Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted
10 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

i u kupovini kola običaj je da porez na prenos vlasništva plaća kupac, što mi je wtf

al to je valjda da ne bi kola tj predmet trgovine bio skuplji za % poreza

Nije Srbija tu izuzetak. Države pravila koja idu u korist njima a ne građanima preslikavaju jedne od drugih. Taj porez se i u Grčkoj plaća na procenjenu vrednost nekretnine, nikada na kupoprodajnu cenu sem ako ona nije veća od procenjene.

Tako je mene Helenska Demokratija razvalila sa procenom vrednosti kuće na 55 hiljada a platio sam je 12 pa sam im umesto oko 400e poreza ostavio 2000, pi*ka im materina da im... Ista govna svuda.

• Tužno 1
Posted

ja sam uzeo direktno od prodavca, krajem 2019. oglasio ga u halooglasima, a bio je oglasen i na sajtovima nekih agencija s tim da je prodavac bio u fazonu ko prvi da ozbiljnu ponudu uzima stan i oduvao je agencije. Angazovali smo advokata za papire, sve je proslo bez problema. Jedino sto su se dve rodjene sestre koje su bile suvlasnice strasno posavadljale u trenutku dok smo potpisivali ugovor i isplatili ih, moja supruga se bas potresla i sve vreme pokusvala da ih pomiri... 

• Haha 1
Posted
11 minutes ago, Strucnjak said:

ja sam uzeo direktno od prodavca, krajem 2019. oglasio ga u halooglasima, a bio je oglasen i na sajtovima nekih agencija s tim da je prodavac bio u fazonu ko prvi da ozbiljnu ponudu uzima stan i oduvao je agencije. Angazovali smo advokata za papire, sve je proslo bez problema. Jedino sto su se dve rodjene sestre koje su bile suvlasnice strasno posavadljale u trenutku dok smo potpisivali ugovor i isplatili ih, moja supruga se bas potresla i sve vreme pokusvala da ih pomiri... 

Da, ja sam isto gledao neki stan koji je oglasio vlasnik direkt, prodao se dok si rekao keks. I drago mi je.

Advokat je meni must, sa tim necu da se zezam.

Posted

najčudniji slučaj na koji sam neleteo je bila “prodaja za vikend” 

potencijalni kupci su imali vikend za obilazak stana, po obilasku su svi dali ponudu i stan je bio prodat onome ko je ponudio najveću cifru

naravno uz asistenciju agencije

Posted

ljudi svašta rade

kod nas se prodavala jedna kuća za najbolju ponudu do preciziranog datuma

tako i bi i sve je to okej

Posted (edited)

Agencija preko koje sam trgovao je jedan čovek, radi sa tri veća investitora u gradu, ponudio stanove slične mom opisu, kad smo našli stan otišao kod advokata, napravio ugovor, kad smo seli kod notara da potpisujemo otrčao prekoputa u katastar, izvadio potvrdu da stan koji kupujem je stvarno investitorov, posle potpisivanja poslao novi izvod da je stan moj. Sve za nula drahmi. 

Tldr, gospodski. 

Spoiler

Posle isti stan prodao preko istog tipa za duplo veće pare, e tu mi uzeo 2% od cene. Onda kupio preko njega od istog investitora dva u izgradnji i prodao kad su završeni, pa opet preko njega uzeo nekoliko jutara zemlje u Manđelosu pored puta, koja je mesec dana kasnije postala tri placa po urbanističkom planu, prodao jedan i vratio pare u džep, a dva placa preveo na ćaleta i kevu. Za tu mahinaciju nije uzeo ni kopejke ali je kupio foru i kupovao zemlju dok se nije znalo dal je njiva dal je plac. 

Edited by Desmond Bojčinski
Posted

da ebe oca na ovom forumu još samo @Shan Jan nije kupio stan

sve punišić do punišića

posle vučić loš :rolleyes:

• Haha 3
Posted
1 hour ago, Eleniko said:

posle vučić loš

-1

Mislim naravno +1 ali on je daleko od suštine problema. Problem smo mi, živalj. Konkretno u gornjem slučaju ekipa investitor, verovatno i agent za prodaju nekretnina, notar, advokat i novozaposleni u katastru i ko zna koji još plaća reket balvanu sa možda 8 godina škole koji pored tog reketa vedri i oblači kadrovskom politikom državnih gradskih firmi. I najmanje 60% gradskog življa je ok sa tim, pola aktivno pola pasivno. 

I to vam je tako.gif

• Tužno 2
Posted

Ja sam za 6-7 godina "prometovao" 4 stana.

I sve stanove koje sam gledao za kupovinu, ni jedan nije bio na oglasima nego su to agenti između sebe komunicirali. A možda sam samo imao sreće.

Svakako sam za kupljen stan rado dao naknadu agentu...

Posted

Da li je stan u izgradnji uvek jeftiniji od gotovog ili to ne mora da bude?

Posted
17 minutes ago, villiem said:

Da li je stan u izgradnji uvek jeftiniji od gotovog ili to ne mora da bude?

Mislim da to sve manje vazi. Kupuju se stanovi brzo a i brzo se grade.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
19 hours ago, Ayatollah said:

Agencija i njihovi pravnici ili advokati nisu tu da bi zaštitili tebe ili tvog prodavca, već agenciju i njene interese, a njen jedini interes je da se potpiše ugovor. Ni to što je stan upisan u katastar, ako je upisan, ne znači da nema ozbiljnih problema, a da ne govorim o onima koji nisu upisani. Zato je imati advokata koji će da ti uradi Due diligence stana apsolutno neophodno, osim ako ne voliš da se kockaš sa svojim parama.

imati advokata u Srbistanu nije garancija,kad seo pracosudni sistem ne finkcionise,pa i sam si pisao o tome.