April 22, 20205 yr Author 16 minutes ago, renne said: Znači opet petak-ponedeljak zaključavanje Vec smo se navikli.. bilo bi glupo da nas puste da uzivamo u suncanom vikendu
April 22, 20205 yr 10 hours ago, Halvard said: Podacima se možda/verovatno manipuliše, ali mislim da je nekakvo masovno umiranje jednostavno nemoguće sakriti u današnje doba u iole otvorenom društvu. Masonu kradju kriju bez problema opstom blokadom mejnstrim medija, tako da i kada informacija procuri kroz neki nezavisni portal percipira se kao propaganda. Da ne govorim o stvarima koje su ocigledne a ipak prolaze kod naroda zbog snage poricanja. Eno covek iz Majdanpeka sahranio oca direkt iz Zemunske bolnice, nista Korona zvanicno, nisu mu dali da kovceg prodje kroz Majdanpek, iz SNSa mu nudili da plate sahranu ako izbrise statuse sa FB. To je tek jedna od ko zna koliko prica, podaci se i te kako friziraju po zahtevu dnevne politke. Ali hvala bogu ovde obitava glupa ovca tako da ce i proci i ovo. Edited April 22, 20205 yr by Caligula
April 22, 20205 yr Ako je verovati ovakvim tekstovima: https://cntechpost.com/2020/02/11/will-viruses-get-weaker-from-generation-to-generation/ virusi imaju tendenciju da slabe (ne u nedogled). Pretpostavljam da ce vremenom ovo se svesti na neku normu obicnog gripa.
April 22, 20205 yr 1 minute ago, Shan Jan said: Ako je verovati ovakvim tekstovima: https://cntechpost.com/2020/02/11/will-viruses-get-weaker-from-generation-to-generation/ virusi imaju tendenciju da slabe (ne u nedogled). Pretpostavljam da ce vremenom ovo se svesti na neku normu obicnog gripa. Da, samo sto je u pitanju evolutivni proces - mutacije koje ostavljaju pacijenta u zivotu ce preziveti duze od onih koje ga ubiju. Dakle relativno dug proces, uz mnogo replikacija. Procitao na ruskom nekom sajtu da je iz Indije stigao prvi uzorak COVID19 koji je mutirao ka slabijoj varijanti, dakle od stotinak analiziranih iz celog sveta tek jedan koji je malo slabiji. Ne uzdam se u to koliko u neku antivirusnu terapiju.
April 22, 20205 yr Quote The scientific basis given by these speculations is that the intention of the virus itself is to survive and reproduce, not to kill the host. Therefore, the virus will become more contagious and less toxic during transmission.
April 22, 20205 yr ja sam to o slabljenju virusa cula i u emisiji sa onom virusoloskinjom, profesorkom medicinskog fakulteta, tanjom jovanovic. a jos na pocetku epidemije sam se pitala, i ovde, da li je to neka mantra nase starije garde lekara i naucnika, ili je stvarno potvrdjeno. ta zena je delovala kao da zna sta prica, generalno (iako je par puta pocesala nos rukom u rukavici :D)
April 22, 20205 yr Pa meni kao potpunom laiku zvuci logicno, ali koliko vremena je potrebno virusu i kroz koliko ljudi on treba da prodje da bi se tako reorganizovao™ , to je pitanje.
April 22, 20205 yr Pretpostavljam da se pod slabljenje misli na manju prenosivost leti generalno. Sve je otvoreno, provetreno, ljudi se ne zavlace po kucama, halama, bioskopima. Mogucnost prenosenja je manja pa je i virus slabiji.
April 22, 20205 yr 1 hour ago, ToniAdams said: kon ponovo zastupa tezu da virus preko leta slabi http://rs.n1info.com/Vesti/a591693/Predrag-kon-o-otvaranju-vrtica-i-ukidanju-mera.html nisam sve bas ispratio, da li je to na osnovu iskustva sa gripom? I sada , opet, postoji mogućnost da se deca vrate u škole, valjda krajem maja i početkom juna, a do pre 2 nedelje su svi bili decidirani da se škola završava on line. Da je program pređen kako treba i da se ne razmišlja o povratku u škole. Onda je bio onaj jedan misaoni egzibicionizam, kako bi u škole išli u malim grupama po 5 u razredu. Ali je to isparilo do sledećeg dana. Stvarno, kad ih pažljivo ispratiš, ne možeš da se otmeš utisku, da su u pitanju teške budaletine, koje tumaraju u mraku i nadaju se najboljem. Edited April 22, 20205 yr by Arkadija
April 22, 20205 yr 7 minutes ago, Sludge Factory said: Pa meni kao potpunom laiku zvuci logicno, ali koliko vremena je potrebno virusu i kroz koliko ljudi on treba da prodje da bi se tako reorganizovao™ , to je pitanje. Španski grip je u proleće prošao kroz desetine miliona, kada se vratio na jesen bio je još smrtonosniji. A onda je u par nedelja jednostavno nestao. Nema tu pravila, nije vanzemaljac u pitanju niti inteligentan oblik života već zrnce RNA koje se lepi za sluzokožu i pravi haos. Edited April 22, 20205 yr by Caligula
April 22, 20205 yr 3 minutes ago, Mos said: Pretpostavljam da se pod slabljenje misli na manju prenosivost leti generalno. Sve je otvoreno, provetreno, ljudi se ne zavlace po kucama, halama, bioskopima. Mogucnost prenosenja je manja pa je i virus slabiji. ova profesorka kaze otprilike da je virus u procesu adaptiranja na coveka agresivniji, kada se adaptira postaje blazi, pa se ocekuje da slabi. zaraznost ostaje ista, po njoj. ne znam koliko vremena je potrebno za taj proces, nije rekla.
April 22, 20205 yr 1 minute ago, Caligula said: Španski grip je u proleće prošao kroz desetine miliona, kada se vratio u jesen bio je još smrtonosniji. A onda je u par nedelja jednostavno nestao. Nema tu pravila, nije vanzemaljac u pitanju niti inteligentan oblik života već zrnce RNA koje se lepi za sluzokožu i pravi haos. Ma ok, naravno, nije to svesno bice. A i sta ja znam o tome. Ali nije da nema smisla da virus tezi da opstane a ne da pobije sve potencijalne domacine i onda i on sam nestane zajedno s njima. Logicnije je da je tendencija ka samoodrzanju, prezivljavanju, razmonzavanju, produzenju vrste™.
April 22, 20205 yr @Aleksija Nadam se da je u pravu. Ako se granice bar delimicno ne otvore u julu/avgustu, bicu prilicno fucked. Pa makar bilo sa kontrolnim testom starim 72 časa. Edited April 22, 20205 yr by Mos
April 22, 20205 yr Što se tiče tog "broj ljudi na respiratorima" parametra zar nije bila i neka priča da se malo i odustalo od toga jer su navodno koliko korisni, toliko i štetni, da smanjuju elastičnost pluća? Pišem po sjećanju na neki tekst, ne mogu sad da nađem
April 22, 20205 yr 1 minute ago, Sludge Factory said: Ma ok, naravno, nije to svesno bice. A i sta ja znam o tome. Ali nije da nema smisla da virus tezi da opstane a ne da pobije sve potencijalne domacine i onda i on sam nestane zajedno s njima. Logicnije je da je tendencija ka samoodrzanju, prezivljavanju, razmonzavanju, produzenju vrste™. pa jasno, zato sam i pomenuo evoluciju kao ""prirodni mozak" Nego je poenta da ne mora da slabi kroz mutacije, moze i obrnuto (na kratko naravno, spanski grip referenca)