Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted (edited)
2 hours ago, Jesper23 said:

Znam da voliš planinarenje, onda je po Bosne u planini. Nema planine ispod tisuće, realno :D

sve ima svoje...ljudi potcenjuju ravnicarske planine...uspon na Guduricki vrh npr. uopste nije naivan,na kraju ima finih 45stepeni nagiba dobrih pola sata...a na Fruskoj mozes napraviti 2000m uspona za dan...i tako...

a i sta da radimo kad su nam blizu :D ko da ja ne bih volela da zivim negde gde ima lepih planina :dry:

Vrsac je meni bas drag...ja bih mogla ziveti u njemu..ima planina,ima paraglajding..Karas i Nera su blizu i Rumunija..

i ovde gde zivim imam grad na 15min a nisam bila u njemu ima 3meseca..

Edited by ivy
Posted

Vršac je na sat i po od Beograda, traži se nešto na manje od sat... bez obzira na sve.

temp-Image-KXitjx.avif

• Haha 1
Posted

ali mene Beograd ič ne zanima :fantom:

• +1 1
Posted
2 hours ago, Jesper23 said:

edit: Ja sam čovjek za juga, samo je fora pregurati zimu,

Zamenis svecice i kablove svake godine u oktobru..ima da pali kao mina..i kartonce jedno da prekrije tri frtalja hladnjaka. Nema da brigas..sa uzivanjem da vozis, znam sta pricam :)

• Haha 2
Posted
57 minutes ago, SNARC said:

Zamenis svecice i kablove svake godine u oktobru..ima da pali kao mina..i kartonce jedno da prekrije tri frtalja hladnjaka. Nema da brigas..sa uzivanjem da vozis, znam sta pricam :)

Znaš kad nikad nisam jugića vozio, moji su ludi za golfom 2  1.6 dizel, Dragan Jove Torbica model.

Kad smo već kod primorja nedavno sam naleito na cijene stanova po CG primorju i ostao šokiran, Ja ne znam kako stanovnici kako bi neko mogao doći do tog novca, od lokalaca koji se bave regular poslovima.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

pratio sam ono oko placanja provizije, da budem iskren nije mi do kraja jasno u kom slucaju kupac nije u obavezi da placa to, a u kom jeste.

sta se dogodilo drugu koji je skoro pazaro stan, valjda je po dolasku u agenciju potpisao taj neki papir jer bez toga oni nece da rade, tu je valjda naveden i ta nadoknada. e sad, on je sve isterao do kraja, kulirao ih za tih 5+k provizije i na kraju mu je riba donela sve overeno gajbi i rekla da uradi to sto pre, misleci da ce on i da uradi.

tako da ima dokaz da je platio. non stop ga cimaju on kulira. prodavac je vec platio proviziju, a njemu prete nekom njihovom sluzbom.

kaze da se konsultovao i da i u slucaju da ode na sud ima dobre sanse da ih dobije.

meni opet nije jasno zbog cega u ovoj situaciji i kupac i prodavac treba da plate proviziju?

Edited by Mr.Mxyzptlk
Posted

Zato sto je zaključio ugovor kojim se obavezao na proviziju. 

• -1 1
Posted

Trebalo bi samo prodavac da plati agenta, posto ga je on i angazovao. Problem je sto agenti prodavca onim kupcima kojima pokazuju stan poturaju da potpisu "izjavu da su pogledali stan", a kad se pogleda fajn print, vidi se da se tim papirom kupac obavezuje i da isplati toj agenciji proviziju u slucaju da taj isti stan na kraju kupi. Jajarsko podvaljivanje koje traje godinama. A jos neke 20016. ili 2017. je Ministarstvo imalo na svom sajtu okaceno zvanicno misljenje koje kaze da bi, ukoliko je ista agencija zastupnik i prodavca i kupca, obe strane trebalo da plate po pola provizijie (tj. po 1%, posto je tada uobicajena provizija koju je agencija naplacivala prodavcu iznosila 2%; a pokusavali su od kupca da izvacare jos 2%). 

Dakle, svako ko angazuje agenciju treba tu uslugu i da plati, normalno. Problem kod nas je sto kupac najcesce ne zeli da angazuje agenciju, a vecina agencija pokusava da te iste kupce "natera" da im i oni isplate proviziju, pa da zarade duplo. Spominjalo se ovde ime konkretne agencije koja eksplicitno ne naplacuje proviziju od kupca, ali takvi primeri su retki. Uglavnom treba kupac da se bori da ga ne orobe. Ako pak kupac zeli da angazuje agenciju za trazenje stana i pratece usluge, onda je situacija jasna, dogovoris uslove i platis dogovoreno naravno.

• Hvala 1
Posted

Ја сам чуо за то, али нисам нашао. Да ли га имаш можда?

Закон се о томе не изјашњава. 

• -1 1
Posted

Imao sam tada, pokusacu da iskopam i da ti posaljem.

Posted

Realno uvek bolje nešto se dogvoriti nego se preganjati, ako već nekretnina odgovara. Ja sam platio tih 3% provizije agenciji, ali je prethodno prodavac pristao da spusti cenu nekretnine za nekih 7 ili 8% tako da na kraju svi zadovoljni

Posted

jes, ali ovi su se zajebali jer su mu dostavili da je platio, sve uredno pecatirano na papiru, pcekujuci da ce to i da uradi 🤣

Posted

@Hamlet Strašni

Nisam za sada uspeo da iskopam. Imao sam odstampano, sto znaci da bi trebalo da imam negde i u elektronskom obliku sacuvano, ali nisam siguran gde. 
Nasao sam ovu vest/komentar iz tog perioda https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/190417/190417-vest7.html

Misljenje na sajtu Ministarstva je bilo formulisano u tom stilu, da je preporuka da se naplati po pola provizije od obe strane. Pretpostavljam da je osnov za misljenje bio upravo Zakon o obligacionim odnosima. 

Iskreno, meni je visina provizije (bila) sekundarna u toj situaciji. Osnovni problem je sto se kupcu uvaljuje papir. Proviziju agenciji placa nalogodavac. To moze biti prodavac, moze i kupac. Mogu prodavac i kupac imati svako svoju agenciju, ili angazovati istu. Ali ja kao kupac koji trazi sam svoj stan i ima "svog" advokata za papire, nisam, i ne zelim da budem, nalogodavac agenciji, odnosno ne zelim da je angazujem ni za sta. Onda mi podvaljuju papir na kojem sitnim slovima pise nesto sto bi mene ucinilo nalogodavcem mimo mog plana i zelje. Naravno, niko me ne tera da potpisem taj papir (premda oni cesto lazu koja je svrha i sadrzaj papira, sto je sramno). Ali tada se nadjete u situaciji da odbijaju da vam pokazu stan ako taj papir ne potpisete. To je protivno interesima prodavca koji ih je angazovao, ali njima je nazalost najcesce cilj da uzmu duplu proviziju, tudji interesi su u drugom planu. 

Jos jednom, nisu sve agencije takve, naravno. Ali iz mog iskustva, i iskustva meni bliskih ljudi, nazalost vecina jeste. 

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

Pretpostavljam da u opstim uslovima piše da je i kupac saglsan da plati celu proviziju. To bi moralo izričito da se zabrani ili kad padne obim trgovine da se tako privlače klijenti

• -1 1
Posted

Da, i ja mislim da se ovde cesto cela provizija pr bacuje na kupca tako da prodavcu ni iz dzepa ni u dzep sto angazuje agenciju.