Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted (edited)

Zivo me zanima kakva je struktura poreskih prihoda kod nas? Secam se da sam tokom studija u udzbeniku iz finansijskog prava procitao da PDV ucestvuje sa ~70%, porez na dobit pravnih lica sa ~10%, a porez na dohodak gradjana nekih 15-20%, ostali porezi kusur do stotke. Info je iz 2014/2015. Negde bas u to doba se pojavljuje mogucnost rada na Elanceu/Upworku, ESL teachingu i drugim platformama.

Teorijski posmatrano, to znaci da se presipa iz supljeg u prazno i da se stvara jako malo nove vrednosti jer je privreda tezak buljson i opterecenje sama sebi. 

Zanima me gde statisticki mogu da proverim tu strukturu danas, pre neki dan sam procitao vest da se u 2019. u odnosu na 2012. gotovo udvostrucio devizni priliv, verujem da je to sto zbog pomoci clanova porodice iz inostranstva kao i zbog online sljake. Ukoliko je mnogo uspesnih developera koji rade za strane klijente u medjuvremenu legalizovano, ta stuktura bi trebala da ima manji udeo PDV-a i veci udeo poreza na dohodak gradjana i poreza na dobit pravnih lica, zar ne? I to posredno znaci zdraviju i potentniju ekonomiju, o koliko god procenata da je rec.

Frilenseri bukvalno stvaraju lovu i unose je u drzavu 'out of thin air'. I pod frilenserima podrazumevam sve koji se bave necim online, dakle ima tu i raznih vrsta marketara, virtuelnih/personalnih asistenata, dizajnera, arhitekata, voiceovera, pisaca, administratora (unos i obrada podataka) istrazivanja trzista, korisnicka podrska, itd - nisu sve developeri, nisu svi imucni, naprotiv, to je medijska konstrukcija. Vecina ovih zanimanja postoji i u Srbiji, ali ako nemas nekretninu u NS/BG, izdrzaces 20 dana u mesecu radeci na takvim poslovima, a 21. ces se obesiti. Tu prestaju principi, nauka i moral, a krece survival instinct.

Ja se ne slazem da porez ne treba da se placa i postoji, ali ovo je prevashodno statusno, a ne imovinsko/ekonomsko pitanje. Vrlo jednostavno, svet se digitalizuje i menja mnogostruko brzim tempom nego zakonodavstvo, koje kao instrument regulisanja drustvenih odnosa mora da isprati te promene. Jer filozofijom i dedukcijom cemo do kraja stici do toga da vise nije jasno ni d li je ustavom proklamovano pravo na zivot uopste moguce pod jednakim uslovima ostvariti u praksi.  

Bezobrazno je traziti poresko oslobodjenje, ali olaksice i redefinisanje poreskih zakona i podzakonskih akata je potrebno i od drustvenog je znacaja. Da je ova drzava normalna, ne bi imala 80-100k frilensera koliko se prica da ima. 

Edited by Plajvi
  • +1 5
Posted (edited)

Kada se piše o frilenserima sa zaradom od 300-400 evra koji nisu u mogućnosti da rade u nekoj Idei, zaboravlja se na mnogo veći broj ljudi koji takođe radi za 300-400 evra bruto, možda baš u Idei, od toga plaća porez i doprinose i na kraju im ostane upravo ta cifra za koju se frilenserima "ne bi isplatilo da upale kompjuter".  Stvarno mi nije jasno zašto bi lažni frilenser koji radi za neregistrovanog stranog poslodavca bio u povlašćenom položaju u odnosu na nekoga ko nije u mogućnosti da radi onlajn i tako izbegne plaćanje poreza i doprinosa, već za istu bruto platu radi za regularnog poslodavca.

Edited by Heaviside
Posted

Svi da budemo robovi kapitalista, da radimo za sto manju cifru, da unistimo bilo kakvu privatnu inicijativu, da nameti i porezi budu sto veci, podsticaji sto manji, da novac ne ulazi u zemlju, to je buducnost i jedino to ce obicnom svetu doneti pravilno rasporedjeno siromastvo.

• +1 3
Posted (edited)
22 minutes ago, Heaviside said:

Kada se piše o frilenserima sa zaradom od 300-400 evra koji nisu u mogućnosti da rade u nekoj Idei, zaboravlja se na mnogo veći broj ljudi koji takođe radi za 300-400 evra bruto, možda baš u Idei, od toga plaća porez i doprinose i na kraju im ostane upravo ta cifra za koju se frilenserima "ne bi isplatilo da upale kompjuter".  Stvarno mi nije jasno zašto bi lažni frilenser koji radi za neregistrovanog stranog poslodavca bio u povlašćenom položaju u odnosu na nekoga ko nije u mogućnosti da radi onlajn i tako izbegne plaćanje poreza i doprinosa, već za istu bruto platu radi za regularnog poslodavca.

300 evra je oko 5 do 7 hiljada dinara ispod bruto minimalca u Srbiji, sto je vec cifra koja dovodi u pitanje fizicki opstanak. Za taj broj sam napisao da je neisplativo raditi (za neto platu od 17 hiljada dinara). A garantujem ti da je 300 evra (cesto manje, u zavisnosti od meseca) sasvim realan broj za zaradu od onlajn nastave ali i drugih onlajn gigova u Srbiji. 

Onda smo pricali o problemu (na to pitanje jos uvek nisam dobio odgovor) kako to da se tek od ove godine zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju odnosi na frilensere, a imali su obavezu placanja istog procenta za doprinose i ranije. Prijavljeni radnik u IDEI za sve to vreme nije imao taj "lebdeci" status.

Pomenuli smo i troskove, kako to da se profit oporezuje a da se ne uzimaju u obzir realni troskovi. Eto jos jedne razlike zbog koje tih 300 evra zapravo nije 300 nego jos manje. A kad su tako male cifre u pitanju jedna ili dve hiljade dinara mesecno prave citav svet razlike u kvalitetu zivota.

Itd.

Edited by Meazza
Posted
38 minutes ago, Кристофер Лумумбо said:

Ovo mi je promaklo. Dakle ti kao uspesan advokat (u to

nemam sumnje, pratimo godinama sta pises) placas porez koliko i motac kablova u fabrici na jugu srbije. Cenim da je to veci problem nego da se porez utera nekom liku koji preko frilensinga godisnje dobaci tvoje dve prosecne plate.

Mijesas babe i zabe. 
Motac kablova ima stalni posao, lose placen, ali stalni, ima placen godisnji odmor, placeno bolovanje. Ima otpremninu u slucaju otkaza koji nije sam skrivio.

Pausalac placa porez i doprinose, pa sve da tog mjeseca nije zaradio ni dinara. Bolovanje krace od 30 dana mu nije placeno. Zenama pausalcima tokom porodiljskog bolovanja drzava ne placa pio doprinose, u prevodu ne ide im radni staz, i nemaju pravo na dve godine porodiljskog za trece dijete.

Nije uporediv status stalno zaposlenog i pausalca.

• +1 1
Posted
18 minutes ago, Heaviside said:

To je povlascen polozaj koliko je povlascen polozaj roba kojem je iskopano samo jedno oko a nije mu isecen i nos, kao drugim robovima. Ova "drzava" se sigurno nije setila da oporezuje frilensere jer to nije fer prema radnicima u Idei. Klasicna mafijaska prica, uvale ti zvaku da tamo negde postoje neke horde frilensera koje mlate milione a ne placaju nikakav porez i sad cemo svi da se bavimo novom neprijateljskom kastom, kao sto smo se svi bavili prokletim gastarbajterima koji su nam doneli koronu. I to prolazi, jebi ga, pa i na ovom forumu, svaki jebeni put.

A u stvari sve je veoma jednostavno, hortikulturni mafijasi naprdnjacke provenijencije ne mogu da podnesu da postoji neki muceni student koji u slobodno vreme jednom u tri meseca ili sest meseci napise ili uradi nesto da bi se prehranio i platio dom a da njima ne plati reket. Jer oni su navikli da im se placa reket i da niko nista ne moze da zaradi a da se oni ne ugrade. I to tako treba zvati - reket. Poreze naplacuju drzave, mafijasi naplacuju reket. S porezom koji se placa u Srbiji ne mozes u skolu a da ne platis, ne mozes u bolnicu a da ne platis, policiju nemas uopste jer ona ima pametnijeg posla od zastite poretka i bezbednosti gradjana, infrastruktura se obnavlja od kredita i to iskljucivo ako ti poslovi mogu da se uvale svojim firmama ili ako je u funkciji oplemenjivanja privatnog poseda koji je ukraden gradjanima, savrseno legalno mada malo specijalno, poslovi u javnom sektoru se dele preko stranackih lista i tako dalje, i tome slicno. U svakom dinaru poreza koji se uplati mozes tacno da izracunas koliko para ide na tacno odredjena imena vidjenih naprdnjaka i s njima povezanih lica i kriminalnih grupa. To se zove reket.

• +1 6
Posted
12 minutes ago, Paul Gompitz said:

Mijesas babe i zabe. 
Motac kablova ima stalni posao, lose placen, ali stalni, ima placen godisnji odmor, placeno bolovanje. Ima otpremninu u slucaju otkaza koji nije sam skrivio.

Pausalac placa porez i doprinose, pa sve da tog mjeseca nije zaradio ni dinara. Bolovanje krace od 30 dana mu nije placeno. Zenama pausalcima tokom porodiljskog bolovanja drzava ne placa pio doprinose, u prevodu ne ide im radni staz, i nemaju pravo na dve godine porodiljskog za trece dijete.

Frilanseru, makar da je i pausalac, sigurno nece biti placeno bolovanje.

Posted
12 minutes ago, Paul Gompitz said:

Mijesas babe i zabe. 

Nije uporediv status ako pausalac ima malu platu. Ovde se radi o pausalnom porezu od 200 evra za platu koja se meri hiljadama evra. Da je pausal tako los bio ne bi se IT bunio sto su im ga prakticno ukinuli i prebacili ih na stalan posao. Mislim da je na taj primer mislio kolega forumas. 

A sto se tice pausala za mali iznos, tj. za platu kao motac kablova, onda je tu pausalac definitivno u nepovoljnijem polozaju. 

Posted (edited)
4 hours ago, Ayatollah said:

paušalu se ostaje sve dok ti godišnji promet ne prelazi 6 miliona dinara (cca 50 hiljada evra godišnje, ili preko 4 hiljade evra mesečno), kada imaš obavezu da uđeš u PDV i počneš da vodiš poslovne knjige

Mala ispravka - sa 6.000.000+ moraš da uđeš u knjige, a  možeš da se odlučiš i da postaneš PDV obveznik. Sa preko 8.000.000 moraš da uđeš u PDV.

Edited by napadaj
Posted
1 hour ago, Kundera said:

Frilanseru, makar da je i pausalac, sigurno nece biti placeno bolovanje.

Ti ko onaj vic, i da imam sto evra odakle mi.

Posted (edited)

@Ayatollah@Heaviside

U zemlji koja kuburi sa nezaposlenoscu je malo bezobrazno ubacivati kao argument da lenji ljudi rade frilensing za 300eur, a da poslova u Srbiji ima kao pleve.

Ocigledno se problem nalazi u cinjenici drzava ne prepoznaje cinjenicu da frilenseri imaju  poslove koji su ispod minimalca jer poslodavac nije iz Srbije i od toga zive.

Edited by Friend
Posted
6 hours ago, Kundera said:

A sto taj ITovac da ostane u Srbiji uopste? Ovde ce mu od tih 2000 evra skinuti 1000,a  u nekoj evropskoj zemlji skinuce mu 300 evra, a svakako ce imati vise prava, bolju zdravstvenu uslugu i vecu penziju na kraju.

Ovo mu dodje kao neka ucena ?

Isto to mogu da pitaju i inzenjeri, vozaci itd, a posebno lekari.

Ukinite nam poreze ili odosmo napolje.

Ili svima da ukinemo poreze, tj da ukinemo drzavu, ali to resenje se nece svideti posebno ovima koji biju 4.000 mesecno.

Posted (edited)

Opet mi nije jasno zasto se u kategoriju frilensera i pausalaca ne uvede progresivni porez, pa ce svi biti zadovoljni ?

Znaci do 300 E mesecno, skoro da nema poreza, a vec kad predjes 2.000 krene da kida.

Pa onda ko hoce da freelencise samo napred, ko hoce pausal izvolte...

Edited by brusli