Forest Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 3 minutes ago, Mel said: Njih su nesto bili i oborili? Ne znam, nisam čuo, gledao sam sada vesti ne vidim ništa na tu temu u poslednjim mesecima.
Hamlet Strašni Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Oborili su ih prošle ili pretprošle godine. Stao promet nekretnina u celoj zemlji.
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 7 minutes ago, Hamlet Strašni said: Oborili su ih prošle ili pretprošle godine. Stao promet nekretnina u celoj zemlji. Nesto mi to ne ide. I promet i cena po kvadratu su porasli u 2024., bar do septembra, do kad ima podataka. Verovatno im sistem nesto zeza. 1
goofs Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Ma stao je na par dana, dok nisu oporavili sistem. Ne možeš da registruješ prodaju ako ne registruješ i promenu vlasništva kroz katastar. Strah me i da razmišljam na temu kakav im je unutrašnji sistem i ko ga i kako održava.
Forest Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) Taj pad katastra zbog hakerskog napada bio je pre dve i po godine, jun 2022. Ovo je nešto novo, nigde nisam video vest da katastar u celini ne radi; ne radi ovaj online uvid. A to jeste interesantno. Inače obim prometa (u evrima) u Beogradu u periodu jan-sep ove godine je manji (3%) od prometa prošle godine. Pad u 2023 u odnosu na 2022 je bio 15% u vrednosti i 26% u broju transakcija. Edited December 29, 2024 by Forest
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) @Forest cene su definitivno porasle u proseku za 10%. Inace u mom kraju (Stari Merkator), za starogradnju traze 3k evra sada Edit: ne znam koj se kurac smejem, gomila starogradnje je i prodato za 3k evra po kvadratu ove godine Edited December 29, 2024 by Shan Jan 2
Forest Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Just now, Shan Jan said: @Forest cene su definitivno porasle u proseku za 10%. Inace u mom kraju (Stari Merkator), za starogradnju traze 3k evra sada Ma znam da su porasle tražene cene, ono što je bitno za "tržište" nekretnina jeste broj transakcija i ukupna vrednost prometa. Vrednost prometa u BG danas je na identičnom nivou kao 2021. godine, a (prometovane) cene kvadrata su 30%+ veće. Pri tome je osetno povećan broj stanova u ponudi (npr. broj novoizgrađenih stanova značajno nadmašuje trenutni nivo prometa u BG npr.). To ne može tako u ekonomiji. "Tržište" nekretnina je refleksija mafijaškog sistema, to "tržište" se ne formira na osnovu ponude/ tražnje/ kupovne moći stanovništva, već na osnovu obima visoke korupcije i vrednosti prometa narkotika.
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 @Forest da li onda predvidjas da ce pasti cene ili ce ih i dalje vestacki nekako drzati visoko? Pitam za druga I koliko zaista mogu da padnu cene? Da li ce neko ko sada trazi 3k/m2 za starogradnju da za godinu dana spusti na 2k ili na 2.9k? Pod uslovom da cene idu dole...
reg Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 20 minutes ago, Shan Jan said: @Forest cene su definitivno porasle u proseku za 10%. Inace u mom kraju (Stari Merkator), za starogradnju traze 3k evra sada Edit: ne znam koj se kurac smejem, gomila starogradnje je i prodato za 3k evra po kvadratu ove godine Kolega iz kancelarije prodao stan od 50 kvadrata (skroz renovirana starogradnja), u bloku 64 (što je meni lošija lokacija od starog Merkatora) za 3000e/m2. Mislim da sam već stavljao podatke sa katastra o cenama u Jerkoviću od skoro 3000 evra, tako da...uzimaj tu starogradnju dok nisu krenuli da dižu tržni centar na 300 metara odatle. 1
Forest Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Just now, Shan Jan said: @Forest da li onda predvidjas da ce pasti cene ili ce ih i dalje vestacki nekako drzati visoko? Pitam za druga I koliko zaista mogu da padnu cene? Da li ce neko ko sada trazi 3k/m2 za starogradnju da za godinu dana spusti na 2k ili na 2.9k? Pod uslovom da cene idu dole... To je ekvivalentno pitanju da li će mafija biti sklonjena sa vlasti i kada. Iako je problem bržeg rasta cena nekretnina u odnosu na rast standarda i opštu inflaciju globalni problem, ovo kod nas je samo delom posledica tih globalnih trendova, a najvećim delom je posledica čistog kriminala, čiji su obim i tipologija takvi da su vrlo lokalna i specifična stvar. Ukoliko se promeni sistem, i uspostavi makar minimalna vladavina prava, mislim da je ovakvo tržište potpuno neodrživo i da će cene ozbiljno da padnu u relativno kratkom roku (tržište nekretnina je inače prilično inertno, tj. trend nadole traje nekoliko godina). Tržište je neodrživo i sa ovim sistemom na vlasti, oni će nastaviti sa pokušajima kontrole (kontrola gradnje - ko sme i kako da gradi, dogovori oko cena, medijska kontrola - pretpostavljam da si primetio načine na koji se formira i kontroliše medijski narativ, bukvalno spinovanje), ali meni ovi obimi prometa u poslednje dve godine govore da su čak i ti resursi istrošeni i da im neće biti lako da generišu dalji rast cena tj. mislim da će imati ozbiljnih problema da spreče pad. Zato mi je između ostalog i interesantan ovaj gubitak uvida u RGZ podatke.
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 @reg sa ovim cenama mogu da uzmem spajz na NBGu. Vec sam pisao da gledam sad Pancevo. Nego se ponadao kad je @Forest spomenuo da krece pad da ce pasti cene. Al ne lipsi magarce do zelene trave...
Forest Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 4 minutes ago, Shan Jan said: @reg sa ovim cenama mogu da uzmem spajz na NBGu. Vec sam pisao da gledam sad Pancevo. Nego se ponadao kad je @Forest spomenuo da krece pad da ce pasti cene. Al ne lipsi magarce do zelene trave... Izvini, ali ja sam samo jedan random lik na forumu . Mogu da ti samo kažem svoje mišljenje bazirano na nekim podacima koji su javni. Mislim da cene moraju da padnu, mislim da moraju da padnu značajno, mislim da to neće biti brz proces, jer nikad nije. U prošloj krizi, cene su sa peak-a sa početka 2009. pale oko 30% u proseku, ali je to potrajalo 5 godina. 1
reg Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Slušam priče o padanju cena od 2010-e. Moguće da sam propustio taj pad od 30%, ali 2012. kada sam gledao da kupim nekretninu u BG-u, cene su stagnirale, odnosno bile niže za inflaciju, nikakvu veliku razliku nisam video. Što se tiče nekog velikog pada sada, osim naglog povratka Rusa, svaki drugi scenario podrazumeva ekonomsku katastrofu, tako da nisam siguran da želim da značajno padaju cene. Čak i da se uspostavi "vladavina prava", ostaje problem nedostataka opcije za ulaganje kapitala. 3
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 BTW @reg naravno da je 64 losiji od Starog Merkatora. Ovde sam video oglas gde lik trazi 3k evra za stan u zgradi iz 1963. koji nikad nije renoviran
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 1 minute ago, reg said: Slušam priče o padanju cena od 2010-e. Moguće da sam propustio taj pad od 30%, ali 2012. kada sam gledao da kupim nekretninu u BG-u, cene su stagnirale, odnosno bile niže za inflaciju, nikakvu veliku razliku nisam video. Što se tiče nekog velikog pada sada, osim naglog povratka Rusa, svaki drugi scenario podrazumeva ekonomsku katastrofu, tako da nisam siguran da želim da značajno padaju cene. Čak i da se uspostavi "vladavina prava", ostaje problem nedostataka opcije za ulaganje kapitala. Mislim da je pad itekako u interesu svih, mi imamo problem da sada studenti odustaju od studiranja jer nemaju para za kirije. Stvara se i raslojavanje i to ono najgore gde sav novac ide u ruke mafijasa. Nego, vec sada mozes da ulazes i na inostranim berzama (oslobodjeno placanja poreza posle 10 godina drzanja akcija) i u investiciono zlato (oslobodjeno placanja PDVa). Ja sam majmun sto sam se zajebo i nisam u to ulozio pare.
Recommended Posts