May 7, 20205 yr ni meni...verujem da se nece pridrzavati sto posto da joj je sad rizican posao, bogami jeste a bogami u zadnjih 10godina ljudi su poceli vise da vode racuna o svojim zubima, pogotovu stariji da stavljaju klepetuse Edited May 7, 20205 yr by mustang
May 7, 20205 yr 2 hours ago, Anonymous said: Neprobojni mantil, maska, rukavice, plus vizir, potputno izgleda kao one sestre sa infektivne, sve što nije jednokratno se krvnički dezinfikuje, a pipav joj je posao, uopšte mi nije jasno kako može u tome da radi. Maska, rukavice i vizir (zastitne naocare) su i ramije bili deo uastitne opreme. Ne vidim sta se tu promenilo? Mozda samo mantil.
May 7, 20205 yr Usluge stomatologa su i u redovnom stanju bile previsoke i prenaduvane. Mogli bi malo da se solidarišu sa narodom i ne podižu cene, sigurno neće propasti ako im se malo umanji dobit. Zar nije bolje da zadrže pacijente (i promet) nepromenjenom cenom, nego da povećavaju i ovako visoke cene, izgube redovne mušterije i ostave ljude škrbavim.
May 7, 20205 yr 21 minutes ago, x500 said: Maska, rukavice i vizir (zastitne naocare) su i ramije bili deo uastitne opreme. Ne vidim sta se tu promenilo? Mozda samo mantil. Haha Niti jedan moj zubar do sada nije radio sa maskom, rukavice ponekad. Vizir u životu nisam videla kod stomatologa. Mantili obični, to valjda ne treba ni da kažem. Iz kojeg si ti sazvežđa dobri čoveče ? Ed. Ok i maska po nekad ali daleko od redovno. Edited May 7, 20205 yr by dùda
May 7, 20205 yr Moja zubarka uvek koristi masku, rukavice i zaštitne naočari. Naplaćuje, po mom mišljenju, prilično malo s obzirom na troškove koje ima za opremu, prostor i materijal - nikad nijednu uslugu nisam platio više od 2500 din, a često i mnogo manje od toga.
May 7, 20205 yr Što se tiče zaštitne opreme, tačno je da su rukavice i maske bile standard, vizir i ne u toj meri i to nije problem. Ako je bude. Stomatološka komora Srbije je obezbedila LZO preko firme Esensa, maloprodajna cena NK95 maske je 190 dinara (umanjena za pdv ako kupuješ preko računa ordinacije), a obične 90 dinara. Zaštitni mantili za jednokratnu upotrebu koji su po najnovijim preporukama obavezni su nešto preko 1000 dinara. Zvanično postoje i oni jeftiniji od 100 i neki dinar, ali to samo u teoriji, u praksi ne. Ono što jeste problem su protokoli za rad u stomatološkoj ordinaciji. Nakon što ispratiš pacijenta čitava ordinacija mora da se dezinfikuje i provetri, a sledeći pacijent ulazi 10 minuta kasnije. Ako, pak, koristiš turbinu ili ultrazvučni aparat za uklanjanje kamenca (turbina se koristi u 90 % slučajeva) pauza nakon dezinfekcije je 1 sat. Dakle, ako je u pitanju privatnik, koji mahom radi sam, bez sestre, on nakon intervencije mora da baci iskorišćenu LZO, presvuče se u plavi mantil, dezinfikuje ordinaciju, sačeka 1 sat ili u najboljem slučaju 10 minuta, ponovo se presvuče i obuče, pa sve ispočetka. U državnim ustanovama je kudikamo povoljnija situacija, tamo imaš čistačicu. Naravno, broj pacijenata će morati drastično da se smanji pa će se intervencije zakazivati za par meseci. A za LZO... živi bili pa videli. Ako jedan lekar u DZ primi dnevno 15 pacijenata to je 30 rukavica, pa puta 20 lekara, šeststotina plus rukavice za sestre. Ne sumnjam da će ih biti dovoljno. I dalje mislite da nema osnova za povećanje cene ispuna koja je sada prosečno 2000 din? A jedan tretman noktiju kod kozmetičarke je 1200 i to, koliko sam upućen, mora da se ponavlja svakih 20 dana.
May 7, 20205 yr 7 minutes ago, fandorin said: I dalje mislite da nema osnova za povećanje cene ispuna koja je sada prosečno 2000 din? Preporuči mi zubara (u Novom Sadu) koji plombiranje jednog zuba naplaćuje 2000 din ili manje, i priznaću da sam pogrešio. 2019. sam zamenu ispale plombe platio 35 evra (bez anestezije)
May 7, 20205 yr 28 minutes ago, Filozof manijak said: Preporuči mi zubara (u Novom Sadu) koji plombiranje jednog zuba naplaćuje 2000 din ili manje, i priznaću da sam pogrešio. 2019. sam zamenu ispale plombe platio 35 evra (bez anestezije) Ne mogu, ne znam nijednog stomatologa u NS. Napisao sam prosečno 2000, svejedno, potpuno sam svestan gde živim i za koliko novca mesečno radi prosečni Srbin. Ali, verujem da ćeš se složiti sa paralelom koju sam povukao sa nadogradnjom noktiju kod kozmetičara uz svo uvažanje te profesije. Ili zamena plovka na kazančetu, teško da ćeš proći bez famozne dve iljade živeo u NS, BGD ili Bumbarevom brdu. Poenta mog posta nije bila materijalne prirode, to je besmisleno i to je maharaja objasnio (usluga prve pomoći je u Srbiji od 5-10 evra, u Švajcarskoj 300 franaka, ali to je naš problem) nego samo približavanje ljudima problema sa kojima će se suočiti, konkretno, stomatolozi, bilo u privatnom ili državnom sektoru, a sledstveno tome i pacijenti u postcovid periodu, ako do njega i dođemo.
May 7, 20205 yr 45 minutes ago, ToniAdams said: ma 200 dinara prosecno Ovaj pokušaj ironije ne stoji, jer vrlo dobro znam šta pričam. Postoje fensi ordinacije koje će ti lečenje zuba sa ispunom naplatiti 120 evra, ali to nije srpski prosek. Niti je to siguran pokazatelj da ti je zub izlečio nenadjebivi as, a da su svi ostali diletanti. Edited May 7, 20205 yr by fandorin
May 7, 20205 yr Moja poenta da će velika većina nas da se sudari sa realnošću u postcovid periodu, od gubitka posla. smanjenja plate, povećanih troškova zbog zaštitne opreme, prilagodođavanju novonastaloj realnosti - pa tako i stomatolozi. Povećanje cena usluga nije rešenje. Mislim, može se i povećati, ali će tako izgubiti pacijente
May 7, 20205 yr 4 minutes ago, fandorin said: Ovaj pokušaj ironije ne stoji, jer vrlo dobro znam šta pričam. Postoje fensi ordinacije koje će ti lečenje zuba sa ispunom naplatiti 120 evra, ali to nije srpski prosek. Niti je to siguran pokazatelj da ti je zub izlečio nenadjebivi as, a da su svi ostali diletanti. A da ne pričamo o unutrašnjosti Srbije,gde je prosečna cena te intervencije ne ni 2000 dinara,nego 10 do 15 evra. Edited May 7, 20205 yr by Milošica
May 7, 20205 yr Kod mog cika zube..koji me uvek odusevi..ide sve do nekih 20 eura. Ali..to je provincija.