Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

6 minutes ago, Ayatollah said:

Ja sam uveren da je nedisciplina u građanstvu u velikoj meri uzrokovana bahatim i paternalističkim odnosom države Srbije prema sopstvenim građanima. Ne važi samo za koronu, već i generalno. Da je bilo ko normalno izašao i rekao "ljudi, u problemu smo, virus je opasan, zdravstveni sistem nam je slab i loše opremljen, molimo vas da ispoštujete sledeće preporuke i mere da ne bismo doživeli katastrofu" siguran sam da bi odziv i disciplina bili sto puta bolji od ovog sistema - vi ste glupa, lenja i nedisciplinovana stoka koja ne zna ništa ni o čemu, pa hajde pod ključ ko ovce u tor, jer takav pristup prema ljudima uvek izaziva reakciju prkosa i inata, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu. Naš je osnovni problem što mi imamo takav endemski bahat odnos države prema pojedincu još od vremena Karađorđa najmanje, a naši vlastodršci nikako da shvate da su pozitivno motivisani ljudi, koji su uvereni da doprinose opštem dobru i da od njih zavisi, mnogostruko vredniji od onih koji su negativno motivisani, tj. prisiljeni kojekakvim pretnjama i naredbama na neke aktivnosti.

Ovo. Ali nekako je sve od starta vrištalo "polovne" mjere, da ne kažem half-assed. S jedne strane imaš zastrašivanje širokih narodnih masa grobljima, a sa druge imaš to da je ekipica sa žurke iz Interkontija dobila ukor razrednog starješine a da Aca fakin Lukas ima ausvajs da gostuje na Pinku, jer ova vlast jednostavno ima isuviše kockica u svojoj piramidi, odnosno zaslužnih građana kojima je na ovaj ili onaj način rekla "e ali ovo se ne odnosi na vas". Ovdje je bila igra velikih brojeva, i sva ova zajebancija je igra brojeva, a na Balkanu ne postoji ovako razvijen klijentelistički sistem koji se opire svakom uvođenju opštevažećih pravila kao što je to u Srbiji. Primjer je recimo onaj direktor Gerontološkog u Nišu, kako on sad da zabrani nekom tamo jaranu iz stranke da obiđe svoje roditelje. 

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

pa nema scenarija u kom pol cas ima smisla. jedna porodica, ili vec neka grupa ljudi koja zivi u nekakvoj zajednici, moze da opstane samo ako oderedjen broj neophodnih radnji obavi.

i umesto da im olaksas da sve to rade bez guzve i tenzije, ti im sad otezas. umesto da podelis jebene maske, uvedes obavezu nosenja istih u radnjama i radnike snabdes svim mogucim merama zastite, ti stvoris situaciju u kojoj se ljudi veru jedni preko drugih kako bi obavili najneophodnije kupovine. umesto da pojacas gsp, ako treba preusmeris sa svih manje bitnih linija na one najbitnije i omogucis ljudima da se voze kako bi i inace trebali, ne, ti ukines gsp potpuno. 

8 minutes ago, Ayatollah said:

Naš je osnovni problem što mi imamo takav endemski bahat odnos države prema pojedincu još od vremena Karađorđa najmanje, a naši vlastodršci nikako da shvate da su pozitivno motivisani ljudi, koji su uvereni da doprinose opštem dobru i da od njih zavisi, mnogostruko vredniji od onih koji su negativno motivisani, tj. prisiljeni kojekakvim pretnjama i naredbama na neke aktivnosti.

Plus milijun. Poredeći način komunikacije sa građanima po zemljama regiona, shvatio sam ono što je možda davno trebalo: sve okolne zemlje više vole svoje građane nego Srbija. Čak i failed state BiH, do srži polarizovana Crna Gora, o drugima da ne govorimo. 

16 minutes ago, mraki said:

Na RTS-u upravo...

videla :isuse:

estetski problem, braco i sestre, estetski, koji je istovremeno i uzrok i posledica :ph34r:

12 minutes ago, Ayatollah said:

... pozitivno motivisani ljudi, koji su uvereni da doprinose opštem dobru i da od njih zavisi, mnogostruko vredniji od onih koji su negativno motivisani, tj. prisiljeni kojekakvim pretnjama i naredbama na neke aktivnosti.

+ fuckin 500!!!

9 minutes ago, Milošica said:

Izgleda da se razmatra uvođenje blok nastave na fakultetima u drugoj polovini maja,a odmah za njom i zaostali aprilski rok,ako sam dobro razumeo.

istina je, razmatra ti se, rokovi most probabli od 15og i ko ima uslova da odrzi praktichne vezbe (da mu za to nisu potrebni drugi sistemi koji nece raditi).

7 minutes ago, James Marshall said:

... kako on sad da zabrani nekom tamo jaranu iz stranke da obiđe svoje roditelje. 

pa u stvari vrlo lako, kad malo razmislimo. ako je chovek iole svestan shta mu se deshava, shta su mu nadleznosti i obaveze.

oce li da bese tog lelemuda iz nisha ili ce i on da padne u zaborav? kolika je on tachno boranija, pretpostavljam da od toga zavisi :dry:

pa i braća makedonci imaju policijski čas za vikend poput nas :D ni oni ne vole svoje građane :happy:

1 minute ago, gospa buba said:

pa u stvari vrlo lako, kad malo razmislimo. ako je chovek iole svestan shta mu se deshava, shta su mu nadleznosti i obaveze.

oce li da bese tog lelemuda iz nisha ili ce i on da padne u zaborav? kolika je on tachno boranija, pretpostavljam da od toga zavisi :dry:

Pa mi onda ne pričamo o istim ljudima, o članstvu SNS. 

1 minute ago, James Marshall said:

Pa mi onda ne pričamo o istim ljudima, o članstvu SNS. 

pa hipotetishem. poshalju mene da budem direktorka starachkog doma i ja ih sve pobijem? :unsure: :blink:

realno, oni su nepojaman olosh i samo oni tachno znaju koliki.

Edited by gospa buba

2 minutes ago, gone fishing said:

pa i braća makedonci imaju policijski čas za vikend poput nas :D ni oni ne vole svoje građane :happy:

ma džaba pričaš (i ova i tvoja prethodna poruka), 893 strana poruka i posle svega "naše mere nisu imale nikavog učinka" i "niko u svetu nema ovako stroge mere"

Just now, gospa buba said:

pa hipotetishem. poshalju mene da budem direktorka starachkog doma i ja ih sve pobijem? :unsure: :blink:

realno, oni su nepojaman olosh i samo oni tachno znaju koliki.

Pa kad se ne uzdate gospo u omiljeni zakon SNS žgadije - "Pa majku mu, neće valjda mene". 

9 minutes ago, Frile said:

ma džaba pričaš (i ova i tvoja prethodna poruka), 893 strana poruka i posle svega "naše mere nisu imale nikavog učinka" i "niko u svetu nema ovako stroge mere"

Naravno, niko nije tvrdio ni jedno ni drugo.

Poenta je da su ovakve mere:

1) bile bespotrebno iživljavanje nad ljudima koji su/bi inače bili disciplinovani, a primoravani su na beskonačno čekanje u redovima da bi obavili najnužnije radnje neophodne za svakodnevo funkcionisanje i time hteli- ne hteli rizikuju zdravlje; dok je sa druge strane neko dovoljno zaludan mogao svako jutro da sedne u kola i do sada obiđe čitavu Srbiju i pokupi koronu x puta i prenese je na x mesta

2) jednostavno više nemaju efekta jer je broj novih slučajeva konstantan dok je praktično u svim zemljama po demografskoj strukturi sličnih Srbiji u padu, čak i ako se se izuzmu izolovana žarišta po instutucijama, što samo po sebi ne bi smelo da se dešava

Edited by Halvard

4 minutes ago, Halvard said:

Naravno, niko nije tvrdio ni jedno ni drugo.

Poenta je da su ovakve mere:

1) bile bespotrebno iživljavanje nad ljudima koji su/bi inače bili disciplinovani, a primoravani su na beskonačno čekanje u redovima da bi obavili najnužnije radnje neophodne za svakodnevo funkcionisanje i time hteli- ne hteli rizikuju zdravlje; dok je sa druge strane neko dovoljno zaludan mogao svako jutro da sedne u kola i do sada obiđe čitavu Srbiju i pokupi koronu x puta i prenese je na x mesta

2) jednostavno više nemaju efekta jer je broj novih slučajeva konstantan dok je praktično u svim zemljama po demografskoj strukturi sličnih Srbiji u padu, čak i ako se se izuzmu izolovana žarišta po instutucijama, što samo po sebi ne bi smelo da se dešava

tj doshli smo do granice koncepta.

Dobro. Ajd.sad, šta je alternativa potpunom karantinu ili makar ovim polumerama?

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

prodavnice otvorene sto duze, bez policijskog casa, bez zatvaranja 65+, sa stalnim apelima da se izlazi samo koliko je nuzno i postuje distanca, uz pojacan policijski nadzor na terenu

podvedimo to pod, npr, hrvatski model, plus minus, da ostanemo na demografski bliskom terenu

Edited by morgana

@Halvard

1)  Disciplinovani malo sutra, kao i drugi ljudi svuda u svetu. Zato se uostalom i uvode "mere", svuda, inače bi nas preko tv-a lepo zamolili da vodimo računa a mi bi disciplinovano rekli važi shvatili smo, i sve bi bilo OK. Samo što ove naše vlasti nisu sposobne ni da donesu ni da sprovedu skoro ništa iole pametno, a i ono što su uspeli da srede malo kasnije su upropastili vlastitim glupiranjem. Šta ih je koštalo da od starta osmisle mere koje bi, iako stroge, dugoročno bile održive?

2) Da, sada više nemaju efekta, ali su u početku imale, itekako. Ja mislim da čak i dalje ima  neke koristi od ovog zatvaranja za praznike i vikende (i pored toga što se to se sve više ljudi trudi da ostalim danima sjebe te efekte)

Uostalom živi bili pa videli, kad skroz ukinu zabranu kretanja, međugradskog prevoza i osalog, i sve se otme kontroli kao što se već desilo toliko zemalja i gradova po svetu, biće kuku lele vraćaj policijski čas. Dajbože da ne budem u pravu.

@steins.

ja ne znam. mi se danima oslanjamo na javne brojeve za koje nismo sigurni ni shta znache ni kako su dobijeni. kod tebe je pakao, mi to ne vidimo, jer to ochigledno ne treba da se vidi. nije moguce predstaviti bilo kakav lichni uvid bez tabloidizacije i/ili hapshenja izvora informacija (izadjesh ti na televizoru i najposhtenije isprichash shta ti se deshava i shta mislish o tome i shta ti mislish da mi treba da radimo da tebi bude lakshe (jer to je jedina ochigledna nama dostupna, tj nedostupna putanja) i sutra te ili razvuku konjima na repove, napakovanim pikanterijama i shta komshija misli o tebi. i/ili utamniche). dakle nema realne putanje za donoshenje zakljuchaka. i u toj situaciji ja ne mogu nishta da zakljuchim.

i dalje mislim da je, bez obzira na policijske sate i dane, premalo 'komunicirano' ka nama shta treba da radimo, kako i zashto. ozbiljno i pametno, ne kao da su ljudi po difoltu budale koje ce da rade sve naopako po svaku cenu. nego kako da se ono shto se mora, uradi na bezbedan nachin po sebe i druge. ljudi imaju pune kuce starih, neki bolesne, skoro svako ima dovoljno razloga da se ponasha odgovorno.

razumem ja i krizni shtab, informacije nedovoljne, rezultati nepouzdani, ceo svet ne zna dovoljno, zashto bi oni znali dovoljno. ali su postigli menjanem izjava svaka 2 dana, planova svaka 2 dana (ne misljenja, mishljenja mogu i da se menjaju, mishljenja nije ni trebalo da chujemo, samo chinjenice i informacije o nemanju chinjenica) da posle nekog vremena niko vishe ni ne slusha shta ce da kazu, kad su vec 3x preshli igricu.

a nocas se vrti reklama ako ste se nedavno vratili iz inostranstva ili sreli nekog ko jeste, pa mislim jedite govna to je bilo pre mesec dana :dry:

Edited by gospa buba

Background Picker
Customize Layout