Hamlet Strašni Posted Monday at 20:01 Posted Monday at 20:01 Ja apsolutno ne znam za slučaj da se kapitalna dobit prevaljuje na kupca. Porez na prenos skoro uvek ali kapitalna dobit nikada. 2 1
JozoMujica Posted Monday at 20:18 Posted Monday at 20:18 16 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ja apsolutno ne znam za slučaj da se kapitalna dobit prevaljuje na kupca. Porez na prenos skoro uvek ali kapitalna dobit nikada. Sorry, mislio sam na porez na promet, kapitalna dobit mi je nešto u glavi ovih dana pa sam prezupčio. 1
ZSNj Posted Monday at 20:40 Posted Monday at 20:40 37 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ja apsolutno ne znam za slučaj da se kapitalna dobit prevaljuje na kupca. Porez na prenos skoro uvek ali kapitalna dobit nikada. Kad smo kod toga, placa li se porez na kapitalnu dobit po bg? Kakva je situacija, da li to prodavci redovno prijavljuju i placaju ili se malo i prave ludi? I kakva je praksa, ako izaberu ovaj drugi put?
Hamlet Strašni Posted Monday at 20:42 Posted Monday at 20:42 Just now, ZSNj said: Kad smo kod toga, placa li se porez na kapitalnu dobit po bg? Kakva je situacija, da li to prodavci redovno prijavljuju i placaju ili se malo i prave ludi? I kakva je praksa, ako izaberu ovaj drugi put? Мислим да пријава не може више да се избегне јер је шаље бележник уз солемнизацију уговора. Знам да решења не долазе годинама и да се буквално јури веза да се добије решење...
ZSNj Posted Monday at 20:59 Posted Monday at 20:59 5 minutes ago, Hamlet Strašni said: Мислим да пријава не може више да се избегне јер је шаље бележник уз солемнизацију уговора. Знам да решења не долазе годинама и да се буквално јури веза да се добије решење... Ovde u ns beleznici ne salju. Salju prijavu za porez na ap, ali za kapitalnu dobit ne. Na prodavcu je da to uradi. Praksa je razlicita, zapravo mi se cini da retko ko prijavljuje. Ljudi traze vezu da sto pre plate 15%? Razumem to za manji broj cistunaca, ali realno vecina je u fazonu da izbegne i odlozi sve sto je moguce.
Hamlet Strašni Posted Monday at 21:14 Posted Monday at 21:14 13 minutes ago, ZSNj said: Ovde u ns beleznici ne salju. Salju prijavu za porez na ap, ali za kapitalnu dobit ne. Na prodavcu je da to uradi. Praksa je razlicita, zapravo mi se cini da retko ko prijavljuje. Ljudi traze vezu da sto pre plate 15%? Razumem to za manji broj cistunaca, ali realno vecina je u fazonu da izbegne i odlozi sve sto je moguce. Могуће да си у праву. Шаљу за имовину и пренос АП сигурно. Да ме убијеш да ли шаљу за капиталну добит. 1
JozoMujica Posted Monday at 21:27 Posted Monday at 21:27 Kad smo kod toga, kako se uopšte određuje kapitalna dobit kod nekretnine? Jasno mi je da je to porez na razliku između kupovne i prodajne cene, ali kada je tržište nekretnina takvo da su se pre 25-30 godina nekretnine koje danas vrede desetine hiljada eura kupovale za par desetina maraka, kada imamo situaciju da npr. 50.000 eura ne vredi isto danas i pre samo 5-6 godina (ne vredi isto u smislu onoga što možeš kupiti za te pare)... Pored toga, stanje nekretnine u trenutku kupovine npr. pre 20 godina i danas uopšte ne mora da bude isto, može mnogo da bude uloženo u nju, a može i da propadne... zatim nekretnine dobijene u nasledstvo... Kako se tu određuje dobit? Uzgred, ne znam nikog da je platio taj porez pri prodaji nekretnine, uključujući i sebe.
ZSNj Posted Monday at 22:00 Posted Monday at 22:00 Zakon o porezu na dohodak gradjana propisuje detaljno kada se placa porez na kapitalnu dobit kod prometa nekretnina kada ne. Konkretno, jedna od situacija kada si oslobodjen od placanja poreza je kada protekne 10+ godina od sticanja. Druga situacija je kada ces novac koji dobijas od prodaje nekretnine da ulozis u resavanje stambenog pitanja svog ili clanova svoje porodice. Takodje, poreska bi trebala da radi revalorizaciju" da bi se doslo do "realne cifre" na danasnji dan, odnosno da bi se procenila vrednost koju je nekretnina imala prilikom prethodnog prometa i vrednost koju ima sada kada se prometuje. Kako u praksi funkcionise nemam pojma i isto kao i ti ne znam da je to neko platio. Opet, nacuo sam da ima primera da poreska lovi tu i tamo, valjda kad zafali para.
Eleniko Posted Monday at 22:48 Posted Monday at 22:48 2 hours ago, JozoMujica said: Ali tu je fora što po zakonu (verovatno) kao i kod nas porez na kapitalnu dobitit obaveza prodavca. To što si ti pristao da platiš umesto prodavca - jebi ga. I ja sam, lakše mi je bilo tako da se dogovorim. ma nije to isto - ja sam platio porez na prenos vlasništva a on plaća porez na kapitalnu dobit po osnovu prihoda od prodaje. samo još da su mi to uvalili. čista je grčka po ovim pitanjima, pretpostavljam isto kao i srbija sada ali tamo mnogo duže promet nekretnina ide preko notara i nema problema barem kod mene u okruženju a družim se sa advokaticama. improvizacija ne postoji barem ne u ovom koraku.
Mr.Mxyzptlk Posted Monday at 23:04 Posted Monday at 23:04 centar grada, ko voli. nema puno prozora za promeniti... https://cityexpert.rs/prodaja-nekretnina/beograd/66740/dvosoban-stan-resavska-savski-venac?utm_source=emailalert&utm_campaign=savedsearch&utm_term=25-1-13&utm_content=link
goofs Posted Monday at 23:25 Posted Monday at 23:25 1 hour ago, JozoMujica said: Kad smo kod toga, kako se uopšte određuje kapitalna dobit kod nekretnine? Jasno mi je da je to porez na razliku između kupovne i prodajne cene, ali kada je tržište nekretnina takvo da su se pre 25-30 godina nekretnine koje danas vrede desetine hiljada eura kupovale za par desetina maraka, kada imamo situaciju da npr. 50.000 eura ne vredi isto danas i pre samo 5-6 godina (ne vredi isto u smislu onoga što možeš kupiti za te pare)... Pored toga, stanje nekretnine u trenutku kupovine npr. pre 20 godina i danas uopšte ne mora da bude isto, može mnogo da bude uloženo u nju, a može i da propadne... zatim nekretnine dobijene u nasledstvo... Kako se tu određuje dobit? Uzgred, ne znam nikog da je platio taj porez pri prodaji nekretnine, uključujući i sebe. Porez na kapitalnu dobit se ne plaća ako si držao prodatu imovinu/nekretninu više od 10 godina, tako da ti ekstremni slučajevi nisu mogući. 1
JozoMujica Posted yesterday at 01:10 Posted yesterday at 01:10 2 hours ago, Eleniko said: ma nije to isto - ja sam platio porez na prenos vlasništva a on plaća porez na kapitalnu dobit po osnovu prihoda od prodaje. samo još da su mi to uvalili. čista je grčka po ovim pitanjima, pretpostavljam isto kao i srbija sada ali tamo mnogo duže promet nekretnina ide preko notara i nema problema barem kod mene u okruženju a družim se sa advokaticama. improvizacija ne postoji barem ne u ovom koraku. Ma omasio sam, mislio sam na porez na promet (prenos vlasnistva). To kod nas po zakonu placa prodavac a u praksi uglavnom kupac. 1 hour ago, goofs said: Porez na kapitalnu dobit se ne plaća ako si držao prodatu imovinu/nekretninu više od 10 godina, tako da ti ekstremni slučajevi nisu mogući. Da li to znaci da se na nekretninu dobijenu u nasledstvo placa porez na celu vrednost ukoliko se proda pre nego sto istekne 10 godina? 1
radisa Posted yesterday at 07:27 Posted yesterday at 07:27 6 hours ago, JozoMujica said: Ma omasio sam, mislio sam na porez na promet (prenos vlasnistva). To kod nas po zakonu placa prodavac a u praksi uglavnom kupac. Da li to znaci da se na nekretninu dobijenu u nasledstvo placa porez na celu vrednost ukoliko se proda pre nego sto istekne 10 godina? ne, kod nasledstva se gleda kad ju je pokojnik stekao... 1
Moća Posted yesterday at 08:39 Posted yesterday at 08:39 A kako ide ako neko stekne nepokretnost Ugovorom o doživotnom izdržavanju pa proda?
Frank Pembleton Posted yesterday at 08:40 Posted yesterday at 08:40 A koliko je vreme za "zastarevanje" (ako se tako kaže) za dobijanje rešenja za porez na kapitalnu dobit? Sećam se da sam za "prenos" išao stalno u poresku i nikako da mi izdaju, onda odjednom kad sam bio skoči žena na šalteru ko oparena i bukvalno dok sam došao kući, stiglo mi rešenje. Posle mi rekli da je bilo blizu "zastare"... 😖
Recommended Posts