April 26, 20205 yr 11 minutes ago, Nesh said: Danasnji podaci: Otkud sad Vrsac? Leskovac ponovo ozbiljan skok, juce ih nije bilo medju 10 sa najvise slucajeva, Negotin 13, siri se po tom domu za stare verovatno... Izgleda da se nekako prebacuje na istok, Bor je već neko vreme u problemu, sad Negotin, Zaječar, Kladovo imaju sve više slučajeva. Jbg, stvarno sve više izgleda da ovo još mesecima može ovako random da izbija po različitim krajevima zemlje.
April 26, 20205 yr što se tiče staračkih domova, ljudi sad tamo rade smene koje traju 15 dana. 15 dana x 24 sata. koju oni platu zaslužuju i treba da dobiju za sve to i ko će to da im isplati? i šta je plan za njih kad odrade tu smenu i izađu napolje, među krdo. i sretnu se sa nama koji pijemo kafu u kafani, friziramo se, dižemo tegove, plivamo na bazenu, motamo kablove...? šta će oni da rade kad bude trebalo opet da odu na posao? Ne znam kako će im gazde naplatiti...No starački domovi svakako imaju osoblje 24h i negu...Realno morali su samo da se pregrupišu...A ako pričaš o državnim, dosta njih je tezgarilo po privatnim domovima što je sada zabranjeno...Nije im lako svakako.. ... Shiit has hit the fan...
April 26, 20205 yr Izgleda da se nekako prebacuje na istok, Bor je već neko vreme u problemu, sad Negotin, Zaječar, Kladovo imaju sve više slučajeva. Jbg, stvarno sve više izgleda da ovo još mesecima može ovako random da izbija po različitim krajevima zemlje.Ma to će biti samo naša briga...Oni već sada ulaze u mod "peremo ruke, mi smo pobedili koronu" ... Shiit has hit the fan...
April 26, 20205 yr 1 minute ago, Frank Pembleton said: Ne znam kako će im gazde naplatiti... No starački domovi svakako imaju osoblje 24h i negu... Realno morali su samo da se pregrupišu... A ako pričaš o državnim, dosta njih je tezgarilo po privatnim domovima što je sada zabranjeno... Nije im lako svakako.. ... Shiit has hit the fan... samo da se pregrupišu? pa neće baš da bude. dom se hermetički zatvori i zamisli da si medicinska setra u domu i onda imaš smenu koja traje 360 sati. ne ideš kući nego živiš u domu. to nije pregrupisavanje, to je ogromna žrtva. koja plata treba da se da tim ljudima i ko će to da uradi? i najgore od svega je što to ne pruža baš velike garancije ako će između takve dve smene da živi u krdu koje pije kafu i frizira se.
April 26, 20205 yr 1 hour ago, Halvard said: Ako misliš na novozaražene, to se obično ažurira kasno uveče. Covid.rs je danas ažurirao ukupnu geografsku strukturu zaraženih. Niš je na >50% u odnosu na Beograd, to je baš loše. Nisam primetio ni da se nešto posebno priča o Kruševcu i Leskovcu kao nekakvim žarištima, a rekao bih da tu ima sve više slučajeva. Gledam da i Kragujevac i Aranđelovac imaju više nego što javlja naš institut. Imam dva logična objašnjenja. Ili je neko iz Kragujevca testiran u Beogradu i pozitivan je, ali mu je zdravstvena i dalje na grad odakle je, ili su neki pozitivni par puta, s oni registruju broj pozitivnih testova, ne ljudi. Nemam pojma, ali brojevi se ne uklapaju. Svejedno 68, koliko je za sada po kragujevačkom institutu ili 86 po državnom je OK situacija.
April 26, 20205 yr Drugar priča sad, ima familiju u Boru i trebao je nešto da skokne tamo sutra. Zvali ga da ne dolazi, u njihovoj zgradi i nekoliko susednih previše zaraženih, murija kažu sve blokirala ne da ni da se udje ni izadje iz grada, navodno sve ekspolodiralo u zadnja 3 dana. Slično kažu i u Negotinu. Može li još neko da potvrdi ovu informaciju?
April 26, 20205 yr 5 minutes ago, Jozef K. said: ... Nemam pojma, ali brojevi se ne uklapaju .... Vi stvarno pokušavate da shvatite i obkasnite statistiku dokazanih, beskrupuloznih lopuža !?!
April 26, 20205 yr Author 35 minutes ago, InvisibleLight said: Pa vrv ih testiraju dan pred dolazak u 15dnevnu smenu Ne testiraju se zaposleni u domovima, bar ne u privatnim. Rotiraju se na 7 ili 15 dana. Spavaju u domu i nemaju dodira sa spoljnim svetom, a i kad imaju, sve sto ulazi u dom se dezinfikuje. Iskustvo iz doma gde mi je cale. Staracki dom u Negotinu Quote On je za TV Pink rekao da je obavljeno 60 kontrolnih testova, od kojih je 48 pozitivno, devet negativno, a da se rezultati za tri osobe još uvek čekaju. "Mahom su svi stabilnog zdravstvenog stanja. Nemamo lica sa težim simptomima", rekao je Veličković i dodao da će u koordinaciji sa republičkim kriznim štabom videti kako će se dalje postupati sa novoobolelima. Pojasnio je da su u dom "Radost" smešteni mahom stariji i nepokretni građani, koji će u slučaju da da nemaju teže zdravstvene tegobe, biti smešteni u negotinskom zdravstvenom centru. Veličković je dodao je u domu za stare "Radost" uočeno niz nepravilnosti, da je bilo korisnika koji nisu bili prijavljeni, a da radnici nisu radili preporučene petnaestočasovne smene, kao i da su posle posla odlazili kućama. Zbog toga će se, navodi Veličković, sada obaviti testiranje svih članova porodica zaposlenih u tom gerontološkom centru. Ministar poljoprivrede i šef kriznog štaba za nišavski i toplički okrug Branislav Nedimović reko je danas da će odgovornost za propuste u ovom domu biti utvrđena. https://insajder.net/sr/sajt/vazno/18122/Većina-testiranih-u-negotinskom-staračkom-domu-Radost-pozitivna-na-koronavirus.htm Edited April 26, 20205 yr by Milosh76
April 26, 20205 yr Meni nije jasno sta znaci broj testiranih u jednom danu.Ako je to recimo 3500 testiranih jel se tu misli na novotestirane ili u taj broj ulaze i potvrdjeni slučajevi koji se testiraju drugi ili treći put.Razlika je velika a nisam video da je to neko pitao struku
April 26, 20205 yr Razlika u brojevima je najverovatnije u tome što Republika daje samo ulazne podatke otvorenih slučajeva, a ovi neki na lokalu daju broj aktivnih. zatvoreni_slučajevi = izlečeni + umrli = ukupno_potvrđeni - aktivni_slučajevi mislim da je to...
April 26, 20205 yr 14 minutes ago, Milosh76 said: Ne testiraju se zaposleni u domovima, bar ne u privatnim. Rotiraju se na 7 ili 15 dana. Spavaju u domu i nemaju dodira sa spoljnim svetom, a i kad imaju, sve sto ulazi u dom se dezinfikuje. Iskustvo iz doma gde mi je cale. i do kad će to tako da se radi? to nije održivo duže od mesec-dva. ne bi bilo održivo ni da ih testiraju, a bez testiranja pogotovo.
April 26, 20205 yr samo da se pregrupišu? pa neće baš da bude. dom se hermetički zatvori i zamisli da si medicinska setra u domu i onda imaš smenu koja traje 360 sati. ne ideš kući nego živiš u domu. to nije pregrupisavanje, to je ogromna žrtva. koja plata treba da se da tim ljudima i ko će to da uradi? i najgore od svega je što to ne pruža baš velike garancije ako će između takve dve smene da živi u krdu koje pije kafu i frizira se.Naravno da jeste žrtvaJel imaš kontakte sa tim sestrama?Ja imam, i pre ove epidemije sam pričao sa njima i jedna mi je rekla, da je posle 24-ke došla u dom privatni da radi smenu.Meni se to iskreno nije baš svidelo sa strane klijenta, no samo da ti kažem da su med radnici i pre ovoga radili u suludim smenama...A to ko će da plati pa oni sad već rade skoro mesec dana u tim režimima...Nije normalno, al takav je posao...A za testiranje nisam siguran 100% pa ne bih da komentarišem... A to šta je održivo ili nije u ovoj zemlji treba da malo izađeš iz mehura... ... Shiit has hit the fan...
April 26, 20205 yr 1 hour ago, Shan Jan said: Mozda od ovih 33 sto su pozitivni na koronu, samo za par su nasli sa sigurnoscu da su umrli od nje, ostale vode pod drugim bolestima? Mislim da na taj nacin ostajemo sa ovako malim brojem umrlih. Kon je rekao da su svi koji umru a imali su koronu, vode se kao umrli od korone. jednostavnom matematikom, dodje se do toga da poslednjih nedelju dana umiru samo sticenici gerantoloskog u Nisu. eto odakle optimizam. ono, druga opcija je da malko lazu i muljaju, a i Nedimovic je danas rekao da ne bi oni to nikada. i pogledas onog nesretnog doktora sa "seci, ne valja", covek lepo kaze da im dolaze samo jako teski slucajevi i da su desetine na respiratoru. sto bi se reklo, vratili smo se na fabricka podesavanja. btw, sve je vise i vise ovih centara gde je po 30ak pacijenata. kapiram da je manji udar na psihu tako nego da kazu da na Sajmu ima 600 ljudi, a ON treba da proglasi pobedu, natera ljude na posao i krene u zvanicnu kampanju
April 26, 20205 yr 34 minutes ago, mraki said: Drugar priča sad, ima familiju u Boru i trebao je nešto da skokne tamo sutra. Zvali ga da ne dolazi, u njihovoj zgradi i nekoliko susednih previše zaraženih, murija kažu sve blokirala ne da ni da se udje ni izadje iz grada, navodno sve ekspolodiralo u zadnja 3 dana. Slično kažu i u Negotinu. Može li još neko da potvrdi ovu informaciju? Za Bor je tačna informacija, tamo je bas buknulo. Informacije koje se objavljuju javno ne odgovaraju istini, jer ima mnogo više zaraženih od 80 i nešto koje se zvanično navode. Priča dalje kaže da izgubili vektor zaraze, tj.da ne drže pod kontrolom. Izvor direktno iz borske bolnice. Inače, pre desetak dana je upućeno puna dva autobusa bolesnika za Niš da budu smešteni u privremene bolnice.