pitao zasto sam tu. dovoljno je...za ovu tezgu ne koristim javni prostor, radim u svoja cetiri zida (za koja btw vec placam porez na imovinu) i koristim sredstva za rad koje sam sam platio (kompjuter, internet)- i zbog cega da placam porez drzavi, jel zbog toga sto me je opismenila

Mogu da ti pomognem da nadjes kucu u Rumuniji..dva sata od Beograda..za par soma ojra.

Ukoliko jako ne gresim..ako radis u Rumuniji, valjda placas njima porez a kod njih je nesto minorno.

Posted

Ako ce da zivi tamo - da, Rumuni imaju jednu od najmanjih poreskih stopa za outsorcing., ali mu za to treba radna viza. Ako ce da zivi ovde i putuje tamo svaki dan to...ne znam kako se regulise, posto je i dalje rezident Srbije mislim da mora ovde da placa poreze.

Posted

Rumuni imaju manjak radne snage..opak manjak jer ode sve na zapad.

Moze da se prijavi kao..ne znam..nocni cuvar ili sta vec..fali svega.

Ili da mu pokazem kuda moze nelegalno da ide iz zemlje u zemlju..Tako ce mu Bg biti jos blize :)

Posted

A može i biciklom, uskoro će staza Zrenjanin - Temišvar biti kompletno završena. Baš sam pre neki dan ušao u Rumuniju na vožnji. :D

Posted
32 minutes ago, Glass Joe said:

To, majstore!

Nemoj slucajno da opismeni jos nekog pride, nece valjati pored tebe opismenjenog, a i sta ce nam kada nam je zapala cast da imamo tebe ...

A da si dug oduzio sluzeci vojsku - jesi.

Doduse kakav dug, takvo razduzenje, takav i poverilac.

A takav i duznik...:fantom:

Jebote, jebote, jebote.... :isuse: 

Posted
1 hour ago, steins said:

Ok, ajde nek mi neko dajdžestuje o čemu se ovde piše - pošto ja čitam jedan mišmaš svega i svačega. Ok, skapirao sam da se kuka na oporezivanje frilensera™ - uzgred, to se u moje doba zvalo tezgaroši - ali ne kapiram zašto se kuka? Jel zbog principijelnog bunta prema propaloj državi ili zato što glupo da se plaća porez za tezgarenje ili zato što je porez previsok? 

Izgubio sam se negde...:unsure: 

Pa ukratko, najkrace: kako se prostom deobom kote mali Noskichi... :fantom:

Posted

Mislis kao sto je opismenila i pride dodatno dzabe odskolovala ove silne doktore i druge medicinske radnike koji odose u Nemacku da tamo unovce znanje steceno na srpskim  medicinskim fakultetima i da tamo placaju porez na dohodak