napadaj Posted yesterday at 09:08 Posted yesterday at 09:08 27 minutes ago, Moća said: A kako ide ako neko stekne nepokretnost Ugovorom o doživotnom izdržavanju pa proda? "Ako je pravo, udeo ili hartiju od vrednosti obveznik stekao ugovorom o doživotnom izdržavanju, nabavnom cenom iz člana 74. stav 1. ZPDG smatra se tržišna cena prava, udela ili hartije od vrednosti koja je uzeta ili mogla biti uzeta kao osnovica poreza na prenos apsolutnih prava u momentu njihovog sticanja od strane obveznika". član 75. stav 3. ZPDG
Ayatollah Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 15 hours ago, Miki_belavista said: imati advokata u Srbistanu nije garancija,kad seo pracosudni sistem ne finkcionise,pa i sam si pisao o tome. Pa glavni cilj kontrole stana od strane tvog advokata i jeste da izbegneš potencijalno zajebavanje sa pravosudnim ili upravnim organima u Srbiji. Ja ako pogledam papire od stana i vidim da ima nekih problema, odmah ću ti to eskalirati, baš zato da te sutra ne pokupi neka tužba ili da ne možeš da se uknjižiš decenijama. 1
Ayatollah Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 1 hour ago, Frank Pembleton said: A koliko je vreme za "zastarevanje" (ako se tako kaže) za dobijanje rešenja za porez na kapitalnu dobit? Sećam se da sam za "prenos" išao stalno u poresku i nikako da mi izdaju, onda odjednom kad sam bio skoči žena na šalteru ko oparena i bukvalno dok sam došao kući, stiglo mi rešenje. Posle mi rekli da je bilo blizu "zastare"... 😖 Relativna zastara počinje da ti teče od 1. januara naredne godine od godine u kojoj je nastala poreska obaveza i traje 5 godina, tj. ističe 31.12. pete godine toka zastare. Ona se prekida svakom radnjom poreskog organa usmerenog na naplatu poreza, što može da bude i telefonski poziv od strane poreskog inspektora, koji oni službeno zabeleže u spisu. Apsolutna zastara se računa na isti način, s tim da traje 10 godina, i ne prekida se ni na koji način. Primer, ako si prodao stan u npr. martu 2024. godine, zastara poreza počinje da teče 1.1.2025. godine, relativna zastara nastupa 1.1.2030. godine, a apsolutna 1.1.2035. godine. E sada, ako poreski organ uradi nešto u cilju naplate npr. 2027. godine, i onda zaboravi na predmet, relativna zastara će ti nastupiti 2032. godine. Nadam se da je jasno.
reg Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago (edited) 23 hours ago, Hamlet Strašni said: Мислим да пријава не може више да се избегне јер је шаље бележник уз солемнизацију уговора. Знам да решења не долазе годинама и да се буквално јури веза да се добије решење... Ja sam čekao oko 5 meseci (avgust - januar) na rešenje o obustavljanju postupka za prodatu nekretninu u vlasništvu preko 10 godina, PU Voždovac. Za nekretninu koju sam prodao 2012e sam mislim čekao oko godinu i po na poresko rešenje za kapitalnu dobit, druga dva suvlasnika nisu nikada ni dobili rešenje (pa tako ni platili porez). Edited 14 hours ago by reg 1
Recommended Posts