Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted
Just now, kud u maglu Simoviću said:

da zajebem pa da crknem

što bi rekao mile međed za đokoviće & cociganjska posla

glupost. jedini ko je pokušao mene da zajebe je agencija. i to ne jedna nego obe. ako si ti kao kupac platio proviziju žao mi je, zajebali su te.

• +1 1
  • -1 1
Posted
3 minutes ago, Shan Jan said:

Znaci li to da ja mogu direktno da kupim od kupca bezobzira na njegov ugovor sa agentom (kakav god da je on)?

Valjda da kupiš od prodavca, ti si kupac :D

Tebe njegov ugovor sa agencijom ne treba da zanima uopšte, niti oni mogu da ugovore neke obaveze na tvoj teret, ali ima prodavaca koji neće da prodaju bez učešća agenta i insistiraju na tome.

Posted
2 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

da zajebem pa da crknem

što bi rekao mile međed za đokoviće & cociganjska posla

ne nego da nedaš da te nego zajebe

da li je realno da si toliko pglu ili nas samo zajebavaš

Posted
1 minute ago, Ayatollah said:

Tebe njegov ugovor sa agencijom ne treba da zanima uopšte, niti oni mogu da ugovore neke obaveze na tvoj teret, ali ima prodavaca koji neće da prodaju bez učešća agenta i insistiraju na tome.

Da, od prodavca, lapsus.

Ne znam u tom smislu da li ima razlike da li da zvrcnem agenciju za stan ili da ga lociram pa pokucam vlasniku? Verujem da bi ovo drugo makar olaksalo moralnu dilemu vlasniku stana.

Posted

@Shan Jan jedna od opcija je, ako znas nekog agenta, da uleti kao posrednik i onda dele proviziju. Tj. ti placas "samo" 1.5% originalnoj agenciji.

• Hvala 1
Posted
6 minutes ago, Shan Jan said:

Ne znam u tom smislu da li ima razlike da li da zvrcnem agenciju za stan ili da ga lociram pa pokucam vlasniku?

još jednom, jedini koji ima obavezu prema agenciji je prodavac. tako da ti kao kupac možeš apsolutno mirne savesti da kontaktiraš agenciju. i da im jasno staviš do znanja da ti ne pada na pamet da plaćaš bilo kakvu proviziju. pa ako budu na tome insistirali, da ih mirne savesti zaobiđeš.

• Hvala 1
Posted

Ako potpišeš ugovor sa agencijom, mogu preko suda da te nateraju da platiš. Ako direktno dobiješ kupca, ti nemaš nikakav odnos sa agencijom i nemaš obavezu da platiš. 

Može da se desi da ti prodavac u cenu ukalkuliše i proviziju koju mora da plati agenciji, ali to je onda između vas dvojice da se dogovorite oko cene, isto kao što morate da se dogovorite i oko toga ko plaća porez ili koji je rok za ulazak u stan. 

Samo je tehničko pitanje kako možeš da dođeš do vlasnika stana za koji si saznao iz agencijskog oglasa. Koliko znam, kada ih zoveš oni insistiraju da potpišeš ugovor i posle zapisnike da su tu pokazivali stanove inače neće da daju kontakt i generalno insistiraju da kontakti idu preko njih, upravo da bi se zaštitili.

Ja nekako vidim da je agencija korisna da ti napravi filter stanova koji su uknjiživi jer ni oni neće da se bakću sa stanovima koji ne mogu da se prodaju kod notara jer ne mogu da dobiju provitiju svoju. Naravno, posle treba da se dodatno proveri sve jer je njima bitno da se ugovor potpiše kod notara, a neki dubinski potencijalni problemi ih ne zanimaju. 

• +1 3
Posted

@Shan Jan ako sklopiš ugovor sa agentom onda moraš da ga platiš po obavljenom poslu

ako misliš da možeš sve sam da obaviš, samo napred

ja sam svoj stan tražio tj agent ga je tražio 6m, ispitala sve, prebacila infostan, struju, poresko rešenje, rešenje o umanjenju poreza

i uopšte mi je vrlo pomogla u celom procesu, tako da je tih -1000€ pošteno zaradila

• +1 1
Posted (edited)

alo pa to je drugi par cipela ako neko umesto tebe traži stan

Edited by Eleniko
Posted
4 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Ako potpišeš ugovor sa agencijom, mogu preko suda da te nateraju da platiš. Ako direktno dobiješ kupca, ti nemaš nikakav odnos sa agencijom i nemaš obavezu da platiš. 

Može da se desi da ti prodavac u cenu ukalkuliše i proviziju koju mora da plati agenciji, ali to je onda između vas dvojice da se dogovorite oko cene, isto kao što morate da se dogovorite i oko toga ko plaća porez ili koji je rok za ulazak u stan. 

Samo je tehničko pitanje kako možeš da dođeš do vlasnika stana za koji si saznao iz agencijskog oglasa. Koliko znam, kada ih zoveš oni insistiraju da potpišeš ugovor i posle zapisnike da su tu pokazivali stanove inače neće da daju kontakt i generalno insistiraju da kontakti idu preko njih, upravo da bi se zaštitili.

Ja nekako vidim da je agencija korisna da ti napravi filter stanova koji su uknjiživi jer ni oni neće da se bakću sa stanovima koji ne mogu da se prodaju kod notara jer ne mogu da dobiju provitiju svoju. Naravno, posle treba da se dodatno proveri sve jer je njima bitno da se ugovor potpiše kod notara, a neki dubinski potencijalni problemi ih ne zanimaju. 

Zar porez ne placa obicno kupac? Tako sam bar ja razumeo do sada. Za useljenje se slazem. Mislim da razumem ovo za agenciju. Nekako mi je najlakse da lociram lika i ne mlatim se sa njima.

@kud u maglu Simoviću mozda se nismo razumeli, ovaj oglas sam ja nasao na hallo oglasima. U njemu agent spominje da kupac mora na cenu da plati dodatnih 3% agentu.

Posted
3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

ja sam svoj stan tražio tj agent ga je tražio 6m, ispitala sve, prebacila infostan, struju, poresko rešenje, rešenje o umanjenju poreza

i uopšte mi je vrlo pomogla u celom procesu, tako da je tih -1000€ pošteno zaradila

to je onda sasvim ok. meni kao prodavcu je jedna agencija htela da proda stan po nižoj ceni da ne bi morala da deli proviziju sa drugom agencijom koja je našla kupca koji je nudio više. druga agencija me je odvezla do notara i nazad kući. i to je bilo otprilike to. naravno, značili su mi jer niko od nas nije u Srbiji.

Posted
5 minutes ago, Shan Jan said:

Zar porez ne placa obicno kupac? Tako sam bar ja razumeo do sada. Za useljenje se slazem. Mislim da razumem ovo za agenciju. Nekako mi je najlakse da lociram lika i ne mlatim se sa njima.

@kud u maglu Simoviću mozda se nismo razumeli, ovaj oglas sam ja nasao na hallo oglasima. U njemu agent spominje da kupac mora na cenu da plati dodatnih 3% agentu.

Tako je, ali može i drugačije - kako god se dogovorite. 

• Hvala 1
Posted

sad ti se vrlo lako može desiti, ako što se desilo mom kolegi koji je kupio stan u mojoj ulici, da 3-4 -5 ljudi dođe da gleda stan koji se tog dana pojavio na tržištu. pa je čovek preko agenta morao da isposluje uz par hiljada €(koji nisu bili kapara) da se stan momentalno skine sa oglasa i da se ne nudi nikome

stan je bio sa relativno normalnom cenom, pa od tuda i takva potreba da se hitno reaguje

i u kupovini kola običaj je da porez na prenos vlasništva plaća kupac, što mi je wtf

al to je valjda da ne bi kola tj predmet trgovine bio skuplji za % poreza

Posted
30 minutes ago, Ayatollah said:

sta znaci ovo poslednje?

ako idete preko agencije, svakako kao kupac moras da platis proviziju ili jok?

Posted

@Šanjan

Prvo i pre svega, gledaj CityExpert jer ta agencija posluje upravo tako kako ti radiš - proviziju uzima samo od prodavca, kupac ne snosi nikakve troškove.

Što se tiče drugih agencija, u teoriji ti ne moraš nikakvu proviziju da platiš ako si sam našao stan i vlasnika, dakle nisi zvao nikakvog agenta. Kakav ugovor prodavac ima sa agencijom, jednom ili njih pet, te ne zanima previše...

...s tim što, postoji kvaka - agencije su ušemljene sa notarima, imaju svoju pravnu službu i generalno puno iskustva i lako te provedu kroz proces, koji je onako, solidno zajeban i smara, jer ti treba xz papira, zezancije, odlasci na šaltere, pa još to puta 5 ako podižeš kredit. Uz sve to agencija proverava i papire stana pre prodaje, pa je manja šansa da ti neko podvali.

Iz svih tih razloga ja lično nikad ne bih prodavao stan sam, već bih platio agenciji da to odradi za mene...što dalje znači da će agencija potraživati i od tebe tu naknadu i to će se svesti na ovo što je Hamlet napisao - da se vas dvojica dogovorite oko cene stana i kome će na teret pasti provizija.

p.s. agenti su jedna lukava i namerno aljkava sorta, postaviće krš oglas na sajt iz kog ti ne možeš da zaključiš ništa o stanu da bi morao da ih zoveš i da se time oni obezbede za svoju proviziju, a i da te imaju u imeniku da ti nude druge stanove. Mi kad smo tražili smo obišli brat-bratu jedno 15 stanova koji nam nisu ni minimalno odgovarali i što bismo mogli da zaključimo i na osnovu oglasa, samo da je on bio normalan i da su slike bile korektne.

• +1 2