Shan Jan Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 7 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: sad ti se vrlo lako može desiti, ako što se desilo mom kolegi koji je kupio stan u mojoj ulici, da 3-4 -5 ljudi dođe da gleda stan koji se tog dana pojavio na tržištu. pa je čovek preko agenta morao da isposluje uz par hiljada €(koji nisu bili kapara) da se stan momentalno skine sa oglasa i da se ne nudi nikome stan je bio sa relativno normalnom cenom, pa od tuda i takva potreba da se hitno reaguje i u kupovini kola običaj je da porez na prenos vlasništva plaća kupac, što mi je wtf al to je valjda da ne bi kola tj predmet trgovine bio skuplji za % poreza Jok mori, stan stoji ja mislim godinu dana. Ta vrsta se izgleda teze prodaje (ili mu nesto fali ). Po onom sto sam video, trebalo bi da odgovara, ako nema neke teske falinke. Ako dobro razumem, ovaj tvoj drug je zapravo "potplatio" agenciju da ne prima vise ponude? To je vec nesto trece. Da, znam da po zakonu taj porez placa prodavac ali isto tako znam da ko god je kupovao on je morao da placa. Tako je kako je
Shan Jan Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago @goofs hvala puno! Ako se ispalim 2-3 puta po oglasima onda cu na kraju ja unajmiti agenciju i nece mi biti zao para. Znam za CityExpert ali oni ne pokrivaju Pancevo. Te provere oko ugovora i svega ostalog bi trebalo da proveri tvoj advokat zar ne, @Ayatollah & @Hamlet Strašni? 1
aram Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, goofs said: agencije su ušemljene sa notarima, imaju svoju pravnu službu i generalno puno iskustva i lako te provedu kroz proces, koji je onako, solidno zajeban i smara, jer ti treba xz papira, zezancije, odlasci na šaltere, pa još to puta 5 ako podižeš kredit. Uz sve to agencija proverava i papire stana pre prodaje, pa je manja šansa da ti neko podvali. Iz svih tih razloga ja lično nikad ne bih prodavao stan sam, već bih platio agenciji da to odradi za mene moje iskustvo je potpuno suprotno. zato bih uvek uzeo advokata pre nego agenciju. ili bih uzeo i advokata uz agenciju, što sam i uradio. 1
kud u maglu Simoviću Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago ili mu je visoka cena? tako je, "potplatio" je agenta taj stan koji je kupio platio je 120(ili 125k€), a identičan stan je pet godina pre toga plaćen 54k€
radisa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 5 minutes ago, Shan Jan said: Jok mori, stan stoji ja mislim godinu dana. beži od toga, tu nešto nije ok... 3
kud u maglu Simoviću Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago stavi link da ga ispita forenzička jedinica ppp-a 3 1
Shan Jan Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Just now, radisa said: beži od toga, tu nešto nije ok... Videt cemo. Mnogo mi se svidja lokacija. To je starogradnja koja je u cenovnom rangu blizu novogradnji, jos veca kvadratura. Kapiram da je sasvim moguce da ljudi jednostavno dodaju malo para i uzmu novogradnju. Slican je stojao isto dugo i sad skoro nestao, popizdeo sam i rekao da ovog moram da overim.
Ayatollah Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 14 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said: sta znaci ovo poslednje? ako idete preko agencije, svakako kao kupac moras da platis proviziju ili jok? Znači da neće da pričaju sa tobom ako nije i agencija uključena u celu akciju, a pretpostavljam da ima veze sa visinom provizije koju bi morali da plate ako bi ugovor bio zaključen bez učešća agencije, tj. da u tom slučaju plaćaju više.
Hamlet Strašni Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 9 minutes ago, goofs said: @Šanjan Prvo i pre svega, gledaj CityExpert jer ta agencija posluje upravo tako kako ti radiš - proviziju uzima samo od prodavca, kupac ne snosi nikakve troškove. Što se tiče drugih agencija, u teoriji ti ne moraš nikakvu proviziju da platiš ako si sam našao stan i vlasnika, dakle nisi zvao nikakvog agenta. Kakav ugovor prodavac ima sa agencijom, jednom ili njih pet, te ne zanima previše... ...s tim što, postoji kvaka - agencije su ušemljene sa notarima, imaju svoju pravnu službu i generalno puno iskustva i lako te provedu kroz proces, koji je onako, solidno zajeban i smara, jer ti treba xz papira, zezancije, odlasci na šaltere, pa još to puta 5 ako podižeš kredit. Uz sve to agencija proverava i papire stana pre prodaje, pa je manja šansa da ti neko podvali. Iz svih tih razloga ja lično nikad ne bih prodavao stan sam, već bih platio agenciji da to odradi za mene...što dalje znači da će agencija potraživati i od tebe tu naknadu i to će se svesti na ovo što je Hamlet napisao - da se vas dvojica dogovorite oko cene stana i kome će na teret pasti provizija. p.s. agenti su jedna lukava i namerno aljkava sorta, postaviće krš oglas na sajt iz kog ti ne možeš da zaključiš ništa o stanu da bi morao da ih zoveš i da se time oni obezbede za svoju proviziju, a i da te imaju u imeniku da ti nude druge stanove. Mi kad smo tražili smo obišli brat-bratu jedno 15 stanova koji nam nisu ni minimalno odgovarali i što bismo mogli da zaključimo i na osnovu oglasa, samo da je on bio normalan i da su slike bile korektne. Све је тачно - нпр агенција може да нађе термин код нотара много лакше јер ради са њима сваки дан и слично. Једино што треба имати на уму на крају, агенцији је у интересу да се закључи уговор, а стам може имати неке дубинске проблеме и зато је корисно да погледа папире и уговор генерално неко ко је искључиво на твојој страни.
radisa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 4 minutes ago, Shan Jan said: Videt cemo. Mnogo mi se svidja lokacija. To je starogradnja koja je u cenovnom rangu blizu novogradnji, jos veca kvadratura. Kapiram da je sasvim moguce da ljudi jednostavno dodaju malo para i uzmu novogradnju. Slican je stojao isto dugo i sad skoro nestao, popizdeo sam i rekao da ovog moram da overim. A moguće da papiri nisu skroz čisti i niko neće da se jebava sa tim... Kad sam kupovao kuću, u ulici gde sam kupovao su se prodavale 2 kuće... Jedna je bila suvlasništvo dva brata, jedan se razvodi, imaju dugove... Druga je bila 50% skuplja (bukvalno 50%, nisma se zajebao) sa potpuno čistim papirima 1/1 vlasništvo... Šta misliš, koju sma kupio i zašto, a ova druga je prodavana narednih godinu i po? Edited 3 hours ago by radisa 1
Ayatollah Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, Shan Jan said: @goofs hvala puno! Ako se ispalim 2-3 puta po oglasima onda cu na kraju ja unajmiti agenciju i nece mi biti zao para. Znam za CityExpert ali oni ne pokrivaju Pancevo. Te provere oko ugovora i svega ostalog bi trebalo da proveri tvoj advokat zar ne, @Ayatollah & @Hamlet Strašni? Agencija i njihovi pravnici ili advokati nisu tu da bi zaštitili tebe ili tvog prodavca, već agenciju i njene interese, a njen jedini interes je da se potpiše ugovor. Ni to što je stan upisan u katastar, ako je upisan, ne znači da nema ozbiljnih problema, a da ne govorim o onima koji nisu upisani. Zato je imati advokata koji će da ti uradi Due diligence stana apsolutno neophodno, osim ako ne voliš da se kockaš sa svojim parama. 2 1
kud u maglu Simoviću Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago pa kao i sve, ni kod advokata ne uđeš jel si slučajno prolazio ulicom i kao ajd da pitam da me razvede npr. nego se prvo raspitaš, pa dođeš kod nekoga po preporuci tako je i sa agentima za nekretnine, automehaničarima, zubarima... valjda
ZSNj Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 10 minutes ago, Shan Jan said: @goofs hvala puno! Ako se ispalim 2-3 puta po oglasima onda cu na kraju ja unajmiti agenciju i nece mi biti zao para. Znam za CityExpert ali oni ne pokrivaju Pancevo. Te provere oko ugovora i svega ostalog bi trebalo da proveri tvoj advokat zar ne, @Ayatollah & @Hamlet Strašni? Ako sam dobro razumeo osnovno pitanje je bilo da li mozes da izbegnes agenciju i njenu provizuju kada vidis stan koji ti se svidja na oglasima. Odgovor je - da. Ali da je lako nije. Napisacu ti moj primer, kada sam kupovao stan pre par godina. Video sam stan koji mi se svideo na sva ta tri najpoznatija oglasivaca. Cackao sam nedelju mozda i dve, da bih na jednom od tih sajtova na 20-30strani na samom kraju oglasa po tim kriterijumima video identicne slike sa slicnom cenom (razlika u tih par hiljada e koje je agencija dodala na cenu). Ispostavilio se da su taj stan i sami vlasnici stavili na oglase da bi zatim od njih agencija preuzela" oglas. Ovo se inace cesto desava. Kad okacis stan da prodajes, automatski te zove 10 agencija i vecina nudi taj ugovor koji te ne ogranicava u smislu da imas pravo da das i drugim agencijama pravo da oglasavaju. Prodavac obicno dozvoli svima i onda jedan stan nudi 10 agencija. Dalje, naravno, agencije cesce obnavljaju oglase i stalno su na vrhu" u oglasima. Vlasnici su sa druge strane okacili jednom i to je to, posle nekog vremena taj oglas je pao na dno" liste. Posto sam nasao oglas vlasnika, nazvao sam ih direktno i trgovali smo bez agencijske provizije. Ja sa agencijom nemam nista, a i oni posto su prodali bez ucesca agencije u nalazenju konkretnog kupca (mene) nisu imali nikakvu obavezu prema agenciji. Moja koleginica je kupila stan tako sto je na jednoj od slika koja je okacena na oglas agencije skontala o kojoj se zgradi radi, otisla oblepila zgradu sa "kupujem stan u vasoj zgradi, br tel.....". Ovi je nazvali i reseno. Dakle, moguce je da kao kupac izbegnes agenciju ali nije jednostavno. 1
*edited by mod Posted 11 minutes ago Posted 11 minutes ago 4 hours ago, Shan Jan said: Pitanjce, da li je neko od vas uspeo da zaobidjeagencijsku proviziju ako vam se svideo stan sa oglasa? Da tipa probate da nadjete vlasnika i direktno ga kontaktirate ili napravit dil iza ledja agenciji? Znam, zao sam al ne daje mi se 3% nekome dodatno samo zato to je okacio neciji stan na hallo oglase. U teoriji da ali u praksi je malo teže. Ja sam pre 6 godina uzeo gajbu preko oglasa. Pri tom se iz aviona videlo da je agencija zapravo jedan čovek. Da li sam mogao da ga izdriblam, verovatno jesam ali u tom trenutku sam našao stan koji mi odgovora i pouzdano znam da se vlasnik i agent već neko vreme drndaju oko potencijalnog kupca koji je rešio da obori cenu još malo ispod zadnje ponude. Tako da sam prilično brzo dobio sve informacije dobre i loše, agent je bukvalno peglao papirologiju od grocke pa preko par opština, meni završavao prenose i poreze i sve to dobrih dve godine nakon što je isplaćena tadašnja provizija od po 2% sa svake strane. A i ta provizija jedno vreme bila skroz drugačija u zavisnosti da li kupujes u BG, na jugu ili na severu Srbije. Negde je išla full na kupca, negde full na prodavca a u BG pola pola. City expert je super, daleko su najprofesionalniji ali i oni ni imaju neki papir koji ti tutnu pred gledanje stana, gde potpisuješ da nećeš juriti prodavca van njih. TLDR bez saradnje sa vlasnikom koji je spreman da zaobiđe agenciju sa kojim ima nekakav deal, ti sam jako malo možeš da uradiš.
Recommended Posts