Hamlet Strašni Posted Monday at 10:12 Posted Monday at 10:12 18 minutes ago, Behemoth said: Ne znam da li je za ovde ili za pravnike... Stanar mi trazi da prijavi boraviste u stanu koji mu iznajmljujem. Da li treba to da radim ili ne? Mene je samo strah ako on napravi neko sranje pa krenu da dolaze izvrsitelji, kako da se odbranim od takvih situacija? Јел имаш своје ствари у стану? Пописиваће ствари из места на коме му је пребивалиште ако дођу извршитељи. Можеш рачунима да докажеш да су твоје, ако сазнаш за то на време. Стан не можеш да изгубиш и можеш да га одјавиш из стана када се одсели. 1
Behemoth Posted Monday at 10:40 Posted Monday at 10:40 26 minutes ago, Hamlet Strašni said: Јел имаш своје ствари у стану? Пописиваће ствари из места на коме му је пребивалиште ако дођу извршитељи. Можеш рачунима да докажеш да су твоје, ако сазнаш за то на време. Стан не можеш да изгубиш и можеш да га одјавиш из стана када се одсели. Ja sam eventualno mislio da u ugovor stavimo popis stvari koje su moje i da se tako zastitim. Ne znam da li ima veze placam li porez na izdavanje u slucaju da mu dodju izvrsitelji
Ayatollah Posted Monday at 12:28 Posted Monday at 12:28 2 hours ago, Behemoth said: Ne znam da li je za ovde ili za pravnike... Stanar mi trazi da prijavi boraviste u stanu koji mu iznajmljujem. Da li treba to da radim ili ne? Mene je samo strah ako on napravi neko sranje pa krenu da dolaze izvrsitelji, kako da se odbranim od takvih situacija? Prebaci sve račune za stan da ih primaš na mejl, i onda ih ti plaćaj, a to uračunaj u cenu zakupa. Doduše, to ne isključuje neke druge lične dugove koje bi stanar mogao da napravi, ali smanjuje rizik znatno. 1 1
reg Posted Monday at 13:04 Posted Monday at 13:04 (edited) 4 hours ago, Behemoth said: Ne znam da li je za ovde ili za pravnike... Stanar mi trazi da prijavi boraviste u stanu koji mu iznajmljujem. Da li treba to da radim ili ne? Mene je samo strah ako on napravi neko sranje pa krenu da dolaze izvrsitelji, kako da se odbranim od takvih situacija? Ovo što su napisali Hamlet i Ayatollah. Ja nisam uračunao račune u cenu zakupa, ali kontrolišem na sajtovima infostana i EPSa da li su plaćeni računi. Takođe imam od strane javnog beležnika overen zapisnik o primopredaji sa detaljno popisanim vrednijim stvarima (model, serijski broj), za koje takođe imam i račune (najbolje ih sve slikati pa poslati sebi na mejl). Nema veze tvoje plaćanje poreza na prihode od nepokretnosti sa radom javnog izvršitelja. Ako se desi da javni izvršitelj dođe i izvrši popis, imaš pravo da javnom izvršitelju izjaviš prigovor trećeg lica, koji se uglavnom usvaja ako imaš navedene isprave. Edited Monday at 14:47 by Valk 1
goofs Posted Monday at 13:17 Posted Monday at 13:17 Da, s tim što treba znati da je izvršitelj dolazio i popisivao bilo šta, pa uložiti prigovor na vreme. Ljudi često nisu ni svesni da se od njih potražuju bilo kakva dugovanja, a kamoli da to znaš za nekog podstanara sa kojim ne živiš. S druge strane, izvršitelji će da izbegavaju popis i plenidbu dokle god mogu, jer im je to cimanje i smaranje, najradije se nakače i sisaju platu/penziju. 1
Behemoth Posted Monday at 13:34 Posted Monday at 13:34 Hvala puno svima na odgovorima. Stanar hoce prijavu zbog parkinga, da bi mogao da uzme mesecnu kartu, jer je kupio kola. Videcu da izmenimo ugovor i navedemo sve kao sto kazete ovde, pa cu ga prijaviti, neka ga. Pa sta bude 1
reg Posted Monday at 13:57 Posted Monday at 13:57 3 minutes ago, goofs said: Da, s tim što treba znati da je izvršitelj dolazio i popisivao bilo šta, pa uložiti prigovor na vreme. Ljudi često nisu ni svesni da se od njih potražuju bilo kakva dugovanja, a kamoli da to znaš za nekog podstanara sa kojim ne živiš. S druge strane, izvršitelji će da izbegavaju popis i plenidbu dokle god mogu, jer im je to cimanje i smaranje, najradije se nakače i sisaju platu/penziju. Tačno, zato treba biti u dobrim odnosima sa komšijama, posebno penzionerima. Mene je zvala komšinica da mi prijavi da su stanari doveli kuče (za šta su me pitali da li mogu da pričuvaju za vikend kuče od prijatelja) i prijavila da previše lupaju vratima i da će tako da ih unište, nije u redu. Teško bi im promaklo pribijanje rešenja o izvršenju ili zapisnika o popisu. Potraživanja će uglavnom biti za komunalne usluge koje su na ime vlasnika (ili često njegovih pravnih prethodnika) ili za dažbine koje stanar duguje državi kao preduzetnik ako se prijavio na tvoju adresu (što se lako da periodično proveriti preko sajta NBSa). U svakom slučaju, rizik uvek postoji, samo je kamen nevin. 1
Recommended Posts