Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

U vezi posthumne trijaže.

Da li vozač koji zgazi pešaka, koji ima više komorbiteta (dijabet, gojaznost, hipertenzija, hramlje na jednu nogu) treba da odgovara?

Po ovome, uvek može da se brani.

- Jesam ga pregazio, ali on je umro od __________ dopisati bolest.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Nedimovic (Niske vesti):

„Gledaćemo da jednu od privremenih bolnica koja se bude najviše praznila, da ćemo je potpuno isprazniti. Simbol toga je Čair. U ovom trenutku mogu da kažem da imamo 132 čoveka na Čairu, pa ćemo videti nakon stizanja rezultata. Najviše bih voleo da to svakako bude Čair, da ga dezinfikujemo i ostavimo preventivno da postoji za ne daj Bože“, kazao je Nedimović.

Ako je ovo boldovano tacno, to je ohrabrujuca vest.

Meni sestra kaže da je u školi u koju ide moj sestrić ,već od početka maja neizdrživo toplo. Znači da bi u julu ili avgustu tamo deca padala u nesvest od vrućine, a i nastavnici. Naprosto ne mogu da razumem to prokuživanje populacije dece. Ovamo pričaš nema okupljana, a tamo hoćeš 30 dece da strpaš po učionici, i koj moj će da uče, kad će do kraja maja da završe sa planom i programom???? 

1 hour ago, InvisibleLight said:

Ovo oko kcv, meni 1 zaposlena jos za katolicki uskrs rekla da ima zarazenih al da se ne prica ( i da dobiju 1 masky za 24h)

Sad, moz da prica ko sta hoce..

i jeste i nije istina.

prvo, ne zna se koliko ima zarazenih. svi sumnjivi su od pocetka sklanjani i bez testova. zato(pu pu pu, da ne cuje zlo) u KCV nemas probleme kao u nekim drugim bolnicama.

drugo, zastitne opreme nikada dovoljno, ali od pocetka je bilo opreme. ono sto je Ana Lalic pisala je bilo senzacionalisticko novinarstvo na osnovu nepotpunih cinjenica. elem, sve sluzbe(klinike) su dobile zastitnu opremu na samom pocetku epidemije. maksimalna zastita je davana samo infektivnoj i operativnim odeljenjima(ovo nije nista neobicno, ni u Nemackoj sestra iz npr ortopedije ne hoda unaokolo kao vanzemaljac). ostale klinike/odeljenja su dobijali svoja sledovanja. kako su ta sledovanja trosena, pitanje je za nacelnika svake od klinika. bilo je situacija gde su doktori/sestre menjali masku svakih 10min, i onda naravno da nije bilo dovoljno i da su morale da se uvedu restrikcije.

ni sada nema dovoljno opreme za funkcionisanje svega po PSu, ali daleko od toga da je KCV blizu raspada. isto kao i za zarazene, ima ih sigurno, ali ne zna se koliko, bitno je da niko nije direktno ugrozen. 

ono sto ljudi moraju da shvate, KCV nije jedna zgrada. u pitanju je bukvalno Klinicki Centar Vojvodine, 30ak objekata(20ak klinika, 10ak pomocnih objekata, kao sto su IT, Kuhinja, Finansije, Centralana Apoteka...) koje se nalaze na jedna pored druge. razlicite zgrade, razliciti upravnici, razlicita situacija. u sklopu su i Poliklinika i Urgentna medicina, to su da kazemo "novosadske" bolnice, ostalo je za celu Vojvodinu(osim, ponavljam, onkologija, pulmologija, kardio, te tri su u Institutu u Kamenici) 

uz sve to, te klinike koordiniraju rad sa ostalim opstim bolnicama po Vojvodini, jer se gomila operacija odradjuje samo tamo, tezi pacijenti iz cele Vojvodine se salju samo tamo, itd, itd... nije to jedna bolnica, jedan upravnik, i vozi... 

eo kao primer, prosle godine je radjena jedinstvena racunarska mreza. moja firma je radila. utroseno je preko 130km UTP kabla(i to nisu radjene sve zgrade, poliklinika, urgentna, vaskularna, anestezija, neurohirurgija, ortopedija, it sluzba) @rođeni i njegovi su angarzovani kao ispomoc za provlacenje, mozda se on seti jos neke koja nije radjena... preko 5km optike za povezivanje izmedju klinika je utroseno... neki sulud broj uticnih mesta je bio, preko 8000 na kraju... naravno, postoji upravna sluzba i direktor celog KCV, ali svaki info koji dobijete se odnosi na jednu kliniku, ne obavezno ceo KCV 

1 hour ago, James Marshall said:

Kakvo je ovo sad smandrljivanje da bi se ponovo krenulo u proizvodnju i na izbore. I do sad je bio sistem "ofrlje" a sad je to ubačeno u šestu brzinu.

mene posebno u tom smislu nervira narativ (a nije ga ni forum u potpunosti izbegao) " to se tako radi u svim (evropskim) drzavama" jer eto shvatili svi da ekonomija ne moze da ceka

jbg, nece da bude

sada vec postoji citav niz evropskih drzava koje poslednjih 10ak dana, a posebno poslednja 3-4 imaju znacajan pad broja zarazenih

gde je broj zarazenih uzimajuci u obzir broj stanovnika znacajano manji u odnosu na srbiju

dakle, te drzave su u mnogo povoljnijoj situaciji i kod njih povratak ka uobicajenom zivotu ima daleko vise smisla

deluje da i kod nas ide u ok smeru, ali smo jednostavno jos daleko od toga da se virus maltene prestao siriti medju stanovnistvom

36 minutes ago, Host said:

Taj fazon.

Misaoni eksperiment broj dva: 

CFR (case fatality rate) predstavlja procenat smrtnosti zarazenih virusom. CFR zavisi od sledecih stvari: 

- Broja testiranih;

- Starosne i polne strukture stanovnistva;

- Komorbiditeta i poroka (pusenje); 

- Odnosa broja bolnickih kreveta i respiratora sa jedne i broja zarazenih sa druge strane (pretpostavka je da CFR osetno raste kad se zasite bolnicki kapaciteti);

- Kvaliteta zdravstvenog sistema i primenjene terapije;

- Dominantne mutacije virusa (mozda); 

- Penetracije u objekte sa rizicnim stanovnistvom (bolnice, staracki domovi); 

- Stepena centralizacije drzave (moguce da je u centralizovanim drzavama brzina sirenja virusa veca od koncentracije kriticnih bolnickih kapaciteta u velikim gradovima);

- Jesam nesto zaboravio? Mozda jedan krajnje spekulativan faktor: stepen medijskih sloboda. Pa da vidimo:

U Nemackoj CFR iznosi 3.5%, u Austriji 3.4%, a u Srbiji 1.9%. 

- Broja testiranih; Nemacka ima 4 puta vise testiranih od Srbije na milion stanovnika. 

- Starosna struktura stanovnistva; Procesna starost stanovnista (Srbija 41, Nemacka 45). Procenat stanovnistva iznad 65 godina: Srbija 18.35%, Nemacka 21.46%)

- Komorbiditeta i poroka (pusenje); Gojaznost skoro identicna; Procenat pusaca (Srbija 40, Nemacka 25); ostatak me mrzi da trazim, pretpostavka da je slicno;

- Odnosa broja bolnickih kreveta i respiratora sa jedne i broja zarazenih sa druge strane (pretpostavka je da CFR osetno raste kad se zasite bolnicki kapaciteti); (Srbija 550 kreveta i 12.5 respiratora na 100k stanovnistva + 1000 respiratora; Nemacka 800 kreveta + 37.5 respiratora na 100k)

- Kvaliteta zdravstvenog sistema i primenjene terapije; ROFL 

- Dominantne mutacije virusa (mozda); Osnovana pretpostavka da je virus u Srbiju dosao iz okolnih zemalja, dakle slican soj. 

- Penetracije u objekte sa rizicnim stanovnistvom (bolnice, staracki domovi); Kahm. 

- Stepena centralizacije drzave (moguce da je u centralizovanim drzavama brzina sirenja virusa veca od koncentracije kriticnih bolnickih kapaciteta u velikim gradovima); Srbija centralizovanija. 

- Klima? Vrlo klimava pretpostavka (hint: Italija, Spanija).

Index medijskih sloboda: Srbija 93. mesto, Nemacka 11.

Dakle, kljucni faktori nize smrtnosti u Srbiji mogu biti nesto povoljnija (minimalno) starosna struktura i nizi index medijskih sloboda. 

Jos jedan bitan faktor je stadijum epidemije u drzavi. Pretpostavka je da je CFR stabilan tek nakon odredjenog trenutka, npr. nekoliko nedelja od pocetka epidemije. Pre toga je procenat nerealno nizak. Ne uzimam ga u razmatranje jer je proteklo dovoljno vremena od pocetka epidemije u drzavama koje poredimo. Vremenska razlika trenutka porasta broja slucajeva u Nemackoj i Srbiji je 6 dana, tako da pretpostavka mozda nije 100% osnovana, ali taj broj svakako zavisi i od broja i tajminga testova.

Npr. zarazi se od covid19 u nekom trenutku izmedju prijema i operacije, ukljucujuci operaciju. Umre nedelju do dve nakon operacije. Zavedeni uzrok smrti je covid19 ili postoperativna komplikacija?  

zanimljivo je npr uporediti nemacku i austriju

jasno je zasto su zgodne za poredjenjei broj zarazenih, novozarazenih, broh umrlih i broj umrlih po danu se gotovo u potpunosti slaze sa odnosom 10(9):1 koliko je i odnos broja stanovnika nemacke i austrije

sa tim sto je nemacka imala izvesno "kasnjenje" za austrijom

meni je prosto neverovatno da mi imamo ovako nisku* smrtnost

*za dobronamerne saljivdzije naravno da je svaka smrtnost u startu (pre)visoka

i 1 umrli je mnogo

zaista bih voleo da su ovi nasi podaci tacni, ali znajuci gde zivimo i kako zivimo prosto je nerealno da je smrtnost toliko manja kod nas u odnosu na npr pomenute nemacku/austriju

pored ovog sto si ti naveo, pada mi na pamet i to sto su kod nas starii od 65/70 imali potpuno zabranu kretanja

sto jeste dovelo do toga da je kod nas "pomerena" granica obolelih na nesto nizi prosek godina

ne znam da li su nemacka/austrija imale takve mere i u kom periodu

sa te strane bilo bi zanimljivo videti starosnu strukturu obolelih/umrlih kod njih i kod nas

i nisam razumeo po kom osnovu si medijske slobode uvrstio medju bitne faktore

a posebno kako je to za srbiju "olaksavajuca okolnost" kad je u pitanju broj smrtnih slucajeva

u smislu da nasi mediji ne rade posao pa nemamo adekvatne informacije o broju umrlih?

Moramo da shvatimo da ne smeju ljudi da budu na manje od dva metra. Nemojte očekivati da vam neke mere regulišu sve u životu - zaključio je ministar Lončar.

Ovo je tačno i ne zna čovek šta da radi jer ima ljudi kojima doslovno nije do života (ispodprosečni IQ, duševna bolest i sl.) koji kijaju i kašlju bez maske dok stoje u redu, češu se o rame prolaznika, pa se smeju kad vide kako ih drugi posmatraju. Sa njima se ne da raspravljati, a nema ko da ih natera na ponašanje u skladu sa preporukama.

14 minutes ago, halloween said:

Ovo je tačno i ne zna čovek šta da radi jer ima ljudi kojima doslovno nije do života (ispodprosečni IQ, duševna bolest i sl.) koji kijaju i kašlju bez maske dok stoje u redu, češu se o rame prolaznika, pa se smeju kad vide kako ih drugi posmatraju. Sa njima se ne da raspravljati, a nema ko da ih natera na ponašanje u skladu sa preporukama.

evo ga šaljivdžija

EWMLp48UMAYnkJ7?format=jpg&name=medium

znachi ne izlazimo iz kuce vishe nikad! :rolf:

sent from bubamoto

a kako se vi kolege forumasi ponasate?

jel vas zahvatio duh pobede? :fantom:

ja sam zapravo negde u toku dana skontao da sam i sam nekako nesvesno prilicno podlegao i radio stvari koje sam izbegavao ovih mesec i nesto dana

cak smo i rostilj nekakav dogovarali

doduse ne prvomajski "na avali" medj hiljadama ljudi vec sa ljudima koje sam (opravdano) vidjao i u ovom korona periodu

ali npr to nam pre 7 dana nije padalo na pamet

Prosečna starost stanovništva Srbije je 43. Krajem prošle decenije je bila 41. 

Što se tiče broja umrlih, odmah množim sa 4. Toliko verujem našim vlastima. Bukvalno će svaku smrt drugačije zavesti ako mogu, a posle će da slave pobedu nad koronom i okolnim državama koje imaju veću smrtnost na milion stanovnika.

1 hour ago, freakns said:

i jeste i nije istina.

prvo, ne zna se koliko ima zarazenih. svi sumnjivi su od pocetka sklanjani i bez testova. zato(pu pu pu, da ne cuje zlo) u KCV nemas probleme kao u nekim drugim bolnicama.

drugo, zastitne opreme nikada dovoljno, ali od pocetka je bilo opreme. ono sto je Ana Lalic pisala je bilo senzacionalisticko novinarstvo na osnovu nepotpunih cinjenica. elem, sve sluzbe(klinike) su dobile zastitnu opremu na samom pocetku epidemije. maksimalna zastita je davana samo infektivnoj i operativnim odeljenjima(ovo nije nista neobicno, ni u Nemackoj sestra iz npr ortopedije ne hoda unaokolo kao vanzemaljac). ostale klinike/odeljenja su dobijali svoja sledovanja. kako su ta sledovanja trosena, pitanje je za nacelnika svake od klinika. bilo je situacija gde su doktori/sestre menjali masku svakih 10min, i onda naravno da nije bilo dovoljno i da su morale da se uvedu restrikcije.

ni sada nema dovoljno opreme za funkcionisanje svega po PSu, ali daleko od toga da je KCV blizu raspada. isto kao i za zarazene, ima ih sigurno, ali ne zna se koliko, bitno je da niko nije direktno ugrozen. 

ono sto ljudi moraju da shvate, KCV nije jedna zgrada. u pitanju je bukvalno Klinicki Centar Vojvodine, 30ak objekata(20ak klinika, 10ak pomocnih objekata, kao sto su IT, Kuhinja, Finansije, Centralana Apoteka...) koje se nalaze na jedna pored druge. razlicite zgrade, razliciti upravnici, razlicita situacija. u sklopu su i Poliklinika i Urgentna medicina, to su da kazemo "novosadske" bolnice, ostalo je za celu Vojvodinu(osim, ponavljam, onkologija, pulmologija, kardio, te tri su u Institutu u Kamenici) 

uz sve to, te klinike koordiniraju rad sa ostalim opstim bolnicama po Vojvodini, jer se gomila operacija odradjuje samo tamo, tezi pacijenti iz cele Vojvodine se salju samo tamo, itd, itd... nije to jedna bolnica, jedan upravnik, i vozi... 

eo kao primer, prosle godine je radjena jedinstvena racunarska mreza. moja firma je radila. utroseno je preko 130km UTP kabla(i to nisu radjene sve zgrade, poliklinika, urgentna, vaskularna, anestezija, neurohirurgija, ortopedija, it sluzba) @rođeni i njegovi su angarzovani kao ispomoc za provlacenje, mozda se on seti jos neke koja nije radjena... preko 5km optike za povezivanje izmedju klinika je utroseno... neki sulud broj uticnih mesta je bio, preko 8000 na kraju... naravno, postoji upravna sluzba i direktor celog KCV, ali svaki info koji dobijete se odnosi na jednu kliniku, ne obavezno ceo KCV 

umesto arčenja tastature ovo sve se moglo napisati u 3-4 rečenice:

- u KCV je sve super i sjajno. svaka čast agilnoj Upravi.

- ja radim u firmi koja dobija tendere i zlobnici bi mogli reći da jedem naprednjačkog leba

- i rođeni isto tako

:fantom:

20 hours ago, freakns said:

danas je bilo 5 preminulih... to je samo broj. sta, 5 ljudi, umre ih dnevno mnogo vise u Srbiji... i onda procitas

suza mi krenula jebem ti sve 

Ali opet da te podsetim:

On 15.4.2020. at 9:05, freakns said:

meni je skroz dobro. mozda sam samo oguglao na sve i previse sam cinican, ali postavio bih pitanje.

1. zasto ova prica izlazi sada, zasto nije izasla pre nego je uhapsen lik?

2. zasto nijedna ovakva prica(a ima ih) nije izasla gde sinovi nastradalih nisu novinari?

da li je moguce da cela bolnica u Leskovcu ode u ocin, da strada infektolog pred penzijom, zena za koju svi imaju samo reci hvale? sta, smucilo joj se sve, mrzela pomisao da ce u penziju, pa je namerno zakacila koronu da ubije sebe i druge. saletala ih u WC kad skinu zastitnu oprenu. van toga, sve po propisu, opreme bilo koliko zelis... sta je bilo s izjavama doktora iz Cuprije, kako su terani da rade, gde je jednaki seronja gradonacelnik kao iz Leskovca sebe proizveo u sefa staba civilne zastite, krsio sve protokole, pa kad je izbilo sranje, ispalo da je cela bolnica bila u Italiji na skijanju...

sveti primer novinarstva, setio se da napise clanak kad mu je otac premio a i to tek nakon sto se direktor gerontoloskog poceo vrteti ko zec na raznju. za ostalo ce i blic i on da cute ko picke dok im Prvorodjeni ne da odobrenje.

2 hours ago, Nesh said:

Sta rade deca koja nemaju internet ili odgovarajuci telefon, kompjuter?

Dobili su redmi telefone sa 2gb interneta, stiglo danas u 13h u skolu, ja imao troje dece. Katastrofa je sve ovo.

Background Picker
Customize Layout