Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

2 hours ago, Mil@n said:

Eto, upravo razlog što me topik nervira, bez osude za ljude koji polemišu o svemu tome. Polemike na osnovu onoga što sere smrdljivi jebeni kon i ona krava danima satima i nedeljama mi jednostavno ne treba, niti vidim poentu baratati sa time na osnovu cifara brojeva i izveštaja koje daje jebeni SNS, koje su manipulisane 101%. Neko će reći pa kako znaš, pa eto znam, to je SNS i šta drugo rade osim što lažu ko kerovi. Za mene, samo postoji pitanje mere u kojoj lažu, i o čemu. Drugih dilema nemam.

Pre neki dan Serž objavi tvit umro mu ortak mlad prav zdrav, u komentarima se javio još neko sa istim slučajem, i uopšte koliko pročitamo takvih priča na netu svaki dan? Gde su ti ljudi po tim spiskovima, godinama, i sl? 

Zato i ne pišem ništa, da ne širim teorije zavere. pročitam ovlaš postove, predugačke izbegavam tj ne mogu, al ovim govnarima ne verujem ništa i to je to.

Ali ne razumem, o čemu bi drugačije raspravljali ovde? Svidelo se to nekom ili ne, ti ljudi su na čelu štaba i donese odluke koje se tiču svih nas, iznose zvanične podatke, ne vidim kako se to može zaobići. Kao i na svakom topicu o aktuelnim dešavanjima ima puno postova, prati se i komentariše situacija, ali ima i drugih topica na kojima možeš izneti mišljenje. :)

Dosta puta je izražena i sumnja u zvanične brojke, tu je recimo slučaj preminule med. sestre iz dz Zvezdara.

Meni je npr. ova stopa smrtnosti upitna, jer znamo da je ušlo u staračke domove...

Edited by mraki

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Eto, lepa vest, mogu to da objave (smesteno toliko novih, otpusteno toliko), a ne da mi premecemo brojke po glavi i racunamo.
Danas u Nisu 19 pozitivnih (ne znamo koliko je testirano), dakle, od 16.04 imali smo 25.116, 31, 31, 21, 19. Ovih 116 bilo je 17.04. Tada, koliko se secam, nisu objavili nove podatke ni iz jedne institucije, a bas je veliki broj pozitivnih za jedan dan.
Ko bi ga znao o cemu se radi, nadajmo se da ce se narednih dana broj smanjivati.

Ovih 20 u Lajkovcu bas mnogo.
116 je bilo onog dana kad je za gc objavljeno da ima 150 ukupno... E da, ovi sa medicine su rezultate dobili dan nakon testiranja, što je dobra stvar. Posle 6 nedelja, rešili su neke stvari, neki protokoli postoje, testovi, oprema... Mislim da su drastične mere i one dramatične poruke posledica svesti o tome koliko je zdravstveni sistem ovo nespremno dočekao. Sad se primetno lakše diše..

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

3 minutes ago, mraki said:

Ali ne razumem, o čemu bi drugačije raspravljali ovde? Svidelo se to nekom ili ne, ti ljudi su na čelu štaba i donese odluke koje se tiču svih nas, iznose zvanične podatke, ne vidim kako se to može zaobići. Kao i na svakom topicu o aktuelnim dešavanjima ima puno postova, prati se situacija, ali ima i drugih topica na kojima možeš izneti mišljenje. :)

Dosta puta je pomenuto i kako ne verujemo mnogo zvaničnim brojkama, tu je recimo slučaj preminule med. sestre iz dz Zvezdara.

Meni je recimo ovako mala smrtnost upitna, jer znamo da je ušlo u staračke odmove.

Ako je tacno ovo sto pise ova zena iz cuprijske bolnice, a nema razloga da ne verujemo da je tacno, najotrovnija faza virusa se ispucala i sada je bolja prognoza za ove koji se ovih dana pokazu na testu kao pozitivni. To bi bio izuzetno dobar scenario, ako nista drugo makar bi opravdao ovo zatocenje penzionera u prvih mesec dana krize.

Sto se laganja tice, znamo svi da se ovima nista ne moze verovati ali ne znam sta bi tacno postigli time da fingiraju brojke. Pobeda se moze proglasiti i sa 400, i sa 100, i sa 5 novih slucajeva. Meni se pre cini da je u pitanju nasa poslovicno traljava organizacija u prikupljanju, obradi i prezentaciji podataka.

Nadam se da je istina to za slabljenje virusa, ali ja još nisam naišao na neku ozbiljniju tvrdnju o tome. Što se fingiranja podataka tiče, mogu kao i sve drugo poslužiti u svrhu kampanje, očuvanja rejtinga, prikrivanja nesposobnosti...

11 minutes ago, mraki said:

Meni je npr. ova stopa smrtnosti upitna, jer znamo da je ušlo u staračke domove...

Možda i ima smisla ako je tačna ova sve učestalija teza o postepenom slabljenju virusa. Kod nas se on pojavio u staračkim domovima relativno kasno - što opet ne znači da broj umrlih neće skočiti u nekom trenutku, ali ipak postoji nada da će ti ljudi proći bolje. U Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj itd. je čitav pakao i nastao zato što je virus ušao u staračke domove i slične institucije na samom početku.

Podacima se možda/verovatno manipuliše, ali mislim da je nekakvo masovno umiranje jednostavno nemoguće sakriti u današnje doba u iole otvorenom društvu. A i sećamo se svi priča o "hiljadama mrtvih u Obrenovcu" dok su trajale poplave. 

29 minutes ago, vememah said:

Vrlo ohrabrujući današnji tvitovi epidemiološkinje iz ćuprijske bolnice:

https://twitter.com/mali_gad (zaključan profil)

Ma da, a to što im je korona ušla na dijalizu, gde ima petnaestak pacijenata pozitivnih?

I vrh svega. Jedan kombi sa tim pacijentima je danas lutao od Zemunske bolnice do drugih u gradu, dok se neko nije smilovao da ih primi. Debilizam na delu.

Plašim se da majorova retorika o "slabljenju virusa" dovodi do zablude. Virus ne slabi, tj. nijedna ad-hoc (takve jedino trenutno imamo) studija ne pokazuje da postoji drastična razlika u kliničkoj slici medju otkrivenim sojevima. Jedino što slabi je epidemija kao posledica promena u socijalnom ponašanju i higijenskim navikama. Slučajevi koji se sada pojavljuju mogu biti iz ne-rizičnih grupa koje po prirodi ignorišu gore pomenute mere. Da li su socio-higijenske mere dovoljne pokazaće vreme ali je neodgovorno zagovarati pretpostavku da virus nije više tako opasan. 

setimo se da je pre mesec dana smrtnost u švabiji ili južnoj koreju bila ispod 0,5% danas je ona 3,4 odn 2,2%

- tada je važilo, a ne vidim zašto bi se to promenilo, da komplikacije nastaju u 2 nedelji od pojave simptoma, dakle kao što tada napisah dajte vremena da se bolest iskomplikuje kod pacijenata

- u martu je mnogo manje ljudi kontrolisano, praktično većina detektovanih je već imala upalu pluća i povišenu temp. sada se otkrivaju pre nastanka komplikacija

4 hours ago, Lancia said:

Tesko ludilo. Posle neko napise, kako je u panici, frka mu...

Ovaj sa vlasti nema sanse da ode mirnim putem.

Ako sam dobro razumeo, on tvrdi da je sedam radnika zaraženo kovidom, ali da imaju slabe simptome i da zbog toga nastavljaju sa poslom?

Ili je istrgnuto iz konteksta?

Baš tako je rekao i baš to znači

To znaci da se nema vremena za gubljenje i da se svi oni koji mogu da rade, zdravi ili zarazeni ili kakvi god, imaju vratiti poslu u sluzbi rasta BDP-a, gde smo imali plus devet ali sad sa minus tri imamo plus jedan..ali smo bolji od Hrvata koji su sa plus dva uz trenutni minus sedam imaju minus tri.

7 hours ago, mraki said:

Ja znam za dom na Umci, 14 pozitivnih korisnika testirano pre 15-20 dana. I dalje su svi ok, vecina nije razvila nikakve simptome. Jedini razlog da ih testiraju je bio sto je dvoje imalo temperaturu, od toga jedan je bio negativan. 
Nadam se da je tako i u ostalim domovima.

Ako ne lažu za broj ljudi na respiratorima i nisu promenili uslove za stavljanje na njih, to bi mogla biti potvrda da je virus oslabio ili da lečenje ranije otkrivenih pacijenata u kontrolisanim uslovima daje rezultate: u piku je išao do 146 pre desetak dana, a sad je na 101.

Evo još jednom onog spreadsheeta sa preglednim prikazom podataka kod nas:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gT3aFebhafzvGfmIkEsBxT-vgPpr9UOnZDTAxnWP2U0/edit#gid=0

Edited by vememah

7 hours ago, Dankan Ajdaho said:

Ako sam dobro razumeo, on tvrdi da je sedam radnika zaraženo kovidom, ali da imaju slabe simptome i da zbog toga nastavljaju sa poslom?

Tanjug je protumačio ovako, što je daleko logičnije.

"I bilo je ukupno osam zaraženih ljudi ovde, jedan je izašao sa sajma juće. [Tamo je] Još sedmoro njih, ali nemaju teze simptome. Oni [ostali na gradilištu] su bez obzira na to nastavili da rade."

On je naveo da je na gradilištu bilo osam zaraženih, da je jedan izašao sa sajma, a da je sedam tamo.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=04&dd=21&nav_id=1676880

Edited by vememah

11 hours ago, freakns said:

danas je bilo 5 preminulih... to je samo broj. sta, 5 ljudi, umre ih dnevno mnogo vise u Srbiji... i onda procitas

suza mi krenula jebem ti sve 

Background Picker
Customize Layout