Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Osim sto će te sud izbaciti i moraćeš da platiš troškove. Možda će te i oni izbaciti kada izadjes, posto u prvih 30 dana postoji dozvoljena samopomoc. Loš savet

Kako da te izbace iz stana kada nemaju ključ? Po srpskoj tradiciji, uglavnom se nema ni overen ugovor niti dokazi o uplati jer se keš daje na ruke.

Drugo, ako sudu u tvoje ime treba 4-5 godina da izbaci loše stanare iz stana, što bi onda radio brže da tebe izbaci i njima povrati državinu?

Nisam pravnik, ti jesi i znaćeš bolje, ali meni tu svašta deluje fishy. Jedini zvanični papir u celoj priči je vlasništvo nekretnine upisano na ime stanodavca, sve ostalo je podložno dokazivanju i osporavanju.

• +1 1
Posted
6 minutes ago, Eleniko said:

rekoh, nema ugovora

Ima, samo nije u pisanoj formi.

1 minute ago, Mel said:

Mimo otkaznog termina od par meseci koje neko treba da dobije da se iseli, ne vidim shta je poenta.

Svako treba da moze da raspolaze svojom imovinom, pa bila ona i stan.

Sama definicija drzavine koju sam guglala u kojoj se pominje pravo da se neshto nastavi koristiti shto nije tvoje... ne, to bi trebalo da je potpuno prevazidjeno.

Državina nije pravo.

• +1 1
Posted
Just now, goofs said:

Kako da te izbace iz stana kada nemaju ključ? Po srpskoj tradiciji, uglavnom se nema ni overen ugovor niti dokazi o uplati jer se keš daje na ruke.

Drugo, ako sudu u tvoje ime treba 4-5 godina da izbaci loše stanare iz stana, što bi onda radio brže da tebe izbaci i njima povrati državinu?

Nisam pravnik, ti jesi i znaćeš bolje, ali meni tu svašta deluje fishy. Jedini zvanični papir u celoj priči je vlasništvo nekretnine upisano na ime stanodavca, sve ostalo je podložno dokazivanju i osporavanju.

Ma, zashto beogradska mafija nema problema za svoje nekretnine.

Nego nadju nekog regularnog gradjanina pa ga zajedno maltretiraju stanari koji bi da zive u tudjem besplatno, i drzava koja odrzava koncepte iz rimskog vremena, i koristi pri tom mehanizam razvlachenja parnica za neshto shto bi trebalo da se reshava za sedam dana nakon trenutka ustanovljavanja ko je vlasnik stana u sporu, a ko to nikakko nije.

Posted
2 minutes ago, napadaj said:

Državina nije pravo.

Pa guglala sam, shta da kazem usaglasite se u struci shta je to

"Državina je stvarno pravo uže od prava svojine koje predstavlja faktičku vlast na stvari. "

A ovo

"Za razliku od prava svojine, državina je faktička vlast na stvari"

:gospode:

Posted

esi čula za izreku koga su ovce, toga je i livada

e pa to su ti državnina i svojina

msm kao šta taj tip zakupca ide na tromost pravosudnog sistema, tako i ja kao potencijalni stanodavac(stan sa dve brave) mogu da idem na istu stvar i da se onom drugom neće isplatiti da se aka po sudovima, ročištima, odlaganjima

plus će sve vreme imati i ekstra trošak smeštaja. kad je već sistem nakaradan da se i ja “osiguram” dodatno kao stanodavac

ps

srećom sam dosta daleko od obe situacije

• +1 3
Posted

@Eleniko да ли су људи потпуно бесправно ушли - на силу или само уговор није писан него је усмени?

Posted
2 hours ago, Mel said:

Pa guglala sam, shta da kazem usaglasite se u struci shta je to

"Državina je stvarno pravo uže od prava svojine koje predstavlja faktičku vlast na stvari. "

A ovo

"Za razliku od prava svojine, državina je faktička vlast na stvari"

:gospode:

2 hours ago, goofs said:

Искључујем се из расправе…

Posted
2 minutes ago, Hamlet Strašni said:

@Eleniko да ли су људи потпуно бесправно ушли - на силу или само уговор није писан него је усмени?

ne, nisu bespravno ušli ali ih uvek čekam mesecima da plate kiriju i troškove. bojim se otežanog izlaska kada rešim da ih izbacim.

nema pisanog ugovora, ovo o čemu pričate /usmeni/ je nešto sasvim novo za mene.

Posted
Just now, Eleniko said:

ne, nisu bespravno ušli ali ih uvek čekam mesecima da plate kiriju i troškove. bojim se otežanog izlaska kada rešim da ih izbacim.

nema pisanog ugovora, ovo o čemu pričate /usmeni/ je nešto sasvim novo za mene.

По новом закону о становању, уговор о закупу стана мора бити писан. Можеш да пробаш пред општинским органом административно исељење али оно пролази само ако нема никаквог правног основа. Нисам се још срео са новим законом у пракси у том делу, али углавном је став управе да они не могу да цене да ли је основ ваљан, да ли је престао и слично, већ да то мора суд да уради. Реално, ништа те не кошта да пробаш прво преко општине да их иселиш.

Posted

neverovatno. ja pritom već dve godine kolutam očima na situaciju u našem grčkom selu gde je lik od babe zakupio tavernu sa sobama za izdavanje i nikada nije platio drahmu kirije. pritom plaća samo troškove gde država ima interes - struju vodu porez na promet. baba stavila objekat na prodaju, niko neće da ga kupi, liku niko ništa ne može. pritom mu letos istekao pisani ugovor, kapiram da je to sad prešlo u zonu usmenog. 

ja mislio to grčka indijanština kad ono vrv neki EU legalizam.

• +1 1
Posted
Just now, Eleniko said:

neverovatno. ja pritom već dve godine kolutam očima na situaciju u našem grčkom selu gde je lik od babe zakupio tavernu sa sobama za izdavanje i nikada nije platio drahmu kirije. pritom plaća samo troškove gde država ima interes - struju vodu porez na promet. baba stavila objekat na prodaju, niko neće da ga kupi, liku niko ništa ne može. pritom mu letos istekao pisani ugovor, kapiram da je to sad prešlo u zonu usmenog. 

Чек, јел питаш за Грчку или за Србију?

Posted (edited)

Bas aktualna tema za moj slucaj. Vec sam pisao da izdajem stan za 130 evra i da sam poslednje 2 godine spustio kiriju stanraima sa 180 evra. Uglavnom u avgustu su mi dugovali 23 000 dinara jer sam im ja placao racune za infostan i SBB za par meseci i dugovali su 60 evra kirije. Od tad mi nisu nista platili i kad sam dosao kod njih slagali su koliki je dug za struju (a to su jedino oni trebali da placaju) i prvo su rekli da je 12 000, kad sam dosao rekose 30 000 a kad sam otisao da proverim ispostavilo se da je dug 60 000. 

Rekao sam im da se isele iz stana i sad su obecali da ce izaci do kraja mesca i da ce platiti dug umanjen za depoziti koji je za kiriju i racune negde oko 80 000 dinara.

Nadam se da ne citaju forum i da im nece pasti na pamet da ostanu u stanu posle kraja septembra. 

Edited by BarryWhite
  • Tužno 4
Posted
1 minute ago, Hamlet Strašni said:

Чек, јел питаш за Грчку или за Србију?

pitam za srbiju tj beograd ali nalazim sličnosti sa ovom epizodom u grčkom selu

• +1 1
Posted
8 minutes ago, Eleniko said:

Ali na to reci kako je drzavina super... kao da se ne mogu zakoni prilagoditi i obuhvatiti ovi sluchajevi kad ti neko samo gomila dugove. Kako uopshte opravdati da neko moze da dodje u situaciju da ne moze da raspolaze svojom imovinom samo zato shto je neko sa ulice zaseo tu - meni je van pameti.

Jasno da je zakon takav, i da tu ima neke istorije, ali nekad nisu smeli ni gejevi da stupaju u odnos, i to je sigurno bio neki stari zakon... mislim kakav je to argument.

Posted

@BarryWhite žao mi je brate, nadam se da ćete rešiti to.

Mali savet za ubuduće - možeš u EPSu da pridodaš svoj email uz adresu za račun, pa da ti stiže i u sanduče i na mail, čisto radi evidencije.