Meazza Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 (edited) Sad ispada da ni ti nista nisi bolji od istocnoevropskog djilkosa jer si upravo opisao Veboa bojom koze. Mogao si da mu navedes ime, napisao si "crncu". Edit: @levi Edited December 9, 2020 by Meazza 2
Milošica Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Just now, Meazza said: Sad isada da ni ti nista nisi bolji od istocnoevropskog djilkosa jer si upravo opisao Veboa bojom koze. Mogao si da mu navedes ime, napisao si "crncu". Bukvalno sami sebe poklapaju. Ostaje samo nagađati da li je time sudija imao lošu nameru, ovako po difoltu kritikovati je besmisleno.
napadaj Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Nazvati nekoga "white boy" u NBA kontakstu znači da se tako oslovljeni smatra slabim, inferiornim, nedoraslim... Rame uz rame uz "soft Euro" i slične konstrukcije rezervisane za belce koji stižu iz Evrope. Čuj white znači da mu sudije ispunjavaju sve želje. Je l' onda LeBron white? 1
189- Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 21 minutes ago, levi said: pa šta? pa nista. samo ce biti ovakvih situacija kao ove gde se on nicega napravila frka. na kraju ce ispasti da je taj webo prvi vredjao rumuna nazvavsi ga ciganom.
harper lee Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 17 minutes ago, Milošica said: Bukvalno sami sebe poklapaju. Ostaje samo nagađati da li je time sudija imao lošu nameru, ovako po difoltu kritikovati je besmisleno. Ma, jasno je sta se desilo. Sve i da je taj sudija tezak rasista nije glup da svoj rasizam oglasava urbi et orbi onde gde zna da ce debelo da ga kosta. Nije ovde ispao problem sto je tog lika nazvao crncem vec to sto taj izraz na rumunskom jeziku vuce gadne konotacije na skoro istovetan izraz kojim su crnci pezorativno nazivani u SAD i koji se danas globalno smatra apsolutno neprihvatljivim (negru - nigro). Nije pazio na to i sad neka strada, ko ga jebe. Na toliko nacina koji se ne ticu necijih licnih karakteristika se moze izdvojiti iz grupe pojedinac na kojeg se skrece paznja da je potpuno besmisleno i savrseno nepristojno izdvajati ga na osnovu boje kozhe, velicine nosa, visine, tezine ili bilo koje druge karakteristike koja se moze protumaciti kao ili za nekog moze biti uvredljiva. Takodje me ne bi zacudilo da neko ko ce da napravi skandal oko ovoga naziva sudije ciganima zato sto su iz Rumunije. Veoma cesto javno iskazivanje preterane osetljivosti na diskriminaciju vuce poreklo iz sopstvene zelje da se covek prikaze superiornijim od drugih. Niko brze ne ispizdi kad se prema njemu odnosis s prezirom od notornog rasiste. Prosto se radi o tome da su oni koji koriste pripadnost nekom kolektivu da se pokazu superiornijim od drugih najcesce sami inferiorni i teze ih pogadja kad im ukazes na tu inferiornost.
Moća Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 (edited) Koliko vidim ceo stručni štab je svetle puti sem Veboa i pretpostavljam da je u tom trenutku sudija nenamerno rekao negru jer je tako bilo najlakše da opiše ko je napravio problem. Kako bi inače trebao da kaže?Onaj krupni pomoćni? Onaj što je igrao za Kamerun??? I stvarno pitam kako je trebao da objasni o kome je reč? Mislimda je Vebo bio svestan da će da ga isključe pa je odmah iskoristio šansu i digao dreku da prebaci sve na teren rasizma. I samo da kažem da tuki bi došlo do ovoga da je sudija iz neke zapadnoevropske "prosvećene" zemlje. Edited December 9, 2020 by Moća
Meazza Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 27 minutes ago, harper said: Nije ovde ispao problem sto je tog lika nazvao crncem vec to sto taj izraz na rumunskom jeziku vuce gadne konotacije na skoro istovetan izraz kojim su crnci pezorativno nazivani u SAD i koji se danas globalno smatra apsolutno neprihvatljivim (negru - nigro). Nije pazio na to i sad neka strada, ko ga jebe. Ako je samo zbog toga tek to je onda bezveze. Ako su izmedju sebe pricali na rumunskom zar je zaista njihova obaveza da paze kako ce njihov jezik zvucati nekom drugom? Nije engleski jezik difolt prema kojem treba ostali da se ravnaju, niti se utakmica igrala u USA. Sta je sledece, Nemac kad dodje u posetu Srbiji ne sme da kaze rec "kratko", ili Rus u USA ne bi trebalo da kaze "cinjenica", i tako dalje.
Moća Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Na rumunskom se crna boja kaže negru i u tome je cela drama. Možda je trebao da kaže: To je onaj čovek tamo što mu je boja kao ona koju vidiš kad uđeš u tunel bez svetla.
harper lee Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Just now, Meazza said: Ako je samo zbog toga tek to je onda bezveze. Ako su izmedju sebe pricali na rumunskom zar je zaista njihova obaveza da paze kako ce njihov jezik zvucati nekom drugom? Nije engleski jezik difolt prema kojem treba ostali da se ravnaju, niti se utakmica igrala u USA. Sta je sledece, Nemac kad dodje u posetu Srbiji ne sme da kaze rec "kratko", ili Rus u USA ne bi trebalo da kaze "cinjenica", i tako dalje. Nije difolt ali postoje reci koje su prevazisle ogranicenja kultura iz kojih su nastale i postale univerzalni opis necega sto je neprihvatljivo, stoga ih treba tretirati s odgovarajucom paznjom. Najpoznatije reci tog tipa nam dolaze iz starogrckog ili latinskog ali ima i onih koje dolaze iz modernih jezika i vremenom su postale univerzalne. Opera, na primer, koja dolazi iz italijanskog. Tako je i ta rec nigro iz americkog slenga postala univerzalni simbol za rasisticko ophodjenje prema ljudima crne boje kozhe. Jebi ga, ja nisam pristalica teorije po kojoj su tudja osecanja dovoljan razlog da neko bude prokazen i kaznjen, Budja je objasnio zasto, ali takodje ne mislim da informisan covek ne treba da ima takta i da moze da se krije iza te teze o specificnosti svog jezika pa da prica sta god mu padne na pamet ne vodeci racuna o kontekstu. Ima ovde elemenata da se sumnja da je u pitanju obican jezicki nesporazum, samo kazem da treba voditi racuna o drugim ljudima kad se nesto govori u javnosti. To je pitanje domaceg vaspitanja i licnog integriteta. Teorijski je svako iskazivanje misljenja provokacija za nekoga, zato postoje neke drustvene norme koje prave razliku izmedju prihvatljivog i neprihvatljivog govora. Ne koristiti rec "negro" u prisustvu osobe crne boje kozhe je jedna od tih normi.
levi Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Ako je samo zbog toga tek to je onda bezveze. Ako su izmedju sebe pricali na rumunskom zar je zaista njihova obaveza da paze kako ce njihov jezik zvucati nekom drugom? Nije engleski jezik difolt prema kojem treba ostali da se ravnaju, niti se utakmica igrala u USA. Sta je sledece, Nemac kad dodje u posetu Srbiji ne sme da kaze rec "kratko", ili Rus u USA ne bi trebalo da kaze "cinjenica", i tako dalje. Na rumunskom se crna boja kaže negru i u tome je cela drama. Možda je trebao da kaže: To je onaj čovek tamo što mu je boja kao ona koju vidiš kad uđeš u tunel bez svetla. ne radi se o tome kako ta reč zvuči, nego šta znači, na bilo kom jeziku. ne sme Uefino zvanično lice da se tako ponaša na utakmici na kojoj je on prvi zadužen za red i mir i poštovanje najviših standarda
Moonwalker Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 (edited) Ovo se jednostavno resava tako sto se odabere sluzbeni jezik i molim lepo. Vecina operise engleskim. Dok se posao radi govori se sluzbenim jezikom. Kad se zavrsi mogu u kafanu na maternjem i kraj. Svojevremeno je Milka Djurovskog sudija Italijan izbacio jer ga je opsovao na srpskom. Ovaj razumeo. Edited December 9, 2020 by Moonwalker
harper lee Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 1 minute ago, Moonwalker said: Ovo se resava tako sto se odabere sluzbeni jezik i molim lepo. Vecina operise sa engleskim. Dok se posao radi govori se sluzbenim jezikom. Kad se zavrsi mogu u kafanu na maternjem i kraj. Svojevremeno je Milka Djurovskog sudija Italijan izbacio jer ga je opsovao na srpskom. Ovaj razumeo. Ovo se uopste ne resava jer je reseno odavno. Sudija ce da najebe jer je ispao ili glup ili je zaista rasista, poslata je jos jednom poruka da su takvo ponasanje i nacin govora neprihvatljivi i cao. Uopste nema potrebe izvoditi potencijalno diskriminatorske, skupe i komplikovane egzibicije s uvodjenjima sluzbenog jezika u svetski fudbal zbog necega sto je razreseno na mnogo sirem planu od fudbalskog. Ovo je 21. vek, ljudi treba da znaju da je rasizam neprihvatljiv i da reci koje vuku rasisticku konotaciju ne treba upotrebljavati. Ko ne zna ili nece da zna platice ceh i kraj price.
Meazza Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 6 minutes ago, harper said: Nije difolt ali postoje reci koje su prevazisle ogranicenja kultura iz kojih su nastale i postale univerzalni opis necega sto je neprihvatljivo, stoga ih treba tretirati s odgovarajucom paznjom. Najpoznatije reci tog tipa nam dolaze iz starogrckog ili latinskog ali ima i onih koje dolaze iz modernih jezika i vremenom su postale univerzalne. Opera, na primer, koja dolazi iz italijanskog. Tako je i ta rec nigro iz americkog slenga postala univerzalni simbol za rasisticko ophodjenje prema ljudima crne boje kozhe. Jebi ga, ja nisam pristalica teorije po kojoj su tudja osecanja dovoljan razlog da neko bude prokazen i kaznjen, Budja je objasnio zasto, ali takodje ne mislim da informisan covek ne treba da ima takta i da moze da se krije iza te teze o specificnosti svog jezika pa da prica sta god mu padne na pamet ne vodeci racuna o kontekstu. Ima ovde elemenata da se sumnja da je u pitanju obican jezicki nesporazum, samo kazem da treba voditi racuna o drugim ljudima kad se nesto govori u javnosti. To je pitanje domaceg vaspitanja i licnog integriteta. Teorijski je svako iskazivanje misljenja provokacija za nekoga, zato postoje neke drustvene norme koje prave razliku izmedju prihvatljivog i neprihvatljivog govora. Ne koristiti rec "negro" u prisustvu osobe crne boje kozhe je jedna od tih normi. Koliko mi je poznato univerzalni simbol za rasisticko ophodjenje prema afroamerikancima je druga rec koja pocinje na "n" (koju i zovu N-word u USA), a to nije "negro". Ne znam, nije isto reci "negro" kako to izgovaraju anglosaksonci (otprilike "nigrou") i izgovoriti rec "crno" na spanskom ili rumunskom. Niti isto znace te reci, niti se isto izgovaraju. Sto se tice vaspitanja, jbg, ne mislim da iko vaspitava decu u Spaniji i Rumuniji da ne koriste rec "crno" pred osobama crne boje koze, ali mozda gresim. Inace, u Spaniji i Rumuniji americki filmovi i serije se ne gledaju na engleskom vec su sinhronizovani. Znam da sad mozda previse idem u sitna crevca ali eto ne slazem se s tobom, (mada zaista nije ni vazno). Mislim da je Levi u pravu kad kaze da se "ne radi o tome kako ta reč zvuči, nego šta znači, na bilo kom jeziku". Sama rec "crno" im je zasmetala, i iako sam napisao sta mislim o tome, s tim bar mislim da moze da se polemise.
Jozef K. Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Da li to negru znači black ili nigga? Ako je black kako može da bude kažnjen? Inače ako nekoga zanima neko je iz gostujuće ekipe sve vreme sudije zvao ciganima.
Meazza Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 (edited) Evo zasto se ne slazem: cini mi se da nije fer da govornici romanskih jezika moraju sebe da autocenzurisu ili menjaju svoj govor zbog necega (zaista uzasnog, da se razumemo) sto rade i govore gradjani USA i sto ama bas nikakve veze nema s recima u njihovom jeziku i nacinom na koji se one upotrebljavaju. Slican stav imam i prema obicaju "Los reyes magos" oko kojeg se u USA medijima dize prasina, @Lancia ce znati o cemu pricam. Ne vrti se sve na ovom svetu oko Amerikanaca i njihove (ne)kulture, smatram da je takodje deo vaspitanja i opste kulture imati pojma o tome da je u romanskim jezicima to neutralan izraz. Edited December 9, 2020 by Meazza 3
Recommended Posts